Για να φτιάξουμε τα δικά μας ξηρά δαμάσκηνα!
Σεπτέμβρης! Το καλοκαίρι σιγά σιγά μας αποχαιρετά και φεύγει
οριστικά στις 22 του μήνα. Οι διακοπές για τους περισσότερους τελειώνουν ή
περιορίζονται σε σεπτεμβριάτικα σαββατοκύριακα , πολλές φορές πιο απολαυστικά
και όμορφα από τα τριήμερα του καλοκαιριού. Ο καιρός είναι πιο ήπιος , ο αέρας
επιτέλους μετατρέπεται σε ευχάριστο ρεύμα και η θάλασσα –τουλάχιστον στο Λιβυκό
που συνηθίζουμε εμείς να κολυμπούμε- είναι στις καλύτερές της μέρες.
οριστικά στις 22 του μήνα. Οι διακοπές για τους περισσότερους τελειώνουν ή
περιορίζονται σε σεπτεμβριάτικα σαββατοκύριακα , πολλές φορές πιο απολαυστικά
και όμορφα από τα τριήμερα του καλοκαιριού. Ο καιρός είναι πιο ήπιος , ο αέρας
επιτέλους μετατρέπεται σε ευχάριστο ρεύμα και η θάλασσα –τουλάχιστον στο Λιβυκό
που συνηθίζουμε εμείς να κολυμπούμε- είναι στις καλύτερές της μέρες.
Ο Σεπτέμβρης είναι από τους πιο πλούσιος μήνες σε χρώματα αρώματα και γεύσεις. Σύκα,
σταφύλια, φραγκόσυκα, δαμάσκηνα αλλά και ντομάτες , μπάμιες, φασολάκια,
μελιτζάνες, αγγουράκια και ένα πλήθος άλλων λαχανικών και φρούτων είναι στο
φόρτε τους.
σταφύλια, φραγκόσυκα, δαμάσκηνα αλλά και ντομάτες , μπάμιες, φασολάκια,
μελιτζάνες, αγγουράκια και ένα πλήθος άλλων λαχανικών και φρούτων είναι στο
φόρτε τους.
Ευκαιρία λοιπόν να διατηρήσουμε μερικά για να δώσουν άρωμα
καλοκαιριού στο δύσκολο χειμώνα που μας περιμένει σύμφωνα με τις προβλέψεις ακόμη
και των αισιόδοξων…
καλοκαιριού στο δύσκολο χειμώνα που μας περιμένει σύμφωνα με τις προβλέψεις ακόμη
και των αισιόδοξων…
Οι περισσότερες αναρτήσεις του Σεπτέμβρη, όπως λογαριάζω, θα
αφορούν τη διατήρηση με διάφορους τρόπους
κάποιων φρούτων και λαχανικών. Ρώτησα, έμαθα και διαπίστωσα ότι αξίζει
να μείνουν κάποιες μέθοδοι από τα παλιά αλλά και κάποιες που χρησιμοποιούν οι
σύγχρονες νοικοκυρές για να διατηρήσουν αρκετά από καλοκαιρινά προϊόντα που
βρίσκουμε άφθονα και οικονομικά αυτή την εποχή.
αφορούν τη διατήρηση με διάφορους τρόπους
κάποιων φρούτων και λαχανικών. Ρώτησα, έμαθα και διαπίστωσα ότι αξίζει
να μείνουν κάποιες μέθοδοι από τα παλιά αλλά και κάποιες που χρησιμοποιούν οι
σύγχρονες νοικοκυρές για να διατηρήσουν αρκετά από καλοκαιρινά προϊόντα που
βρίσκουμε άφθονα και οικονομικά αυτή την εποχή.
Και η αρχή γίνεται με την αποξήρανση των δαμάσκηνων. Είχα
βρει τη μέθοδο στο internet (λυπάμαι αλλά δεν θυμάμαι σε ποιο site) πριν από καιρό, αλλά έχω κάνει τις
δικές μου παρεμβάσεις και θεωρώ ότι το
αποτέλεσμα είναι πολύ καλό. Μιας και η μέθοδος μοιάζει με την αποξήρανση
σταφίδας –εκτός από το ζεμάτισμα- δεν δυσκολεύτηκα καθόλου να καταλάβω τη διαδικασία.
βρει τη μέθοδο στο internet (λυπάμαι αλλά δεν θυμάμαι σε ποιο site) πριν από καιρό, αλλά έχω κάνει τις
δικές μου παρεμβάσεις και θεωρώ ότι το
αποτέλεσμα είναι πολύ καλό. Μιας και η μέθοδος μοιάζει με την αποξήρανση
σταφίδας –εκτός από το ζεμάτισμα- δεν δυσκολεύτηκα καθόλου να καταλάβω τη διαδικασία.
Στη γειτονιά μας όπως σας έχω ξαναπεί έχουμε ακόμη
αλληλεγγύη. Τα περίσσια προϊόντα του καθένα μοιράζονται σαν πεσκέσι σε όλους.
Έτσι η δαμασκηνιά της γειτόνισσας, μας τροφοδοτεί όλους με δαμάσκηνα
τουλάχιστον τις χρονιές που έχει υπερπαραγωγή. Τέτοια ήταν και η φετινή. Πέρυσι
ήταν λιγότερα κι έτσι έφτιαξα μόνο μαρμελάδα και γλυκό.
αλληλεγγύη. Τα περίσσια προϊόντα του καθένα μοιράζονται σαν πεσκέσι σε όλους.
Έτσι η δαμασκηνιά της γειτόνισσας, μας τροφοδοτεί όλους με δαμάσκηνα
τουλάχιστον τις χρονιές που έχει υπερπαραγωγή. Τέτοια ήταν και η φετινή. Πέρυσι
ήταν λιγότερα κι έτσι έφτιαξα μόνο μαρμελάδα και γλυκό.
Φέτος όμως ήταν αρκετά κι έτσι
έφτασαν και για αποξήρανση. Μάλιστα για πρώτη φορά τόλμησα να βγάλω τα
κουκούτσια πριν τα αποξηράνω και διαπίστωσα ότι γίνονται ακόμη καλύτερα!
έφτασαν και για αποξήρανση. Μάλιστα για πρώτη φορά τόλμησα να βγάλω τα
κουκούτσια πριν τα αποξηράνω και διαπίστωσα ότι γίνονται ακόμη καλύτερα!
Υλικά:
Δαμάσκηνα
Στάχτη από ξύλα
Ελαιόλαδο
Επί το έργον:
Πλένουμε πολύ καλά τα δαμάσκηνα και τα αφήνουμε να
στραγγίξουν.
στραγγίξουν.
Αν θέλουμε βγάζουμε τα κουκούτσια.
Βάζουμε σε κατσαρόλα νερό. Πρέπει να έχει μεγάλο άνοιγμα ώστε να χωρά κάποιο στραγγιστήρι γιατί θα ζεματίσουμε τα δαμάσκηνα
για ελάχιστο χρόνο . Για κάθε λίτρο νερού προσθέτουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο. Σε
τουλπάνι βάζουμε 1 κουταλιά στάχτη ή σόδα για κάθε λίτρο νερού και το βυθίζουμε
στην κατσαρόλα. Εγώ έβαλα 2 μπουκάλια του 1,5 λίτρου νερό και πρόσθεσα 6 κουταλιές ελαιόλαδο και 3 κουταλιές στάχτη.
για ελάχιστο χρόνο . Για κάθε λίτρο νερού προσθέτουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο. Σε
τουλπάνι βάζουμε 1 κουταλιά στάχτη ή σόδα για κάθε λίτρο νερού και το βυθίζουμε
στην κατσαρόλα. Εγώ έβαλα 2 μπουκάλια του 1,5 λίτρου νερό και πρόσθεσα 6 κουταλιές ελαιόλαδο και 3 κουταλιές στάχτη.
Στρώνουμε ταψάκια με
λεπτό ύφασμα ή χαρτί κουζίνας. Μόλις πάρει βράση το μείγμα της κατσαρόλας, βυθίζουμε
τα δαμάσκηνα για 5 δευτερόλεπτα βάζοντάς
στα στο κατάλληλο στραγγιστήρι όλα μαζί ή τμηματικά.
λεπτό ύφασμα ή χαρτί κουζίνας. Μόλις πάρει βράση το μείγμα της κατσαρόλας, βυθίζουμε
τα δαμάσκηνα για 5 δευτερόλεπτα βάζοντάς
στα στο κατάλληλο στραγγιστήρι όλα μαζί ή τμηματικά.
Τινάζουμε να φύγει το
περίσσιο νερό και τα αδειάζουμε στο στρωμένο ταψί. Τα σκεπάζουμε με ένα τούλι
και τα αφήνουμε στον ήλιο μέχρι να ξεραθούν. Κάθε μέρα τα αναποδογυρίζουμε ώστε
να λιαστούν και να στεγνώσουν από όλες τις πλευρές, και τα βράδια τα βάζουμε
μέσα στο σπίτι.
περίσσιο νερό και τα αδειάζουμε στο στρωμένο ταψί. Τα σκεπάζουμε με ένα τούλι
και τα αφήνουμε στον ήλιο μέχρι να ξεραθούν. Κάθε μέρα τα αναποδογυρίζουμε ώστε
να λιαστούν και να στεγνώσουν από όλες τις πλευρές, και τα βράδια τα βάζουμε
μέσα στο σπίτι.
Όταν φτάσουν στο σημείο αποξήρανσης
που έχουν αυτά που αγοράζουμε, τα
ξαναπλένουμε με άφθονο νερό και τα ξαναβάζουμε να στεγνώσουν . Αυτή τη φορά δεν
χρειάζονται συνήθως πάνω από 2 μέρες .
που έχουν αυτά που αγοράζουμε, τα
ξαναπλένουμε με άφθονο νερό και τα ξαναβάζουμε να στεγνώσουν . Αυτή τη φορά δεν
χρειάζονται συνήθως πάνω από 2 μέρες .
Τα φυλάσσουμε σε μεταλλικά ή γυάλινα δοχεία που κλείνουν καλά.
Προσθέτουμε σε κάθε δοχείο 2-3 φύλλα
δάφνης και 1 ξυλάκι κανέλας.
Προσθέτουμε σε κάθε δοχείο 2-3 φύλλα
δάφνης και 1 ξυλάκι κανέλας.
Παρατηρήσεις:
1)Πριν από την καθιέρωση της χρήσης της ποτάσας στην
αποξήρανση της σταφίδας που θυμόμουνα εγώ, χρησιμοποιούσαν αλουσιά όπως έμαθα, δηλαδή διάλυμα στάχτης από
καθαρά ξύλα. Άρα θα μπορούσε να
χρησιμοποιηθεί ποτάσα και για τα δαμάσκηνα αν δεν έχουμε στάχτη.
αποξήρανση της σταφίδας που θυμόμουνα εγώ, χρησιμοποιούσαν αλουσιά όπως έμαθα, δηλαδή διάλυμα στάχτης από
καθαρά ξύλα. Άρα θα μπορούσε να
χρησιμοποιηθεί ποτάσα και για τα δαμάσκηνα αν δεν έχουμε στάχτη.
2)Το ζεμάτισμα των δαμάσκηνων πρέπει να γίνει για ελάχιστο
χρόνο για να μη σπάσει η επιδερμίδα τους.
χρόνο για να μη σπάσει η επιδερμίδα τους.
3)Το δεύτερο ξέπλυμα των δαμάσκηνων γίνεται για να φύγουν οι
σκόνες γιατί τόσες μέρες έξω όλο και κάτι μαζεύουν . Έτσι εξάλλου κάνουμε και στις
σταφίδες που θέλουμε να κρατήσουμε για το χειμώνα…
σκόνες γιατί τόσες μέρες έξω όλο και κάτι μαζεύουν . Έτσι εξάλλου κάνουμε και στις
σταφίδες που θέλουμε να κρατήσουμε για το χειμώνα…
Καλό μήνα σε όλους!
Βρείτε μας:
[shared_counts location=”home-content” style=”icon”]
Καλό μήνα!!
Τυχερή που έχεις κοντά σου δέντρα για εγγυημένα προϊόντα. Θέλω να φτιάξω κι εγώ δαμάσκηνα αλλά φέτος τα του χωριού ήταν χάλια και εδώ δεν είμαι σίγουρη αν θα βρω τα κατάλληλα.
Κρατώ τη συνταγή σου.
Δαμάσκηνα έχω μπόλικα αλλά μάλλον θα τα κάνω μαρμελάδα που ξέρω ότι θα αρέσει σε όλους!
Μου αρέσει πολύ η ιδέα σου να βάλεις αναρτήσεις που να αφορούν τη διατήρηση φρούτων και λαχανικών. Περιμένω με χαρά τις επόμενες!
Καλό μήνα 🙂
Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση.Λατρεύω τα δαμάσκηνα!
Καλό μήνα!
Τα λατρεύω τα δαμάσκηνα, αλλά δυστυχώς δεν έχουμε στον κήπο δαμασκηνιά. Τώρα που το σκέφτομαι γιατί δεν βάζω μία;
Πάντα σε παρακολουθώ είτε πρόκειται να μου χρησιμεύσουν είτε όχι οι συνταγές σου, τι διαβάζω με ενδιαφέρον!!
Καλό μήνα!!!!
Μαρία Μαράντη
Φοβερή ανάρτηση!!
Τον χειμώνα χρησιμοποιώ πολύ συχνά αποξηραμένα δαμάσκηνα σε διάφορα φαγητά μας, κυρίως με χοιρινό!
Θα δοκιμάσω να αποξηράνω φέτος!
Φιλιά, καλό μήνα Βαγγελιώ μου!
Τι ωραία ανάρτηση και τούτη Βαγγελιώ μου.
Το πόσα κατά καιρούς έχω μάθει διαβάζοντας σε, δεν λέγεται.
Καλημέρες πολλές σου στέλνω και άντε και κομμάτι μπακλαβά :-))
Μια φορά αποξήρανα, καμία σχέση με τον δικό σου τρόπο, αλλά δεν μπορώ να πω ότι ενθουσιάστηκα. Θα πρέπει να δοκιμάσω και τον δικό σου τρόπο! Καλό φθινόπωρο!
Αχ, βρε Βαγγελιώ μου, είσαι πραγματικά χρυσοχέρα! Τι ωραία πράγματα είναι αυτά που φτιάχνεις και πόσο περιποιημένα τα κάνεις πάντοτε! Μπράβο!
Εύχομαι να συνεχίσεις να δημιουργείς με τόσο μεράκι πάντα!
Φιλάκια!
Μπράβο! ευχαριστούμε πολύ για τη γνώση που μας χαρίζεις απλόχερα, όπως η μυρτιά το άρωμά της, όπως λέει και ο μεγάλος λιβανέζος ποιητής Γκιμπράν
Συνχαρητήρια,έχετε εξαιρετικές συνταγές,ωραία γραμμένες και κατανοητές.
Σας ανακάλυψα χθές .Θα σας ακολουθώ ανελειπώς.Ευχαριστώ πολύ.
Γνωρίζετε αν μπορούν να αποξηραθουν στον φούρνο; Για πόση ωρα και σε πόσους βαθμούς;
Γνωρίζετε αν μπορούν να αποξηραθουν στον φούρνο; Για πόση ωρα και σε πόσους βαθμούς;
Δεν το γνωρίζω. Σίγουρα άλλα φρούτα αποξηραίνονται στο φούρνο οπότε γιατί όχι και τα δαμάσκηνα, αλλά δεν γνωρίζω πώς και πόσο!
Μοναδικες συνταγες ιδιαιτερος τροπος περιγραφης
Σας ευχαριστώ πολύ!
Τα έκανα όπως το περιγράφεις αλλά ορισμένα μου πιάσανε μούχλα πριν ξεραθούν σας ευχαριστώ πολύ
Είναι δύσκολο στην αποξήρανση το δαμάσκηνο (η σταφίδα είναι πολύ πιο εύκολη). Μάλλον ήταν πολύ ζουμερά και κράτησαν υγρασία ή ίσως ήθελαν περισσότερες μέρες.
Γεια σας,σκεφτομαι να αποξηρανω δαμασκηνα και οπως συνηθως οταν ψαχνω κατι τρεχω να βρω συνταγη στο σαιτ σας.Να ρωτησω,επειδη δεν μπορω να βρω σταχτη μπορω να χρησιμοποιησω σοδα οπως καταλαβα?Ειναι απαραιτητη η σταχτη ή η σοδα?
Τι να σας πω… Αλκαλική είναι και η σόδα, μπορεί να έχει το ίδιο αποτέλεσμα. Πάντως δεν το έχω δοκιμάσει για να είμαι σίγουρη! Μάλλον είναι απαραίτητο ένα αφυδατικό υλικό γιατί είναι φρούτο με πολλή υγρασία. Παλιά χρησιμοποιούσαν ποτάσα στην αποξήρανση της σταφίδας σε διάλυμα 1:10 όπως μου είπαν. Δείτε αν μπορείτε να βρείτε ποτάσα, μάλλον είναι η καλύτερη εναλλακτική!
Για τη σοδα ρωτησα γιατι την αναφερετε εσεις στη συνταγη παραπανω.Ευχαριστω παντως για την απαντηση σας!
Την αναφέρω αλλά δεν την έχω χρησιμοποιήσει, και είναι μόνο ως πληροφορία της πηγής που είχα βρει τη συνταγή. Η αλήθεια είναι ότι μη έχοντας πρόβλημα στην εύρεση στάχτης είχα ξεχάσει την εναλλακτική λύση και δεν την έχω δοκιμάσει ποτέ παρόλο που αποξηραίνω σχεδόν κάθε χρόνο δαμάσκηνα!
Ευχαριστω πολυ!Να ειστε καλα!!!!