Γλυκά

Αφράτα μπισκότα με κίτρινη κολοκύθα

Αφράτα μπισκότα με κίτρινη κολοκύθα

Εύκολα, νόστιμα, αφράτα cookies!

Μια κίτρινη κολοκύθα είναι σχεδόν πάντα μεγαλύτερη απ’ όση χρειαζόμαστε. Ειδικά φέτος με τον περιορισμένο αριθμών καταναλωτών που έχουν οι δημιουργίες μας, πάντα φτάνει για πολλές παρασκευές! Στην αναζήτηση λοιπόν τέτοιων εφαρμογών προέκυψαν και τούτα τα αφράτα μπισκότα με κολοκύθα.

Αφράτα μπισκότα με κίτρινη κολοκύθα

Και πού δεν την έχουμε χρησιμοποιήσει αυτή τη μαγική πρώτη ύλη. Περιφρονημένη για πολλά πολλά χρόνια, τις τελευταίες δεκαετίες «παίρνει το αίμα της πίσω»! Συνταγές αμέτρητες. Τάρτες αλμυρές και γλυκές, κέικ μικρά και μεγάλα, σούπες, πίκλες και πολλά άλλα ήρθαν να συμπληρώσουν την τηγανισμένη και τη μαγειρευτή κολοκύθα τις κολοκυθόπιτες και το γλυκό κουταλιού της δικής μας παράδοσης.

Αφράτα μπισκότα με κίτρινη κολοκύθα

«Πολιτισμική διάχυση» διάβαζα προχθές πως είναι ο επιστημονικός όρος του φαινομένου και ισχύει σε πολλούς τομείς του πολιτισμού. Ειδικά στη σύγχρονη εποχή που η πληροφορία διαδίδεται αστραπιαία, δεν θέλουμε και πολύ να βάλουμε στη ζωή μας πράγματα και συνήθειες από άλλες κουλτούρες. Αυτοσχεδιασμός πάνω σε συνταγή από παλιό ξενόγλωσσο περιοδικό τούτα τα κουλουράκια, με ελαιόλαδο και δική μου επιλογή μυρωδικών.

Αφράτα μπισκότα με κίτρινη κολοκύθα

 

Κάποιες γενιές έχουν συνδέσει την κολοκύθα με εποχές φτώχειας και ανέχειας και δεν πείθονται εύκολα να την δοκιμάσουν σε νέες εφαρμογές. «Να σου κατεβάσω λίγη σούπα με γλυκοκολοκύθα;». «Ήνιασέ* σε, δε θέλω» «Μα είναι πολύ νόστιμη!» «Χμ, ήντα νοστιμιά δα ναχει… Κολοκύθα είναι αυτή ό,τι και να τσι βάλεις». Μόνο η γλυκιά σιροπιασμένη πίτα και οι απλές κολοκυθόπιτες έχουν κάποια (μικρή) αξία για τη μάνα μου… Ούτε καν το γλυκό του κουταλιού! Εγώ πάλι, τη λατρεύω παντού!

Αφράτα μπισκότα με κίτρινη κολοκύθα

Δεν ξεχνώ ότι οφείλω συνταγή κολοκυθόπιτας πολύ ιδιαίτερης, αλλά επειδή θέλει λίγη επεξεργασία ακόμη, πήρε μια μικρή αναβολή. Αλλά ας δούμε και την πιο πρόσφατη παρασκευή με γλυκοκολοκύθα για να μη ξεφεύγουμε κι άλλο από τον τίτλο της ανάρτησης…

* ήνιασέ σε: μη σε νοιάζει, παράτα το…

Παρατηρήσεις

  • Η ζύμη δεν είναι συμπαγής αλλά ούτε ρευστή. Τα μπισκότα διαμορφώνονται με ένα κουτάλι, δεν τα πλάθουμε με το χέρι.
  • Εγώ έψησα τα μισά για 15 λεπτά και τα άλλα μισά για 20. Δεν καταλήξαμε ποια είναι πιο νόστιμα γιατί υπήρξαν διαφορετικές απόψεις ;-).
  • Μπορούμε να αλλάξουμε τα αρωματικά κατά τα δικά μας γούστα. Εκείνο που θεωρώ απόλυτα ταιριαστό με την κολοκύθα είναι το μοσχοκάρυδο και θα πρότεινα να μην το παραλείψουμε, αλλά και πάλι είναι θέμα επιλογής.

Να είμαστε καλά, να προσέχουμε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο