Βασικές παρασκευές

Εύκολη ζύμη για βάση γλυκιάς τάρτας

Εύκολη ζύμη για βάση γλυκιάς τάρτας

Για τις γλυκές τάρτες των εορτών!

Οι τάρτες είναι μάλλον εισαγόμενο έδεσμα, αν και η «φιλοσοφία» τους –υλικά πάνω σε ζυμάρι- μοιάζει πολύ με εκείνη της ανοικτής πίτας. Όσοι μελετούν την προέλευση, την ιστορία, και την καταγωγή των διαφόρων εδεσμάτων, βρίσκουν αρκετές ομοιότητες αλλά και διαφορές ανάμεσα στις pies και στις tarts των  χωρών της Δύσης. Αφορμή λοιπόν τούτη εδώ η εύκολη ζύμη για βάση τάρτας για να βρω κι εγώ λίγα στοιχεία για την ιστορία του εδέσματος.

Εύκολη ζύμη για βάση γλυκιάς τάρτας

Όταν λέω λίγα στοιχεία, κυριολεκτώ απολύτως γιατί η ιστορία παρασκευασμάτων όπως οι πίτες και οι τάρτες –δικές μας και εισαγόμενες- είναι αντικείμενο βιβλίων και όχι μιας ανάρτησης. Είναι πάντως μαγικό πως η ζύμη, οι ζύμες, είναι στοιχείο του γαστρονομικού πολιτισμού όλων των λαών απανταχού της γης. Η τάρτα, αν και είναι κυρίως γαλλικής προέλευσης (εξέλιξη μιας απλής μεσαιωνικής πίτας), έχει μπει στα τραπέζια όλου του κόσμου προσαρμοσμένη στα υλικά και στις γαστρονομικές συνήθειες κάθε λαού, και φυσικά και στα δικά μας τραπέζια!

Εύκολη ζύμη για βάση γλυκιάς τάρτας

Οι μεγαλύτερες διαφορές εντοπίζονται στο είδος της ζύμης αλλά και στο γεγονός ότι τα παρασκευάσματα που αναφέρονται ως pies μπορεί να έχουν ένα φύλλο ζύμης (πάνω ή κάτω) αλλά τις περισσότερες φορές έχουν και πάνω και κάτω. Σημαντική διαφορά -απ’ όσες βρήκα- είναι κατά τη γνώμη μου η «ταξική» προέλευση των δύο σκευασμάτων.

Εύκολη ζύμη για βάση γλυκιάς τάρτας

Οι πίτες είναι παρασκευάσματα αγροτικών κοινωνιών και γι αυτό περιγράφονται κατά κάποιον τρόπο ως «ζυμάρι» γεμισμένο ή καλυμμένο με ό,τι περισσεύει (σ’ αυτές εντάσσονται οι ελληνικές και άλλες πίτες αλλά και η ιταλική πίτσα). Η ζύμη είναι απλή, τα φύλλα λεπτά, και πολλές φορές έχουν πολλές στρώσεις. Οι τάρτες είναι πιο εκλεπτυσμένα παρασκευάσματα, σκευάσματα υψηλής γαστρονομίας. Ζύμες βουτύρου, με εκλεκτά υλικά και γεμίσεις επιλεγμένες και συνδυασμένες μεταξύ τους. Κρέμες, φρούτα, και αργότερα σοκολάτα για τις γλυκές και εκλεκτά τυριά και αλλαντικά για τις αλμυρές.

Εύκολη ζύμη για βάση γλυκιάς τάρτας

Με τις δικές μας πίτες θα ασχοληθούμε σε άλλη ανάρτηση, πάντα στο πλαίσιο της έκτασης που επιτρέπει μια ιστοσελίδα.  Όσον αφορά τις τάρτες, θα λέγαμε ότι πολύ μοιάζουν με τις ευρωπαϊκού τύπου ζύμες τάρτας οι δικές μας ζύμες για λυχναράκια. Μπορεί εμείς εδώ στην περιοχή μας να βάζουμε ελαιόλαδο (κατεξοχήν ελαιοπαραγωγική περιοχή), αλλά δεν θα ξεχάσω μια ηλικιωμένη γυναίκα με καταγωγή από κτηνοτροφική περιοχή! Την είχα συναντήσει πριν λίγα χρόνια (νοσηλευόταν δίπλα στη μητέρα μου, περίοδο λίγο πριν το Πάσχα).  Συζητούσαμε για καλιτσούνια, ανεβατά και μη, κι όταν της είπα πάνω κάτω τις συνταγές μου αναφώνησε έκπληκτη: «Σώπα μπρε! Ήντα καλιτσούνια είναι αυτά χωρίς βώτυρο! (όχι δεν ξέχασα το υ… Βώτυρο (ή βότυρο;) λέγαμε το βούτυρο παλιότερα, σε πολλές περιοχές. Δείτε κι εδώ). Άλλη κλασική τάρτα της αστικής ελληνικής κουζίνας είναι η πάστα φλώρα με την τριφτή βουτυράτη ζύμη και τη γέμιση μαρμελάδας, συνήθως βερίκοκου.

Εύκολη ζύμη για βάση γλυκιάς τάρτας

Ας ξαναγυρίσουμε όμως στο θέμα μας.  Εγώ τις τάρτες εκτός από τον τυπικό γνωστό διαχωρισμό, τις χωρίζω σε τρεις κατηγορίες: αυτές που ψήνονται από την αρχή μαζί με τη γέμιση, αυτές που γεμίζονται στη μέση του ψησίματος της ζύμης και αυτές που γεμίζονται αφού ψηθούν. Η σημερινή ζύμη αφορά και τις τρεις κατηγορίες όπως θα δείτε, παρόλο που εδώ για λόγους ευκολίας επέλεξα να γεμίσω την τάρτα μου μετά το ψήσιμο.

Εύκολη ζύμη για βάση γλυκιάς τάρτας

Θεωρώ ότι η τεχνική που περιγράφεται παρακάτω για το άνοιγμα της ζύμης είναι η πιο εύκολη και μας επιτρέπει το στρώσει της ζύμης χωρίς να βάζουμε στη μέση πολλά πράγματα. Επιπλέον η ζύμη μου είναι τριφτή ακόμη κι αν το βούτυρο δεν είναι παγωμένο!

Παρατηρήσεις

  • Το καλό μ’ αυτήν τη ζύμη είναι ότι μπορεί (στην περίπτωση που θα επιλέξουμε συνταγή για τάρτα που γεμίζεται ψημένη) ότι μπορεί να ετοιμαστεί 2-3 μέρες πριν και να χρησιμοποιηθεί τη μέρα που θα τη χρειαστούμε.
  • Μπορούμε να φτιάξουμε στο multi τη ζύμη αν το βόυτυρο είναι παγωμένο. Θα βάλουμε όλα τα υλικά εκτός από το νερό και θα το προσθέσουμε αν δούμε ότι δεν είναι συμπαγής αλλά ψιχουλιαστή.
  • Γνωρίζω ότι η κλασική παρασκευή θέλει παγωμένο το βούτυρο, αλλά και το πάγωμα μετά το ζύμωμα εξασφαλίζει τραγανή ζύμη. Μπορούμε ακόμη να την ξαναπαγώσουμε λίγο αφού την στρώσουμε στο ταψάκι και να την ψήσουμε αργότερα. Αυτό μπορεί να γίνει και την προηγούμενη μέρα!
  • Στην παραπάνω παρασκευή, η γέμιση είναι μια στρώση καραμέλας γάλακτος (έφτιαξα μισή δόση) σκεπασμένη με πραλίνα σοκολάτας του εμπορίου και γαρνιρισμένη με καρύδια και σπόρους ροδιού. Και η καραμέλα γάλακτος θα μπορούσε να είναι του εμπορίου τώρα που το σκέφτομαι…Σε επόμενες παρασκευές θα δούμε και άλλες γεμίσεις.
  • Ακόμη κι αν χρησιμοποιήσετε στη ζύμη δική σας συνταγή, δοκιμάστε τον τρόπο ανοίγματος (σακούλα ψυγείου-πλάτεμα της ζύμης μέσα στη σακούλα- τελικό άνοιγμα με τη βοήθεια της μεμβράνης). Είναι πολύ εύκολο! Εγώ την χρησιμοποιώ πιά και στη ζύμη τάρτας με ελαιόλαδο και γιαούρτι (τη συνηθίζω περισσότερο σε αλμυρές, καθημερινές τάρτες), και στη ζύμη τάρτας αμυγδάλου (θέλει μεγαλύτερη σακούλα, είναι πιο πολλή), και γενικά σε όλες τις ζύμες για τάρτα (αναζητείστε γλυκές και αλμυρές τάρτες στην αντίστοιχη κατηγορία).
Στοιχεία για τις τάρτες βρήκα στα “Ιστορία της Γεύσης”, εκδόσεις POLARIS,  και Larousse Γαστρονομία, εκδόσεις Φλώρος . Ακόμη,  εδώ, εδώ, κι εδώ. 

Καλά να είστε, καλά να περνάτε! Καλό μήνα σε όλον τον κόσμο!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο