Σήμερα δεν θα γράψω συνταγή με το συνηθισμένο τρόπο. Θα σας παραπέμψω
σε άλλο post για υλικά κλπ… Απλά θέλω να καταγράψω την χρήση ενός ακόμη
φυτού στην κουζίνα της Κρήτης . Ενός φυτού που όλοι το γνωρίζουμε αλλά
αμφιβάλλω αν όλοι ξέρουμε ότι είναι βρώσιμο και μάλιστα χρήσιμο. Για τη
νοστιμιά του οι γνώμες διίστανται.
σε άλλο post για υλικά κλπ… Απλά θέλω να καταγράψω την χρήση ενός ακόμη
φυτού στην κουζίνα της Κρήτης . Ενός φυτού που όλοι το γνωρίζουμε αλλά
αμφιβάλλω αν όλοι ξέρουμε ότι είναι βρώσιμο και μάλιστα χρήσιμο. Για τη
νοστιμιά του οι γνώμες διίστανται.
Κι εγώ δεν μπορώ να πω ότι ενθουσιάστηκα από τη γεύση του αλλά επειδή εδώ θεωρώ
υποχρέωσή μου να παρουσιάζω ό,τι μαγειρεύεται ή μαγειρευόταν στην Κρήτη, θα αναφέρω
και αυτή τη συνταγή.
υποχρέωσή μου να παρουσιάζω ό,τι μαγειρεύεται ή μαγειρευόταν στην Κρήτη, θα αναφέρω
και αυτή τη συνταγή.
Η μολόχα είναι πολύ συνηθισμένη σε όλη την Ελλάδα. Παρόλο
που λέμε μολόχες και τα γεράνια (άλλωστε στην ίδια οικογένεια ανήκουν) , βρώσιμη μολόχα είναι η αγριομολόχα .
που λέμε μολόχες και τα γεράνια (άλλωστε στην ίδια οικογένεια ανήκουν) , βρώσιμη μολόχα είναι η αγριομολόχα .
Εκείνο
το φυτό με τα πλατιά φύλλα και τα μωβ ροζ λουλουδάκια . Τα χωράφια είναι γεμάτο
από μολόχες. Καταπράσινες αυτήν την
εποχή και ολάνθιστες αργότερα. Φυτρώνει και φουντώνει το Χειμώνα και ανθίζει
από την Άνοιξη και μετά. Ήταν γνωστή από
τον 7ο π.Χ αιώνα και αγαπητή στον Πλάτωνα και στον Πυθαγόρα. Οι
Ρωμαίοι την θεωρούσαν λιχουδιά και ο
Πλίνιος την αναφέρει σαν φάρμακο. Υπήρχε στην κουζίνα των Αρχαίων Ελλήνων, των
Ρωμαίων και των Βυζαντινών.
το φυτό με τα πλατιά φύλλα και τα μωβ ροζ λουλουδάκια . Τα χωράφια είναι γεμάτο
από μολόχες. Καταπράσινες αυτήν την
εποχή και ολάνθιστες αργότερα. Φυτρώνει και φουντώνει το Χειμώνα και ανθίζει
από την Άνοιξη και μετά. Ήταν γνωστή από
τον 7ο π.Χ αιώνα και αγαπητή στον Πλάτωνα και στον Πυθαγόρα. Οι
Ρωμαίοι την θεωρούσαν λιχουδιά και ο
Πλίνιος την αναφέρει σαν φάρμακο. Υπήρχε στην κουζίνα των Αρχαίων Ελλήνων, των
Ρωμαίων και των Βυζαντινών.
Έχει μαλακτική και ήπια καθαρτική δράση και γι αυτό
θεωρούνταν πολύτιμη τροφή. Τα φύλλα και
οι τρυφεροί βλαστοί της μαγειρεύονται αυτήν την εποχή και μετά την άνθηση
αποξηραίνονται και χρησιμοποιούνται για την παρασκευή αφεψήματος που λέγεται
ότι δρα σαν αποχρεμπτικό και σαν ήπιο υπακτικό.
θεωρούνταν πολύτιμη τροφή. Τα φύλλα και
οι τρυφεροί βλαστοί της μαγειρεύονται αυτήν την εποχή και μετά την άνθηση
αποξηραίνονται και χρησιμοποιούνται για την παρασκευή αφεψήματος που λέγεται
ότι δρα σαν αποχρεμπτικό και σαν ήπιο υπακτικό.
Η μάνα μου λοιπόν είχε φαγωθεί: «βρες μολόχες και φτιάξε
ντολμάδες να τους βάλεις στο blog.
Δεν υπάρχουν νοστιμότεροι». Όταν λοιπόν είδα μια τεράστια αγριομολόχα στην αυλή
της φίλης μου την …κλάδεψα μέχρι τις ρίζες
που λένε… Και ιδού οι ντολμάδες μου!
ντολμάδες να τους βάλεις στο blog.
Δεν υπάρχουν νοστιμότεροι». Όταν λοιπόν είδα μια τεράστια αγριομολόχα στην αυλή
της φίλης μου την …κλάδεψα μέχρι τις ρίζες
που λένε… Και ιδού οι ντολμάδες μου!
Τα υλικά, οι ποσότητες
, οι αναλογίες και η παρασκευή είναι όπως ακριβώς στα ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα.
, οι αναλογίες και η παρασκευή είναι όπως ακριβώς στα ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα.
Διαλέγουμε
μεγάλα και γερά αλλά τρυφερά φύλλα μολόχας, τα ζεματάμε ελαφρά και τυλίγουμε ντολμαδάκια.
μεγάλα και γερά αλλά τρυφερά φύλλα μολόχας, τα ζεματάμε ελαφρά και τυλίγουμε ντολμαδάκια.
Τα περιχύνουμε με
ελαιόλαδο και νερό και τα βάζουμε να βράσουν. Μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε
σε μέτρια τη θερμοκρασία γιατί αν βράζουν έντονα θα ξετυλιχθούν και όταν γίνουν
τα σερβίρουμε με λεμόνι ή τα αυγοκόβουμε. Εγώ τα αυγόκοψα γιατί έβαλα και λίγο
κιμά.
ελαιόλαδο και νερό και τα βάζουμε να βράσουν. Μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε
σε μέτρια τη θερμοκρασία γιατί αν βράζουν έντονα θα ξετυλιχθούν και όταν γίνουν
τα σερβίρουμε με λεμόνι ή τα αυγοκόβουμε. Εγώ τα αυγόκοψα γιατί έβαλα και λίγο
κιμά.
Αν είστε τολμηροί στις γεύσεις επιχειρείστε να τα
δοκιμάσετε!
δοκιμάσετε!
Παρατηρήσεις:
1)Τα φύλλα και οι βλαστοί της μολόχας μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε σαλάτες (βρασμένα) και σε τσιγαριστά χόρτα και σε πίτες.
2)Οι πληροφορίες για τη μολόχα είναι από εδώ.
Καλημέρα και ΜΠΡΑΒΟ στη μαμά σου για την προτροπή και σε σένα για την υλοποίηση.
Πριν λίγο καιρό διάβασα πάλι για τη μολόχα στη διατροφή, θα το βρω και θα στο στείλω.
Εδώ έχει πολλές όπου υπάρχουν τσουκνίδες αλλά δυστυχώς δεν είναι καθαρός ο τόπος που τις βλέπω.
Ελπίζω να βρω στο μέλλον.
Και ο,τι αναρωτιόμουν αυτές τις μέρες με τί άλλο υλικό εκτός από λάχανα και κληματόφυλλα μπορούμε να κάνουμε τους ντολμάδες! Δεν έχω φάει ποτε μολόχα!
Εξαιρετική ιδέα! Πολύ πρωτότυποι ντολμάδες και φαντάζομαι θα είναι και ιδιαίτερα νόστιμοι! Συγχαρητήρια σε μαμά και κόρη!
Ξέρω πως οι παλαιότεροι (και ειδικά όσοι έζησαν Κατοχή) τις έτρωγαν Βαγγελιώ μου. Προσωπικά δεν νομίζω πως θα τις μαγείρευα γιατί πραγματικά θεωρώ πως έχουν πολύ περίεργο άρωμα.
Μου αρέσουν όμως πάρα πολύ τα άνθη της που τα συναντάς στην ύπαιρθο σε πολύ μεγάλη γκάμα χρωμάτων.
Μικρός έτρωγα τους καρπούς της μολόχας που πιστεύω θα γίνονταν ωραίο τουρσί,σαν την κάπαρη.
Πολύ πρωτότυπη πρόταση!
Ούτε και ήξερα πως τρώγεται η μολόχα!
Εάν υπάρξει περίπτωση να βρω φύλλα μολόχας, σίγουρα θα το δοκιμάσω, είμαι περίεργη για την γεύση της!
Φιλάκια, καλό απόγευμα!!
Η μόνη χρήση της μολόχας που γνώριζα από μικρή είναι η θεραπευτική. Αφήνει μια καταπραϋντική αίσθηση στο τσίμπημα από την τσουκνίδα. Μικροί στις αλάνες πέφταμε πάνω σε τσουκνίδες και για να σταματήσουμε τη φαγούρα τρίβαμε επάνω στο ερεθισμένο σημειο τα φύλλα από μολόχες. Τώρα που μεγάλωσα χρησιμοποιώ και τα δύο χορταράκια μαζί σε πίτες μαζί με άλλα μυριστικά χόρτα. Φαγούρα καμία, νοστιμιά μεγάλη!
Πολύ ενδιαφέρον ο μολοχοντολμάς!
Ομολογώ οτι με εξέπληξες για μια ακόμη φορά, φυσικά ευχάριστα!!!
εξαιρετικό!!!
Αυτό που χρησιμοποιώ συνεχώς σαν μεζέ για το τσίπουρο είναι τα βλαστάρια της μολόχας ( το τρυφερό μέρος) , τα οποία ξεφλουδίζω και τα τρώω ωμά , όπως του Γαϊδουράγκαθου. ( έχω και μια εμμονή με τα άγρια χόρτα ή βολβούς για μεζέδες του τσίπουρου. Αυτό το ξέρουν και όσοι βρίσκονται μαζί μου πολλές φορές στα βουνά).
Να είσαι καλά
Η γιαγιά Σοφία, όταν άπλωνε στον ήλιο το χαμομήλι για να ξεραθεί, πετούσε ενδιάμεσα και μερικά ανθάκια μολόχας. Έλεγε ότι δίνουν ιδιαίτερο άρωμα στο αφέψημα.
Όλα αυτά όμως από την αυλή, απάτητα και καθαρά.
Για τα φύλλα δεν το ήξερα…
Καλό μήνα και Καλή Άνοιξη!!
Καλημέρα και καλό μήνα!!Δεν είχα ακουσει για τα φύλα της μολόχας, αλλά στο χωριό μου με το που τέλειωναν τα (φρέσκα) αμπελόφυλα τον Οκτώβρη, ξεκινούσαν τα λάπαθα η λαπαθόφυλα-αρχικά σε υγρούς τόπους-μεχρι τον Απρίλη που ανθίζουν και κατα τη γνώμη μου είναι οι καλύτεροι της εποχής τους!(Μανόλης)
Μπράβο, Βαγγελιώ, εξαιρετική πρόταση!
Στο χωριό μου τα βλαστάρια τα βράζουν μαζί με άλλα 'αγρια χόρτα για σαλάτα. Ντολμαδάκια δεν είχα ακούσει να κάνουν!
Σε ευχαριστούμε πολύ.
Καλό μήνα. Φιλάκια!
Εντυπωσιακό! Δεν ήξερα ότι τρώγεται!
βλαστοι μολοχας τσιγαριστοι με πικροβρουβες κρεμιδι και ξιδακι απο την μεσαρα