Αλμυρά

Χόντρος (σπασμένο σιτάρι) με καλοκαιρινά λαχανικά και…

Χόντρος (σπασμένο σιτάρι) με καλοκαιρινά λαχανικά και…

… χοχλιούς για τους  λάτρεις  τους!

Από τα πιο παραδοσιακά και υγιεινά φαγητά μας  το σημερινό. Το πάντρεμα του χόντρου, του τόσο αγαπημένου υλικού  της κρητικής κουζίνας, με λαχανικά εποχής και γυρευτούς χοχλιούς δίνει ένα πεντανόστιμο φαγάκι που λατρεύουν οι περισσότεροι κρητικοί, ιδιαίτερα στην εκδοχή με τους χοχλιούς.
Χόντρος (σπασμένο σιτάρι) με καλοκαιρινά λαχανικά και…
Τι να αναζητήσει κανείς και δεν θα το βρει σ’αυτό το πιάτο! Βιταμίνες; Φυτικές ίνες; Άριστης ποιότητας πρωτεΐνη (χοχλιοί);
Χόντρος (σπασμένο σιτάρι) με καλοκαιρινά λαχανικά και…
Μαγειρεμένα όλα αυτά με ελαιόλαδο δίνουν ένα υπέροχο πιάτο χαρακτηριστικό του κρητικού καλοκαιριού που δύσκολα θα το γευτεί
κανείς σε επαγγελματικές κουζίνες. Στα σπίτια μας όμως το μαγειρεύουμε αρκετές φορές όλο το καλοκαίρι και είναι μια συχνή επιλογή υποδοχής για τους εκτός Κρήτης κρητικούς  που κατεβαίνουν το καλοκαίρι στο νησί.
Το σιτάρι πρέπει να είναι χοντροαλεσμένο και χωρίς πολλά αλεύρια, και οι χοχλιοί –αν χρησιμοποιήσουμε- πρέπει να έχουν γερά και όχι εύθραυστα κελύφη για να μη σπάσουν μέσα στην κατσαρόλα .
Χόντρος (σπασμένο σιτάρι) με καλοκαιρινά λαχανικά και…
Ακόμη κι αν δεν έχουμε ή δεν μας αρέσουν οι χοχλιοί, το φαγητό γίνεται υπέροχο και μπορούμε να το απολαύσουμε σκέτο ή σαν συνοδευτικό άλλων πιάτων, αντί για πιλάφι ή ρυζότο.
Χόντρος (σπασμένο σιτάρι) με καλοκαιρινά λαχανικά και…

Παρατηρήσεις

1)Επειδή «πιάνει πολύ εύκολα», χρειάζεται παρακολούθηση όσο το μαγειρεύουμε. Επίσης επειδή το σιτάρι  “ξυνίζει”
γρήγορα, αν η μέρα είναι ζεστή το βάζουμε στο ψυγείο ακόμη και από το μεσημέρι ως το βράδυ.

2)Αν βάλουμε χοχλιούς, τους πρωτοβράζουμε για να τους καθαρίσουμε, τους τσιγαρίζουμε με το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι και τους αφαιρούμε από την κατσαρόλα. Συνεχίζουμε όπως παραπάνω  και 10 λεπτά πριν κατεβάσουμε το φαγητό τους ξαναπροσθέτουμε στο φαγητό μας.

3)Με τις παραπάνω ποσότητες βγαίνουν 4 «καλά»  πιάτα, για πεινασμένους που λέμε. Βλέπετε, το στάρι φτουράει… Γι αυτό και παίρνει περισσότερο νερό απ’ ότι το ρύζι.

4)Σπασμένο σιτάρι βρίσκεται πλέον σε όλα τα καταστήματα με είδη υγιεινής διατροφής  και βιολογικά προϊόντα. Δοκιμάστε το σ’ αυτή τη συνταγή. Είναι πραγματικά μια πολύ υγιεινή επιλογή!

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο