Αλμυρά

Κουρκούτι με κολοκύθι για τηγανητό μπακαλιάρο (και άλλα ψάρια)

Κουρκούτι με κολοκύθι για τηγανητό μπακαλιάρο (και άλλα ψάρια)

Ο καλοκαιρινός «φτωχογιάννης», τραγανός και νόστιμος!

Δεν θα πω πολλά γι αυτήν την άκρως παραδοσιακή εκδοχή του κουρκουτιού. Αλαφραίνει τον τηγανητό μπακαλιάρο (που είναι πιο συνηθισμένος σε πιο δροσερές μέρες), και τον κάνει πιο καλοκαιρινό. Είναι μια εκδοχή που συνδυάζει το κατεξοχήν λαχανικό της εποχής με το αγαπημένο ψάρι και όχι μόνο.

Κουρκούτι με κολοκύθι για τηγανητό μπακαλιάρο (και άλλα ψάρια)

Αυτό το κουρκούτι μπορεί παραδοσιακά να συνηθιζόταν με μπακαλιάρο, αλλά ταιριάζει με όλα τα ψάρια που συνηθίζουμε να τηγανίζουμε τυλιγμένα σε χυλό. Το συνηθίζω με φιλέτα γλώσσας, με πέρκα, με γαλέο, με ψάρι σε φέτες. Στη σημερινή ανάρτηση παρουσιάζεται στην πιο κλασική του χρήση, με μπακαλιάρο.

Κουρκούτι με κολοκύθι για τηγανητό μπακαλιάρο (και άλλα ψάρια)

Αυτή τη φορά είχα ένα μικρό φιλέτο ξαρμυρισμένου μπακαλιάρου στην κατάψυξη, χωρίς κόκκαλα, γύρω στα 300 gr. Οι ποσότητες που δίνω φτάνουν και περισσότερο, αλλά δεν έγιναν εντελώς στην τύχη. Πάντα θέλω να περισσεύει, γιατί συμπληρώνοντάς το κατάλληλα δίνει εξαιρετικούς κουταλίτες, τραγανούς, αρωματικούς και νόστιμους. Αν μάλιστα έχουμε κρατήσει και 2-3 ανθούς από κολοκύθια και τους ψιλοκόψουμε στο κουρκούτι, οι κουταλίτες μας αναβαθμίζονται άμεσα!

Κουρκούτι με κολοκύθι για τηγανητό μπακαλιάρο (και άλλα ψάρια)

Οι μικρές μου του «έδωσαν και κατάλαβε»! Και του μπακαλιάρου και των τηγανίτων! «Γιαγιά να πας στο masterchef» απεφάνθη η  μικρή. Τι άλλο να ζητήσω ως κριτική! Το reality δεν το βλέπω, αλλά προφανώς αποτελεί κριτήριο καταξίωσης με βάση όσα ακούν από δω κι από κει τα παιδιά! Και τώρα καταλαβαίνω τη γιαγιά μου, που μας έλεγε να τρώμε εμείς για να ευχαριστιέται εκείνη. Και που ποτέ δεν ήταν αρκετό όσο τρώγαμε. Και που πάντα η επωδός ήταν «τίποτα δεν έφαγες»!

Κουρκούτι με κολοκύθι για τηγανητό μπακαλιάρο (και άλλα ψάρια)

Παρατηρήσεις

  1. Κατά το τηγάνισμα, περιμένουμε να στερεοποιηθεί το κουρκούτι από τη μια πλευρά του ψαριού πριν το γυρίσουμε μέσα στο τηγάνι.
  2. Δεν τηγανίζουμε πολλά κομμάτια μαζί για να μην πέφτει η θερμοκρασία τηγανίσματος και πανιάζει η κρούστα μας.
  3. Αν περισσέψει κουρκούτι, προσθέτουμε λίγη ρίγανη, λίγο μαϊντανό και αν χρειάζεται λίγο αλεύρι (αν έχουν αφήσει ωστόσο πολλά υγρά τα κολοκύθια) και φτιάχνουμε αλμυρές τηγανίτες που συνοδεύουν τέλεια τον μπακαλιάρο μας. Αν περισσέψει ψάρι το τηγανίζουμε με λίγο αλεύρι
  4. Πρόσθεσα 2-3 ανθούς από κολοκύθια στον χυλό που περίσσεψε αυτή τη φορά. Οι τηγανίτες έγιναν «άλλο πράγμα»!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο