Αυγά

Αυγοφέτες

Αυγοφέτες

Μαμαδίστικο, αγαπημένο γλυκό της στιγμής!

Ξέρω, χρωστώ κέρασμα για τη χθεσινή μέρα! Όχι απλές ταπεινές αυγοφέτες. Τόσες πολλές ευχές, με κάθε τρόπο επικοινωνίας. Τηλέφωνα, e-mail, social media, inbox, δημόσια, προσωπικά και του site! Ειλικρινά ήταν από τις λίγες ευχάριστες στιγμές μέσα στον πανικό που ζούμε. Σας ευχαριστώ πολύ από δω.

Αυγοφέτες

Θα προσπαθήσω να διαχειριστώ όλο αυτό το πλήθος των μηνυμάτων και να σας ευχαριστήσω προσωπικά. Κι αυτό ανάμεσα σε e-me και e-class που δεν ανταποκρίνονται παρά μόνο κάτι πολύ παράξενες μικρές ώρες!  Γι αυτό σήμερα κάτι απλό, και σε επόμενη ανάρτηση ένα πιο «σοβαρό» κερασματάκι. Σας έχω κάτι που σίγουρα θα σας αρέσει και μάλιστα με βίντεο 😉 . Απλές αυγοφέτες λοιπόν σήμερα, με το ψωμί που περισσεύει γιατί τώρα-ένα παραπάνω- δεν πετάμε τίποτα.

Αυγοφέτες

Μπορεί οι πιο σύγχρονοι να τις λένε «γαλλικά τοστ» ή δεν ξέρω κι εγώ πώς αλλιώς, αλλά η αλήθεια είναι ότι κι εμείς οι μεγαλύτεροι τις γνωρίζουμε από τα μικράτα μας. Επίσημο πρωινό των δεκαετιών  του 1960 και 1970, με το ψωμί που είχε μπαγιατέψει, με μπόλικη κανελοζάχαρη και πολλή αγάπη (πόσο συχνά τελικά πάνε μαζί η κανελοζάχαρη με την αγάπη, έτσι δεν είναι;). Οι μαμάδες συνήθως μας έφτιαχναν αυγοφέτες και οι γιαγιάδες τηγανίτες!

Αυγοφέτες

Η μαμά μου μας τις έφτιαχνε όταν είμαστε πολύ μικρά, πριν αρχίσει να δουλεύει με εξαντλητικά ωράρια. Αργότερα τις φτιάχναμε και μόνα μας, πριν αρχίσουμε να προσέχουμε κιλά ή όταν διακόπταμε “δραματικά” τις τρελές δίαιτες της εφηβείας με βουλιμικά διαλείμματα!

Αυγοφέτες

Αργότερα, στα ενήλικα χρόνια, οι γλυκές αυγοφέτες αποτελούσαν  φοιτητικές «γουρουνιές» όπως τις λέγαμε. Υλικά που είχαμε πάντα στο σπίτι, ή ήταν πολύ εύκολο να προμηθευτούμε, και κυρίως πολύ μικρού οικονομικού κόστους!   Θα λέγαμε ότι  θυμίζουν γλυκά κυριακάτικα ή γιορτινά πρωινά και αλλά και νυχτερινές επιδρομές σε κουζίνες λιγοστών εφοδίων…

Αυγοφέτες

 

Υλικά:

Για 4-5 φέτες ψωμί του τοστ ή άλλο ψωμί 2-3  ημερών

1 μεγάλο αυγό

100-120 ml γάλα

Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα (περίπου 100 ml)

Ζάχαρη και κανέλα ή μέλι και κανέλα, ή πετιμέζι για το σερβίρισμα

Επί το έργον:

Χτυπάμε σε ένα μπολ το αυγό με 1 κουταλιά νερό. Σε άλλο μπολ αδειάζουμε το γάλα.

Αυγοφέτες

Κόβουμε στα 2 ή στα 4 ή αφήνουμε ολόκληρες τις φέτες του ψωμιού. Βουτάμε κάθε κομμάτι πρώτα στο γάλα και μετά στο αυγό και από τις 2 πλευρές.

Αυγοφέτες

Βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει (να έχουμε 1 cm περίπου μέσα στο τηγάνι) και τηγανίζουμε τις αυγοφέτες μας να ροδίσουν και από τις δυο πλευρές. Τις βγάζουμε σε χαρτοπετσέτα να τραβήξει το περίσσιο λάδι και τις σερβίρουμε ζεστές με κανελοζάχαρη ή μέλι και ζάχαρη.

Αυγοφέτες

Παρατηρήσεις:

  • Εγώ δεν βγάζω την κόρα από το ψωμί, ακόμη και το δικό μας που δεν είναι τόσο μαλακό όσο του τόστ. Βουτάω λίγο περισσότερο στο γάλα από την πλευρά της κόρας και δεν υπάρχει πρόβλημα στην υφή. Μπορεί όμως αν είναι ιδιαίτερα σκληρή να αφαιρεθεί. 
  • Δεν μουσκεύουμε όμως υπερβολικά το ψωμί γιατί δεν θα γίνουν νόστιμες οι αυγοφέτες. Ίσα που το βουτάμε στο γάλα. 
  • Η μαμά μου μας τις βουτούσε σε διάλυμα ζαχαρούχου γάλακτος. Θεωρώ ότι παραείναι γλυκές έτσι, αλλά περί ορέξεως…
  • Προτιμώ να τηγανίζω σε μικρό τηγάνι τέτοιου τύπου παρασκευάσματα. Γίνονται καλύτερα γιατί δεν πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού και ξοδεύεται λιγότερο ελαιόλαδο.

Αυτά… Καλά να είμαστε, καλά να περνάμε μέσα στα σπίτια μας!

Με δύναμη και υπομονή να αντέχουμε αυτό που ζούμε!

Βρείτε μας:

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο