Ενα πλούσιο κέικ με ολόκληρα κομμάτια αρωματικής κρητικής μπανάνας!
Σήμερα θα κατεβούμε νοτιοανατολικά, σε ένα παραλιακό οικισμό του δήμου Βιάννου, την Άρβη. (όχι, ευτυχώς η φωτιά δεν έφτασε μέχρι εκεί…)
Η Άρβη είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό στο Λιβυκό πέλαγος, το οποίο εκτός από τα πολλά κηπευτικά που παράγει (είμαι βέβαιη ότι όπου κι αν είστε στην Ελλάδα θα έχετε κάποια στιγμή αγοράσει ντομάτες και αγγουράκια από την Άρβη) , είναι διάσημη εδώ στην Κρήτη
για τις αρωματικές , γλυκές και πολύ νόστιμες μπανάνες της.
πολλές πόλεις της νότιας Κρήτης αναπτύχθηκαν). Πολλά είναι τα ευρήματα μινωικής και ρωμαϊκής εποχής με διασημότερο την
περίφημη σαρκοφάγο του Pashley που φυλάσσεται σήμερα σε μουσείο του Κέμπριτζ, και η πολυτέλειά της αποτελεί ένδειξη για την ευημερία του νεκρού που «φιλοξενούσε».
.
Το όρος προστατεύει την περιοχή από τους βόρειους ανέμους με αποτέλεσμα οι θερμοκρασίες να είναι υψηλές ακόμη και το Χειμώνα. Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με τα άφθονα νερά της περιοχής ευνόησε τις πρώιμες καλλιέργειες κηπευτικών και μπανανών, πριν ακόμη από την δημιουργία θερμοκηπίων.
Η σημερινή Άρβη, που άρχισε να δημιουργείται στα μέσα του 20ου αιώνα είναι πια ο δεύτερος σε πληθυσμός οικισμός του δήμου Βιάννου. Εκτός από τα κηπευτικά και τις μπανάνες, οι κάτοικοι ασχολούνται και με τον τουρισμό και η Άρβη είναι ένας καλός προορισμός για τους επισκέπτες της νοτιοανατολικής Κρήτης.
Η νοστιμιά της και το άρωμά της είναι πολύ έντονα και παρά το μικρό της μέγεθος εμείς την προτιμούμε. Εκτός του ότι είναι ιδιαίτερα εύγευστη, πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι φτάνει στα σπίτια μας πολύ σύντομα μετά τη συγκομιδή της σε σχέση με τις
εισαγόμενες, με όλα τα πλεονεκτήματα που εξασφαλίζει αυτό το γεγονός.
απο το βιβλίο Home made της Yvette Van Bonen για το οποίο σας έχω ξαναμιλήσει, προσαρμόστηκε στα καθ’ ημάς και σε κάποια υλικά και σε κάποιες ποσότητες και έδωσε ένα νόστιμο κέικ που έχω φτιάξει ήδη δύο φορές.Πάντα μερικές μπανάνες ξεμένουν και δεν θέλουμε να τις πετάξουμε…
Η διαφορά του από άλλα κέικ είναι ότι οι μπανάνες μπαίνουν σε μεγάλα κομμάτια και όχι πολτοποιημένες. Σας βεβαιώνω ότι του πηγαίνουν πολύ!
Υλικά
1 κούπα σταφίδες
1/3 κούπας ρακή
¾ κούπας καρύδια (ή εναλλακτικά τριμμένη σοκολάτα)
2 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
½ κούπα βούτυρο
1 κούπα σκούρα ζάχαρη
2 σωληνάκια βανίλια σκόνη ή μισό κουταλάκι υγρή
2 αυγά
Ξύσμα και χυμό ενός πορτοκαλιού (βαλέντσια αυτή την εποχή)
½ κουταλάκι αλάτι
4 ώριμες μπανάνες
Αχνοζάχαρη για το πασπάλισμα
Επί το έργον
Μουσκεύουμε τις σταφίδες στη ρακή για μια ώρα τουλάχιστον. Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψει και προσθέτουμε τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα. Προσθέτουμε το αλάτι, τη βανίλια , το ξύσμα. Σταματάμε το μίξερ.
Κόβουμε τις μπανάνες σε κομμάτια 2-3 εκατοστά, τις περιχύνουμε με το χυμό πορτοκαλιού και τις προσθέτουμε κι αυτές, ανακατεύοντας τώρα με μια σπάτουλα ή με το χέρι μας. Τέλος βάζουμε τις σταφίδες με τη ρακή, τη σοκολάτα και το αλεύρι και ομογενοποιούμε το μείγμα.
Αδειάζουμε το μείγμα σε φόρμα 26 νούμερο, βουτυρωμένη και αλευρωμένη και ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο στους 170ο C φούρνο, ή μέχρι να βγαίνει καθαρή η λάμα του μαχαιριού που θα βυθίσουμε σ’ αυτό.
Το αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά μέσα στη φόρμα και το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με αχνοζάχαρη.
Παρατηρήσεις
- Έφτιαξα το κέικ δύο φορές (για να μην χαλάσουν οι μπανάνες που είχα). Η αυθεντική συνταγή περιέχει ρούμι και καρύδια. Εγώ έβαλα ρακή και τις δυο φορές και χρησιμοποίησα τη μια φορά καρύδια και την άλλη τριμμένη σοκολάτα. Μας άρεσε καλύτερα με σοκολάτα. Επίσης την πρώτη φορά έβαλα λευκή ζάχαρη (3/4 κούπας) όπως λέει η αρχική συνταγή.
- Επειδή οι μπανάνες Άρβης είναι μικρότερες, μάλλον οι τέσσερεις που χρησιμοποίησα ισοδυναμούν με τρεις εισαγωγής.
- Αν δεν έχουμε πορτοκάλι, μπορούμε να βάλουμε λεμόνι. Λεμόνι έχει η αυθεντική συνταγή αλλά προτίμησα το πορτοκάλι και αύξησα λίγο το αλεύρι.
- Επισημαίνω –για τις λιγότερο έμπειρες επισκέπτριες- ότι δεν ανοίγουμε τον φούρνο πριν περάσουν τα ¾ του χρόνου που
απαιτείται για να ψηθεί ένα κέικ . Επίσης, αν «αρπάξει» η επιφάνειά του το σκεπάζουμε με λαδόκολλα. - Πήρα τις πληροφορίες για την Άρβη από τo site:
http://www.asarvis.gr/index.php
και από το περιοδικό «Κρητικό Πανόραμα», τεύχος 33 , 2009, σελ. 142-163
Οι φωτογραφίες της περιοχής είναι από :
http://users.sch.gr/mfanouraki/project1c/parathalassia/arvi-biannou.htm
http://www.crete.tournet.gr/el/crete-guide/areas/49-heraklion-iraklion/4475-arvi
Καλή βδομάδα να έχουμε και καλά να περνούν όσοι κάνουν τις διακοπές τους!
Βρείτε μας:
Πολυ θα ηθελα να ειχα ενα μεγαλο κομμάτι.
Καλο καλοκαιρι!
Μακάρι να ήταν εύκολες οι διαδικτυακές αποστολές ομορφιά μου :-). Καλό καλοκαίρι και σε σένα
Κι εγώ κομματάκι θέλω. Αυτές τις μπανάνες θαρρώ πως μια φορά μόνο τις έχω δει στη λαϊκή. Δυστυχώς εδώ δεν φτάνουν κάποια πράγματα. Έψαχνα πέρσι για ντομάτες από κάποιο χωριό των Χανίων που μου είχε πει η Λίνα αλλά δεν βρήκα. Θα το δοκιμάσω με σοκολάτα το κέικ σου.
Καλή εβδομάδα κι ας ελπίζουμε ότι θα δροσίσει λίγο δεν αντέχεται άλλο.
Ξανθή έχουμε τόσα προϊόντα (πανελληνίως, όχι μόνο στην Κρήτη) κι όμως πάσχουμε στην προώθησή τους… Καλή βδομάδα!
Εγώ τέτοιες μπανανούλες μόνον στην Κρήτη γεύτηκα Βαγγελιώ μου.
Στην Αθήνα ούτε καν τις έχει συναντήσει η ματιά μου…πόσο μάλλον να τις αγοράσω.
Το κεκάκι τέλειο και πολλά υποσχόμενο με τις μπανανούλες ολόκληρες. Ετσι, ολόκληρο κομμάτι, έχω βάλει μόνον σε muffins πάνω σε μια μικρή κουταλιά μερέντας!
Πολλούς πολλούς χαιρετισμούς.
Πηνελόπη μου απ' ότι γνωρίζω επιχειρούν ανοίγματα οι άνθρωποι στην αγορά αλλά δεν ξέρω αν επιτύχουν. Το κέικ πάντως θα αρέσει σίγουρα στον μικρό!
To κεκάκι με ολόκληρα κομμάτια μπανάνας (και από τέτοιες μπανάνες μάλιστα) φαίνεται εξαιρετικό!
Καλή βδομάδα Βαγγελιώ μου, φιλιά!
Κι εγώ πρώτη φορά έβαλα σε κομμάτια τις μπανάνες και ήταν επιτυχημένο το εγχείρημα Έλενα! Καλή εβδομάδα!
Αυτές οι κρητικές μπανάνες είναι πραγματικά απίθανες! Γεμάτες άρωμα και γεύση! Και το συγκεκριμένο κέικ πρέπει να είναι φανταστικό! Μου αρέσει πολύ το ότι η μπανάνα μπαίνει σε κομμάτια και όχι πολτοποιημένη και το αποτέλεσμα είναι πάρα πολύ ευπαρουσίαστο!
Φιλιά πολλά Βαγγελιώ μου!
Ερμιόνη αυτή είναι και η ουσιαστική διαφορά του! Τα κομμάτια της μπανάνας. Και του πηγαίνουν τελικά!
Βαγγελιώ,
αυτές οι μικρές μπανάνες της λεβεντογέννας,είναι πραγματικά καταπληκτικές…
υπέροχη συνταγή- θα την εκτελέσω με σοκολάτα -,υπέροχες οι φωτογραφίες και κυρίως οι πληροφορίες σου…
να είσαι καλά που μας ταξιδεύεις οπτικά και γευστικά…
φιλιά πολλά και καλή εβδομάδα…-:))
( πάω να δω τι πρέπει να σχολιάσω γιατί είμαι κοπανατζού από τη μπλογκογειτονιά και την Αθήνα πολλές μέρες τώρα λο΄γω διακοπών και έχω χάσει επεισόδια )
Βιβή τις έχεις δοκιμάσει και ξέρεις τι εννοώ! Πραγματικό άρωμα μπανάνας! Ευχαριστώ για τα παινέματα 🙂
Κάποτε, επί χούντας, η εισαγωγή μπανανών ήταν απαγορευμένη στην Ελλάδα (για να καταναλώνονται τα μήλα, έλεγαν). Τις στερήθηκα, γιατί από μικρός μόνο μπανάνες και πεπόνι έτρωγα.
Όταν πριν 35(!) χρόνια έκανα την διαδρομή Σφακιά-Αγία Γαλήνη-Ιεράπετρα (φρικτός χωματόδρομος τότε), πήγα στην Άρβη για μπανάνες και συζήτησα με την Κυρία που τις πουλούσε. Είπε ότι είναι από το Ισραήλ και έχοντας στη μνήμη το άρωμα εκείνο, δοκίμασα και ήταν ίδιο. Καμία σχέση με τις Λατινοαμερικάνικες. Πήρα μερικά κιλά και τελείωσαν σε μερικές μέρες, λίγο πριν την Σητεία. Μικρές αλλά Η μπανάνα!!!!!
Τέτοιο κέϊκ κάνω συχνά, έτσι με μεγάλα κομμάτια και ένα σοκολατένιο γλάσσο. Τέλειο!!
Δύσπιστε χαίρομαι που επιβεβαιώνεις την γευστική μου άποψη για τις κρητικές μπανάνες. Περιμένουμε τη συνταγή σου και για το κέικ σου 🙂
Καταπληκτικό μυρωδάτο κέικ! Μου άρεσε όμως πολύ και το ταξιδιωτικό κομμάτι!!!! Καλημέρα!!!
Ευχαριστώ Λίλα για τον έπαινο του ταξιδιωτικού κομματιού. Δεν έχω εμπειρία στον τομέα και με κάνεις να νοιώθω υπερήφανη 🙂
Ουπς! Σού'χα γράψει στα χορτοπιτάκια -δεν ξέρω αν τό'δες- και δεν ξέρω πως είχε κολλήσει η σελίδα εκεί και τώρα είδα τις μπανάνες!! Κέικ μπανάνας δεν έχω φάει και ομολογώ ότι δεν πρόκειται να δοκιμάσω να φτιάξω μ'αυτές τις άνοστες (κάτι σαν αγγούρια με ζάχαρη) που κυκλοφορούν εδώ! Πραγματικά, όμως, μού'χουν λείψει οι κρητικές μπανάνες που έχω να φάω μάλλον από παιδί! Καμία σχέση! Θυμάμαι, κλασσικά, όποτε ερχόμαστε από Αθήνα στο χωριό σταματούσαμε στην εθνική που πουλούσαν κρητικές μπανάνες! Χαρά που τις έκανα!!!
Όλγα δεν είχα καταλάβει ότι έχεις ζήσει στην Κρήτη! Άρα ξέρεις για τί πράγμα μιλάω 🙂
Ένα μεγάλο κομ… ολόκληρο κέικ για μένα, παρακαλώ! 😀 😛
Μαριλιάκι την επόμενη φορά γιατί μας τελείωσε 🙂
Γειά σου Βαγγελιώ μου.
Είμαι εδώ και χρόνια σε ανεύρεση του τέλειου κέικ μπανάνας. Ακόμα δεν το έχω ανακαλύψει. Όπως καταλαβαίνεις το δικό σου θα το δοκιμάσω μπας και είναι αυτό που ψάχνω. Πραγματικά όμως τα μεγάλα κομμάτια μπανάνας μου έκαναν εντύπωση γιατί απ΄ ότι είδα και στις φωτογραφίες σου δεν σταμάτησαν καθόλου το κέικ από το να φουσκώσει.
Φαινεται υπέροχο στην όψη και φαντάζομαι και στη γεύση!!
Φιλάκια σου πολλά!
Χρυσαυγή περιμένω τις εντυπώσεις σου αλλά και τις δικές σου συνταγές! Ευχαριστώ για την επίσκεψη και το σχόλιο!
Όταν υπήρχε στη δεκαετία του 70 μπανάνα από την Άρβη κρυμμένη μέσα στο σπίτι, το καταλαβαίναμε από τη μυρωδιά. Το Σάββατο, που έχει λαϊκή στην Ιεράπετρα, λέω να πάρω αρβίτικες μπανάνες.
Γιάννη έτσι ακριβώς! Δεν μπορεί να κρυφτεί η αρβίτικη μπανάνα! Και τώρα με τους ενιαίους χώρους στα σπίτια, η μπανα΄νίλα εξαπλώνεται από τη φρουτιέρα παντού 🙂
Πολύ όμορφο το κέηκ της μπανανας και φαίνεται νόστιμο…θα το δοκιμασω ..μπανάνες μονο άρβης παίρνω παντα απο την λαική όποτε τις βρίσκω… εχουν απίθανο άρωμα.. αλλα και οι πληροφορείες σου για την περιοχή πολύ ενδιαφέρουσες ..να εισαι καλά …φιλιά
Ρούλα αλίμονο αν κι εμείς στην Κρήτη παίρναμε εκείνες τις άνοστες :-).Να το δοκιμάσεις το κέικ, είναι φρουτώδες και αρωματικό!
Το έφτιαξα κι αυτό. Η αδερφή μου λέει ότι προπονούμαι για να ανοίξω φούρνο, όταν απολυθώ από το σχολείο.
Το έψηνα 1 ώρα και 15 λεπτά, είναι λογικό; Πάντα η λάμα έβγαινε "λερωμένη" αλλά από τις μπανάνες υποθέτω. ΔΕΝ κάηκε όμως. Θα το δοκιμάσω κι αύριο, κρύο, γιατί απόψε ζεστό δε με τρέλανε. Μάλλον είναι που δεν τρώω τις σταφίδες…
Μαριλία εσύ θα απολυθείς; Με τόσα προσόντα;
Για άλλο λόγο πρέπει να εξασκηθείς στα κέικ 🙂
Λογική η ώρα ψησίματος. Τα κέικ όταν είναι ζεστά δεν είναι πολύ γλυκά. Και αυτό ειδικά που δεν είναι ιδιαίτερα γλυκό υποθέτω ότι δεν θα είναι και τόσο ωραίο ζεστό…
Φτιάχνω το κέικ τώρα αλλά έχω μία απορία Ερμιόνη. Τον χυμό πορτοκαλιού τον βάζουμε;
Βέβαια! Μαζί με τις μπανάνες. Καλή επιτυχία!
Γεια σου Vita!
Έφτιαξα σήμερα το κέικ σου γιατί με δελέασε η εμφάνισή του!
Το δικό μου όμως δεν έχει εμφανισιακά καμία σχέση με το δικό σου, ενώ ακολούθησα κατά γράμμα τη συνταγή. Μέχρι τη στιγμή που το έβαλα στη φόρμα για να το βάλω στο φούρνο ήταν σαν το δικό σου.Στα 20 λεπτά ψησίματος όμως είχε γίνει σκούρο και αναγκάστηκα να το σκεπάσω με αλουμινόχαρτο μέχρι να περάσει η μία ώρα ψησίματος(στη συνταγή δεν γράφεις χρόνο ψησίματος αλλά σχεδόν όλα τα κέικ θέλουν μία ώρα έτσι δεν είναι;).
Είναι νόστιμο, αλλά η επιφάνειά του είναι σκούρο καφέ χρώμα, όπως ένα κοινό κέικ.
Μήπως μπορείς να μου δώσεις μια εξήγηση;
Σ' ευχαριστώ. 🙂
Μήπως το έψησες πολύ χαμηλά; Ψήνω τα κέικ στη μεσαία σχάρα και τα σκεπάζω στα 40 περίπου λεπτά. Μήπως είναι πολύ δυνατός ο φούρνος σου; Πάντως κι εγώ όταν τα έβαλα σε δύο μικρές φόρμες έγιναν πιο σκούρα μέχρι να ψηθούν και τα πασπάλισα με αχνοζάχαρη. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο… Για να είμαι ειλικρινής, εμένα δεν μου άρεσε που βγήκε ανοιχτόχρωμο 🙂
Εγώ σ' ευχαριστώ που δοκίμασες τη συνταγή και μπήκες στον κόπο να γράψεις το σχόλιο! Να είσαι καλά!
Αχ αυτες οι μπανανες…Και ολοι με λενε δυσκολη γιατι ολες τις αλλες τις θεωρω αγευστες…
Ειμαι απο Ιεραπετρα και αυτο που λατρευω σε σενα ειναι πως ολα εδω μυριζουν Κρητη…σε ευχαριστω
[…] σας έχω ξαναμιλήσει. Παράγονται κυρίως στην Άρβη αλλά τα τελευταία χρόνια και σε άλλες περιοχές της […]
[…] μπανάνες Άρβης που έχουμε στην Κρήτη για τις οποίες σας έχω ξαναμιλήσει, μπορεί να είναι […]
[…] τα παιδικά χεράκια και μουτράκια. Ειδικά οι δικές μας, οι κρητικές, έχουν και το σωστό μέγεθος. Δεν είναι τεράστιες και […]
[…] μπανάνες Άρβης που έχουμε στην Κρήτη για τις οποίες σας έχω ξαναμιλήσει, μπορεί να είναι […]
[…] εδώ […]
[…] δικές μας κρητικές μπανάνες (σας έχω ξαναμιλήσει για τα πλεονεκτήματα και τον […]