Ο καλοκαιρινός «φτωχογιάννης», τραγανός και νόστιμος!
Δεν θα πω πολλά γι αυτήν την άκρως παραδοσιακή εκδοχή του κουρκουτιού. Αλαφραίνει τον τηγανητό μπακαλιάρο (που είναι πιο συνηθισμένος σε πιο δροσερές μέρες), και τον κάνει πιο καλοκαιρινό. Είναι μια εκδοχή που συνδυάζει το κατεξοχήν λαχανικό της εποχής με το αγαπημένο ψάρι και όχι μόνο.
Αυτό το κουρκούτι μπορεί παραδοσιακά να συνηθιζόταν με μπακαλιάρο, αλλά ταιριάζει με όλα τα ψάρια που συνηθίζουμε να τηγανίζουμε τυλιγμένα σε χυλό. Το συνηθίζω με φιλέτα γλώσσας, με πέρκα, με γαλέο, με ψάρι σε φέτες. Στη σημερινή ανάρτηση παρουσιάζεται στην πιο κλασική του χρήση, με μπακαλιάρο.
Αυτή τη φορά είχα ένα μικρό φιλέτο ξαρμυρισμένου μπακαλιάρου στην κατάψυξη, χωρίς κόκκαλα, γύρω στα 300 gr. Οι ποσότητες που δίνω φτάνουν και περισσότερο, αλλά δεν έγιναν εντελώς στην τύχη. Πάντα θέλω να περισσεύει, γιατί συμπληρώνοντάς το κατάλληλα δίνει εξαιρετικούς κουταλίτες, τραγανούς, αρωματικούς και νόστιμους. Αν μάλιστα έχουμε κρατήσει και 2-3 ανθούς από κολοκύθια και τους ψιλοκόψουμε στο κουρκούτι, οι κουταλίτες μας αναβαθμίζονται άμεσα!
Οι μικρές μου του «έδωσαν και κατάλαβε»! Και του μπακαλιάρου και των τηγανίτων! «Γιαγιά να πας στο masterchef» απεφάνθη η μικρή. Τι άλλο να ζητήσω ως κριτική! Το reality δεν το βλέπω, αλλά προφανώς αποτελεί κριτήριο καταξίωσης με βάση όσα ακούν από δω κι από κει τα παιδιά! Και τώρα καταλαβαίνω τη γιαγιά μου, που μας έλεγε να τρώμε εμείς για να ευχαριστιέται εκείνη. Και που ποτέ δεν ήταν αρκετό όσο τρώγαμε. Και που πάντα η επωδός ήταν «τίποτα δεν έφαγες»!
Υλικά
Για 350-400 gr ξαρμυρισμένο μπακαλιάρο ή φιλέτο ψαριού
100 gr κολοκύθι τριμμένο
125 ml νερό
30 ml ελαιόλαδο
100 gr αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (ή για όλες τις χρήσεις+1 κουταλάκι μπέικιν)
Αλάτι
Πιπέρι
Επί το έργον
Κόβουμε το ψάρι σε μικρές μερίδες, το αλατίζουμε και το ραντίζουμε με λίγες σταγόνες λεμονιού). Το αφήνουμε να περιμένει. Στις φωτογραφίες μπακαλιάρος κατεψυγμένος, ξαρμυρισμένος, οπότε απλά ξεπάγωσε και κόπηκε σε μερίδες.
Τρίβουμε το κολοκύθι στον τρίφτη της ντομάτας. Ετοιμάζουμε το κουρκούτι με τον συνήθη τρόπο (υγρά, αλάτι, αλεύρι) και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το τριμμένο κολοκύθι μαζί με τα υγρά του. Περιμένουμε από 15-30 λεπτά. Βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει και πριν αρχίσει να καπνίζει βουτάμε τα κομμάτια του ψαριού στο κουρκούτι αφού τα αλευρώσουμε ελαφρά (κόλπο για να στέκεται το κουρκούτι ακόμη καλύτερα…) και τα τηγανίζουμε και από τις δυο πλευρές. Αν χρειάζεται χαμηλώνουμε λίγο τη θερμοκρασία (από το 9 στο 7 ας πούμε, για να μην «αρπάξουν» τα τηγανητά μας).
Τα βγάζουμε σε χαρτοπετσέτα για να τραβήξει το περίσσιο λάδι και τα σερβίρουμε ζεστά.
Παρατηρήσεις
- Κατά το τηγάνισμα, περιμένουμε να στερεοποιηθεί το κουρκούτι από τη μια πλευρά του ψαριού πριν το γυρίσουμε μέσα στο τηγάνι.
- Δεν τηγανίζουμε πολλά κομμάτια μαζί για να μην πέφτει η θερμοκρασία τηγανίσματος και πανιάζει η κρούστα μας.
- Αν περισσέψει κουρκούτι, προσθέτουμε λίγη ρίγανη, λίγο μαϊντανό και αν χρειάζεται λίγο αλεύρι (αν έχουν αφήσει ωστόσο πολλά υγρά τα κολοκύθια) και φτιάχνουμε αλμυρές τηγανίτες που συνοδεύουν τέλεια τον μπακαλιάρο μας. Αν περισσέψει ψάρι το τηγανίζουμε με λίγο αλεύρι…
- Πρόσθεσα 2-3 ανθούς από κολοκύθια στον χυλό που περίσσεψε αυτή τη φορά. Οι τηγανίτες έγιναν «άλλο πράγμα»!