Νηστίσιμα μυρωδάτα χανιώτικα παξιμαδάκια (που μπορούν να φαγωθούν και σαν ψωμάκια)
Υλικά
2 κύβους μαγιά νωπή (περίπου 80 γραμμάρια) ή 4 φακελάκια ξηρής μαγιάς
1 κιλό αλεύρι (βάζω σκληρό ή για όλες τις χρήσεις)
¾ κούπας λάδι
¾ κούπας ζάχαρη
1 σφηνάκι ρακή
Μισό κουταλάκι αλάτι
3 κουταλάκια κόλιανδρο κοπανισμένο
2 κουταλάκια γλυκάνισο κοπανισμένο
1 κουταλάκι κοφτό κόκκους μαστίχας αλεσμένο στο multi με μια κουταλιά ζάχαρη
Μισό κουταλάκι κανέλα τριμμένη
1- 1,5 κούπα νερό μέσα στο οποίο έχουμε βράσει:
2 δαφνόφυλλα
Τις φλούδες ενός πορτοκαλιού
2 ξυλάκια κανέλας (περίπου 5 εκατοστά καθένα)
1/3 κούπας γλυκάνισο σε σπόρους
Στο πλάσιμο περίπου 200 γραμμάρια αποφλοιωμένο σουσάμι.
Επί το έργον
Βράζουμε για 5 λεπτά 2-2,5 κούπες νερό με τα μυρωδικά και το αφήνουμε να κρυώσει χωρίς να βγάλουμε τα μυρωδικά. Έτσι έχουμε ένα εκχύλισμα που μοσχοβολά. Τα σουρώνουμε και μετράμε 1 κούπα αν χρησιμοποιήσουμε νωπή μαγιά και 1,5 κούπα αν χρησιμοποιήσουμε ξηρή.
Αν βάλουμε νωπή μαγιά, τη διαλύουμε σε μισή κούπα χλιαρό νερό (το πολύ 40 βαθμών) με μια κουταλιά ζάχαρη και 2 κουταλιές αλεύρι και την αφήνουμε να φουσκώσει σε σκεπασμένο μπολ.
Σε μια λεκανίτσα βάζουμε τα υγρά υλικά και τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα μυρωδικά , τη ανεβασμένη μαγιά και το αλεύρι (μέσα στο οποίο έχουμε βάλει το αλάτι) σιγά σιγά ως ότου επιτύχουμε μια ζύμη που να μη κολλά στα χέρια. Αν βάλουμε ξηρή μαγιά την αναμειγνύουμε με το αλεύρι. Ζυμώνουμε αρκετά , και αφήνουμε τη ζύμη να ανεβεί.
Όταν είναι έτοιμη, την ξαναζυμώνουμε λίγο και πλάθουμε κυλινδρικά ψωμάκια και τα τυλίγουμε στο σουσάμι. Για να κολλά το σουσάμι στο ψωμάκι μας το ξεπλένουμε με νερό να βραχεί καλά και το απλώνουμε σε βαμβακερή πετσέτα. Το αναμειγνύουμε με 1-2 κουταλιές ζάχαρη.
Κόβουμε σε φετούλες κάθε ψωμάκι φροντίζοντας να μη ξεχωρίσει και τα βάζουμε σε καλολαδωμένα ταψιά ή στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί. Τα αφήνουμε να ανεβούν και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε 170-180 βαθμούς για 35-40 λεπτά. Όταν χρυσοκοκκινίσουν τα βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
Τότε τα χωρίζουμε σε φετούλες στα σημεία που τα είχαμε χαράξει (πιθανόν και με τη βοήθεια ενός μαχαιριού) και τα ξαναφουρνίζουμε μέχρι να παξιμαδιαστούν όπως και τα άλλα παξιμαδάκια εδώ σε χαμηλή θερμοκρασία (130 βαθμούς, το πολύ 150 ανάλογα με το φούρνο).
Διατηρούνται αρκετά αν είναι κλεισμένα σε αεροστεγές δοχείο και τρώγονται ευχάριστα και με τυρί και με ελιές και με τον πρωινό και με τον απογευματινό μας καφέ γιατί δεν είναι πολύ γλυκά .
Παρατηρήσεις
1) Προφανώς αντί μαγιά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ανάλογο προζύμι, περίπου 200 gr ανά κιλό αλευριού ή λίγο περισσότερο ανάλογα με την εποχή.
2) Μπορούμε να μη χωρίσουμε τα φραντζολάκια σε φετούλες πριν το ψήσιμο , και να κόψουμε τα παξιμαδάκια μετά .
3) Είναι πεντανόστιμα και μαλακά , πριν παξιμαδιαστούν. Οι δικοί μου καταναλώνουν τα μισά σαν γλυκά ψωμάκια και όχι σαν παξιμαδάκια.
Στις νηστείες, πολλές φορές βάζω και καμιά χούφτα σταφίδες , τα πλάθω σε ατομικά τριβιδάκια (μακρόστενα ψωμάκια) ή σε μεγάλα ψωμιά και γίνονται υπέροχα!
4) Η διαδικασία του ζυμώματος μπορεί να γίνει και στο μίξερ με τον ειδικό γάντζο.
5) Δείτε παρακάτω και το σχόλιο του φίλου Χατζίκου για περισσότερες πληροφορίες για τα “χαλάκια”. Αναφέρει ότι δεν είναι παξιμαδάκια. Εμείς τα αγοράζαμε παξιμαδιασμένα στην Παλιόχωρα. Ίσως τα παξιμάδιαζαν για να τα διατηρήσουν περισσότερες μέρες. Όπως κι αν τα δοκιμάσετε είναι πεντανόστιμα. Αναφορά στα “χαλάκια” κάνουν και οι Ν. και Μ. Ψιλάκη στο γνωστό βιβλίο τους “Κρητική Κουζίνα” .
Μοσχοβολιστά παξιμαδάκια όνειρο!!! Πολύ μου αρέσει αυτή η συνταγούλα και θα την κρατήσω να την φτιάξω!
Καλή Κυριακή!
μοσχοβόλισαν τα παξιμαδάκια! η αλήθεια είναι ότι σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν παρόμοιες συνταγές με διαφορές στα μυρωδικά, η καθεμιά με την ξεχωριστή νοστιμιά της, ευχαρίστως παίρνω μια χούφτα για το πρωινό μου καφεδάκι!
Vita ευχαριστώ πολύ! Θα συνοδεύω τον καφέ μου σύντομα με τα Σφακιανά παξιμαδάκια που μου έμαθες!
Καλημέρα, εγώ θα τα προτιμήσω χωρίς παξιμάδιασμα.
Μου έκανε όμως εντύπωση η διαφορά του νερού που γράφεις ανάλογα με τη μαγιά που βάζεις γιατί;;
Σε ευχαριστούμε πολύ!!
Έφη πραγματικά είναι πολύ νόστιμα και σαν ψωμάκια και σαν παξιμαδάκια! Καλή Κυριακή και σε σένα.
Γαστερόπληκτη έχεις δίκιο. Κάθε συνταγή έχει και τη χάρη της. Σε τούτα δω πιστεύω ότι τη διαφορά την κάνει το κόλιανδρο
Αγγελική ελπίζω να σου αρέσουν.Να δοκιμάσετε και "νωπά". Είναι πολύ νόστιμα.
Ξανθή συνήθως κάνω μιάμιση δόση γιατί δεν μου αφήνουν να παξιμαδιάσω…Είναι πολύ νόστιμα μαλακά. Επειδή το συνολικό νερό είναι 1,5 κούπα και η νωπή μαγιά θέλει μισή κούπα, βάζω 1 κούπα μόνο υγρό όταν χρησιμοποιώ νωπή.
Φαντάζομαι πως θα μοσχομύριζε το σπίτι!
Την αντιγράφω τη συνταγή σου και εγώ νωπά θα τα προτιμήσω:)
Πριν αρκετά χρόνια γεύτηκα τα περίφημα χαλάκια και πολλά άλλα σε γλέντι βάπτισης στην Κάνδανο, κοντά στην Παλαιόχωρα. Τα χαλάκια ήταν κέρασμα-καλωσόρισμα στην χαρά, από εκεί ίσως και το όνομά τους.
Θα πάρω μια χουφτίτσα από τα δικά σου:))
Δεν ξέρω αν σε άλλη περιοχή της χώρας υπάρχει τέτοιος γαστρονομικός πλούτος.
νομίζω πως και με λίγες σταφιδούλες όπως προτείνεις θα είναι ακόμη πιο γευστικά!!!
Είναι μια μεγάλη συνταγή. Η έγχυση των βοτάνων Το βρίσκω πολύ ενδιαφέρον. Πολύ καλή
Ακόμα μια συνταγή με τις νοστιμιές του υπέροχου νησίου μας, μου επιτρέπεται μετά από 11 χρόνια να θεωρώ και την Κρήτη πατρίδα μου…
Φιλάκια
Αχ τα λατρεύω αυτά τα μοσχοβολιστά παξιμαδάκια!!! Μόλις θα έχω χρόνο, θα δοκιμάσω να τα φτιάξω (χμ.. και σαν ψωμάκια)! Νά'σαι καλά!
Eίναι πραγματικά υπέροχα….πίνω καφεδάκι και πολύ θα ήθελα να είχα μερικά!!!
mia maria όπως και να τα φάει κανείς μοσχομυρίζουν είναι η αλήθεια…
Θαλασσένια μου ναι. Κακώς έγραψα γαμήλια. Σε όλες τις χαρές τα συνηθίζουν.
Pansofix στη νωπή εκδοχή ταιριάζουν οι σταφίδες. Αν τα παξιμαδιάσει κανείς είναι καλύτερα σκέτα!
Annamaria ευχαριστώ! πρέπει να το δοκιμάσεις και σε άλλες συνταγές το εκχύλισμα
Μανουσίνα μου όλοι οι καλοί χωράνε στην Κρήτη! Και μερικές φορές οι εξ αγχιστείας κρητικοί την αγαπάνε πιο πολύ από τους ντόπιους 🙂
Όλγα ναι τώρα στις μέρες της νηστείας είναι μια ωραία πρόταση για βουτήματα είτε νωπά είτε παξιμαδιασμένα…
Λίλα δεν μπορεί… κάποτε θα γίνονται και διαδικτυακές αποστολές 🙂
ΚΑΛΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ VITA MOY ΜΕ ΤΑ ΩΡΑΙΑ ΣΟΥ!!!
ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΞΙΜΑΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΝΟΣΤΙΜΑ!!!
ΑΧ ΝΑ ΕΙΧΑ ΕΝΑ!!!!
Α!ΤΟ ΜΑΤΑΚΙ ΣΤΟ ΚΟΥΝΕΛΑΚΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΑΠΟ ΤΣΟΧΑ!..
ΣΕ ΦΙΛΩ!!
Πωπω είναι καταπληκτικά!!!! έχω φάει από αυτά στην Κρήτη στα Χανιά και είναι τρέλα!!
Γεια στα χεράκια σου!
Ευχαριστώ Λούρδη! Θα το φτιάξω το κουνελάκι σίγουρα…
Αστέρι έχεις δίκιο. Το κακό είναι ότι δεν σταματάς σε ένα…
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑ
ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΑΝΕΒΑΖΩ ΠΟΛΛΕΣ ΔΙΚΕΣ ΣΟΥ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΣΤΟ ΜΠΛΟΚ ΜΟΥ.
ΘΑ ΣΟΥ ΕΠΙΣΥΜΑΝΩ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ.
ΤΑ ΧΑΛΑΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΓΛΥΚΑ ΨΩΜΑΚΙΑ ΚΑΙ ΟΥΧΙ ΠΑΞΙΜΑΔΑΚΙΑ.ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΛΑΘΟΣ ΠΟΛΛΟΙ.ΛΟΓΩ ΤΟ ΟΤΙ Η ΕΠΑΡΧΙΑ ΣΦΑΚΙΩΝ ΣΥΝΟΡΕΥΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΑΝ ΕΣΦΑΛΜΕΝΑ ΠΟΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΚΡΗΤΗ ΩΣ ΣΦΑΚΙΑΝΑ.Π,Χ. ΣΦΑΚΙΑΝΟ ΓΙΑΧΝΙ ΤΣΙΓΑΡΙΑΣΤΟ,ΣΦΑΚΙΑΝΟΠΙΤΕΣ,ΓΑΜΟΠΙΛΑΦΟ,ΧΑΛΑΚΙΑ,ΜΥΖΗΘΡΑ,ΑΘΟΤΥΡΟΣ,ΜΑΛΑΚΑ,ΜΠΟΥΡΕΚΙ,ΚΑΛΛΙΤΣΟΥΝΙΑ Κ.Λ.Π.
ΑΥΤΑ ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΝ ΟΛΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΧΑΝΙΩΝ ΚΑΙ Η ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΕΣ ΓΙΑ ΤΥΧΟΝ ΣΥΝΧΗΣΗ.
ΑΠΛΑ ΤΣΙΓΑΡΙΑΣΤΟ,ΜΥΖΗΘΡΟΠΙΤΕΣ,ΠΙΛΑΦΙ,ΧΑΛΑΚΙΑ,ΜΥΖΗΘΡΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ(ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΞΥΝΗ),ΑΘΟΤΥΡΟΣ Ο ΜΑΛΑΚΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΞΕΡΟΣ,ΜΑΛΑΚΑ,ΜΠΟΥΡΕΚΙ, ΓΡΑΒΙΕΡΑ, ΖΗΛΟΚΟΥΜΠΙ(ΛΑΔΟΤΥΡΙ),ΚΑΛΛΙΤΣΟΥΝΙΑ (ΟΛΑ ΤΑ ΧΟΡΤΟΠΙΤΑΚΙΑ) ΚΑΛΤΣΟΝΕ= ΣΚΕΠΑΣΤΟ, Κ.Λ.Π.
ΣΤΑ ΛΕΩ ΑΥΤΑ ΓΙΑΤΙ ΕΧΩ ΣΥΧΑΘΕΙ ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ΝΑ ΒΓΑΖΕΙ ΝΕΕΕΣ ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ Π.Χ
ΕΧΩ ΔΕΙ ΤΗΝ ΣΤΑΚΑ ΝΑ ΤΗΝ ΛΕΝΕ ΠΥΧΤΟΓΑΛΟ Η ΑΝΘΟΓΑΛΟ
ΤΑ ΚΑΛΛΙΤΣΟΥΝΙΑ ΠΙΤΑΡΑΚΙΑ
ΚΑΙ ΠΟΛΛΩ ΛΩΓΙΩ ΑΛΛΑ ΕΚΤΡΩΜΑΤΑ.
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ
Η ονομασία “αθόγαλο” αφορά στην τσίπα. Όταν συλλέγεται η τσίπα προσεκτικά, συνήθως είναι λίγη κάθε μέρα, αποτελεί ένα υλικό σαν μαλακό βούτυρο. Θυμίζει βούτυρο Κερκύρας λίγο. Επειδή είναι ο ανθός του γαλάτου, λέγεται αθόγαλο. Αφού μαζευτεί ικανή ποσότητα, ψήνεται και το προϊόν πια ονομάζεται στάκα.
Χατζίκο σ' ευχαριστώ πολύ για όλες τις πληροφορίες που μας δίνεις με τα σχόλιά σου. Κι εγώ παρακολουθώ το blog σου και βρίσκω πολύ ενδιαφέροντα τα posts σου. Ένας από τους στόχους αυτού του blog είναι ακριβώς η λύση των παρεξηγήσεων και των παρερμηνειών και των παραποιήσεων που αφορούν την κρητική κουζίνα…
Πέρα από το θέμα των ονομασιών, βλέπεω να κυκλοφορούν κρητικές συνταγές με …σπορέλαιο!
ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ.ΣΤΗΝ ΧΑΝΙΩΤΙΚΗ ΝΤΟΠΙΟΛΑΛΙΑ ΜΑΣ ΧΑΛΙ ΟΝΟΜΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ Η ΤΟ ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΚΑΠΟΙΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΣ.ΧΑΛΑΚΙΑ ΛΟΙΠΟΝ.
Έχω μείνει έκπληκτη με αυτό το site.Τι να πω γι'αυτά τα παξιμαδάκια ότι μου πήραν τα μυαλά?Η μυρωδιά ήταν γαργαλιστική και παιχνιδιάρικη!!!!!Δεν μένεις μόνο στο ένα δυστυχώς έχει και συνέχεια……Προτείνω να την δοκιμάσετε.
Ευχαριστώ πολύ ανώνυμε για το τόσο θετικό σχόλιο. Κι εμένα είναι από τα αγαπημένα μου!
Καλησπέρα !
Αν δεν εχω ρακή τί να βάλω ;;
Καλησπέρα ! Αν δεν εχω ρακή τί να βάλω ;
Βάλτε άλλο λευκό ποτό ή λικέρ. Καλή επιτυχία!