Vegan/vegetarian

Λουκουμάδες με μπανάνες (και όχι μόνο)

Λουκουμάδες με μπανάνες (και όχι μόνο)

Απολαύστε τους σκέτους , με παγωτό ή με σιρόπι σοκολάτας!

Λουκουμάδες με μπανάνες (και όχι μόνο)

Τελευταία σε πολλές συνεστιάσεις και εκδηλώσεις το φαγοπότι στα μέρη μας  κλείνει με λουκουμάδες  που σερβίρονται με παγωτό ή με σιρόπι σοκολάτας. Ειδικά με το παγωτό είναι μια απόλαυση έτσι όπως πάνω στους καυτούς λουκουμάδες λιώνει και τους γαρνίρει.

Λουκουμάδες με μπανάνες (και όχι μόνο)

Σε πρόσφατη έξοδο που μας προσφέρθηκαν μου ήρθε η ιδέα ότι το όλον πιάτο θα αναβαθμιζόταν με την προσθήκη φρούτων και όπως είχα περίσσευμα από μπανάνες   και σταφύλια δεν καθυστέρησα καθόλου το «επί το έργον».  Από το Φεστιβάλ μπανάνας για το οποίο σας είχα ενημερώσει , μπανάνες  Άρβης  νόστιμες και αρωματικές και από πεσκέσι καλής μου γειτόνισσας  σταφύλια μαύρα σουλτανιά, χωρίς κουκούτσια.

Λουκουμάδες με μπανάνες (και όχι μόνο)

Υπάρχουν πολλές συνταγές στις οποίες τα φρούτα τυλίγονται με ζυμάρι και τηγανίζονται. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι οι τηγανητές ροδέλες μήλου με πλούσια σε υλικά ζύμη (από πέρυσι έχω φωτογραφίσει τη συνταγή και δεν έγινε αξίωση να τη γράψω!).

Λουκουμάδες με μπανάνες (και όχι μόνο)

Εδώ προτίμησα να χρησιμοποιήσω τη ζύμη των κλασικών λουκουμάδων  για να μην επιβαρύνω το γλύκισμά μου με περισσότερα λιπαρά  (για όσους  τους θέλουν και με παγωτό…). Το μόνο που πρόσθεσα ήταν ένα σωληνάκι βανίλιας . Επίσης χρησιμοποίησα εμφιαλωμένο νερό (τελευταία διάβαζα κάπου ότι είναι καλύτερο στις ζύμες με μαγιά).  

Λουκουμάδες με μπανάνες (και όχι μόνο)

Όσοι δοκίμασαν τα λουκουμαδάκια μου αποφάσισαν ομόφωνα: «Με μπανάνες είναι εξαιρετικά, με τα σταφύλια έτσι κι έτσι, μάλλον πολύ ξινίζουν» . Γι αυτό και άλλα λέει ο τίτλος, άλλα οι φωτογραφίες! Καταλήξαμε λοιπόν ότι τα σχετικά «στεγνά» φρούτα είναι καλύτερα για τέτοιες συνταγές. Άλλωστε η αρχική ιδέα είναι με τα μήλα… Υποθέτω ότι τα αχλάδια και τα ροδάκινα, αν και πιο ζουμερά από τις μπανάνες θα ταιριάζουν στη συνταγή!

Υλικά:

½ δόση χυλού για λουκουμάδες

1 σωληνάκι βανίλιας

1,5  κούπα φρούτα σε κομματάκια μεγέθους μπουκιάς

1-2 κουταλιές αλεύρι

Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για το σερβίρισμα, μέλι και κανέλα και προαιρετικά παγωτό!

Επί το έργον:

Ετοιμάζουμε το χυλό για τα λουκουμαδάκια με εμφιαλωμένο νερό κατά προτίμηση και προσθέτουμε και τη βανίλια. Αφήνουμε να φουσκώσει.

Λουκουμάδες με μπανάνες (και όχι μόνο)

Ωστόσο πλένουμε, καθαρίζουμε και κόβουμε σε μπουκίτσες τα φρούτα (τις μπανάνες στην προκειμένη περίπτωση) . Αφήνουμε να στραγγίξουν και τα πασπαλίζουμε με το αλεύρι (έτσι κολλάει καλύτερα ο χυλός) .

Λουκουμάδες με μπανάνες (και όχι μόνο)

Όταν είναι έτοιμος ο χυλός βάζουμε το λάδι στο τηγάνι . Όταν  κάψει  παίρνουμε ένα ένα τα κομματάκια των φρούτων  με ένα κουταλάκι και τα τηγανίζουμε  μαζί με το χυλό που τα τυλίγει  λίγα λίγα. Τηγανίζονται πολύ γρήγορα και γι αυτό δεν απομακρυνόμαστε να μην τα κάψουμε.

Λουκουμάδες με μπανάνες (και όχι μόνο)

Τα βγάζουμε σε χαρτοπετσέτες να φύγει το περίσσιο λάδι  και τα σερβίρουμε ζεστά με μέλι και κανέλα και με βέβαια με παγωτό!

Λουκουμάδες με μπανάνες (και όχι μόνο)

Παρατηρήσεις:

  • Υποθέτω ότι τα αχλάδια, τα σύκα και τα ροδάκινα, αν και πιο ζουμερά από τις μπανάνες θα ταιριάζουν στη συνταγή!
  • Πέντε έξι λουκουμάδες που έμειναν και κρύωσαν, δεν ήταν άσχημοι αν και ιδανικά σερβίρονται ζεστοί.
  • Τους τηγάνισα σε τηγάνι και όχι σε κατσαρόλα γι αυτό δεν έγιναν εντελώς σφαιρικοί. Αν έχουμε τη δυνατότητα για κατσαρόλα τηγανίσματος θα γίνουν όπως τους κλασικούς στο σχήμα.
  • Βουτάμε κάθε φορά το κουταλάκι σε μια κούπα με νερό για να μην κολλάει πάνω του ο χυλός, όπως περιγράφεται αναλυτικά στην συνταγή των κλασικών λουκουμάδων.

Δοκιμάστε τους με φρούτα της επιλογής σας! 

Οι φωτογραφίες του άρθρου περιέχουν τοποθέτηση προϊόντος.  Προβάλλουμε αποκλειστικά προϊόντα  που ταιριάζουν με την φιλοσοφία του site και που χρησιμοποιούμε κι εμείς οι ίδιοι.

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο