… χοχλιούς για τους λάτρεις τους!
κανείς σε επαγγελματικές κουζίνες. Στα σπίτια μας όμως το μαγειρεύουμε αρκετές φορές όλο το καλοκαίρι και είναι μια συχνή επιλογή υποδοχής για τους εκτός Κρήτης κρητικούς που κατεβαίνουν το καλοκαίρι στο νησί.
Υλικά
1 κούπα χόντρο (σιτάρι χοντροαλεσμένο)
¾ κούπας ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 μελιτζάνα μέτρια
1 κολοκύθι μέτριο
1 πιπεριά μέτρια
1 πατάτα μέτρια
1 μεγάλη ντομάτα
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Προαιρετικά , 30 χοχλιούς γυρευτούς
Επί το έργον
Κόβουμε τα λαχανικά εκτός από το κρεμμύδι και την ντομάτα σε κύβους.
Βάζουμε το ελαιόλαδο με το κρεμμύδι κομμένο σε καρεδάκια σε κατσαρόλα και το τσιγαρίζουμε μέχρι να μαραθεί.
Προσθέτουμε τα λαχανικά και τα γυρίζουμε με ένα κουτάλι να «λαδωθούν».
Προσθέτουμε μισή κούπα νεράκι και τα αφήνουμε να βράσουν 10 λεπτά περίπου. Ρίχνουμε και την ντομάτα τριμμένη και όταν ξαναρχίσει ο βρασμός προσθέτουμε 3 κούπες νερό και λίγο αλάτι.
Μόλις αρχίζει να βράζει ξανά το μείγμα στην κατσαρόλα μας, προσθέτουμε τον χόντρο, ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε σε μέτρια
τη θερμοκρασία. Το σιτάρι θέλει περίπου μισή ώρα να γίνει, πολλές φορές και 40 λεπτά ανάλογα με την ποιότητά του. Έτσι
πιθανόν να χρειαστεί να προσθέσουμε κι άλλο νερό, κατά προτίμηση ζεστό για να μη σταματήσει ο βρασμός.
Όταν είναι έτοιμο (πρέπει να έχει λίγο ζουμάκι) αποσύρουμε την κατσαρόλα από το μάτι, τη σκεπάζουμε με πετσέτα για ένα δεκάλεπτο ώστε να τραβήξει το φαγητό μας τα υγρά του και σερβίρουμε. Το πιπέρι μπορούμε να το βάλουμε στην κατσαρόλα ή σε κάθε πιάτο, στο σερβίρισμα. Το φαγητό τρώγεται ζεστό αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου.
Παρατηρήσεις
1)Επειδή «πιάνει πολύ εύκολα», χρειάζεται παρακολούθηση όσο το μαγειρεύουμε. Επίσης επειδή το σιτάρι “ξυνίζει”
γρήγορα, αν η μέρα είναι ζεστή το βάζουμε στο ψυγείο ακόμη και από το μεσημέρι ως το βράδυ.
2)Αν βάλουμε χοχλιούς, τους πρωτοβράζουμε για να τους καθαρίσουμε, τους τσιγαρίζουμε με το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι και τους αφαιρούμε από την κατσαρόλα. Συνεχίζουμε όπως παραπάνω και 10 λεπτά πριν κατεβάσουμε το φαγητό τους ξαναπροσθέτουμε στο φαγητό μας.
3)Με τις παραπάνω ποσότητες βγαίνουν 4 «καλά» πιάτα, για πεινασμένους που λέμε. Βλέπετε, το στάρι φτουράει… Γι αυτό και παίρνει περισσότερο νερό απ’ ότι το ρύζι.
4)Σπασμένο σιτάρι βρίσκεται πλέον σε όλα τα καταστήματα με είδη υγιεινής διατροφής και βιολογικά προϊόντα. Δοκιμάστε το σ’ αυτή τη συνταγή. Είναι πραγματικά μια πολύ υγιεινή επιλογή!
Καλημέρα, χωρίς χοχλιούς δεν αρέσουν στον Θ. κι όλο τον πειράζουμε.
Καλό Σ/Κ
ααα…ούτε χόντρος ούτε σαλιγκαρι για μενα,καλημέρα :)η παρουσιαση όμως γαργαλιστική…
Η μαγεία της απλότητας!!!! Καλημέρα 🙂
Καλημέρα Βαγγελιώ, υπέροχο το πιάτο σου όπως πάντα!!!!
Σούπερ καλοκαιρινό πιάτο, φουλ στα λαχανικά έτσι όπως προστάζει η εποχή!
Με τους χοχλιούς έχουμε τσακωθεί εδώ και πολλά χρόνια, οπότε θα μου επιτρέψεις να τους παραλείψω!
Καλή εβδομάδα Βαγγελιώ!
Αγαπητή vita
Λατρεύω τόσο αυτό το φαγητό, ώστε να θέλω μια χειμωνιάτικη εκδοχή του.Πειραματίστηκα με διάφορα λαχανικά και κατέληξα σε μια απλή,πλην πεντανόστιμη εκδοχή με πράσσα, μανιτάρια,ντομάτα και μπούκοβο. Ετσι το απολαμβάνω όλο το χρόνο.
Ναι! Κάτι αντίστοιχο φτιάχνω κι εγώ με χειμωνιάτικη κολοκύθα (κίτρινη), πατάτα, πράσο και σελινόριζα! Τέλειος πάντα ο χόντρος μας!