Vegan/vegetarian

Σφακιανά παξιμαδάκια

Νηστίσιμα μυρωδάτα χανιώτικα παξιμαδάκια (που μπορούν να φαγωθούν και σαν ψωμάκια)

Τα πρωτοδοκιμάσαμε πριν από πολλά χρόνια στην Παλαιόχωρα Χανίων. Εκεί μας είπαν ότι τα λένε «χαλάκια» . Αργότερα είδα στο κλασικό πια βιβλίο «Κρητική κουζίνα» των Ψιλάκηδων ότι τα χαλάκια είναι ιδιαίτερο γλύκισμα του γάμου (και όχι παξιμαδάκια)  στις περιοχές του Σελίνου και της Κισάμου. Είναι τα γνωστά σφακιανά παξιμαδάκια που σε εργασία του 1958 της Χρυσουλάκη Α. αναφέρονται επίσης σαν γαμήλια κεράσματα. Νομίζω ότι είναι από τα νοστιμότερα παξιμάδια της Κρήτης.
Τώρα πια κυκλοφορούν σε ολόκληρη την Κρήτη και ίσως και στα μαγαζιά με κρητικά προϊόντα στην υπόλοιπη Ελλάδα. Μοσχοβολούν γλυκάνισο και κόλιανδρο και είναι υπόγλυκα, αφράτα και νηστίσιμα. Η κυρία που μας τα σέρβιρε, μου είπε «στο πόδι» τη συνταγή. Ξέρετε, του τύπου «στο κιλό το αλεύρι θα βάλεις τόσο απ’ αυτό τόσο από κείνο κλπ» αλλά οι μονάδες μέτρησης ήταν σε πολλά υλικά ακόμα και …οι χούφτες. Το καλό είναι ότι μου είπε ότι στο νερό που τα ζυμώνουμε έχουμε βράσει πολλά και διάφορα μυρωδικά. Με τις χούφτες όπως θα δείτε!
Μετά από κάποια χρόνια, σε συσκευασμένα «χαλάκια» που αγοράσαμε πάλι στην Παλιόχωρα είδα τη σύσταση τους και μετά από πειραματισμούς στις αναλογίες κατέληξα στην παρακάτω συνταγή. Πολύ θα ήθελα οι Χανιώτισσες που διαβάζουν το blog να μου πουν τη γνώμη τους για το αν έχω εκτελέσει σωστά τη συνταγή που μου δόθηκε . Ξέρω βέβαια ότι κάθε σπίτι έχει τη δική του συνταγή γι αυτά τα παραδοσιακά σκευάσματα. Όμως εκείνο το κόλιανδρο που υποθέτω ότι περιέχουν όλες οι συνταγές τους κάνει τη διαφορά!

Παρατηρήσεις

1) Προφανώς αντί μαγιά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ανάλογο προζύμι.

2) Μπορούμε να μη χωρίσουμε τα φραντζολάκια σε φετούλες πριν το ψήσιμο , και να κόψουμε τα παξιμαδάκια μετά .

3) Είναι πεντανόστιμα και μαλακά , πριν παξιμαδιαστούν. Οι δικοί μου καταναλώνουν τα μισά σαν γλυκά ψωμάκια και όχι σαν παξιμαδάκια.

Στις νηστείες, πολλές φορές βάζω και καμιά χούφτα σταφίδες , τα πλάθω σε ατομικά τριβιδάκια (μακρόστενα ψωμάκια) ή σε μεγάλα ψωμιά και γίνονται υπέροχα!

4) Η διαδικασία του ζυμώματος μπορεί να γίνει και στο μίξερ με τον ειδικό γάντζο.

5) Τις πληροφορίες τις βρήκα στο βιβλίο «Κρητική κουζίνα» των Μ. και Ν. Ψιλάκη, Εκδόσεις Καρμάνωρ, Ηράκλειο 1997, σελ. 279
και στην ιστοσελίδα:

http://www.rizitiko.org/ethima.html

 

Καλά να είστε, καλά να περνάτε! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Vita

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές