Ένα πολύχρωμο, νόστιμο και οικονομικό πιάτο!
φούρνο. Έτσι γίνονται και νόστιμα και πιο ελαφριά.
φαγητό, τυλίγω 2-3 αυγά και …γέμισε το πιάτο!
Υλικά
Για 5 αυγά:
Περίπου 300-350 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο (ή όπου είδους συνηθίζουμε)
1 κούπα αλεσμένο παξιμάδι ή φρυγανιά (συνηθίζω το κρίθινο
παξιμάδι τελευταία)
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη ή χοντροαλεσμένο στο multi
Μισή κούπα αλεσμένη ντομάτα ή αλεσμένο κονκασέ
1 μικρό ή μεσαίο αυγό
2-3 κουταλιές μαϊντανό
2-3 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλιά ξύδι
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη
Αλεύρι για το τηγάνισμα
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Επί το έργον
Βράζουμε τα αυγά και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Ζυμώνουμε τον κιμά με όλα τα υλικά πολύ καλά, και τον αφήνουμε στο ψυγείο μισή ώρα τουλάχιστον για να σφίξει. Τον χωρίζουμε σε 5 ίσα μέρη. Παίρνουμε κάθε κομμάτι στο χέρι μας και το απλώνουμε στην παλάμη μας, σαν μια ισόπαχη πίτα. Βάζουμε στο κέντρο του ένα καθαρισμένο αυγό και το τυλίγουμε προσεχτικά
φροντίζοντας να ενωθούν πολύ καλά τα άκρα του για να μην ανοίξει στο ψήσιμο.
Όταν τελειώσουμε, αλευρώνουμε κάθε ρολό μας και το τηγανίζουμε ελαφρά από όλες τις
πλευρές σε μέτρια θερμοκρασία για να μην ανοίξει.
Τα αραδιάζουμε σε πυρίμαχο σκεύος , τα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς για μια ώρα περίπου. Δεν προσθέτουμε νερό, συνήθως βγάζουν. Προσέχουμε αν χρειαστεί να προσθέσουμε ελάχιστο ενδιάμεσα.
Τα σερβίρουμε κομμένα στα δύο, με μια απλή σάλτσα ντομάτας και πιλάφι (το φτιάχνω με τις ίδιες αναλογίες υγρού-ρυζιού με το κανονικό πιλάφι αλλά μπορεί να χρησιμοποιήσω νερό και κύβο λαχανικών ή ζωμό που κράτάω στην κατάψυξη, και δεν καίω το βούτυρο αλλά βάζω ελάχιστο μέσα στο ζωμό που βράζει, ή χρησιμοποιώ λίγο ελαιόλαδο) , τηγανητές πατάτες ή πατάτες φούρνου ή πουρέ πατάτας.
Παρατηρήσεις
1)Εννοείται ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για τον κιμά τη συνταγή που συνηθίζουμε για τους
κεφτέδες ή τα μπιφτέκια. Αν δεν στέκει καλά πάνω στα αυγά (συνήθως εγώ κάνω αρκετά μαλακό το μείγμα για τα μπιφτέκια), προσθέτουμε λίγη φρυγανιά ή παξιμάδι τριμμένο για να γίνει πιο σφικτός.
2)Μπορούμε να βάλουμε στο ταψί μας τις πατάτες και τριμμένη ντομάτα και να τα ψήσουμε όπως τα μπιφτέκια με πατάτες στο φούρνο. Με λιγότερο κιμά, έχουμε τις ίδιες μερίδες!
3)Ο κιμάς μου αυτή τη φορά ήταν λίγο περισσότερος και εκεί οφείλεται το άνισο πάχος γύρω από το αυγό. Δεν είχα άλλο βρασμένο με ριζάρι ,αν και θα έφτανε και για έκτο. Συνήθως φροντίζω να έχει ίδιο πάχος γύρω από το αυγό.
4)Μπορούμε να βάλουμε όλα τα αυγά κομμένα γύρω από μια μεγάλη πιατέλα, και στη μέση να φορμάρουμε το πιλάφι. Στο ενδιάμεσο ρυζιού αυγών, περιχύνουμε τη σάλτσα ντομάτας και ανάμεσα στα αυγά βάζουμε φύλλα μαρουλιού. Γίνεται ένα πολύ
ευπαρουσίαστο πολύχρωμο και νόστιμο πιάτο για μπουφέ, ευπρόσδεκτο ακόμη και σε παιδικά πάρτι.
5) Στην internetική εποχή μας διαπίστωσα ότι αυτά είναι τα λεγόμενα “σκωτσέζικα” αυγά, αλλά η μάνα μου μάλλον είχε τη συνταγή από παλιό βιβλίο “αστικής κουζίνας” που έχω τώρα εγώ στην βιβλιοθήκη μου. Πρόκειται για μια παλιά έκδοση της μαγειρικής της Σ. Σκούρα.
Ευρηματική όπως πάντα!!
Σε ρολό μεγάλο τα κάνω συχνά ατομικά δεν το έιχα σκεφτεί.
Καλό ξημέρωμα!!
Εγώ ευρηματική; Εσύ είχες την έμνευση με τα όμορφα στεφάνια σου :-)!
Πολύ μου αρέσει το ρολάκι σου Βαγγελιώ μου, το δικό μου με πατατούλες θα το ήθελα που τους έχω αδυναμία!!!
Ευχαριστώ Λίλα! Καλημέρα!
Μ' αρέσει πολύ η ιδέα για ατομικά ρολάκια.
Γιατί όμως τα περνάς από το τηγάνι?
Δεν θα μπορούσαν να ψηθούν κατ' ευθείαν στον φούρνο?
Φιλιά!
Κρατάνε καλύτερα το σχήμα τους . Το μεγάλο ρολό γίνεται επίπεδο από τη μια μεριά. Τούτα εδώ θέλουμε να μείνουν κυλινδρικά από όλες τις πλευρές. Άλλωστε κατ' αρχάς ήταν φαγητό τηγανιού εξ ολοκλήρου :-).
Εξαιρετική ιδέα. Φουλ πρωτεΐνη. Και μάλιστα υψηλής βιολογικής αξίας.
Ναι Κάνθαρε. Μέχρι και σε πρωτεϊνική δίαιτα θα μπορούσε να ενταχθεί με τις κατάλληλες μετατροπές!
º°❤
°º✿ Olá, amiga!
Simples e delicioso!
Mmmmmmmmm!!!
BOA SEMANA!
¸.•°`
°º✿ Beijinhos.
º° ✿ ✿ Brasil
ΠΟλύ ωραία έτσι όπως τα κάνεις μικρά, ατομικά.
Ωραία ιδέα Vita μου και βολική
Φιλιά πολλά
Τι έξυπνη ιδέα είναι αυτή Βιτα μου και τι ολοκληρωμένο φαγητό που γίνεται !!!
μπραβο στην μανούλα που σας την έφτιαχνε και ετσι την μάθαμε και εμείς αυτήν την συνταγή !!!
καλή βδομάδα και καλή πρωτομαγιά εύχομαι !!!!!!!!!
φιλια πολλά πολλά
Καλημέρα. Τα έφτιαξα και πραγματικά ήταν τέλεια! Ακολούθησα κατά γράμμα τη συνταγή και είχαν απίστευτη επιτυχία! Σ'ευχαριστώ!!!
Μια ερώτηση μόνο, επειδή θέλω να τα φτιάξω για τραπέζι σε κάτι φίλους. Για ένα κιλό κιμά τριπλασιάζψ τα υλικά??
Χαίρομαι που σας άρεσαν και ευχαριστώ για την επίσκεψη!
Θα έβαζα στο κιλό 2 αυγά και 2 μεγάλα κρεμμύδια για να μη πέσουν βαριά, και 2 μέτριες ντομάτες Στα υπόλοιπα θα έβαζα επί 2,5 ή επί 3 τις ποσότητες
Μπορώ να τα βάλω στη κατάψυξη και να ψησω άλλη φορά;
Καλημέρα σας και χρόνια πολλά! Να σας πω την αλήθεια δεν το έχω κάνει και θα σας γελάσω. Τα μπιφτέκια μπαίνουν άνετα στην κατάψυξη αλλά για το βρασμένο αυγό δεν έχω δοκιμάσει…