Ο προορισμός της ζωής μου…
Το «σαν» εδώ είναι ουσιαστικής σημασίας. Γιατί κουλούρι Θεσσαλονίκης εκτός Θεσσαλονίκης δεν… Όσο κι αν πλησιάζει μια συνταγή στο αυθεντικό, αν δεν το γεύεσαι από τον κουλουρά εκεί στην Τσιμισκή γωνία με Αριστοτέλους , απέναντι από τον Τερκενλή (και να νοιώθεις και λίγο υπερήφανη όσες φορές μπορέσεις να αντισταθείς στις απέναντι μυρωδιές) χάνει αρκετή από τη γεύση του.
Το κουλούρι Θεσσαλονίκης είναι βέβαια πια πανελλήνιο . Κι εδώ στην Κρήτη το βρίσκουμε πια σε όλους τους φούρνους και είναι το εύκολο και υγιεινό και διαιτητικό δεκατιανό σε γραφεία και σχολεία. Αφήστε που ταιριάζει και με τα τυπικά κρητικά συνοδευτικά των αρτοσκευασμάτων οπότε το έχουμε εντάξει για τα καλά στη διατροφή μας. Συνδυασμένο π.χ. με ξύγαλο ή πηχτόγαλο είναι τέλειο …
Όπως καταλάβατε ο σημερινός Aegean προορισμός είναι η Θεσσαλονίκη. Δεν μπορώ να περιγράψω τι νοιώθω για τη Θεσσαλονίκη. Είναι η πόλη των φοιτητικών μου χρόνων , η πόλη που καθόρισε την υπόλοιπη ζωή μου, η πόλη που αγαπώ κι έχω αφήσει εκεί ένα μεγάλο κομμάτι της καρδιάς μου.
Πιστεύω ότι αυτό συμβαίνει σε όλους όσους έχουν ζήσει έστω και λίγο στη Θεσσαλονίκη και ιδιαίτερα ως φοιτητές. Δεν είναι τυχαίο που όποτε και όπου ακουστεί το τραγούδι “Θεσσαλονίκη μου μεγάλη φτωχομάνα” ‘η το άλλο “Θεσσαλονίκη είσαι μια στον κόσμο δεν είν’ άλλη” γίνεται πανηγύρι από θαμώνες και παρέες.
Με τόσους αρχαίους και σύγχρονους πολιτισμούς να την έχουν ακουμπήσει, έχει διαμορφώσει ένα πολιτισμικό πρόσωπο που δεν ξέρω αν υπάρχει σε άλλη ελληνική πόλη. Δεν γίνεται βέβαια εδώ να παρουσιάσω όλον αυτό τον πλούτο. Λίγο για τα φαγητά και τα γλυκά της θα σας μιλήσω αν και δεν νομίζω ότι χρειάζεται συστάσεις.
Ακόμη και όσοι δεν την έχουν επισκεφτεί γνωρίζουν ότι είναι γαστρονομικός παράδεισος. Σε κάθε γωνιά της, σε κάθε ταβέρνα της, σε κάθε εστιατόριο της σε κάθε ζαχαροπλαστείο της θα βρεις οπωσδήποτε κάτι καλό. Παρόλο που τα περιορισμένα οικονομικά μας ως φοιτητές δεν μας επέτρεπαν φαγοπότια σε ακριβά και διάσημα εστιατόρια, κάποιες από τις γεύσεις που γνώρισα στη Θεσσαλονίκη έχουν χαραχθεί στη γευστική μου μνήμη.
Παγωτό της Ωραίας (όλες οι γεύσεις “άπαικτες” αλλά τέτοιο μόκα δεν έχω ξαναφάει ποτέ και πουθενά) ένα μιλφέιγ κάποιου ανώνυμου εργαστηρίου στην Παπάφη, μπακαλιαράκια με σκορδαλιά στη λαδόκολα κοντά στο σπίτι μου στη Στρατού, οι μεζέδες στο ουζερί του Ανάπηρου στην Πρίγκηπος Νικολάου, οι μπουγάτσες του θείου Βάνια, τα μυδοπίλαφα και τ’άλλα θαλασσινά στην Καλαμαριά και την Κρήνη, τα τρίγωνα στο Πανόραμα, τα κουρκουμπίνια και τις τουλούμπες που δεν είχαμε ξαναδοκιμάσει, τα σοκολατένια –αφρικάνες και νουγκά- στο Χατζηφωτίου στην Αγίας Σοφίας, οι κουραμπιέδες στον Αγαπητό και, και , και… τι άλλο να πρωτοθυμηθώ.
Βρέθηκα σε μεγάλο δίλημμα όταν αποφάσισα ότι ένας από τους προορισμούς που θα χρησιμοποιήσω στο project της Aegean θα είναι η Θεσσαλονίκη. Τι συνταγή να πρωτοβάλλω; Κάποια από τις σπεσιαλιτέ της πεθεράς που ήταν άριστη μαγείρισσα; Κάποια από τις συνταγές της Πόντιας συμπεθέρας μου που ό,τι κι αν έχω απ’ αυτήν είναι εξαιρετικό, ή κάποια συνταγή από γειτόνισσες που μας είχαν σαν παιδιά τους και όλο και κάτι μας έφερναν να δοκιμάσουμε από τα καλούδια τους; Γιατί η Θεσσαλονίκη το έχει κι αυτό , ή τουλάχιστον το είχε τότε που τη ζούσαμε εμείς. Οι άνθρωποι στις πολυκατοικίες είχαν σχέσεις μεταξύ τους , και μας αγαπούσαν εμάς τα φοιτητάκια. Και στην Τούμπα και στην Στρατού που έμεινα, οι σχέσεις με τους γείτονες και τους σπιτονοικοκύρηδες ήταν στενές και φιλικές.
Κατέληξα στο πιο απλό, στο πιο λιτό αλλά ίσως πιο διάσημο και αγαπητό Θεσσαλονικιώτικο έδεσμα. Το κουλούρι Θεσσαλονίκης! Ίσως και γιατί είναι και το μόνο που έχει το όνομά της (αν και δεν είναι ΠΟΠ όπως διαβάζω έκπληκτη). Για να μη σας κουράσω κι άλλο, σας παραπέμπω στην ιστορία του που περιγράφεται σύντομα αλλά περιεκτικότατα εδώ. Το μόνο που έχω να συμπληρώσω είναι ότι η δική μου συνταγή έχει επηρεαστεί λίγο κι από την πολίτικη συνταγή, που θέλει τα κουλούρια πριν βουτηχτούν στο σουσάμι να βουτιούνται σε διάλυμα πετιμεζιού και όχι σε σκέτο νερό. Ας δούμε λοιπόν τη δική μου εκδοχή.
Υλικά
3 κούπες αλεύρι σκληρό ή κίτρινο σταρένιο
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
4 κουταλιές – 8 κουταλιές ζάχαρη
½ κουταλάκι αλάτι
1 κούπα νερό (250ml)
Προαιρετικά, 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
Περίπου μια κούπα αναποφλοίωτο σουσάμι, πλυμένο και στεγνωμένο
2-3 κουταλιές πετιμέζι (ή μέλι, ή ζάχαρη κατά προτίμηση καστανή)
Επί το έργον
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα 4 πρώτα υλικά και προσθέτουμε το νερό και το ελαιόλαδο (αν βάλουμε). Ζυμώνουμε καλά να ενσωματωθούν τα υλικά και να έχουμε ένα μάλλον σφικτό ζυμάρι.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη σε μέρος χωρίς ρεύματα να ανεβεί (ανάλογα τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος , θα χρειαστεί από 1 ως 2 ώρες) . Όταν είναι έτοιμη η ζύμη, διαλύουμε το πετιμέζι σε 1 κούπα νερό και βάζουμε το σουσάμι σε μια ανοικτή πιατέλα.
Ξαναζυμώνουμε λίγο τη ζύμη και την πλάθουμε σαν μακρόστενο φραντζολάκι. Το χωρίζουμε σε 8 ως 10 μέρη. Παίρνουμε ένα ένα κομμάτι και πλάθουμε ένα μακρύ κορδόνι (όσο 2 φορές περίπου το άνοιγμα της παλάμης μας, δεν πιάνουμε δα και μεζούρα…) .
Όπως είναι (ή κλειστό) το βουτάμε στο διάλυμα του πετιμεζιού και το βάζουμε στο σουσάμι και από τις δυο του πλευρές.
Δεν μας πειράζει αν χαλάσει ο κύκλος, θα τον ξαναφτιάξουμε τοποθετώντας το κουλούρι στο στρωμένο με χαρτί ψησίματος λαμαρινάκι του φούρνου.
Μπορούμε να κάνουμε ακόμη μακρύτερο και λεπτότερο το κορδόνι, να το στρίψουμε σε κοτσιδάκι και να κάνουμε στριφτό το κουλούρι μας. Αφήνουμε κανένα τέταρτο να φουσκώσουν ελαφρά, ανάβουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς και όταν φτάσει σ’ αυτή τη θερμοκρασία τα ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 20 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσουν.
Είναι καλύτερα την ίδια μέρα όπως όλοι γνωρίζουμε (δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιος που δεν τα έχει δοκιμάσει) αλλά τρώγονται και την επομένη.
Παρατηρήσεις
1)Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και νωπή μαγιά, αλλά μακραίνει λίγο η διαδικασία. Θα χρειαστούμε περίπου 20 gr μαγιά που θα διαλύσουμε σε μισή κούπα νερό. Θα βάλουμε 2-3 κουταλιές αλεύρι (από το συνολικό) και 1 κουταλάκι ζάχαρη. Όταν κάνει φουσκάλες θα ακολουθήσουμε την παραπάνω διαδικασία.
2)Βάζουμε 4 -8 κουταλιές ζάχαρη ανάλογα τη γλυκύτητα που θέλουμε. Πάντως λιγότερο ή περισσότερο γλυκά, συνοδεύουν τυριά κι ελιές αλλά και μαρμελάδες . Προφανώς τρώγονται και εντελώς σκέτα!
3)Το ελαιόλαδο τους δίνει κάπως διαφορετική υφή. Προσωπικά, μου αρέσουν και χωρίς ελαιόλαδο.
4)Για τις ανάγκες της παρουσίασης της συνταγής ζύγισα αυτή τη φορά το αλεύρι (σκληρό, γνωστής εταιρείας). Ήταν ακριβώς 400gr.
GIA SAS
ΞΕΡΕΤΕ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΟΝΤΑΙ ΔΩΡΑΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ Η ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΚΡΗΤΗ – ΚΑΛΥΒΕΣ ΧΑΝΙΩΝ
ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΣΧΟΛΙΘΩ ΜΕ ΤΩΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΑΛΛΑ ΑΔΗΝΑΤΟ ΝΑ ΠΛΗΡΟΣΩ ΤΑ ΔΙΔΑΚΤΡΑ …ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ ΣΥΛΟΓΟΙ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ -ΑΘΗΝΑ…ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΟ ΠΡΟΤΕΡΩΝ
Λυπάμαι δεν ζω στην Αθήνα και δεν ξέρω πώς μπορώ να σας βοηθήσω. Αν πέσει κάτι στην αντίληψή μου μέσω των ανακοινώσεων που γίνονται συνήθως στο facebook στη σελίδα μου, θα σας ενημερώσω.
Για μαθήματα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής αν ενδιαφέρεσαι ακόμα μπορείς να παρακολουθήσεις στο site μου Είναι καινούριο το κάνω για άτομα που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να παρακολουθήσουν κάποια σχολή ή δεν θέλουν.
Γεια σας! Θαθελα να ρωτησω: αν φτιαξω τη ζυμη το προηγουμενο βραδυ και την αφησω σκεπασμενη με τη μεμβρανη, ουτως ωστε να τα ψησω το πρωι για να τα παρουν φρεσκα τα παιδια στο σχολειο, ειναι οκ? Ή ειναι καλυτερο να τα ψησω και να τα βαλω στην καταψυξη και να τα ξεπαγωνω το πρωι; Ψαχνω να βρω εναν τροπο να μην παιρνουν ετοιμα κουλουρια τα παιδια απ εξω. Ευχαριστω!
Όταν φτιάχνω τη ζύμη από το προηγούμενο βράδυ, την αφήνω λίγο χρόνο να έλθει σε θερμοκρασία δωματίου οπότε ίσως να μην προλάβετε να τα φτιάξετε εγκαίρως το πρωί μιας καθημερινής μέρας. Στη θέση σας θα έφτιαχνα και τα κουλούρια, και θα τα φούρνιζα το πρωί. Πάντως επειδή η δόση βγάζει λίγα, δεν νομίζω ότι θα χρειαστούν κατάψυξη. 2-3 μέρες θα κρατήσουν εκτός ψυγείου μέσα σε σακούλα τροφίμων. Ευχαριστώ για την επίσκεψη και το σχόλιο.
Αγαπητή Vita!!
Είστε αναμφίβολα υπέροχη!! Περιττό να αναφέρω ότι πριν πω να φτιάξω οτιδήποτε πάντα ψάχνω στο δικό σας site κ πάντα με βγάζετε ασπροπρόσωπη. Θα ήθελα να φτιάξω αυτά τα υπέροχα κουλούρια σε μεγάλη ποσότητα όμως και απλά ήθελα να ρωτήσω άμα μπορώ να τα καταψυξω άψητα. Άμα μπορώ να το κάνω πότε μπορώ να τα βάλω στην κατάψυξη και να τα ψησω παγωμένα;;; Ευχαριστώ παρά πολύ!
Καλό μεσημέρι! Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω βάλει ποτέ αυτά τα κουλούρια στην κατάψυξη. Έχω βάλει όμως άλλα αρτοσκευάσματα με μαγιά και διατηρούται μια χαρά. Εγώ τα αφήνω να έλθουν σε θερμοκρασία δωματίου πριν τα ψήσω. Στη θέση σας, πριν να καταψύξω μεγάλη ποσότητα θα έκανα δοκιμή με λίγα… Και θα έψηνα τα μισά παγωμένα και τα άλλα μισά αφού έλθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Καλή επιτυχία σε ό,τι αποφασίσετε!
Είναι μεγάλη διευκόλυνση, οι μονάδες μέτρησης των συνταγών να είναι σε γραμμάρια και ml. Οι κούπες και οι κουταλιές είναι στο περίπου.
Προσπαθώ στις πρόσφατες συνταγές να αναγράφω τα υλικά με 2 τρόπους. Οι γνώμες διίστανται! Άλλοι μου παραπονέθηκαν για όσες έγραψα μόνο σε γραμμάρια και ml. Πάντως η κούπα μου δεν είναι καθόλου στο περίπου αφού είναι η δοσομετρική πυρέξ κούπα των 250ml!
Καλησπερα.τα εχω φτιαξει απειρες φορες και ειναι πεντανοστιμα.θελω να ρωτησω αν μπορουμε να τους βαλουμε μεσα ταχινι τωρα με την νηστεια.
Θα γίνουν ακόμη καλύτερα! Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη!
Αγαπητή κυρία Βαγγελιώ
καταρχάς καλή χρονιά. Εφτιαξα τα κουλούρια σήμερα με κίτρινο αλεύρι και νωπή μαγιά (1 κύβο 25 γρ.). Βγήκαν κάπως ξινά με πολλές τρυπίτσες στην επιφάνεια και τραχιά στην όψη. Μήπως ξέρετε τι έκανα λάθος;
Καλημέρα σας, Καλή Χρονιά! Ίσως ήθελαν περισσότερο ζύμωμα (αυτό μου λέει η τραχιά όψη). Επίσης ανάλογα με την υγρασία του περιβάλλοντος το αλεύρι μπορεί να “παίξει” στα =/- 30 gr. Εδώ θέλουμε μάλλον σκληρή ζύμη (η πολλή υγρασία δίνει τρυπίτσες στα ζυμάρια). Αν δείτε την 4η παρατήρηση μιλάω για 400 γρ αλεύρι ενώ οι 3 κούπες είναι 420. Στα ζυμώματα όλες μας με πολλές δοκιμές καταλήγουμε στη σωστή υφή των ζυμαριών. Ελπίζω να ήταν νόστιμα και να τα απολαύσατε έτσι κι αλλιώς! Καλή Χρονιά!
Σας ευχαριστώ για την απάντηση. Θα τα ξαναφτιάξω με λίγο περισσότερο αλεύρι.
Θα χαρώ να σας πετύχουν! Καλή επιτυχία!