Κοτόπουλο λεμονάτο

Κοτόπουλο λεμονάτο

Ένα ακόμη τσιτσιριστό της κρητικής κουζίνας!

Μετά το σφακιανό γιαχνί και το τσιγαριαστό της σφακιανής κουζίνας, στη σημερινή ανάρτηση ένα ακόμη τσιτσιριστό πιάτο απ’ αυτά με τα 2-3 υλικά της κρητικής κουζίνας που βασίζουν τη νοστιμιά τους στην καλή ποιότητα της πρώτης ύλης. Τσιτσιριστό λεμονάτο κοτόπουλο αυτή τη φορά, αλλά αν αγαπάτε το κουνέλι δοκιμάστε το και μ’ αυτό!

Τα τσιγαριαστά κρέατα είναι πολύ συνηθισμένα στην κρητική κουζίνα με παραλλαγές βέβαια κατά περιοχή, και κατά σπίτι μη σας πω… Το πιο λιτό όπως έχουμε ξαναγράψει είναι το σφακιανό, με 3 όλα κι όλα υλικά στην πιο παραδοσιακή του εκδοχή- κρέας, λάδι, αλάτι- και αποκλειστικά με ωζίστικο (αιγοπρόβειο) κρέας.

Ανάλογη συνταγή είναι και το φοβεριστό ανωγειανό ριφάκι, στο οποίο συνήθως προστίθεται και λεμόνι και μυρωδικά (ρίγανη, θυμάρι κλπ…). Συνταγές που μοιάζουν, με μικρές διαφορές ακόμη κι από σπίτι σε σπίτι όπως προανέφερα!

 

Στην περιοχή μου τα τσιτσιριστά της κατσαρόλας έχουν εμπλουτιστεί και με κρεμμύδι και αρτύζονται με κρασί ή/και με  λεμόνι. Τα φτιάχνουμε με ωζίστικα, με χοιρινό, με κουνέλι, με κοτόπουλο.  Όταν δεν βάλουμε κρεμμύδι χρησιμοποιούμε συνήθως τηγάνι. Κλασικό παράδειγμα η χοιρινή τηγανιά που τη λέμε και φουκάκι.

Στην κατσαρόλα προσθέτουμε σχεδόν πάντα και κρεμμύδι. Στη δική μου μαγειρική συνηθίζω όχι απλά ένα μικρό κρεμμυδάκι, αλλά αρκετό κρεμμύδι όχι πολύ ψιλοκομμένο, κι έτσι παίρνω τελικά μια πλούσια σάλτσα που με την προσθήκη λεμονιού –χυμού και ξύσματος- είναι δύσκολο να της αντισταθεί κανείς! Καλύτερη από το κρέας που λένε! Το ξύσμα ταιριάζει σε όλα τα λεμονάτα, εγώ βάζω ακόμη και στις σουπιές με σπανάκι όταν τις φτιάχνω με λεμόνι (κι απ’ ότι είδα υιοθετήθηκε και από άλλους 😉 …) 

 

Υλικά:

100-1200 gr κοτόπουλο (κατά προτίμηση ελευθέρας βοσκής)

2 μεγάλα ή 3 μέτρια ξερά κρεμμύδια

1/3-1/2 κούπας ελαιόλαδο

½ κούπα κρασί, λευκό ή ροζέ

Αλάτι

Χυμός 2 λεμονιών

Ξύσμα ενός λεμονιού (προαιρετικά και αν τα λεμόνια μας είναι ακέρωτα), δείτε και παρατηρήσεις

Επί το έργον:

Κόβουμε το κοτόπουλο σε μερίδες. Καλό είναι να μας το κόψουν στο κρεοπωλείο για να κοπεί σωστά και να μην έχουμε κοκκαλάκια στη σάλτσα μας. Το πλένουμε και το βάζουμε σε ξιδόνερο για 20-30 λεπτά (δείτε παρατηρήσεις). Βάζουμε σε κατσαρόλα το κρεμμύδι να μαραθεί με το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τις μερίδες του κοτόπουλου. Το γυρίζουμε από όλες τις πλευρές, να αλλάξει χρώμα και το αλατίζουμε.

Όταν απορροφηθούν τα υγρά του και αρχίσει να τσιτσιρίζεται (εξ ου και το τσιτσιριστό…) σβήνουμε με το κρασί. Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε ελάχιστο νερό και όταν ξαναπάρει βράση χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγομαγειρεύουμε. Προσθέτουμε λίγο νερό όποτε χρειάζεται, μέχρι το κοτόπουλο να μαλακώσει εντελώς (να ξεκολλά από το κόκκαλο με απλή πίεση ενός πιρουνιού). Δεν προσθέτουμε τότε άλλο νερό, αλλά αφήνουμε να απορροφήσει τα υγρά χωρίς όμως να στεγνώσει η σάλτσα.

Τρίβουμε το λεμόνι αφού το πλύνουμε,  παίρνουμε το χυμό και περιχύνουμε το φαγητό μας. Αφήνουμε να πάρει μια δυο βράσεις και αποσύρουμε από το μάτι. Περιμένουμε 10-15 λεπτά να μαρουβίσει και σερβίρουμε. Ιδανική συνοδεία οι τηγανητές πατάτες ή ο πουρές πατάτας.

Παρατηρήσεις:

  • Εγώ συνηθίζω να πλένω το κοτόπουλο παρά τα όσα έχω διαβάσει κατά καιρούς. Φυσικά μετά καθαρίζω σχολαστικά όλα τα σκεύη που έχω χρησιμοποιήσει. Το αφήνω πάντα σε νερό που το καλύπτει και στο οποίο προσθέτω 2-3 κουταλιές ξίδι, για 20-30 λεπτά.
  • Αφαιρώ το περισσότερο δέρμα από το κοτόπουλο και το εμφανές λίπος για ευνόητους λόγους γι αυτό και δίνω στα υλικά 2 διαφορετικές ποσότητες για το ελαιόλαδο της συνταγής (με λιγότερο λίπος προσθέτουμε ½ κούπα, με περισσότερο 1/3 της κούπας).
  • Πολλοί προσθέτουν και κάποιο μυρωδικό, ρίγανη ή θυμάρι αλλά εγώ αν έχω καλά λεμόνια και χρησιμοποιήσω το ξύσμα δεν θέλω άλλο μυρωδικό εδώ.
  • Ο χρόνος μαγειρέματος εξαρτάται από την ηλικία και το μέγεθος του κοτόπουλου και το πόσο μεγάλες έχουμε κόψει τις μερίδες. Εδώ είχα μισή κότα (περίπου 1200 gr έμεινε μετά την αφαίρεση δέρματος και λίπους) και πήρε παραπάνω χρόνο μέχρι να γίνει. 
  • Με τον ίδιο τρόπο μαγειρεύουμε και κουνέλι.

Καλά να είμαστε, με υγεία και υπομονή να αντέχουμε όσα περνάμε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Print Friendly, PDF & Email