Vegan/vegetarian

Σφακιανά παξιμαδάκια

Σφακιανά παξιμαδάκια

Νηστίσιμα μυρωδάτα χανιώτικα παξιμαδάκια (που μπορούν να φαγωθούν και σαν ψωμάκια)

Τα πρωτοδοκιμάσαμε ως παξιμαδάκια πριν από πολλά χρόνια στην Παλαιόχωρα Χανίων. Εκεί μας είπαν ότι τα λένε «χαλάκια».  Είναι τα γνωστά σφακιανά παξιμαδάκια που σε εργασία του 1958 της Χρυσουλάκη Α. αναφέρονται ως γαμήλια κεράσματα. Αργότερα ψάχνοντας είδαμε ότι τα χαλάκια είναι μάλλον ψωμάκια παρά παξιμαδάκια. Γι αυτό λοιπόν στον τίτλο δεν τα αναφέρω ως “χαλάκια”. Νομίζω ότι είναι από τα νοστιμότερα παξιμάδια της Κρήτης και αξίζειτον κόπο να τα δοκιμάσετε!
Σφακιανά παξιμαδάκια
Τώρα πια κυκλοφορούν σε ολόκληρη την Κρήτη και ίσως και στα μαγαζιά με κρητικά προϊόντα στην υπόλοιπη Ελλάδα. Μοσχοβολούν γλυκάνισο και κόλιανδρο και είναι υπόγλυκα, αφράτα και νηστίσιμα. Η κυρία που μας τα σέρβιρε, μου είπε «στο πόδι» τη συνταγή. Ξέρετε, του τύπου «στο κιλό το αλεύρι θα βάλεις τόσο απ’ αυτό τόσο από κείνο κλπ» αλλά οι μονάδες μέτρησης ήταν σε πολλά υλικά ακόμα και …οι χούφτες. Το καλό είναι ότι μου είπε ότι στο νερό που τα ζυμώνουμε έχουμε βράσει πολλά και διάφορα μυρωδικά. Με τις χούφτες όπως θα δείτε!
Σφακιανά παξιμαδάκια
Μετά από κάποια χρόνια, σε συσκευασμένα «χαλάκια» που αγοράσαμε πάλι στην Παλιόχωρα είδα τη σύσταση τους και μετά από πειραματισμούς στις αναλογίες κατέληξα στην παρακάτω συνταγή. Πολύ θα ήθελα οι Χανιώτισσες που διαβάζουν το blog να μου πουν τη γνώμη τους για το αν έχω εκτελέσει σωστά τη συνταγή που μου δόθηκε . Ξέρω βέβαια ότι κάθε σπίτι έχει τη δική του συνταγή γι αυτά τα παραδοσιακά σκευάσματα. Όμως εκείνο το κόλιανδρο που υποθέτω ότι περιέχουν όλες οι συνταγές τους κάνει τη διαφορά!

Παρατηρήσεις

1) Προφανώς αντί μαγιά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ανάλογο προζύμι, περίπου 200 gr ανά κιλό αλευριού ή λίγο περισσότερο ανάλογα με την εποχή.

2) Μπορούμε να μη χωρίσουμε τα φραντζολάκια σε φετούλες πριν το ψήσιμο , και να κόψουμε τα παξιμαδάκια μετά .

3) Είναι πεντανόστιμα και μαλακά , πριν παξιμαδιαστούν. Οι δικοί μου καταναλώνουν τα μισά σαν γλυκά ψωμάκια και όχι σαν παξιμαδάκια.

Στις νηστείες, πολλές φορές βάζω και καμιά χούφτα σταφίδες , τα πλάθω σε ατομικά τριβιδάκια (μακρόστενα ψωμάκια) ή σε μεγάλα ψωμιά και γίνονται υπέροχα!

4) Η διαδικασία του ζυμώματος μπορεί να γίνει και στο μίξερ με τον ειδικό γάντζο.

5) Δείτε παρακάτω και το σχόλιο του φίλου Χατζίκου για περισσότερες πληροφορίες για τα “χαλάκια”. Αναφέρει ότι δεν είναι παξιμαδάκια. Εμείς τα αγοράζαμε παξιμαδιασμένα στην Παλιόχωρα. Ίσως τα παξιμάδιαζαν για να τα διατηρήσουν περισσότερες μέρες. Όπως κι αν τα δοκιμάσετε είναι πεντανόστιμα. Αναφορά στα “χαλάκια” κάνουν και οι Ν. και Μ. Ψιλάκη στο γνωστό βιβλίο τους “Κρητική Κουζίνα” .

Καλά να είστε, καλά να περνάτε! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο