Εύκολα, νόστιμα, αφράτα cookies!
Μια κίτρινη κολοκύθα είναι σχεδόν πάντα μεγαλύτερη απ’ όση χρειαζόμαστε. Ειδικά φέτος με τον περιορισμένο αριθμών καταναλωτών που έχουν οι δημιουργίες μας, πάντα φτάνει για πολλές παρασκευές! Στην αναζήτηση λοιπόν τέτοιων εφαρμογών προέκυψαν και τούτα τα αφράτα μπισκότα με κολοκύθα.
Και πού δεν την έχουμε χρησιμοποιήσει αυτή τη μαγική πρώτη ύλη. Περιφρονημένη για πολλά πολλά χρόνια, τις τελευταίες δεκαετίες «παίρνει το αίμα της πίσω»! Συνταγές αμέτρητες. Τάρτες αλμυρές και γλυκές, κέικ μικρά και μεγάλα, σούπες, πίκλες και πολλά άλλα ήρθαν να συμπληρώσουν την τηγανισμένη και τη μαγειρευτή κολοκύθα τις κολοκυθόπιτες και το γλυκό κουταλιού της δικής μας παράδοσης.
«Πολιτισμική διάχυση» διάβαζα προχθές πως είναι ο επιστημονικός όρος του φαινομένου και ισχύει σε πολλούς τομείς του πολιτισμού. Ειδικά στη σύγχρονη εποχή που η πληροφορία διαδίδεται αστραπιαία, δεν θέλουμε και πολύ να βάλουμε στη ζωή μας πράγματα και συνήθειες από άλλες κουλτούρες. Αυτοσχεδιασμός πάνω σε συνταγή από παλιό ξενόγλωσσο περιοδικό τούτα τα κουλουράκια, με ελαιόλαδο και δική μου επιλογή μυρωδικών.
Κάποιες γενιές έχουν συνδέσει την κολοκύθα με εποχές φτώχειας και ανέχειας και δεν πείθονται εύκολα να την δοκιμάσουν σε νέες εφαρμογές. «Να σου κατεβάσω λίγη σούπα με γλυκοκολοκύθα;». «Ήνιασέ* σε, δε θέλω» «Μα είναι πολύ νόστιμη!» «Χμ, ήντα νοστιμιά δα ναχει… Κολοκύθα είναι αυτή ό,τι και να τσι βάλεις». Μόνο η γλυκιά σιροπιασμένη πίτα και οι απλές κολοκυθόπιτες έχουν κάποια (μικρή) αξία για τη μάνα μου… Ούτε καν το γλυκό του κουταλιού! Εγώ πάλι, τη λατρεύω παντού!
Δεν ξεχνώ ότι οφείλω συνταγή κολοκυθόπιτας πολύ ιδιαίτερης, αλλά επειδή θέλει λίγη επεξεργασία ακόμη, πήρε μια μικρή αναβολή. Αλλά ας δούμε και την πιο πρόσφατη παρασκευή με γλυκοκολοκύθα για να μη ξεφεύγουμε κι άλλο από τον τίτλο της ανάρτησης…
* ήνιασέ σε: μη σε νοιάζει, παράτα το…
Υλικά
250 gr κολοκύθα
110-130 gr ζάχαρη καστανή ή λευκή ή ανάμεικτη
90 gr μέλι
1 αυγό
180 ml ελαιόλαδο (ή 50 gr βούτυρο και 125 ml ελαιόλαδο)
Περίπου 350 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1,5 κουταλάκι μπέικιν
1 κουταλάκι κανέλα
1 κουταλάκι σόδα
½ κουταλάκι μοσχοκάρυδο
½ κουταλάκι τριμμένο τζίντζερ (αν υπάρχει)
¼ κουταλάκι αλάτι
Ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού
(Το κουταλάκι είναι το δοσομετρικό των 5 ml)
Επί το έργον
Βράζουμε την κολοκύθα κομμένη σε κυβάκια μέχρι να μαλακώσει πολύ. Την βάζουμε να στραγγίξει. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με τα αρωματικά, το μπέικιν και τη σόδα. Σε μπολ ανάμειξης ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη, το μέλι, το αυγό και το βούτυρο (αν βάλουμε). Προσθέτουμε την κολοκύθα σε μορφή πουρέ.
Αφού αναμειχθούν, προσθέτουμε το μείγμα του αλεύρου και ζυμώνουμε λίγο να ενσωματωθεί. Ανάβουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς (αντιστάσεις).
Με ένα κουτάλι βγάζουμε τα μπισκότα σε ταψάκι στρωμένο με χαρτί ψησίματος, αφήνοντας λίγη απόσταση μεταξύ τους γιατί απλώνουν.
Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο, στη μεσαία σχάρα για 15-20 λεπτά, ανάλογα με το πόσο μαλακά ή πόσο τραγανά μας αρέσουν.
Παρατηρήσεις
- Η ζύμη δεν είναι συμπαγής αλλά ούτε ρευστή. Τα μπισκότα διαμορφώνονται με ένα κουτάλι, δεν τα πλάθουμε με το χέρι.
- Εγώ έψησα τα μισά για 15 λεπτά και τα άλλα μισά για 20. Δεν καταλήξαμε ποια είναι πιο νόστιμα γιατί υπήρξαν διαφορετικές απόψεις ;-).
- Μπορούμε να αλλάξουμε τα αρωματικά κατά τα δικά μας γούστα. Εκείνο που θεωρώ απόλυτα ταιριαστό με την κολοκύθα είναι το μοσχοκάρυδο και θα πρότεινα να μην το παραλείψουμε, αλλά και πάλι είναι θέμα επιλογής.
Καλούτσικα έγιναν…. Αφράτα μαλακά μπισκότα, μου θυμίζουν μουστοκούλουρα, θα ταίριαζαν και σταφίδες ή αμύγδαλα
Ναι! Μερικές συνταγές είναι “ευέλικτες” όπως λέω, και σηκώνουν πολλές παρεμβάσεις! Ευχαριστώ που τα δοκιμάσατε!