Γλυκά

Γλυκό ψωμί με κανελοζάχαρη

Γλυκό ψωμί με κανελοζάχαρη

Το δικό μου monkey bread!

Γλυκιά συνταγή σήμερα, η πρώτη του Φεβρουαρίου (οι «δημοφιλείς» και το «μενού» δεν πιάνονται 😉 ). Έτσι, για κέρασμα, γιατί όπως έχω ξαναπεί ακόμη κι όταν λείπουν, εμείς κερνάμε για γιορτές και γενέθλια.

Γλυκό ψωμί με κανελοζάχαρη

Θα μου πείτε: «αφού είναι στη λογική του monkey bread, γιατί δεν το γράφεις στον τίτλο έτσι;». Οι τακτικοί επισκέπτες του site γνωρίζουν ότι όταν αλλάζω μια κλασική συνταγή δεν χρησιμοποιώ το όνομα που τη χαρακτηρίαζει. Κι αυτό εδώ, μόνο στη διαδικασία μορφοποίησης μοιάζει με το αμερικάνικο monkey bread. (Εδώ, στο τέλος της συνταγής, ο λόγος που ονομάζονται έτσι αυτού του είδους τα ψωμιά).

Γλυκό ψωμί με κανελοζάχαρη

Τα έβλεπα αυτά τα ψωμάκια σε διάφορα sites τα τελευταία χρόνια,  όλο έλεγα πως θα τα δοκιμάσω κι όλο το ανέβαλα. Αρκετό βούτυρο, αρκετή ζάχαρη, αρκετή σάλτσα καραμέλας, σχεδόν απαγορευτική σύσταση για μας. Τα περισσότερα μάλιστα με έτοιμα ζυμάρια που δεν τα χρησιμοποιώ καθόλου. Κάποιο καλοκαίρι που ήταν εδώ οι μικρούλες μου είχα φτιάξει μια από τις αμερικάνικες συνταγές που έχω στα βιβλία μου και ήταν όντως πολύ νόστιμο,  αλλά αρκετά βουτυράτο και γλυκό.

Σκέφτηκα από τότε να το δοκιμάσω με τις μετατροπές που συνηθίζω σε κάποια τέτοια «βαριά» γλυκά για να κάνω πιο καθημερινά, αλλά η ιδέα ξεχάστηκε. Φέτος –πριν ακόμη από τις γιορτές πέρασαν 2-3 φορές  μπροστά από τα μάτια μου στα προτεινόμενα βιντεάκια του facebook και σκέφτηκα να κάνω τις δοκιμές μου και τις μετατροπές μου. Βασίστηκα σε μια ζύμη για ανεβατά κουλουράκια με αυγά και γάλα, που όμως την έκανα πιο ελαφριά ελαττώνοντας τα αυγά (θα τα φτιάξω κάποια στιγμή να τα δείτε, αφού μέχρι τώρα έχω βάλει μόνο νηστίσιμες συνταγές…).

Γλυκό ψωμί με κανελοζάχαρη

Μετά λοιπόν από 3 δοκιμές κατέληξα στη σύσταση και τις αναλογίες που δίνω παρακάτω γιατί μας άρεσε πολύ το αποτέλεσμα! Οι φωτογραφίες που θα δείτε είναι από τις δυο τελευταίες παρασκευές και έχουν μικρές διαφορές σε σημεία που σημειώνω στις παρατηρήσεις.

Γλυκό ψωμί με κανελοζάχαρη

Μπορώ λοιπόν να πω πως η συνταγή είναι «το δικό μου monkey bread» για να μη θίξω την αυθεντική συνταγή. Δοκιμάστε το, είμαι βέβαιη ότι θα αρέσει σε μεγάλους και κυρίως σε παιδιά! Κι αν δεν έχετε πρόβλημα με θερμίδες και λιπαρά, αντί να το σερβίρετε με τα απλά δικά μου γαρνιρίσματα, περιχύστε το με μια ωραία σάλτσα καραμέλας, σπιτική ή του εμπορίου!

Γλυκό ψωμί με κανελοζάχαρη

Παρατηρήσεις

  1. Οι ποσότητες που δίνω παραπάνω είναι αρκετές για σκεύος με διαστάσεις 26Χ15 ή στρογγυλό με διάμετρο 22-24cm.
  2. Επειδή δεν έχω εδώ που το έφτιαξα κατάλληλο ταψάκι, χρησιμοποίησα παραλληλόγραμμο τσέρκι (26Χ15) που το έντυσα τη δεύτερη φορά με αλουμινόχαρτο και έβαλα στον πάτο χαρτί ψησίματος (την πρώτη φορά το ακούμπησα απλώς πάνω σε χαρτί και χάθηκε μια μικρή ποσότητα από την «καραμέλα» που δημιουργείται με τα υλικά της επικάλυψης.
  3. Για το γλάσο της επικάλυψης ανακατεύω σε 2 κουταλιές χυμό λεμονιού ή πορτοκαλιού ή γάλα ζάχαρη άχνη μέχρι να έχω μια πάστα ρευστή μεν, αλλά αρλετά πηκτή ώστε να παραμένει στην επιφάνεια των γλυκών.
  4. Στην πρώτη Παρασκευή των φωτογραφιών έβαλα μόνο καστανή ζάχαρη, αλλά στη δεύτερη την ανακάτεψα με λευκή κοινή ζάχαρη και ήταν πιο στρωτή η επικάλυψη.
  5. Σε επόμενες παρασκευές θα εφαρμόσω μια ακόμη ιδέα, θα προσθέσω κάποια γέμιση στις «μπουκίτσες» του ψωμιού μου. Σκέφτομαι τις σταφίδες και τα καρύδια. Τι λέτε;
  6. Το ψωμί διατηρείται τέλειο 2-3 μέρες (αν περισσέψει 😉 ) και είναι νόστιμο και χλιαρό και σε θερμοκρασία δωματίου.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο