Vegan/vegetarian

Αλμυρό κέικ καρότου με ελαιόλαδο

Ελαφρύ, υγιεινό, κατάλληλο και για παιδάκια!

Μετά από τις απαντήσεις που πήρα στο (ψευτο) δίλημμα που δημοσίευσα στο facebook για την αποψινή ανάρτηση, η συνταγή που επιλέχθηκε είναι η αλμυρή…

Δυο κέικ έδειξα, ένα αλμυρό και ένα γλυκό, και οι περισσότεροι  επισκέπτες της σελίδας inbox και …outbox αποφάσισαν ότι γι απόψε ήθελαν να δημοσιεύσω το αλμυρό κέικ. Θα μου πείτε, άλλο καημό δεν έχει ο κόσμος… Μα γι αυτό το λέω ψευτοδίλημμα. Γιατί το όλον έχει και μια ειρωνική διάσταση!

Ο αρχικός προγραμματισμός λοιπόν για γλυκό ανατράπηκε, αφού πλάκα-πλάκα οι περισσότεροι επέλεξαν το αλμυρό!  Μάλλον οι φωτογραφίες του ήταν πιο δελεαστικές. Όπως γράφω συχνά, ένα θεματάκι με τις φωτογραφίες το έχω. Ακόμη κι όταν βγαίνουν καλές είναι πιο πολύ της τύχης αποτέλεσμα παρά της γνώσης! Πού θα πάει; Κάποια στιγμή θα βρω το χρόνο να κάνω εκείνα τα μαθήματα που θα με κάνουν καλύτερη!

Στην συνταγή μας τώρα. Πρόκειται για ένα αλμυρό κέικ καρότου με ελαιόλαδο που είχα δει σε ιταλικό περιοδικό ποικίλης ύλης κάποια στιγμή. Αντέγραψα τη συνταγή (στα ιταλικά παρακαλώ- ας είναι καλά η μετάφραση της google, για τα υλικά είναι αρκετή)  και της  «άλλαξα τα φώτα» που λένε…

Κυρίως ως προς τα αρωματικά και φυσικά τα τυριά. Δε είχα ούτε μαραθόσπορο ούτε σπόρο μαϊντανού (αυτός που έχω είναι για σπορά και απ’ ότι ξέρω τους σπόρους τους εμβαπτίζουν σε κάποιο υγρό για να μη χαλάσουν οπότε δεν ξέρω αν είναι βρώσιμοι). Είχα όμως φρέσκο μαϊντανό και φρέσκο μάραθο!

Επίσης δεν είχα ιταλικά τυριά ενώ σπάνια μου λείπει η ξινομυζήθρα και η γραβιέρα. Ακόμη άλλαξα την ποσότητα των αυγών γιατί μου φάνηκα πολλά αναλογικά και αύξησα τα υγρά, γάλα και λάδι. Α, έβαλα και 5-6 λιαστές ντομάτες που δεν είχαν βάλει οι Ιταλοί, πιο πολύ για το χρώμα αλλά του πάνε τελικά.  Την επόμενη φορά θα βάλω και καρεδάκια από πολύχρωμες πιπεριές. Έτσι η συνταγή μόνο ως ιδέα μοιάζει με την αρχική της οποίας οι φωτογραφίες είχαν δελεάσει και μένα!

Αλμυρό λοιπόν κέικ καρότου σήμερα σε αντιδιαστολή με τα δυο γλυκά που υπάρχουν στην σελίδα, ένα κλασικό κέικ καρότου με ελαιόλαδο και ένα κέικ καρότου γαρνιρισμένο με κρέμα μυζήθρας.

Υλικά:

200 -250gr καρότα (3 μέτρια, ζυγισμένα καθαρισμένα)

2 αυγά μεγάλα

60ml (4 δοσομετρικές κουταλιές) έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

180 ml γάλα (12 δοσομετρικές κουταλιές) γάλα

5-6 κλαδάκια μαϊντανό

5-6 κλαδάκια μάραθο

5-6 κομμάτια λιαστής ντομάτας (προαιρετικά)

1 κουταλιά της σούπας (15ml) μπέικιν

250 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις

100 gr ξινομυζήθρα ή τρίμματα φέτας

100 gr γραβιέρα σε κύβους

Αλάτι

Πιπέρι

Επί το έργον:

 

Καθαρίζουμε και βράζουμε τα καρότα περίπου 20 λεπτά. Τα κόβουμε σε κυβάκια. Ψιλοκόβουμε τα αρωματικά και τις λιαστές ντομάτες αν βάλουμε στο ίδιο σκεύος. Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Χτυπάμε σε λεκάνη ανάμειξης το ελαιόλαδο με το γάλα, τα αυγά και το αλατοπίπερο και προσθέτουμε τα τυριά και το μείγμα των λαχανικών.

Ανακατεύουμε με κουτάλι να μη σπάσουν τα καρότα και προσθέτουμε το αλεύρι, μέσα στο οποίο έχουμε βάλει και το μπέικιν.

Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα, ποιο σφικτό από του κέικ.

Αδειάζουμε σε φόρμα καλυμμένη με χαρτί ψησίματος ή σε καλολαδωμένη και αλευρωμένη.

Στρώνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε στη μεσαία σχάρα, στον προθερμασμένο πια φούρνο μας, για 50- 60 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει καθαρή η λάμα του μαχαιριού που θα βυθίσουμε στο κέικ μας. Δείτε τις γενικές οδηγίες για τα κέικ. Αφήνουμε να σταθεί 10 λεπτά στη φόρμα και το βγάζουμε. Σερβίρεται χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Παρατηρήσεις:

1)Είναι ένα κέικ νόστιμο, κατάλληλο και για μικρά παιδάκια. Η έλλειψη αλλαντικών που περιέχονται συνήθως σε τέτοια κέικ  το κάνει πολύ ελαφρύ και ευκολοχώνευτο, παρόλο που πάντα μπορούμε να προσθέσουμε αν το θέλουμε πιο πικάντικο.

2)Αν δεν έχουμε αρωματικά, μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε με μπαχαρικά της επιλογής μας. Όπως έλεγα παραπάνω η αρχική συνταγή έχει μαραθόσπορο και σπόρο μαϊντανού. Πάντως θεωρώ ότι του πηγαίνουν τα αρωματικά και το κάνουν πιο κατάλληλο για παιδιά. Την επόμενη φορά λέω να  προσθέσω και καρεδάκια από πολύχρωμες πιπεριές.

3)Η φέτα προτείνεται παρόλο που δεν το δοκιμάσαμε με φέτα γιατί ήταν ένα από τα τυριά της αρχικής συνταγής! Ναι! Greek feta έγραφε παρακαλώ!

Καλό σας βράδυ και καλή εβδομάδα από αύριο! 

 

 

[yumprint-recipe id=’79’] Η ανάρτηση περιέχει τοποθέτηση προϊόντων 

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και στην τρέχουσα φάση καταρτιζόμενη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές