Χωρίς μαγιά, χωρίς μίξερ, χωρίς ζύμωμα!
Τα έχουμε ξαναπεί : «όλα ναι φάδια τσι κοιλιάς και το ψωμί στημόνι»! Όσοι γνωρίζουν από υφαντική κατανοούν πλήρως το νόημα του στίχου. Πρόσφατα έμαθα πως η συνέχειά του είναι: « … και το παντέρμο το κρασί όλα τα ανεστυλώνει». Μια μαντινάδα που λέει πολλά με λίγες λέξεις όπως συμβαίνει με τις περισσότερες παλιές μαντινάδες.
Το ψωμί στο πιο πλούσιο και στο πιο φτωχικό τραπέζι είναι όντως αναντικατάστατο. Όσα καλά κι αν έχεις χωρίς ψωμί δεν είναι πλήρες το τραπέζι σου κι όσα καλά κι αν σου λείπουν έχεις την παρηγοριά του ψωμιού αν υπάρχει έστω αυτό… Δεν είναι βλέπετε δεδομένο το ψωμί σε κάθε τραπέζι ακόμη και στον 21ο αιώνα!
Αλλά ας αφήσω τις αμπελοφιλοσοφίες μέρες που είναι κι ας περάσω στα ψωμάκια του τίτλου. Αυτά λοιπόν τα ψωμάκια είναι λύση της στιγμής
α) για γιορτινά τραπέζια με τα πρώτα μεζεδάκια
β) όταν οι αργίες είναι πολλές , τελειώνει το κλασικό ψωμί και δεν έχουμε χρόνο για ζυμώματα
γ) όταν έχουμε περισσότερα άτομα απ’ όσα είχαμε προβλέψει στο τραπέζι μας και μηδενικό χρόνο για ψωμιά με μαγιά ή προζύμι που θέλουν χρόνο να ανεβούν
δ) αν μας αρέσει το αλμυρό πρωινό
ε) όταν θέλουμε ένα νόστιμο και εύκολο ψωμοειδές για να ξεγελάσουμε την πείνα μας .
Αν τα δοκιμάσετε μπορεί να βρείτε κι άλλους λόγους. Εγώ πάντως τα συνηθίζω σε γιορτινά τραπέζια ως συνοδευτικό στα πρώτα μεζεδάκια, και όταν ξεχάσουμε να πάρουμε ψωμί . Ακόμη, όταν έχω αναπάντεχα επισκέπτες και προβλέπω ότι το ψωμί μου δεν επαρκεί. Γίνονται 12 ψωμάκια σε ελάχιστο χρόνο, με υλικά που έχουμε σχεδόν πάντα στο σπίτι και σηκώνουν πολλούς αυτοσχεδιασμούς.
Αυτές τις μέρες που οι αργίες θα είναι πολλές και το ψωμί μπορεί να μη φτάσει, δείτε τα ως λύση αν δεν θέλετε να ζυμώσετε κλασικό ψωμί. Η αλήθεια είναι πως με τα ζυμώματα αυτής της εβδομάδας, την χρειαζόμαστε από Δευτέρα την ξεκούρασή μας!
Υλικά
½ κούπα ελαιόλαδο ( η κούπα μου είναι 250ml)
½ κούπα γιαούρτι
¼ κούπας γάλα
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια (και το πράσινο τρυφερό μέρος)
5-6 κλωναράκια μαϊντανό μόνο τα φυλλαράκια
1 κούπα τριμμένη γραβιέρα Κρήτης (περίπου 100gr)
2 κούπες αλεύρι
1/2 κουταλάκι αλάτι (αν χρειάζεται)
1 κουταλιά ζάχαρη
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν
1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού σόδα
Επί το έργον
Σε ένα μπολ ζυμώματος βάζουμε το αλεύρι με το αλάτι ,τη ζάχαρη , το πιπέρι και το μπέικιν. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και το μαϊντανό και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε και την τριμμένη γραβιέρα. Ανακατεύουμε το γάλα με το γιαούρτι και διαλύουμε στο μείγμα τη σόδα.
Προσθέτουμε στο μείγμα του αλευριού τα υγρά (λάδι και μείγμα γιαουρτιού) με όποια σειρά θέλουμε.
