Το παραδοσιακό λικέρ της Σαρδηνίας και της Κορσικής σε κρητική εκδοχή!
Φυτό ερωτικό η μυρτιά. Όλοι οι μύθοι της αρχαιότητας με τον έρωτα την συνδέουν. Η ίδια της Αφροδίτη σε κλαδιά μυρτιάς κρύφτηκε όταν αναδύθηκε από τα κύματα στην Πάφο της Κύπρου. Αλλά σε μυρτιά μεταμόρφωσε και την φίλη της τη Μυρσίνη όταν ψυχορραγούσε για να μην τη την αποχωριστεί ολότελα.
Ακόμη πιο δραματική η σχέση της με τη Φαίδρα τη κόρη του Μίνωα που θέλοντας να κατευνάσει τον απαγορευμένο της έρωτα για τον προγονό της τον Ιππόλυτο το γιο του Θησέα, τρυπούσε με μια βελόνα φύλλα μυρτιάς όσο τον κοιτούσε. Έτσι δικαιολογούσαν την ύπαρξη των μικρών οπών που φαίνονται στα φύλλα της όταν τα βάλουμε απέναντι στο φως οι αρχαίοι ημών πρόγονοι . Εντελώς πεζά η σύγχρονη επιστήμη διαπιστώνει ότι πρόκειται για τους ελαιοφόρους αδένες του φυτού.
Τα εύκαμπτα κλαδάκια της έγιναν κατά καιρούς πανέμορφα στεφάνια νίκης ενώ σε πολλά κοσμήματα αντιγράφτηκαν τα μικρά κομψά γυαλιστερά της φυλλαράκια και οι καρποί της. Στην Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη τη Μεσόγειο η μυρτιά είναι από τους πιο γνωστούς θάμνους.
Το σημερινό λικέρ δεν είναι παραδοσιακό κρητικό. Παρόλο που η περιοχή μας είναι κατάσπαρτη από μυρτιές, δεν αναφέρεται πουθενά από όσα παλιά τετράδια έχω ψάξει ή έχω ρωτήσει για τη χρήση των μύρτων σε παραδοσιακές συνταγές λικέρ, παρόλο που με φύλλα και καρπούς μυρτιάς αρωματιζόταν κρέατα και καπνιστά εδέσματα. Αναφέρεται βέβαια ο μυρτινίτης οίνος αλλά αυτό είναι κρασί της αρχαιότητας.
Έτσι η συνταγή γι αυτό το λικέρ είναι «αντιγραφή» από αντίστοιχες συνταγές άλλων μεσογειακών νησιών, της Σαρδηνίας και της Κορσικής όπου το λικέρ μύρτο -κυρίως ως mirto είναι κι εκεί γνωστό – θεωρείται κάτι σαν εθνικό ποτό και δεν λείπει από κανένα σπίτι. Αν αναρωτιέστε πώς δένει η δημοσίευσή του εδώ, η απάντηση είναι απλή: λόγω της ρακής! Στο δικό μου λικέρ μύρτο (όπως στα περισσότερα που φτιάχνω) χρησιμοποιείται ρακή.
Παλιότερα είχα επιχειρήσει ξανά να φτιάξω λικέρ με μύρτα με διάφορα αποτελέσματα . Οι συνταγές που δοκίμασα τα τελευταία χρόνια θεωρώ ότι ήταν πιο επιτυχημένες , με αποκορύφωμα το φετινό. Στις περισσότερες περιπτώσεις η αναλογία ήταν η εξής: Όσα γραμμάρια μύρτα, τόσα ml αλκοόλ, τόσα ml νερό και τόσα gr ζάχαρη ή λίγο λιγότερη αν δεν μας αρέσουν πολύ γλυκά τα λικέρ. Η ανάμειξη της ζάχαρης σ’ αυτό το λικέρ δεν γίνεται από την αρχή, αλλά φτιάχνουμε ένα σιρόπι που προστίθεται αφού κρυώσει στο εκχύλισμα των μύρτων.
Επειδή ακόμη υπάρχουν μύρτα στις μυρτιές (τουλάχιστον στην περιοχή μας είναι ώριμα, γερά και πολύ γλυκά τώρα) και επειδή ίσως από τώρα και μετά πυκνώνουν οι βόλτες στην εξοχή, δίνω την συνταγή για τους ενδιαφερόμενους. Ο χρόνος ίσα που φτάνει για να το έχουν έτοιμο για τα φαγοπότια της Αποκριάς. Είναι βλέπετε εκτός των άλλων και χωνευτικό!
Κι άλλα λαογραφικά για τη μυρτιά στο blog της φίλης Όλγας!
Υλικά
250 gr μύρτα
250 ml ρακή
250 ml νερό
200 gr ζάχαρη
Επί το έργον
Διαλέγουμε ώριμα και γερά μύρτα, τα πλένουμε καλά και τα αφήνουμε να στραγγίξουν. Τα βάζουμε σε βάζο που κλείνει με τη ρακή και τα αφήνουμε για 40 μέρες σε σκοτεινό μέρος. Ένα ντουλάπι κουζίνας που δεν είναι κοντά σε πηγή θερμότητας είναι μια χαρά. Όταν περάσουν αυτές οι μέρες, φτιάχνουμε ένα σιρόπι βράζοντας το νερό και τη ζάχαρη για 3-5 λεπτά (από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός) και το αφήνουμε να κρυώσει.
Σουρώνουμε τα μύρτα (τα πιέζουμε να αφήσουν όσο υγρό συγκρατούν) και προσθέτουμε στο αλκοόλ (που θα έχει αποκτήσει ένα πολύ σκούρο χρώμα) το κρύο σιρόπι.
Αφήνουμε το λικέρ να ωριμάσει για άλλες 10-15 μέρες και και το ξαναπερνάμε από φίλτρο. Ένα φίλτρο καφέ είναι ό,τι πρέπει.
Το σερβίρουμε σε απολύτως καθαρά και στεγνά μπουκάλια, που καλό θα είναι να έχουμε αποστειρώσει όπως τα βάζα (φυσικά πρέπει να έχουν κρυώσει).
Παρατηρήσεις
1)Το αλκοόλ που χρησιμοποιείται στις κλασικές συνταγές της Σαρδηνίας είναι το οινόπνευμα ποτοποιίας που είναι δυσεύρετο και ακριβό. Οι περισσότερες συνταγές που έχω σημειώσει κάνουν λόγο για 30 μέρες εκχύλιση. Εγώ αφήνω τα μύρτα 40 μέρες γιατί η ρακή δεν είναι βέβαια καθαρό οινόπνευμα!
2)Αντί ρακή μπορεί να χρησιμοποιηθεί βότκα που επίσης δεν καλύπτει τα αρώματα της μυρτιάς.
3)Πολλές συνταγές χρησιμοποιούν ξύλο κανέλας ή λεμονόφλουδα για να αρωματίζουν αυτό το λικέρ. Τα είχα βάλει κάποτε αλλά τα θεωρώ περιττά…
4)Η ζάχαρη μπορεί να αυξομειωθεί. Σ’ εμας αρέσει κάπως γλυκό…
5)Για το φετινό μου λικέρ, προσάρμοσα τη συνταγή για λικέρ μύρτο που βρήκα στο site : http://www.agriturismolachina.com/en/liqueur_of_myrtle.html απ’ όπου θα επιχειρήσω να φτιάξω την Άνοιξη και το λικέρ που προτείνει με τα φύλλα της μυρτιάς. update 2021: Δυστυχώς ο σύνδεσμος είναι πλέον ανενεργός, αλλά παραμένει εδώ ως πηγή η διεύθυνση του ιστότοπου.
