Απάκι ή καπνιστή μπριζόλα ή σύγλινο με μυρωδιές!
Ένα από τα καλύτερα πιάτα που μπορούμε να φτιάξουμε με τα προϊόντα των χοιροσφαγίων είναι τα συνδυάσουμε με γιαχνερά χόρτα που έτσι κι αλλιώς τώρα είναι η εποχή τους. Ο συνδυασμός είναι απίστευτος! Τα μυρωδάτα γιαχνερά χόρτα δένουν τέλεια τόσο με το νωπό χοιρινό κρέας, όσο και με τα καπνιστά παράγωγά του.
Το πλεονέκτημα αυτής της εκδοχής είναι ότι το φαγητό αυτό θέλει πολύ λιγότερο χρόνο από το αντίστοιχο με νωπό κρέας. Και για όσους αγαπούν την μυρωδιά και τη γεύση του καπνιστού, αυτό το πιάτο είναι μάλλον καλύτερο! Υπάρχουν βέβαια στο site και οι συνταγές με νωπό κρέας, και ως “χοιρινό με γιαχνερά και ντομάτα” και ως “χοιρινό με γιαχνερά αυγολέμονο”.
Υλικά
700 γρ- 1 κιλό άγρια χόρτα (καυκαλήθρες, μυρώνια, κλπ)
5-6 αγριοπρασάκια ή 3-4 ήμερα πράσα
1 μικρό μάτσο μάραθα (κατά προτίμηση άγρια)
Και αν μας βρίσκονται , λίγα φύλλα γούλα (σέσκουλα) και λίγες ρίζες σπανάκι
¾ κούπας ελαιόλαδο
1,5 κούπα πολτό ντομάτας και 1 κουταλιά πελτέ (ή ένα κουτάκι κονκασέ)
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι σε καρεδάκια
Αλατοπίπερο
Περίπου 300 γραμμάρια απάκι ή καπνιστή μπριτζόλα ή άλλο καπνιστό κρέας της επιλογής μας.
Επί το έργον
Καθαρίζουμε τα χόρτα από μαραμένα φύλλα και σκληρά κοτσάνια και τα αφήνουμε για λίγο σε μια λεκάνη με νερό . Κάνουμε το ίδιο με ταπρασάκια , τα μάραθα και τα υπόλοιπα χορταρικά. Μαραίνουμε το κρεμμύδι με το λάδι και προσθέτουμε τα μάραθα και λίγο νερό. Αφήνουμε να βράσουν τπερίπου 20 λεπτά.
Τα άγρια μάραθα αργούν να βράσουν. Αν είναι καλλιεργημένα , ίσως χρειάζονται λιγότερο. Προσθέτουμε τα πράσα κομμένα σε ραβδάκια, τα γούλα και το σπανάκι και σκεπάζουμε την κατσαρόλα, να κατεβούν. Αφήνουμε να βράσουν κανένα τέταρτο, και προσθέτουμε την ντομάτα.
Πρέπει να σιγοβράζουν μέχρι να μαλακώσουν και αν χρειαστεί προσθέτουμε νεράκι πότε πότε. Όταν είναι έτοιμα προσθέτουμε το
καπνιστό κρέας κομμένο σε μπουκιές . Ανακατεύουμε ελαφρά , αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για λίγο ώστε να αναμειχθούν οι γεύσεις και αποσύρουμε από το μάτι.
Μετά από 10 λεπτά σερβίρουμε.
Παρατηρήσεις
1)Το απάκι θέλει ελάχιστο ψήσιμο, όπως και η καπνιστή μπριτζόλα και τα σύγλινα. Αν χρησιμοποιηθεί άλλο είδος κρέατος πρέπει να το χειριστούμε αναλόγως. Συνήθως τα καπνιστά κρέατα είναι ψημένα.
2)Μπορούμε να μη βάλουμε ντομάτα και να αφήσουμε το φαγητό μας να απορροφήσει όλα τα υγρά του και να το σερβίρουμε με το λαδάκι του και λεμόνι.
3)Το πιάτο σηκώνει και πατατούλα. Θα την προσθέσουμε με τα χόρτα, πριν από την ντομάτα.
4)Τα είδη των χόρτων που θα βάλουμε είναι προσωπική επιλογή αλλά ας είναι διάφορα…
Εμείς πάλι Βαγγελιώ μου έχουμε τρελαθεί στις βροχές!!
Τα γιαχνερά χόρτα μπορούν να δώσουν ένα σωρό νόστιμα πιάτα, σαν αυτό που μας μαγείρεψες σήμερα!
Τυχεροί οι Κρητικοί που μπορούν να βρουν τέτοια ποικιλία χορταρικών!
Φιλιά!
Όπως τα λες χόρτα πουθενά, σήμερα βρήκα ασκόλυμπρους στη λαϊκή που μας άρεσαν πολύ, για πίτα θα βρεις αλλά για βραστά άγρια τίποτα το ιδιαίτερο.
Ωραίο φαγητό έφτιαξες.
Ελπίζω να βγουν χορτα τωρα που βρεχει δυο μερες συνεχεια εδώ περιοχή Ηρακλείου το φαγακι καταπληκτικό και με το απάκι σιγουρα θα πήρε αλλη γευση.. μπραβο … θα το δοκιμασω .. συντομα… φιλακιααα!!
einai ena piatto apo tin paradiso.
Υπέροχο το φαγάκι σου, το απάκι θα του έδωσε πολύ ιδιαίτερη γεύση και άρωμα!
Ότι έχει απάκι το τρώω με απίστευτη ευχαρίστηση!
Μου αρέσει που το συνδυάζεις με χορταράκια. Θα ήθελα να δοκιμάσω το πιάτο σου!
Καλημέρα. Προσπαθώ να βρω μια συνταγή για χόντρο (πληγούρι) με καπνιστό. Το έχετε φτιάξει;
Καλημέρα σας και Καλά Χριστούγεννα! Εδώ είναι η συνταγή που ψάχνετε: https://www.cretangastronomy.gr/2012/01/xondros-syglina/