Ζυμώνουμε ελάχιστα, ίσα να αναμειχθούν τα υλικά. Ανάβουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Όταν σβήσει το φωτάκι πλάθουμε 10- 12 ψωμάκια στο μέγεθος μέτριου μπιφτεκιού και τα αραδιάζουμε σε ταψάκι.
Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 20 περίπου λεπτά ή μέχρι να χρυσίσουν. Τα καταναλώνουμε φρέσκα.
Παρατηρήσεις
1. Πολύ συχνά τα κάνω με αλεύρι ολικής άλεσης ή μισό-μισό: 1 κούπα για όλες τις χρήσεις-1 κούπα ολικής.
2. Η αρχική συνταγή ήθελε ξινόγαλο. Εγώ αναμειγνύω γιαούρτι με γάλα, που τα έχω πάντα στο σπίτι. Πολλές φορές έχω βάλει κεφίρ και σε κάποιες περιπτώσεις σκέτο γάλα (3/4 κούπας) με χυμό μισού λεμονιού, ή σκέτο γιαούρτι (3/4 κούπας). Είπαμε, ευέλικτα.
3.Το τυρί μπορεί να είναι ακόμη πιο πικάντικο αλλά θεωρώ ότι μια ήπια γραβιέρα είναι κατάλληλη για να μην σκεπάζονται οι γεύσεις των συνοδευτικών.
4. Αντί μαϊντανό μπορούμε να βάλουμε δυόσμο ή άνηθο ή άλλο μυρωδικό όπως λίγη ρίγανη ή αρισμαρί (δεντρολίβανο) τριμμένο. Πάντως αυτή την εποχή είναι καλύτερα τα πράσινα μυρωδικά κατά τη γνώμη μου.
5. Δεν ξέρω αν τα ψωμάκια είναι καλά την επόμενη μέρα γιατί ποτέ δεν μένουν!
Εμείς στα μέρη μας στο Λασίθι λέμε “….το βλοημένο το κρασί, όλα τα συστηλώνει” με την ίδια σημασία φυσικά.
… και για πιο γκουρμέ καταστάσεις, φαντάζομαι τα ψωμάκια χοντροκομμένα σε μπουκιές και έτοιμα για “βουτιές” σε παρθένο ελαιόλαδο… σερβιρισμένα πάνω στο τραπέζι όταν πρωτοφτάνουν οι επισκέπτες μας.
Εσείς εκεί κάτω στην ομορφη την Κρήτη, είστε οι πιο τυχεροί. όλου του κόσμου. ΧΡΙΣΤΌΣ ΑΝΕΣΤΗ! ΧΡΌΝΙΑ ΠΟΛΛΆ!
Δεν εχω λογια να εκφρασω το θαυμασμο μου για τη σελιδα σας!!τρελλαινομαι να διαβαζω τα εισαγωγικα σχολια καθε συνταγης,την ιστορια της αλλα και τις λεπτομερεις οδηγιες για τη σωστη εκτελεση της!!ευχομαι ολοψυχα να ειστε καλα και να συνεχιζετε αυτο το ανεκτιμητο εργο!!!!μια ρεθεμιωτισσα που ζει στα Χανια κι αγαπα την Κρητη οπως ητανε,οχι οπως εχει γινει…….
Ευχαριστώ πολύ για τα τόσο καλά σας λόγια! Να είστε καλά!Πόσο καταλαβαίνω την άποψή σας για την Κρήτη μας!
Ευχαριστώ πάρα πολύ. Είναι πολύ νόστιμα
Χαίρομαι που σας άρεσαν! Ευχαριστώ που τα δοκιμάσατε και μπήκατε στον κόπο να γράψετε τις εντυπώσεις σας!
Καλησπέρα. Θελω να τα φτιάξω αλλά εχω μια απορία. Βάζετε και μπεικιν και σοδα; Στην εκτέλεση αναφερετε μονο την σοδα.
Όχι αναφέρεται και το μπέικιν (ανακατεύεται με το αλεύρι). Ναι χρειάζονται και τα 2 για να φουσκώσουν, αλλά αν βάλουμε μόνο σόδα θα μυρίζει άσχημα. Αν δεν έχετε μπέικιν, βάλτε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και μόνο 1/2 κουταλάκι σόδα!