Διατροφή & υγεία

Τα χαρακτηριστικά της Κρητικής Δίαιτας

Τα χαρακτηριστικά της Κρητικής Δίαιτας

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η καλή κατάσταση της υγείας των Κρητικών έχει άμεση συσχέτιση με το διατροφικό τους προφίλ.

Ο Κρητικός παίρνει σχεδόν το σύνολο της τροφής του από την φύση. Τρώει άφθονα φρούτα και λαχανικά και το μόνο λιπαρό που καταναλώνει στο φαγητό και στις σαλάτες είναι το ελαιόλαδο.

Αναλυτικότερα, ο Κρητικός, καταναλώνει:

  1. Ελάχιστο κρέας. Στην Κρήτη όπως και σε άλλες ελληνικές περιοχές το κρέας το καταναλώνουν σε γιορτές, γάμους και πανηγύρια. Ενώ οι αρχαίοι Κρήτες έτρωγαν κρέας όταν γίνονταν θυσίες.
  2. Αρκετές ποσότητες ψωμιού, πολύ περισσότερο σε σχέση με άλλες χώρες του εξωτερικού με την μόνη διαφορά ότι είναι ολικής αλέσεως πλούσιο σε φυτικές ίνες.
  3. Λίγο ψάρι. Οι κάτοικοι των παραλιακών περιοχών περισσότερο και λιγότερο οι κάτοικοι της ενδοχώρας.
  4. Άφθονα φρούτα. Περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Μεσογείου αλλά και της Αμερικής. Οι ξένοι περιηγητές θαυμάζουν τα κρητικά φρούτα όπως τα σταφύλια, τα πορτοκάλια κλπ.
  5. Όσπρια και λαχανικά σε πολύ μεγάλες ποσότητες. Αυτά αποτελούν την καθημερινή τροφή των Κρητικών. Ειδικά τα λαχανικά δεν λείπουν από την ημερήσια διατροφή τους, ενώ τα όσπρια υπάρχουν απαραιτήτως ανά 2-3 ημέρες την εβδομάδα.
  6. Περισσότερο λίπος. Περισσότερο από όλες της χώρες της Μεσογείου αλλά και άλλων χωρών. Αλλά και εδώ η ερμηνεία είναι απλή. Ο Κρητικός καταναλώνει, δηλαδή, μόνο αγνό και γευστικό ελαιόλαδο.
  7. Κρασί με το φαγητό του. Για τον Κρητικό, το κρασί είναι μία ολόκληρη τελετουργία, επίσης είναι ο συνδετικός κρίκος της συντροφιάς.

Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (1987), οι θάνατοι από νοσήματα της καρδιάς και των αγγείων ήταν κατά πολύ λιγότεροι στην Κρήτη σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες που διενεργήθηκαν οι συγκεκριμένες έρευνες.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Γιώργος Αντάσουρας

Ο Γιώργος έχει γεννηθεί στα Χανιά όπου και κατοικεί με τη σύζυγο και τα 2 παιδιά του. Σπούδασε στο τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας του Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης. Έχοντας αποκτήσει πολύπλευρη εργασιακή εμπειρία, από το 2010 έως και σήμερα λειτουργεί την δική του ανεξάρτητη Διαιτολογική Μονάδα με έδρα τα Χανιά εισάγοντας ένα νέο τρόπο διατροφής αλλά και αντιμετώπισης της παχυσαρκίας με ειδικό τμήμα Συμβουλευτικής αλλά και με εξειδικευμένο εξοπλισμό καταπολεμώντας το τοπικό λίπος. Το πελατολόγιο του καλύπτει όλη τη γκάμα ασθενειών και παθήσεων, που συσχετίζονται με τη διατροφή, την παιδική διατροφή, καθώς και τις ομάδες (π.χ. εγκύους, αθλητές) που έχουν ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες.

Μετάβαση στο περιεχόμενο