Αγαπημένα γεμιστά, Χειμώνα και Καλοκαίρι!
Γεμιστά μεσ’ το Χειμώνα; Υπό συνθήκες θα έλεγα. Γεμιστά με τις χειμωνιάτικες ντομάτες θερμοκηπίου δεν έχω φτιάξει ποτέ και ούτε θα φτιάξω…
Αλλά οι πιπεριές τύπου Φλωρίνης- που καλλιεργούνται πια ολοχρονίς στην Κρήτη-μπορώ να πω ότι έχουν την ίδια περίπου γεύση όλο το χρόνο κι έτσι μπορούμε να γεμίσουμε μερικές αν έχουμε λαχταρήσει τη γεύση των λαδερών γεμιστών και δεν έχουμε χρόνο για τους χρονοβόρους -εδώ που τα λέμε- λαχανοντολμάδες.
Δεν θα βάλουμε όμως στη γέμιση κολοκύθια και αγκινάρες και μελιτζάνες που συνηθίζουμε εμείς εδώ στην Κρήτη στα καλοκαιρινά μας γεμιστά. Θα δώσουμε χειμωνιάτικο χρώμα και άρωμα στο φαγητό μας και θα χρησιμοποιήσουμε πράσα καρότα και ντοματάκια κονσέρβας ή σπιτική σάλτσα ντομάτας.
Ιδανική επιλογή για να συμπληρώσουμε τη γέμιση για τις πιπεριές μας είναι ένα μακρύκκοκο ρύζι που δεν θα λασπώσει όση ώρα κι αν χρειαστεί να μαγειρεύονται.
Παρόλο που το Uncle Ben’s είναι έτοιμο σε 10 λεπτά το χρησιμοποίησα στις πιπεριές μου γιατί ήθελα να μείνουν για την επόμενη μέρα (εργαζόμενη βλέπετε…) χωρίς να λασπώσουν. Αποδείχτηκε ότι η επιλογή μου ήταν η σωστή!
Υλικά
10-12 πιπεριές τύπου Φλωρίνης κανονικού μεγέθους και σχήματος
Για τη γέμιση:
1,5 κούπα (300gr περίπου) μακρύκκοκο ρύζι Uncle Ben’s (έτοιμο σε 10’)
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια τριμμένα (περίπου ¾ κούπας)
2 πράσα το λευκό μέρος ψιλοκομμένα (περίπου 1 κούπα)
Ένα μικρό μάτσο μαϊντανό
Ένα μικρό μάτσο μάραθο ή άνηθο
(και τα δυο μαζί, άνηθος και μαϊντανός, να βγουν ¾ κούπας περίπου)
1 μεγάλο καρότο τριμμένο (1 κούπα περίπου)
1 κούπα ντοματάκια κονκασέ από κονσέρβα, αλεσμένα
½ κούπα ελαιόλαδο
½ κούπα νερό
1 κουταλιά σούπας αλάτι
1 κουταλάκι πιπέρι ή όσο μας αρέσει
Για το ταψί:
½ κούπα ελαιόλαδο
½ κούπα νερό
Για το σερβίρισμα προαιρετικά 200gr τρίμματα φέτας ή ξινομυζήθρα Κρήτης
Επί το έργον
Πλένουμε τις πιπεριές, τις ανοίγουμε παίρνοντας ένα κομμάτι από τη μεριά του κοτσανιού και αδειάζουμε από τα σπόρια.
Μετράμε το ρύζι
και καθαρίζουμε τα λαχανικά.
Τα ψιλοκόβουμε σε λεκάνη ανάμειξης και προσθέτουμε την ντομάτα, το ελαιόλαδο , το αλατοπίπερο και το νερό.
Τα ανακατεύουμε ζυμώνοντάς και τρίβοντάς τα ελαφρά για να αφήσουν τα αρώματά τους.
Προσθέτουμε το ρύζι και αφήνουμε το μείγμα να περιμένει για μισή ώρα περίπου, να φουσκώσει ελαφρά το ρύζι και να αναμειχθούν τα αρώματα.
Με ένα κουτάλι γεμίζουμε τις πιπεριές τις σκεπάζουμε με τα καπάκια τους.
Τις αραδιάζουμε σε πυρίμαχο σκεύος,
τις περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το νερό και τις βάζουμε στο φούρνο σε 200 βαθμούς λίγο πιο κάτω από τη μεσαία σχάρα.
Σε μια ώρα περίπου τις γυρίζουμε από την άλλη πλευρά με τη βοήθεια δύο κουταλιών. Αφήνουμε ακόμη μισή ώρα να μαλακώσουν και ανάβουμε το grill. Ανεβάζουμε το ταψί λίγο κάτω από το grill να καψαλιστεί ελαφρά η φλούδα τους.
Αν θέλουμε να προσθέσουμε φέτα ή ξινομυζήθρα τις πασπαλίζουμε, ξαναβάζουμε το ταψί στο φούρνο και τον σβήνουμε. Με την θερμοκρασία θα λιώσει ελαφρά το τυρί. Σερβίρονται ζεστές, χλιαρές αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου.
Αν δεν έχουμε βάλει τυρί στο ψήσιμο τις συνοδεύουμε με φέτα. Ακόμη και την επόμενη μέρα είναι εξαιρετικές γιατί το συγκεκριμένο ρύζι όπως γνωρίζουμε δεν λασπώνει ενώ διατηρεί όση υγρασία χρειάζεται το πιάτο.
Παρατηρήσεις
- Το καψάλισμα της φλούδας μας ταιριάζει σ’ αυτήν την ποικιλία πιπεριάς γιατί συνήθως είναι κάπως τραχιά. Έτσι μπορούμε να την καταναλώσουμε αλλά αν παρόλα αυτά μας ενοχλεί, αφαιρείται πολύ εύκολα στο πιάτο.
- Το λίγο ρυζάκι που μπορεί να πέσει στο ταψί μαζί με το τυρί είναι πραγματικός πειρασμός…
- Αν δεν έχουμε πράσα μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε με πράσινα κρεμμυδάκια ή λίγο ακόμη ξερό κρεμμύδι.
- Για να ψιλοκόψουμε το κρεμμύδι και το καρότο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το multi με μικρά κοφτά πατήματα για να μη γίνουν πολτός.
Η συνταγή περιέχει τοποθέτηση προϊόντος. Προβάλλουμε αποκλειστικά προϊόντα που ταιριάζουν με την φιλοσοφία του site και που χρησιμοποιούμε κι εμείς οι ίδιοι.
Dobre sa peperies
Τι ωραία ιδέα για χειμωνιάτικα γεμιστά.Την δοκίμασα πέρυσι,ενθουσιάστηκα και την φτιάχνω συχνά.
Χαίρομαι που σας άρεσαν! Στολίζουν και όμορφα τα γιορτινά τραπέζια λόγω χρώματος!