Κλασικό ελληνικό πιάτο, εδώ στην κρητική του εκδοχή!
Στιφάδο : [βεν. *stufado (πρβ. ιταλ. stufato) < λατ. ρ. *extufare < αρχ. τύφος `ατμός, αχνός΄ (τροπή [u > i] ;)]
Η πληροφορία από την αξιόπιστη Πύλη για την ελληνική γλώσσα
Είναι λοιπόν αντιδάνειο η λέξη…Την πήραμε από τους Ενετούς που κι αυτοί όμως από εμάς την είχαν πάρει!
Μάλιστα όπως είδα σε μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο, στα Επτάνησα ακόμη στουφάδο ονομάζεται το φαγητό με τα πολλά κρεμμύδια. Στιφάδο γίνονται σχεδόν όλα τα κρέατα και ιδιαίτερα τα κυνήγια. Ακόμα, οι σουπιές , το χταπόδι, το καλαμάρι, οι χοχλιοί (σαλιγκάρια). Έχουμε και εντελώς χορτοφαγικά στιφάδα με κουκιά, με μανιτάρια, με κάστανα, ή με συνδυασμό τους.
Από τα στιφάδα με κρέας, κορυφαίο θεωρείται το στιφάδο με λαγό. Στην Κρήτη το θεωρούμε εκλεκτό έδεσμα και αν έχουμε λαγό τον κρατάμε και τον τρώμε πάντα με παρέα που θέλουμε να τιμήσουμε. Χαρακτηρίζει εν πολλοίς και την αξιοσύνη της μαγείρισσας και τόχουν καμάρι όσες φτιάχνουν καλό στιφάδο. Δεν πρέπει να είναι νερουλό, δεν πρέπει να είναι «ζωντανά» τα κρεμμύδια, και τα μπαχαρικά πρέπει να είναι σε σωστή αναλογία. Το παλιό, παραδοσιακό στιφάδο δεν έχει ντομάτα. Εξηγείται λογικά γιατί είναι φαγητό που χρονολογείται πριν από την εισαγωγή της ντομάτας στην Ευρώπη.
Μια αναφορά εδώ, λέει για εμφάνισή του στην Ελλάδα το 13ο αιώνα. Δεν γνωρίζω πόσο αξιόπιστη είναι η αναφορά, γνωρίζω όμως ότι πολλές αριστοτέχνισσες της παραδοσιακής κρητικής κουζίνας φτιάχνουν υπέροχο στιφάδο χωρίς ντομάτα. Το κρητικό στιφάδο όμως περιέχει οπωσδήποτε -με ότι κι αν το φτιάξουμε- δάφνη και κύμινο.
Ούτως ή άλλως το στιφάδο είναι από τα λίγα φαγητά που τους πηγαίνει –κατά τη γνώμη μου- περισσότερο ο πελτές ή η διατηρημένη από το καλοκαίρι σάλτσα ντομάτας (κατά προτίμηση η σπιτική) παρά την φρέσκια. Άλλωστε είναι βαρύ, κυρίως χειμωνιάτικο φαγητό οπότε παραδοσιακά ακόμη και όταν γινόταν κόκκινο, με πελτέ πρέπει να το έφτιαχναν.
Αμέσως μετά το λαγό, κατάλληλο για στιφάδο είναι το βοδινό κρέας και μετά το κουνέλι. Ακολουθούν το μοσχάρι και το κοτόπουλο. Αυτή τη φορά το έφτιαξα με βοδινό, συχνότερα το φτιάχνω με μοσχάρι.
Υλικά
1 κιλό κρέας (μοσχάρι ή βοδινό ή κοτόπουλο ή κουνέλι)
1 κιλό κρεμμύδια ξερά (μικρά στιφάδου ή μεγάλα που κόβουμε σε φέτες)
¾ κούπας λάδι
½ κούπας κόκκινο κρασί
2-3 σκελίδες σκόρδο
2 κουταλιές πελτέ διαλυμένο σε μισή κούπα νερό ή 3/4 κούπας χυμό ντομάτας τύπου pummaro ή 3/4 κούπας σάλτσα ντομάτας
2 κουταλιές σούπας ξύδι από κρασί
2-3 φύλλα δάφνης
1 κουταλάκι (τουλάχιστον) κύμινο
½ κουταλάκι πιπέρι
4-5 κόκκους μπαχάρι (προαιρετικά)
1 πολύ μικρό ξυλάκι κανέλα (προαιρετικά)
Αλάτι
Επί το έργον
Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε φετούλες μέσα σε μια λεκάνη με νερό.(Έχουμε κοντά μας και καμμιά χαρτοπετσέτα για να μην κακοπάθουν τα μανίκια μας από μάτια και μύτη που θα τρέξουν…)
Βάζουμε το λάδι στην κατσαρόλα και ψιλοκόβουμε ένα μέτριο κρεμμύδι. Όταν αρχίσει να τσιτσιρίζει, προσθέτουμε το κρέας κομμένο σε μερίδες. Μόλις αλλάξει χρώμα, αλατίζουμε ,προσθέτουμε νερό και το βράζουμε αν είναι βοδινό ως ότου μισοψηθεί. Αν είναι μοσχάρι ή κοτόπουλο το βράζουμε 20 λεπτά περίπου.
Όταν έχει απορροφηθεί το νερό που βάλαμε για το βράσιμο, προσθέτουμε το κρασί, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα μπαχαρικά και τη δάφνη, το χυμό ντομάτας, το ξύδι και λίγο αλάτι ακόμη. Μόλις αρχίζει να ξαναβράζει, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και αφήνουμε να σιγοβράσει .
Δεν βάζουμε νερό γιατί τα κρεμμύδια βγάζουν πολύ, δεν ξεσκεπάζουμε συχνά την κατσαρόλα (πολλές νοικοκυρές την κλείνουν κιόλας με ζυμάρι) δεν υψώνουμε τη θερμοκρασία Αν είναι απαραίτητο κάποιο υγρό (που συνήθως δεν είναι αν η θερμοκρασία είναι χαμηλή) προτιμούμε να βάλουμε λίγο κρασί ακόμη. Είναι έτοιμο όταν γίνουν μαλακά, σχεδόν λιωμένα τα κρεμμύδια, έχουν απορροφηθούν όλα τα υγρά και έχει μείνει το φαγητό μας με τη σάλτσα του.
Κλείνουμε το μάτι, αφήνουμε να μαρουβίσει και σερβίρουμε. Είναι νοστιμότατο και σε θερμοκρασία δωματίου. Το συνοδεύουμε με ένα καλό κόκκινο κρασί και με φρέσκο ψωμί.
Παρατηρήσεις
1) Η συνταγή όταν το κρέας μας είναι λαγός , γίνεται με κάποιες παραλλαγές (χρόνοι, μαρινάρισμα , ποσότητα υλικών και άλλες). Όταν θα έχω το λαγό θα την γράψω αναλυτικά. Στιφάδο με θαλασσινά συνηθίζω τις σαρακοστές οπότε θα γράψω την συνταγή στην ώρα της!
2) Το στιφάδο δεν είναι πλακί. Δεν βάζουμε μαϊντανό. Εδώ στην Κρήτη δεν βάζουμε ούτε ρίγανη.
3) Για το στιφάδο λένε ότι «πρώτα το τρως και μετά το καταλαβαίνεις». Είναι βαρύ φαγητό και γι αυτό προτιμάται για μεσημεριανό.
4) Το ξυλάκι της κανέλας το αφήνω για λίγο μέσα στο φαγητό μου και το αφαιρώ πριν τελειώσει , γιατί στο στιφάδο προτιμώ να κυριαρχεί η μυρωδιά του κύμινου και του πιπεριού.
5)Για το κουνέλι και το κοτόπουλο η συνταγή είναι η ίδια, μόνο που τα βάζω για 1-2 ώρες σε ξιδόνερο.
6) Η αναλογία υλικών στο στιφάδο είναι βασικά όσο κρέας-τόσα κρεμμύδια.Το λάδι εξαρτάται από το είδος του κρέατος, τα μπαχαρικά από το γούστο μας και το κρασί αυξομειώνεται κι αυτό κατά περίπτωση κρέατος.
Με τον ίδιο τρόπο τα κάνουν και στην πατρίδα μου, αλλά τα κρεμμυδάκια ολόκληρα.
Θυμάμαι το τσουκάλι να βράζει σε φωτιά στο τζάκι και γύρω στο καπάκι κλεισμένο με αλεύρι όπως λες.
Ντομάτα έβαζαν όπως αναφέρεις από εκείνη που είχαν φτιάξει μόνες τους οι νοικοκυρές.Το κίμινο δεν ήταν γνωστό στα μέρη μας.
Πολύ μ΄αρέσει που γράφεις παραδοσιακές συνταγές.
Καλό βράδυ.
Φαίνεται νοστιμότατο!!! Θυμάμαι μια φορά που το έφτιαξα με κουνέλι ήταν τόσο πετυχημένο που ο πεθερός μου δεν το πίστευε ότι το είχα μαγειρέψει εγώ αλλά η μερακλού η μαμά μου! Εμένα μου αρέσει πολύ και με χοχλιούς…
νόστιμο αλλά βαρύ φαγάκι, το τρώω και με εκδικείται!!!!!!! αλλά μπορεί να αντισταθεί κανείς;
Μου έφερε πεσκέσι ο κουνιάδος μου λαγό αλλά περιμένω τη μαμά μου να έρθει από Αθήνα για να βοηθήσει στο καθάρισμα των κρεμμυδιών! Συνήθως βάζουμε μικρά κρεμμυδάκια στο στιφάδο αλλά και με τα μεγάλα μια χαρά έγινε!
Αγαπημενο στοιφαδο…
και το τρωω με ολα τα κρεατα!
Ο παππούς μου ήταν κυνηγός,και στο σπίτι τρώγαμε τακτικά λαγό στιφάδο που τον έφτιαχνε η γιαγιάκα μου!! Με πήγες πολλά χρόνια πίσω και θυμήθηκα τον παππού και τη γιαγιά μου,από αυτούς έχω μάθει τα μυστικά μαγειρικής!!
Σ'ευχαριστώ!!
Θυμάμαι τον πεθερούλη μου που το … αντιπαθούσε, αλλά όταν το δοκίμασε από τα χεράκια μου, μου είπε "με συμφιλίωσες με το στιφάδο". Είχα αισθανθεί πολύ … περήφανη τότε!!
Από τα πιο αγαπημένα μας φαγάκια, κι ας είναι κομματάκι βαρύ!
Εξάλλου δεν τρώμε στιφάδο κάθε μέρα!
Φιλάκια!
Έκανα την συνταγή σου με τα "Κουλουράκια με το σουσάμι".
Άρεσαν σε όλους. Ευχαριστώ για την ιδέα και ήταν πολλή εύκολο για να τα φτιάξω.
Αχ !!! Στιφάδο !!! Πολλή μου αρέσει.
αυτο το φαγακι ειναι μοναδικο!δενουν τοσο ωραια τα υλικα που το αποτελεσμα ειναι εξαιρετικο!Φρεσκο χωριατικο ψωμακι και δεν θες τιποτα αλλο!
Παρ'όλο που και εμένα μου πέφτει βαρύ όποτε το τρώω, το λατρεύω και θα κάνω μία εξαίρεση μ'αυτό το κρύο. Είναι ότι πρέπει μ'αυτό τον καιρό.
Πραγματικά υπέροχο φαγητό αυτό. Ειδικά με τον λαγό φαντάζομαι θα ήταν πολύ νόστιμο. Γειά στα χέρια σου! Πάντα ήταν από τα αγαπημένα μου φαγητά διότι περιέχει μπόλικα κρεμμύδια κι έχω μεγάλη αδυναμία στα κρεμμύδια.
Μάγδα
Πολύ λαχταριστό το φαγητό σου και ότι πρέπει για τέτοιο καιρό! Αν και μου πέφτει λίγο βαρύ στο στομάχι, μια μεριδούλα θα την έτρωγα με πολύ λαιμαργία:)
Vita, τέλειο το στιφάδο και αν συνοδεύεται με φρέσκες τηγανιτές πατάτες, απογειώνεται!
Καλά να περνάς!
Με κοτόπουλο για μένα πλιζ!
Σήμερα έκανα τσιπούρα στο αλάτι όπως περιέγραψες και έγινε τέλεια!
Ξανθή κι εγώ πιστεύω ότι ο τρόπος παρασκευής είναι πάνω κάτω ο ίδιος παντού.Τα μπαχαρικά διαφέρουν από τόπο σε τόπο.
Μαρίνα κι εγώ που το έχω φτιάξει αμέτρητες φορές πιστεύω ότι της μαμάς μου είναι καλύτερο. Είναι το ξεκούραστο που λέει κι εκείνη 🙂
Γαστερόπληκτη κι εγώ ίσα που το δοκιμάζω γιατί δεν μπορώ να αντισταθώ στα αρώματά του. Ότι είναι βαρύ, είναι το άτιμο!
Λίλα με λαγό είναι το κάτι άλλο. Δεν συγκρίνεται.Αλλά θέλει παρέα λέμε εμείς…
Ελπινίκη με τα κρέατα και όχι μόνο!
Ειρήνη είναι φαγάκι με "παλιά" μυρωδιά. Έχεις δίκιο!
Έλενα αν κρίνω από τι φτιάχνεις πρέπει να υπερηφανεύεσαι για πολλά και όχι μόνο για το στιφάδο σου!
Εllada ευχαριστώ που δοκίμασες τη συνταγή μου.Με τιμά αυτό! Χαίρομαι που σου άρεσε.
Ειρήνη μου και ψωμάκι και κρασάκι.Ακόμη και όσοι δεν πίνουν, με το στιφάδο το θέλουν το κρασάκι τους 🙂
Κατερίνα κι εγώ μόνο το χειμώνα το φτιάχνω συνήθως.Έχει τόσα μπαχαρικά που σε ζεσταίνει 🙂
Μάγδα κι εμένα ό,τι έχει κρεμμύδια μ' αρέσει. Σε όλα μου τα φαγητά πάντα λίγο παραπάνω κρεμμυδάκι βάζω…
mia maria με μικρή μεριδούλα βολεύτηκα κι εγώ λόγω βάρους (και του δικού μου και του φαγητού:-)
Ζαμπία φυσικά υπήρχαν και τέτοιες στο τραπέζι μας! μόνο τις έκανα "τηγανιτές φούρνου" για ευνόητους λόγους…
Κική ευχαριστώ που δοκίμασες τη συνταγή μου και χαίρομαι που άρεσε σε μια τόσο έμπειρη μαγείρισσα !
το ρήμα είναι stufare και σημαίνει ζεσταίνω στη σόμπα/στη στόφα
πάντως στιφάδο να'ναι και όχι δε λέω :)))))
Ωωωωωωωωω μια μεριδούλα παρακαλώωωωωω
Καταπληκτικό φαγητό!!!
Φιλάκια
Και λοιπόν κλπ. η πύλη για την ελληνική γλώσσα είναι αξιόπιστη. Μπορεί να είναι παλιότερος τύπος.
Αστέρι σ' ευχαριστώ.Μεριδούλα όποτε θέλεις…
θυμάμαι παλιά,(επειδή έγραψες γιά κοτόπουλο στιφάδο) όταν έσφαζε η μητέρα όρνιθα,ξεχώριζε και καθάριζε,πόδια,φτερούγες,κεφάλι,εντόστια,όλα αυτά που πετάμε σήμερα.Αυτά τα μαγείρευε με κρεμύδια, και τα έκοβε με αυγό.Παρόλο που δέν ήθελα τα εντόστια κλπ,και παρ όλο που εθεωρήτο υποδεέστερο μιας κοτόσουπας πχ που θα ακολουθούσε την επομένη,νοσταλγώ αυτη την ομελέττα κατσαρόλας ας πούμε, με τις τούφες αυγού-κρεμυδιού.Τούρμπο για σήμερα, αλλά τότε φαγητό σχεδόν αποκλειστικά απο το κοτέτσι.
Ανώνυμε υπέροχο το φαγάκι που μας θύμησες! Έχει βέβαια να κάνει και με τη γεύση της κότας του κοτετσιού που μόνο στη μνήμη μας υπάρχει πιά. Ακόμη και όσοι έχουν κοτέτσια δεν έχουν πια τις παλιές ντόπιες ράτσες…
Το στιφαδο με λαγο πως ακριβως γινεται ?
Σας ευχαριστω,
Ευη
[…] Το στιφάδο θεωρείται –και είναι εδώ που τα λέμε- βαρύ φαγητό. […]
[…] κρητικό στιφάδο κλασικό […]
[…] Στιφάδο με βοδινό ή μοσχάρι ή λαγό ή κουνέλι Για το καλύτερο βοδινό φημίζεται το κρεοπωλείο εδώ […]
[…] κρητικό στιφάδο κλασικό […]
Εξαιρετική κι αυτή η συνταγή από τον πιο αξιόπιστο διαδικτυακό χώρο με συνταγές μαγειρικής. Όποια συνταγή και να ακολουθήσω έχει σίγουρη επιτυχία. Σε ευχαριστώ πολύ πολύ Βαγγελιώ ❤️
Σας ευχαριστώ πολύ για το τόσο επαινετικό σχόλιο! Με συγκινήσατε πολύ αγαπητή μου Ιωάννα!