Vegan/vegetarian

Κουκόφαβα από χλωρά κουκιά με δυο τρόπους

Είναι η εποχή τους!
Μαγιάτικο φαγάκι για την πρώτη –καθυστερημένη- ανάρτηση του
Μαΐου. Ακόμη κι αν δεν το θεωρήσετε κύριο πιάτο, δοκιμάστε το σαν πιάτο στη
μέση του τραπεζιού, σαν άλειμμα , σαν σαλάτα, σαν ορεκτικό.
Τρώγεται και ζεστό και κρύο και
νοστιμίζει παξιμάδια και φρέσκο ψωμί.
Αυτός ο πράσινος πουρές αρέσει σε όσους τον δοκιμάσουν, ακόμη κι αν δεν
αγαπούν ιδιαίτερα τα κουκιά.
Είναι βέβαια γνωστό ότι για κάποιους τα κουκιά είναι απαγορευμένη
τροφή. Σε όσους λείπει το ένζυμο  G-6-PD τα κουκιά μπορεί να προκαλέσουν
κυάμωση. Τα ξαναείπαμε αυτά στη συνταγή για τα αγγιναροκούκια   Όλοι οι υπόλοιποι μπορούμε να τα
απολαύσουμε μαγειρεμένα με πολλούς
τρόπους.
Για την κουκόφαβα θα
χρησιμοποιήσουμε μεστωμένα χλωροκούκια με μεγαλούτσικους καρπούς.  Γίνεται με
δυο διαφορετικούς τρόπους  και
συνδυάζεται με ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι, κάπαρη,  ή ελιές  ή όλα μαζί!
Πριν τελειώσουν τα ανοιξιάτικα κουκιά,
αξίζει να τη δοκιμάσετε. Σε μερικούς αρέσει περισσότερο κι από τα ξερά κουκιά και τη δική τους κουκόφαβα.
Υλικά :
Περίπου μισό κιλό καρποί από μεστωμένα χλωροκούκια
½  κούπα ελαιόλαδο
Ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι ή κάπαρη ή ελιές
Προαιρετικά , λεμόνι ή ξύδι για το σερβίρισμα
Για το δεύτερο τρόπο, θα χρειαστούμε επιπλέον ένα μέτριο ξερό
κρεμμύδι και 2-3 σκελίδες σκόρδο.
Επί το έργον:
Σχίζουμε με ένα μαχαίρι κατά μήκος τα κουκιά και βγάζουμε τους
καρπούς τους.
Α’ τρόπος:
Σε κατσαρόλα βάζουμε αρκετό νερό  με λίγο αλάτι να βράσει . Προσθέτουμε και
βράζουμε τους καρπούς μέχρι να μαλακώσουν.
Όταν μαλακώσουν τόσο όσο να λιώνουν
ανάμεσα στα δάκτυλά μας, τους σουρώνουμε και αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά ώστε
να πιάνονται.
Αφαιρούμε το φλούδι τους και  τους λιώνουμε πατώντας τους  με την κουτάλα του πουρέ ή με ένα πιρούνι.
Αλατίζουμε
αν χρειάζεται και σερβίρουμε με ωμό ελαιόλαδο. Γαρνίρουμε με  ό,τι μας αρέσει και  νοστιμίζουμε με λεμόνι ή ξύδι.
Β’ τρόπος:
Αφαιρούμε από τους καρπούς το φλούδι τους πριν τους βράσουμε.
Σε κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο με το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι και το σκόρδο
να τσιγαριστούν ελαφρά. Προσθέτουμε τα κουκιά και λίγο νερό και αφήνουμε να
βράσουν. Χαμηλώνουμε σε μέτρια τη θερμοκρασία και μαγειρεύουμε μέχρι να
μαλακώσουν και να λιώνουν στο πάτημα του πιρουνιού τα κουκιά μας. Προσθέτουμε
νερό όποτε χρειάζεται.
Όταν είναι έτοιμα, αλατίζουμε και  πατούμε με την κουτάλα του πουρέ να γίνουν
όλα τα υλικά μας πουρές.  Πρέπει να έχουν
μείνει με  λίγο νεράκι.
Αν ο πουρές μας φαίνεται
αραιός , βάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι να εξατμιστούν τα περίσσια υγρά. Προσέχουμε
όμως να μην πιάσει. Σερβίρουμε  τον πουρέ
μας ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου γαρνιρισμένο με ό,τι μας αρέσει.
Παρατηρήσεις:
1)Τα μεστωμένα κουκιά έχουν πιο τραχιά φλούδια που δεν
τρώγονται. Συνήθως και ανάλογα με την ποικιλία έχουν χνούδι στο εσωτερικό τους.
Οι καρποί τους είναι πιο συμπαγείς και πιο σκληροί από των αμέστωτων και
προσφέρονται για την κουκόφαβα.
2)Όπως όλα τα όσπρια η κουκόφαβα «σηκώνει» αρκετό λάδι.
Μπορούμε λοιπόν να αυξήσουμε την ποσότητα που δίνω κατά την κρίση μας.
3)Ο πρώτος τρόπος είναι πιο εύκολος (το φλούδι βγαίνει
ευκολότερα από τα βρασμένα κουκιά) και πιο υγιεινός αφού σερβίρουμε την
κουκόφαβα με ωμό ελαιόλαδο. Όμως με το δεύτερο τρόπο η κουκόφαβα είναι μάλλον
νοστιμότερη… Κάνω κάτι ενδιάμεσο: τσιγαρίζω το κρεμμύδι και το σκόρδο με το
μισό ελαιόλαδο και στο σερβίρισμα προσθέτω λίγο ακόμη , ωμό. Όταν την
μαγειρεύουμε έτσι μπορούμε να παραλείψουμε το λεμόνι και το ξύδι.
4)Αν την σερβίρουμε με ντάκο , τον βρέχουμε ελαφρά βάζουμε
πάνω του μια ποσότητα κουκόφαβας και περιχύνουμε μετά με  ελαιόλαδο. Είναι ένα πολύ νόστιμο ορεκτικό .
Το γαρνίρισμα με κάπαρη ή ελιές προσθέτει και στη γεύση και στην εμφάνισή του.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Vita

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές