Οινικός περίπλους

Κρητικές ποικιλίες: #4 Μαλβάζια di Candia aromatica

Κρητικές ποικιλίες: #4 Μαλβάζια di Candia aromatica

Συνεχίζουμε με μια ακόμα αρωματική ποικιλία της Κρήτης. Η ποικιλία Μαλβαζία συναντάται σε αρκετές οινικές περιοχές του κόσμου. Στην Ελλάδα τη συναντάμε ως Malvasia di Candia και είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις στον Ελληνικό αμπελώνα που την πατρότητα της ποικιλίας διεκδικούν δύο διαφορετικές περιοχές, η Μονεμβασιά της Πελοποννήσου και το Ηράκλειο της Κρήτης.

Κατά την κρητική εκδοχή, η ποικιλία κατάγεται από το Μαλεβίζι Ηρακλείου, όπου κατά την Βενετοκρατία η περιοχή πήρε το όνομα της από το φρούριο Malvicino που ήταν και διοικητικό κέντρο της Επαρχίας. Επίσης κατά την Βενετοκρατία το Ηράκλειο λεγόταν Candia εξ ου και το Malvasia di Candia.

 

Kατά την άλλη εκδοχή, η ποικιλία malvasia έλκει το όνομά της από ένα λιμάνι της νότιας Ελλάδας, την Μονεμβασιά. Στην πραγματικότητα πρόκειται για το κάστρο της Μονεμβασίας που χτίστηκε τον 8ο αιώνα μ.Χ. για την προστασία του Βυζαντινού πληθυσμού της Πελοποννήσου από τις επιδρομές των Σλάβων. Το κάστρο αυτό βρίσκεται στις υπώρειες της οροσειράς του Πάρνωνα που τα χρόνια εκείνα λεγόταν Μαλεβός, γι΄αυτό οι Φράγκοι ονόμαζαν την πόλη Malevoisie και οι Βενετοί Malvasia.

 

Όποια εκδοχή και να ισχύει, το μόνο σίγουρο είναι ότι έδωσε το όνομα της σ έναν γλυκό, εξαιρετικό, πολυποικιλιακό οίνο, που εξαγόταν σε όλη την Ευρώπη, τον Μαλβάζιο οίνο.

Κρητικές ποικιλίες: #4 Μαλβάζια di Candia aromatica

Το malvasia di Candia δίνει σταφύλια μέτριου μεγέθους, πυκνόρογα και χρυσοπράσινου χρώματος. Τα ξηρά κρασιά από μαλβαζία έχουν έντονο ανθικό χαρακτήρα ενώ στη μύτη και στο στόμα κυριαρχεί το γιασεμί με νότες από πυρηνόκαρπα, ροδάκινο, βερίκοκο. Όπως και το μοσχάτο συνδυάζεται σε χαρμάνι  με πιο ήπιες λευκές ποικιλίες. Καταναλώνονται φρέσκα και δροσερά.

 

Όπως κάθε φορά σας έχουμε 3 επιλογές από κρητικά οινοποιεία:

 

  1. Χατίρι, Οινοποιείο Αλεξάκη

Κρητικές ποικιλίες: #4 Μαλβάζια di Candia aromatica

Aπο το οινοποιείο Αλεξάκη στις Μαλάδες Ηρακλείου επιλέξαμε το Χατίρι. Μονοποικιλιακός οίνος της ποικιλίας Malvasia Aromatica. Ψύξη των σταφυλιών σε κατάλληλους θαλάμους μέχρι η θερμοκρασία τους να φτάσει στους 0°C. Προζυμωτική εκχύλιση για 8 ώρες. Ακολουθεί στατική απολάσπωση εμβολιασμός με επιλεγμένες ζύμες. Ζύμωση σε ανοξείδωτες δεξαμενές όπου η θερμοκρασία δεν ξεπερνάει τους 15°C .Παραμονή με τις οινολάσπες 10 εβδομάδες. Χρώμα χρυσό με πράσινες ανταύγειες, φρουτώδες και νότες εσπεριδοειδών. Απαλό και κρεμώδες στο στόμα με εξαιρετική γευστική ισορροπία και χαρακτηριστική αρωματική επίγευση από γιασεμί και νυχτολούλουδο.

Συνδυάστε το με καλαμαράκια τηγανιτά.

 

  1. SYMPHONI-A, Οινοποιείο Μαραγκάκη

Κρητικές ποικιλίες: #4 Μαλβάζια di Candia aromatica

Από το οινοποιείο Μαραγκάκη επιλέξαμε Symphoni-a Λευκό, 100% Malvasia di Candia. Προζυμωτική κρυοεκχύληση στους 12 βαθμούς Κελσίου μέσα στο πιεστήριο. Στατική ζύμωση στους 14-15 βαθμούς και μετά την πρώτη μετάγγιση γίνεται μπατονάζ με τις οινολάσπες. Ακολουθούν οι αρχές της κλασικής λευκής οινοποίησης. Χρώμα χρυσοκίτρινο με πράσινες ανταύγειες. Φρουτώδης γεύση και αρώματα λουλουδιών. Πίνεται θαυμάσια και ως απεριτίφ. Σερβίρεται στους 12°C.

Συνδυάστε το με παλαμίδα στο φούρνο.

 

  1. SEISTRO, Οινοποιείο Αγγελάκη

Κρητικές ποικιλίες: #4 Μαλβάζια di Candia aromatica

Από το Οινοποιείο Αγγελάκη στο Θραψανό Πεδιάδας, επιλέξαμε το Seistro, Malvasia Aromatica 60% – Βηλάνα 40%. Κλασική λευκή οινοποίηση σε ανοξείδωτες δεξαμενές. Χρώμα λευκοκίτρινο με πράσινες ανταύγειες. Εκρηκτικά  αρώματα λουλουδιών με νότες από ροδάκινο και βερίκοκο. Στόμα απόλυτα ισορροπημένο, ταυτόχρονα πλούσιο και δροσιστικό με χαρακτηριστική μακρά αρωματική επίγευση. Καταναλώνεται στους 10-12°C.

Συνδυάστε το με πράσινη σαλάτα με σταμναγκάθι.

 

Το παρόν άρθρο δεν αποτελεί διαφήμιση και έχει αποκλειστικό σκοπό την ενημέρωση των αναγνωστών.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Μανώλης Παπαδακάκης

Ο Μανώλης σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων, είναι αμπελουργός και κάτοχος πιστοποίησης WSET στην γευσιγνωσία οίνου. Είναι λάτρης του κρητικού κρασιού ενώ μέσω του λογαριασμού του @winetravellergr στο instagram, προωθεί το επώνυμο ελληνικό κρασί σε όλο τον κόσμο.

Μετάβαση στο περιεχόμενο