6)Η συσχέτιση του λικέρ με την σημερινή ημέρα παρακαλώ να θεωρηθεί τυχαία και συμτωματική… Εντάξει στις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν σήμερα πρόσθεσα την τελευταία στιγμή και το σοκολατάκι -καρδούλα, προφανώς επηρεασμένη !
Αυτά τα μύρτα πολύ τα ψάχνω αλλά ακόμη δεν τα έχω βρει και με ενδιαφέρον πολύ.
Αν υπάρχουν την επόμενη φορά που θα βρεθώ σε μυρτιές θα σου μαζέψω. Θα ήθελα να δω πώς θα τα αξιοποιήσεις!
Είστε εξαιρετικη! Περιμένω με αγωνία κάθε νέα σας ανάρτηση και η σημερινή ήταν έκπληξη λόγω της ώρας! Πού να βρω μυρτα στην εδεσσα; δεν γνωρίζω καν το δεντρο, που μπορεί και ναχουμε… απολαμβάνω όμως πάντα τον τρόπο που γραφετε. Ναστε καλα!
Ευχαριστώ πολύ για τα τόσο θερμά σας λόγια. Δεν ξέρω, αλλά πιστεύω ότι μυρτιές μπορεί να υπάρχουν και στην Έδεσσα. Δεν είναι δέντρα, είναι θάμνοι. Μπορεί να τα λέτε αλλιώς. Μυρσίνες και μυρσινιές τα λένε αλλού. Και πάλι σας ευχαριστώ.
Βαγγελιώ μου καλησπέρα!
Σκέψου ότι έχω 1 μήνα στο βάζο μου μυρτιές με μύρτα που τις είχα μαζέψει από τη Βιάννο και διατηρούνται ακόμα!! Μου έδωσες ωραία ιδέα να φτιάξω το λικέρ.Αρκεί βέβαια να ξαναπάω στην εξοχή να μαζέψω!!Επίσης ανυπομονώ να μαζέψω τα γιαχνερά να φτιάξω το χοιρινό!Έκανα το κέικ σοκολάτας και έγινε τέλειο!!Ευχαριστώ!!Φιλιά!!
Κι εμένα κερατοκαμπίτικα ήταν τα μύρτα Μαρία μου. Τις πιο πολλές μυρτιές στην περιοχή μας θαρρώ πως τις έχει η Βιάννος. Αν είδες το ιταλικό site που παραπέμπω για τη συνταγή, φτιάχνουν και λικέρ με τα φύλλα της μυρτιάς. Απ’ αυτό δεν έχω ξαναφτιάξει και θα το επιχειρήσω την Άνοιξη. Δοκίμασε το γιαούρτι και στο πρασοσέλινο το λευκό Μαρία. Ταιριάζει πολύ! Φιλιά σε όλους σας
Καλημέρα ! Μήπως ξέρεις πώς θα κάνω μαρμελάδα με μύρτα ; έχουμε μυρτιές στον κήπο μας και αυτή την εποχή είναι φορτωμένες. Θα ήθελα να την φτιάξω.οι καρποί έχουν μαυρίσει, αλλά είναι λίγο στυφοί . Θα γλυκάνουν αν τα αφήσω ακόμη ;Ευχαριστώ πολύ!
Δεν έχω κάνει μαρμελάδα με μύρτα και δεν ξέρω πώς θα συμπεριφερθούνε. Θα το ψάξω, αλλά τώρα είναι ακόμη νωρίς. Είναι στυφά, περιμένετε λίγο…
Γεια σας! Επιχείρησα να φτιάξω μαρμελάδα με μύρτα από τη Βιάννο, αλλά τα φρούτα δεν ελιωναν με τίποτα! Μήπως ξέρετε τι φταίει; Μήπως θα έπρεπε να είναι πιο ώριμα τα φρούτα;
Ναι, θα πρέπει να είναι πιο ώριμα τα φρούτα. Ακόμη είναι νωρίς… Δεν έχω φτιάξει μαρμελάδα με μύρτα, λέω φέτος να το επιχειρήσω αν βρω αρκετά!