Αλμυρά

Κοτόπουλο λεμονάτο

Κοτόπουλο λεμονάτο

Ένα ακόμη τσιτσιριστό της κρητικής κουζίνας!

Μετά το σφακιανό γιαχνί και το τσιγαριαστό της σφακιανής κουζίνας, στη σημερινή ανάρτηση ένα ακόμη τσιτσιριστό πιάτο απ’ αυτά με τα 2-3 υλικά της κρητικής κουζίνας που βασίζουν τη νοστιμιά τους στην καλή ποιότητα της πρώτης ύλης. Τσιτσιριστό λεμονάτο κοτόπουλο αυτή τη φορά, αλλά αν αγαπάτε το κουνέλι δοκιμάστε το και μ’ αυτό!

Τα τσιγαριαστά κρέατα είναι πολύ συνηθισμένα στην κρητική κουζίνα με παραλλαγές βέβαια κατά περιοχή, και κατά σπίτι μη σας πω… Το πιο λιτό όπως έχουμε ξαναγράψει είναι το σφακιανό, με 3 όλα κι όλα υλικά στην πιο παραδοσιακή του εκδοχή- κρέας, λάδι, αλάτι- και αποκλειστικά με ωζίστικο (αιγοπρόβειο) κρέας.

Κοτόπουλο λεμονάτο

Ανάλογη συνταγή είναι και το φοβεριστό ανωγειανό ριφάκι, στο οποίο συνήθως προστίθεται και λεμόνι και μυρωδικά (ρίγανη, θυμάρι κλπ…). Συνταγές που μοιάζουν, με μικρές διαφορές ακόμη κι από σπίτι σε σπίτι όπως προανέφερα!

Κοτόπουλο λεμονάτο

Στην περιοχή μου τα τσιτσιριστά της κατσαρόλας έχουν εμπλουτιστεί και με κρεμμύδι και αρτύζονται με κρασί ή/και με  λεμόνι. Τα φτιάχνουμε με ωζίστικα, με χοιρινό, με κουνέλι, με κοτόπουλο.  Όταν δεν βάλουμε κρεμμύδι χρησιμοποιούμε συνήθως τηγάνι. Κλασικό παράδειγμα η χοιρινή τηγανιά που τη λέμε και φουκάκι.

Κοτόπουλο λεμονάτο

Στην κατσαρόλα προσθέτουμε σχεδόν πάντα και κρεμμύδι. Στη δική μου μαγειρική συνηθίζω όχι απλά ένα μικρό κρεμμυδάκι, αλλά αρκετό κρεμμύδι όχι πολύ ψιλοκομμένο, κι έτσι παίρνω τελικά μια πλούσια σάλτσα που με την προσθήκη λεμονιού –χυμού και ξύσματος- είναι δύσκολο να της αντισταθεί κανείς! Καλύτερη από το κρέας που λένε! Το ξύσμα ταιριάζει σε όλα τα λεμονάτα, εγώ βάζω ακόμη και στις σουπιές με σπανάκι όταν τις φτιάχνω με λεμόνι (κι απ’ ότι είδα υιοθετήθηκε και από άλλους 😉 …)

Κοτόπουλο λεμονάτο

Παρατηρήσεις

Παρατηρήσεις:

  • Εγώ συνηθίζω να πλένω το κοτόπουλο παρά τα όσα έχω διαβάσει κατά καιρούς. Φυσικά μετά καθαρίζω σχολαστικά όλα τα σκεύη που έχω χρησιμοποιήσει. Το αφήνω πάντα σε νερό που το καλύπτει και στο οποίο προσθέτω 2-3 κουταλιές ξίδι, για 20-30 λεπτά.
  • Αφαιρώ το περισσότερο δέρμα από το κοτόπουλο και το εμφανές λίπος για ευνόητους λόγους γι αυτό και δίνω στα υλικά 2 διαφορετικές ποσότητες για το ελαιόλαδο της συνταγής (με λιγότερο λίπος προσθέτουμε ½ κούπα, με περισσότερο 1/3 της κούπας).
  • Πολλοί προσθέτουν και κάποιο μυρωδικό, ρίγανη ή θυμάρι αλλά εγώ αν έχω καλά λεμόνια και χρησιμοποιήσω το ξύσμα δεν θέλω άλλο μυρωδικό εδώ.
  • Ο χρόνος μαγειρέματος εξαρτάται από την ηλικία και το μέγεθος του κοτόπουλου και το πόσο μεγάλες έχουμε κόψει τις μερίδες. Εδώ είχα μισή κότα (περίπου 1200 gr έμεινε μετά την αφαίρεση δέρματος και λίπους) και πήρε παραπάνω χρόνο μέχρι να γίνει.
  • Με τον ίδιο τρόπο μαγειρεύουμε και κουνέλι.

Καλά να είμαστε, με υγεία και υπομονή να αντέχουμε όσα περνάμε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο