Vegan/vegetarian

Ζαχαρωμένες φλούδες εσπεριδοειδών, τα σπιτικά φρουί γλασέ!

Ζαχαρωμένες φλούδες εσπεριδοειδών, τα σπιτικά φρουί γλασέ!

Διατηρούνται για μήνες (αν προφτάσουν…)

Οι ζαχαρωμένες φλούδες και τα ζαχαρωμένα φρούτα ήταν ανέκαθεν από τα αγαπημένα μου γλυκά. Γι αυτό η παρασκευή τους με λεπτομέρειες είναι από τις πρώτες συνταγές που έχω γράψει στο τετράδιο των συνταγών μου, και έχω στη «μαγειρική» βιβλιοθήκη μου πάρα πολλά βιβλία για candied fruits!

Ιδανικά τα εσπεριδοειδή γι αυτή τη δουλειά. Τα καλύτερα, τα πιο αρωματικά, τα  πιο όμορφα και τα πιο χρήσιμα, αφού τα χρησιμοποιούμε και σε άλλα γλυκά! Έχω εξελίξει πια το γλασάρισμά τους και έτσι σήμερα μπορώ να δώσω μια συνταγή με σίγουρη επιτυχία.

Ζαχαρωμένες φλούδες εσπεριδοειδών, τα σπιτικά φρουί γλασέ!

Από πέρυσι, στην ανάρτηση για το πράσινο σύκο γλασέ, είχα υποσχεθεί ότι θα αναρτούσα τη συνταγή για τα εσπεριδοειδή με τις παρατηρήσεις που έχω συγκεντρώσει. Γιατί είναι αλήθεια πως ανάλογα με το τι θέλουμε να φτιάξουμε, η μέθοδος έχει κάποιες παραλλαγές.

Ζαχαρωμένες φλούδες εσπεριδοειδών, τα σπιτικά φρουί γλασέ!

Αν έχουμε λίγες φλούδες, και θέλουμε να ζαχαρώσουμε μερικές «για πρόφταση», θα δουλέψουμε κάπως διαφορετικά. Αν όμως θέλουμε τα φρουί γλασέ μας να κρατήσουν για μήνες, η παρασκευή τους έχει μια συγκεκριμένη διαδικασία. Το αποτέλεσμα όμως είναι άλλης κλάσης! Έχω φτιάξει κι εγώ φλούδες μιας μέρας, αλλά η διάρκεια ζωής τους είναι περιορισμένη.

Ζαχαρωμένες φλούδες εσπεριδοειδών, τα σπιτικά φρουί γλασέ!

Ειδικά αν ζαχαρώσουμε φλούδες από περγαμόντα, κίτρα, λεμόνια και γενικά πιο χοντρόφλουδα φρούτα, η πρότασή μου είναι να ακολουθούμε αυτό το πολυήμερο γλασάρισμα. Να επιτρέψουμε στο σιρόπι να αντικαταστήσει κάθε ίχνος υγρασίας στις φλούδες μας. Μόνο έτσι θα έχουμε εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Ζαχαρωμένες φλούδες εσπεριδοειδών, τα σπιτικά φρουί γλασέ!

Πριν λοιπόν αποσυρθούν και φέτος οριστικά τα εσπεριδοειδή, καταγράφω τη συνταγή έχοντας  αυτή τη στιγμή σε μια  κατσαρόλα μου 1 κιλό υπέροχες φλούδες από ολόφρεσκα αρωματικά περγαμόντα και σε μια άλλη άλλη τόση μαρμελάδα περγαμόντο. Είναι στα καλύτερά τους! Μη φοβηθείτε τη συνταγή, μόνο χρόνο θέλει! Κατά τα άλλα είναι πανεύκολη, και μάλιστα έτσι όπως δεν τρίβουμε την επιφάνεια των εσπεριδοειδών, εγώ θεωρώ πια τον ευκολότερο τρόπο αξιοποίησής τους το ζαχάρωμα της φλούδας τους!

Ζαχαρωμένες φλούδες εσπεριδοειδών, τα σπιτικά φρουί γλασέ!

Παρατηρήσεις

  • Πριν να βάλουμε τις φλούδες στο σιρόπι ή στο ενδιάμεσο των ξεπικρισμάτων, μπορούμε να τις κόψουμε στα δύο ή σε λεπτότερα ραβδάκια ή με κουπ πατ σε σχέδια (επίπονο, μόνο για λίγες φλούδες).
  • Αν τα φρούτα μας είναι λεπτόφλουδα έχουν λιγότερη υγρασία και μπορούμε να βάλουμε αναλογίες 1:1,25:1,25. Οι πορτοκαλί φλούδες-ραβδάκια στις φωτογραφίες ήταν φλούδες πορτοκαλιού και έγιναν με αυτήν την αναλογία.
  • Αν είναι μικρή η ποσότητα των φλουδών και δεν θα τις κρατήσουμε καιρό, κάνουμε τα βρασίματα ανά 12 περίπου ώρες και όχι ανά 24. Επίσης μπορούμε να μη βάλουμε γλυκόζη αλλά χυμό λεμονιού.
  • Ίσως είναι η μοναδική συνταγή που βάζω γλυκόζη, αλλά πιστέψτε με χρειάζεται έστω και σ’ αυτή τη μικρή ποσότητα. Δίνει καλύτερη υφή και αντοχή στις φλούδες και δεν γίνεται καθόλου αισθητή σ’ αυτήν την ποσότητα.
  • Εννοείται ότι μπορούμε να τις καλύψουμε με σοκολάτα!

Καλά να είμαστε, με υγεία και υπομονή να αντέχουμε όσα περνάμε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο