Vegan/vegetarian

Τυρόπιτα φούρνου με ξινομυζήθρα (ή φέτα) χωρίς φύλλο

Τυρόπιτα φούρνου με ξινομυζήθρα (ή φέτα)  χωρίς φύλλο

Η δική μου «ξυπόλυτη» πίτα!

Οι τεμπελόπιτες  κατά τη γνώμη μου δεν είναι πίτες απαιτήσεων, είναι  όμως μια λύση της  στιγμής αν έχουμε περισσεύματα τυριών στο ψυγείο ή αν δεν έχουμε διάθεση για πολλά ζυμώματα. Γίνονται σε ελάχιστο χρόνο και μπορούν να αντικαταστήσουν ή να συμπληρώσουν ένα γεύμα, κυρίως το βραδινό. Δηλαδή τι ελάχιστο χρόνο. Μέχρι να το σκεφτούμε ετοιμάζεται τούτη εδώ αν έχουμε τα υλικά. Ο χρόνος που χρειάζεται είναι μόνο η μια ώρα του ψησίματος!
Τυρόπιτα φούρνου με ξινομυζήθρα (ή φέτα)  χωρίς φύλλο
Εδώ που τα λέμε, άλλο είναι μια πίτα με κριτσανιστό φύλλο…  Το περίεργο όμως είναι ότι «φεύγουν» πολύ γρήγορα και κανείς δεν αρκείται σε ένα (ή και δύο ) κομμάτια. Ίσως η έλλειψη του φύλλου τις κάνει λιγότερο χορταστικές και περισσότερο διαιτητικές βέβαια (αν μπορεί μια πίτα να θεωρηθεί διαιτητική…).
Τυρόπιτα φούρνου με ξινομυζήθρα (ή φέτα)  χωρίς φύλλο
Οι θερμίδες σε τούτη εδώ περιορίζονται λίγο και από το γεγονός ότι το περισσότερο από το τυρί που χρησιμοποιώ είναι σχεδόν πάντα
ξινομυζήθρα. Με τι άλλο θα έφτιαχνα τη δική μου ξεσκέπαστη πίτα! Όπως έχω ξαναγράψει η ξινομυζήθρα μπορεί να αντικαταστήσει πολύ ικανοποιητικά ολόκληρη την ποσότητα ή ένα μέρος της φέτας σε πολλές πίτες.
Τυρόπιτα φούρνου με ξινομυζήθρα (ή φέτα)  χωρίς φύλλο
Και η δική μου από την κατάψυξη βγήκε…
Και λιγότερο λιπαρή είναι , και πιο οικονομική και παντού τη βρίσκουμε πιά! Ακόμη και κάποιες από τις τυποποιημένες ξινομυζήθρες  που κυκλοφορούν στα supermarket είναι αρκετά καλές . Η ξινομυζήθρα διατηρείται και στην κατάψυξη για αρκετές μέρες αν μας περισσέψει , και μάλιστα ξεπαγώνει σε πολύ λίγο χρόνο.
Τυρόπιτα φούρνου με ξινομυζήθρα (ή φέτα)  χωρίς φύλλο
Παρόλα αυτά η συνταγή μπορεί να γίνει με τυρί παντός είδους! Η μονάδα μέτρησης των υλικών είναι ο κεσές του γιαουρτιού . Μετράμε τα υλικά σε κεσέδες γιαουρτιού, μέχρι εκεί που έφτανε το γιαούρτι. Έτσι εκτός των άλλων πλεονεκτημάτων, δεν λερώνουμε παρά μια λεκανίτσα για την ανάμειξη των υλικών και το πυρέξ που θα ψήσουμε την πίτα!
Τυρόπιτα φούρνου με ξινομυζήθρα (ή φέτα)  χωρίς φύλλο

Παρατηρήσεις

1)Επειδή τα γιαούρτια κυκλοφορούν σε ποσότητες 200 ml ή 220ml μετράμε τα υλικά με τον κεσέ του γιαουρτιού που θα χρησιμοποιήσουμε κάθε φορά. Στην  δεύτερη περίπτωση απλά χρησιμοποιούμε κανονικά αυγά , ενώ στην πρώτη λίγο μικρότερα. Για έξτρα γεύση (με τις σχετικές συνέπειες βέβαια), προσθέτουμε 2-3 κουταλιές βούτυρο στο μείγμα.

2)Προτιμώ αυτού του είδους οι πίτες να γίνονται λεπτές κι έτσι για τις παραπάνω ποσότητες χρησιμοποιώ το κλασικό οβάλ πυρέξ που έχει διαστάσεις περίπου 28 cmΧ 38 cm.

3)Εννοείται ότι μπορούμε να εμπλουτίσουμε  την πίτα μας και με άλλα υλικά (αλλαντικά, πιπεριές, λιαστές,  ντομάτες κλπ…).

4)Η πίτα αυτή είναι κατά τη γνώμη μου καλύτερη ζεστή, αν και σε πολλούς αρέσει σε θερμοκρασία δωματίου.  Εγώ ζεσταίνω το δικό μου κομμάτι (αν προλάβει να κρυώσει).

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο