Η κόκκινη, πιο καλοκαιρινή εκδοχή!
Μια που δεν ήθελα να επιβαρύνω με αυγά το φαγητό (είχαμε «εξαντλήσει» την εβδομαδιαία ποσότητα), μια που είχα άφθονες ντομάτες στο σπίτι, το έφτιαξα την τελευταία φορά αυτό το φαγητό κόκκινο! Εξάλλου πώς ταιριάζει με τα άλλα γεμιστά η ντομάτα σκέφτηκα… Γιατί να μη ταιριάξει και με τα κολοκυθάκια; Το φαγητό βγήκε εξαιρετικό και μέχρι να δροσίσει ο καιρός λέω να το επαναλάβω με “ορφανά” γεμιστά κολοκυθάκια την επόμενη φορά.
Έτσι κι αλλιώς όπως έχω ξαναγράψει εγώ τα γεμιστά κολοκυθάκια συνηθίζω και τα φτιάχνω στον φούρνο, ακόμη κι όταν πρόκειται να τα αυγοκόψω. Θέλουν λίγη ώρα παραπάνω, αλλά εμείς τα αγαπάμε έτσι. Τα σερβίρω μάλιστα πιο συχνά με κρέμα αυγολέμονο γιατί κάποιοι στο σπίτι τα θέλουν με σκέτο λεμόνι. Μπορείτε να δείτε τη σχετική συνταγή στην προ δωδεκαετίας ανάρτηση, δηλαδή είναι από τις πιο παλιές στο site!
Στην ουσία η σημερινή συνταγή δεν είναι διαφορετική. Ίδια γέμιση, ίδιες οδηγίες παρασκευής μόνο που οι ποσότητες προσαρμόστηκαν στα 6 κολοκύθια της φωτογραφίας, δηλαδή τα υλικά ήταν λίγο περισσότερα από αυτά που λέω στην παλιά συνταγή. Κι αυτό δεν θα σας κουράσω με πολλά λόγια, θα αναφερθώ μόνο στη διαφορά του τρόπου ψησίματος…
Υλικά
10 κολοκύθια μέτρια (ή λιγότερα μεγάλα που τα κόβουμε στα δύο)
300 γραμμάρια μοσχαρίσιο κιμά (δείτε την παραλλαγή για τη νηστίσιμη εκδοχή)
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια
½ κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο
½ κούπα άνηθο
2 κουταλιές αβάρσαμο (δυόσμο) ψιλοκομμένο
½ κούπα ρύζι (καρολίνα ή νυχάκι)
¾ – 1 κούπα λάδι (ανάλογα με το πόσο λιπαρός είναι ο κιμάς, και βάζουμε το μισό στο μίγμα της γέμισης, το μισό στο ταψί)
Αλάτι
Πιπέρι
Για το ψήσιμο:
Περίπου 400 gr ώριμες ντομάτες
Αλάτι
Πιπέρι
Επί το έργον
Πλένουμε τα κολοκυθάκια .Όσα είναι πολύ μεγάλα τα κόβουμε στα δύο. Από τη μια μεριά κόβουμε μια μικρή φετούλα για σκέπασμα και τα ανοίγουμε προσεκτικά χωρίς να τα τρυπήσουμε. Τα κρητικά κολοκυθάκια, ακόμη και μεγάλου μεγέθους, είναι πολύ τρυφερά και δεν χρειάζεται να ξύσουμε τη φλούδα τους. Κρατάμε το υλικό που βγάζουμε από το εσωτερικό τους (το υπόλοιπο γίνεται ωραίο κέικ ή κολοκυθόπιτα ή κολοκυθοπιτάκια τηγανιού). Αναμειγνύουμε τον κιμά με τα κρεμμύδια (ψιλοκομμένα τα πράσινα, τριμμένο στον τρίφτη της ντομάτας το ξερό). Προσθέτουμε τον μαϊντανό τον άνηθο και το δυόσμο, το μισό λάδι , 1 κούπα από την «ψίχα» των κολοκυθιών κομμένη σε μικρά καρεδάκια, το αλατοπίπερο . Ζυμώνουμε καλά το μείγμα να αναμειχθούν οι μυρωδιές και οι γεύσεις…Γεμίζουμε τα κολοκύθια και τα αραδιάζουμε σε ταψάκι κατάλληλου μεγέθους.
Προσθέτουμε ½ κούπα νερό και το υπόλοιπο λάδι, και τα περιχύνουμε με την τριμμένη ντομάτα στην οποία έχουμε προσθέσει λίγο αλατοπίπερο.. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο το ταψί και τα βάζουμε στο φούρνο. Τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς, στην πρώτη σχάρα από το κάτω επίπεδο του φούρνου, για μια ώρα περίπου.
Τα ξεσκεπάζουμε, και τα ψήνουμε για μισή ώρα περίπου ακόμη, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά τους. Δείτε την παρασκευή πιο αναλυτικά, με πολλές φωτογραφίες, στην προηγούμενη ανάρτηση.
Παραλλαγή
Αν θέλουμε νηστίσιμα τα κολοκύθια μας αντί κιμά κρέατος μπορούμε να βάλουμε κιμά σόγιας που θα μουσκέψουμε σε νερό ή απλά να αυξήσουμε το ρύζι σε 1 κουταλιά ανά κολοκύθι και να προσθέσουμε ένα κύβο λαχανικών σπιτικό ή του εμπορίου διαλυμένο σε 3-4 κουταλιές ζεστό νερό.Παρατηρήσεις
- Ταιριάζουν τέλεια με γιαούρτι ή κάποιο μαλακό κρεμώδες τυρί.
- Αν χρειάζεται λίγο νεράκι ακόμη το προσθέτουμε όταν τα ξεσκεπάσουμε
- Για τα κολοκυθάκια της φωτογραφίας έβαλα 250 gr τριμμένη ντομάτα, αλλά η ποσότητα μπορεί να αυξομειωθεί.