Μια συνταγή με σίγουρη επιτυχία!
Με μια βόλταστην εξοχή μας μαζεύεις κουμπάκια για δυο τουλάχιστον μεγάλα βάζα! Είναι θαυμαστό να βλέπει κανείς μέσα στη γενική ξεραΐλα του Ιούλη και του Αυγούστου ολάνθιστα φυτά κάππαρης μ’αυτά τα πανέμορφα, σαν τριαντάφυλλα λουλούδια τους.
Τα έχω κάνει κατά καιρούς όλα αυτά τα τουρσιά αλλά ο φετινός τρόπος είναι ο πιο εύκολος και ομολογουμένως από τους πιο επιτυχημένους. Μου τον είπε ένας καλός γείτονας που είχε δουλέψει σε μια πολύ δραστήρια μονάδα τυποποίησης που υπήρχε στο παρελθόν στην περιοχή μας και έφτιαχνε κάππαρη, ελιές, αμπελόφυλλα κλπ.
Μπορεί η μονάδα αυτή να μην υπάρχει πια μετά από την αναδιάρθρωση (ήταν για καλό άραγε) των δραστηριοτήτων του τόπου μας,αλλά η συνταγή έμεινε! Μου είπε μάλιστα και τα γράδα άλμης που έβαζαν τότε τα καππαρόκουμπα (δεν συγκράτησα τον αριθμό) , την ξεχνούσαν για λίγες μέρες και μετά την έβαζαν σε πιο αραιή άλμη με λίγο ξύδι.
Τώρα έχει προσαρμόσει τις ποσότητες των υλικών σε …οικιακή κλίμακα και αυτές τις αναλογίες μου έδωσε. Γι αυτό χαρακτήρισα επαγγελματική τη μέθοδο. Δεν περίμενα ότι με τόσο λίγο κόπο (κανένα άλλαγμα νερού!) θα ξεπίκριζε τόσο η κάππαρη. Εγώ την άφησα στην πρώτη άλμη 17 μέρες και δεν πικρίζει καθόλου! Ας δούμε λοιπόν πώς γίνεται.
Υλικά
Κάππαρη (μπουμπούκια )
Αλάτι ημίχοντρο (ριζάτο)
Ξύδι
Ελαιόλαδο (οι ποσότητες παρακάτω)
Επί το έργον
Πλένουμε τα μπουμπούκια καλά γιατί συνήθως έχουν σκόνη. Τα βάζουμε σε ένα μπουκάλι νερού του 1,5 λίτρου αφήνοντας κενά τα τελευταία 8-10 εκατοστά. Προσθέτουμε 2 γεμάτες (όχι κοφτές) κουταλιές αλάτι και γεμίζουμε το μπουκάλι με νερό.
Το κλείνουμε και το αφήνουμε σε οριζόντια θέση για 15 μέρες (+2 ή -2) , γυρίζοντάς το κάθε μέρα 1-2 βόλτες για να διαλυθεί
το αλάτι , αλλά και για να βρέχεται η κάππαρη που ανεβαίνει στην κορυφή. Η κάππαρη θα αλλάξει χρώμα και θα γίνει λαδοπράσινη. Με ένα μαχαίρι σχίζουμε το μπουκάλι (προσεκτικά γιατί έχει γίνει μια μικρή ζύμωση και θα πεταχτούν εδώ κι εκεί τα μπουμπούκια μας) και αδειάζουμε την κάππαρη σε στραγγιστήρι.
Φτιάχνουμε καινούρια άλμη : Σε 1,5 κούπα νερό διαλύουμε 1 κοφτή κουταλιά αλάτι. Προσθέτουμε μισή κούπα ξύδι. Βάζουμε τα κουμπάκια της κάππαρης σε καθαρά βάζα και προσθέτουμε το διάλυμα άλμης-ξυδιού μέχρι 2 εκατοστά πιο κάτω από το σημείο που φτάνει η κάππαρη.
Συμπληρώνουμε με ελαιόλαδο και κλείνουμε τα βάζα. Σε 3-4 μέρες είναι έτοιμη προς κατανάλωση.
Παρατηρήσεις
1)Οι ποσότητες που έδωσα αφορούν την κάππαρη που περιέχεται σε ένα μπουκάλι του 1,5 λίτρου. Τις προσαρμόζουμε αναλόγως…
2)Αν μας αρέσουν πιο ξυδάτα τα τουρσιά μας, ελαττώνουμε το νερό στην άλμη και αυξάνουμε το ξύδι.
3)Επειδή το ριζάτο αλάτι δεν διαλύεται γρήγορα , το βάζο μαζί με το νερό στο multi και πατάω 1-2 φορές το κουμπί… Το ζέσταμα του νερού και η αναμονή να κρυώσει μετά εντελώς για να το χρησιμοποιήσω είναι χρονοβόρα διαδικασία.
4)Τα μπουκάλια με την κάππαρη τα βάζουμε σε μέρος που βλέπουμε για να θυμόμαστε να τα κυλάμε πότε πότε. Ο πάγκος της κουζίνας είναι μια χαρά αλλά και ένα σκιερό σημείο στη βεράντα μας.Καλή σας μέρα!
κι εμεις γιατι ξεπλένουμε και ξεπλένουμε και ξεπικρίζουμε με τοοοσα νερα;;
Τελειο, μακαρι να μπορεσω να βρω καππαρη…
Ευχαριστουμε!
Σε λίγες μέρες που θα είμαι Κρήτη, θα βγω στο σεργιάνι για κάπαρη!
Ευχαριστούμε για τις αναλυτικές οδηγίες! 🙂
Μπράβο για την ωραία συνταγή! Κατά τον ίδιο τρόπο κάνουμε και τα καπαρόμηλα τουρσί;
Ερώτηση!!!Μια φορά πήγα να μαζέψω κάπαρη και όταν την άνοιγα απο περιέργεια μέσα είχε έτοιμο το λουλούδι.Και έτσι την πετούσα.Τελικά δεν μάζεψα τίποτα.Η καλύτερη κάπαρη είναι τα μικρά μικρά μπουμπούκια ή και τα μεγάλα;
Εντάξει…………ζωγραφιές πάλι έφτιαξες!!!!!! Τώρα είναι η εποχή που τη μαζεύουμε???? Δεν έχω βγει προς αναζήτηση κάπαρης ποτέ!!!!!!!
Παλιότερα σε κάποιες βόλτες μας σε εξοχικό φύλλων είχα συναντήσει τα λουλούδια της χωρίς τίποτα άλλο, η φίλη βαριόταν να τη μαζέψει όταν ήταν η ώρα της και μου έχει μείνει ο καημός. Αυτόν τον τρόπο ξεπικρίσματος μου τον έχει προτείνει παραγωγός ελιών που αγοράζω κάθε χρόνο.
Πολύ κατατοπιστική η συντσγή σου για την κάπαρη Βαγγελιώ μου…δεν μπορώ να πώ οτι είμαι φαν της.. ειναι αληθεια οτι την εχω δοκιμασει ..μια φορα.. …. ομως η συνταγή σου για τα κοκκινιστα γιουβαρλακια .δεν τα ΄ηξερα… τωρα θα τα κανω το καλοκαιρι έτσι…. μου άρεσε παρα πολύ… οτι χρειαζομαι για συνταγες κρητικες είσαι η πρωτη που σκεφτομαι… μόλις εφτιαξια και το ριζογαλό σου με κατσικισιο γαλα.. μολις αρμεγμενο απο την κατσικούλα μας…να είσαι καλά και σε ευχαριστώ πολύ για όλα…καλο σου βραδυ…φιλακιααααα
Θα μας πεις και για τα σγγουρακια της καπαρης ? Πότε τα μαζευουμε , πως τα κανουμε , τα μικρα ή τα μεγαλα κόβουμε και άλλα πολα που μόνο εσυ ξέρεις να ανακλύπτεις και να παρουσιαζει.
Πολύ κατατοπιστικό άρθρο και πραγματικά δείχνει πολύ εύκολος τρόπος! Φιλιά!
Μάζεψα αρκετή κάπαρη και ακολούθησα κατά γράμμα την κατατοπιστικότατη συνταγή σου.Τις επόμενες μέρες παρατήρησα στο μπουκάλι να αιωρούνται κάτι μικρά λευκά που μοιάζουν με σκουληκάκια, μεγέθους 8 χιλιοστών περίπου. Μπορεί να είναι σκουληκάκια;Να συνεχίσω την παρασκευή ή να τα πετάξω;Ευχαριστώ.
Ισχύει και για καπαρόφυλλα?
Βέβαια! Απλά η διαδικασία θα πάρει λιγότερο χρόνο γιατί είναι πιο λεπτά από τα κουμπάκια…
Η κάπαρη θέλει ξεπίκρισμα για τουλάχιστον 5 μέρες
Σας βεβαιώνω ότι η μέθοδος είναι αλάνθαστη. Δεν πικρίζει καθόλου. Πιθανόν για άλλες μεθόδους να ισχύει αυτό που λέτε. Εξάλλου κι αυτό που γίνεται εδώ ξεπίκρισμα είναι…
Τι όμορφη συνταγή και πόσο μου λείπει η Κρήτη την εποχή της κάππαρης!!!
Ναι είναι από τις όμορφες μέρες στην Κρήτη. Ανθισμένες ελιές και κάππαρες και ασφόδελοι και σπάρτα και το πλουμί να ροζίζει τους λόφους! Έχεις δίκιο κορίτσι μου! Ευχαριστώ πολύ για το όμορφο σχόλιο!
Hello
[…] αμπελόφυλλων, επιτραπέζιας ελιάς και κάπαρης (σας έχω ξαναμιλήσει για αυτήν) κι έτσι πολλοί την είχαν βάλει στο τραπέζι τους σε […]
Καλημέρα !!!
Μάζεψα αρκετά αγγουράκια από κάπαρες,μέγεθος ελιάς καλαμών ,κάποια λίγο μεγαλύτερα,τα βάζω σε άλμη?τρώγονται? να τα τεμαχίσω στα 4 ή όπως είναι?
Ευχαριστώ πολύ!
Καλησπέρα σας! Βεβαίως και τρώγονται! Να τα βάλετε ολόκληρα, αλλά για να πιάσει η άλμη και στο εσωτερικό τους κάνετε 1-2 τρυπίτσες με χοντρή βελόνα στο καθένα τους. Καλή επιτυχία!
Ευχαριστώ πολύ!!!
Η συνταγή σας είναι καταπληκτική! Έκανα φέτος για πρώτη φορά και ενθουσιάστηκα. Η γεύση της κάππαρης έμεινε ανέπαφη και είναι πολύ πιο γευστική φυσικά από την αγοραστή. Να είστε καλά, να μας δίνετε τόσο ωραίες συνταγές.
[…] αμπελόφυλλων, επιτραπέζιας ελιάς και κάππαρης (σας έχω ξαναμιλήσει για αυτήν) κι έτσι πολλοί την είχαν βάλει στο τραπέζι τους σε […]
Μπραβ σοας για την. Κάπαρη. Έχω. ξεκινήσει. να. τηην φτιάχνω. Ελπίζω να παει καλά. .Γιάννης.
Ευχαριστώ πολύ! Θα χαρώ να σας αρέσει!
Εχω δει και ξεσηκώσει τόσα ωραια πραγματα στις αναρτήσεις σας που το λιγότερο που μπορω να κανω είναι να μοιραστώ μαζι σας τα λίγα που ξερω. Προσωπικά δεν μου αρεσουν πολυ τα ξυδατα τουρσί. Μετα απο πολλές δοκιμές λοιπόν φτιαχνω την κάπαρη ως εξής : Την ξεπικριζω με τον παραδοσιακό τροπο: αλλαγες όσο πιο συχνα μπορω και για 3-4 μέρες. Στη συνέχεια τη στραγγιζω καλά, τη βαζω σε ενα μπολ και τη γεμιζω αλατι. Να τη σκεπάζει καλα. Την αφηνω μια νυχτα στο αλατι. Την επομενη την ξεπλενω, τη στεγνωνω σε καθαρη πεσετα και τη βαζω στεγνή σε βάζο στο ψυγείο. Αν μετα τη θελω ξυδατη, τη βαζω στο ξυδι για λίγες ωρες. Διατηρειται ως και 2 χρόνια χωρις να μαλακώσει. Απλώς χανει το χρωμα της και το 2ο χρονο δεν είναι το ιδιο μυρωδατη και γευστικη. Μειονέκτημα: πιάνει χώρο στο ψυγείο. Ειναι ομως τοσος ο κοπος να τη μαζεψω που δεν διακινδυνευω να τη φυλαξω σε βάζο εκτος ψυγείου
Την ιδεα την πηρα κάποτε που μου φεραν πεσκεσι κάπαρη απο την Πάρο σε βαζο στεγνή κσι πεντανοστιμη.
Σας χαιρετώ.
Έχω κάπαρη κουμπάκια στην κατάψυξη για να φτιάξω τουρσί πρέπει να τα απόψυξω?σας ευχαριστώ πολύ
Καλημέρα σας
με μεγάλη μου έκπληξη βλέπω διαφήμιση για μεγάλωμα του πέους εδώ, πως γίνεται αυτό?
Δυστυχώς οι διαφημίσεις μπαίνουν αυτόματα και ξεφεύγουν κάποιες φορές από τα φίλτρα μας και τέτοιες διαφημίσεις.Σας ευχαριστούμε που το επισημάνατε για να την βγάλουμε και να βάλουμε κι άλλα φίλτρα.
Η δική μου κάππαρη, ψηλό μυρίζει απλώς δεν ξέρω αν είναι αυτή η μυρωδιά της ή κάποια στιγμή μου χάλασε. Το μόνο που έχω κάνει εκτός συνταγής είναι ότι την μάζεψα την π.χ την Δευτέρα το απόγευμα την έβαλα ψυγείο, όλη την τρίτη ταξίδευά και την Τετάρτη το βράδυ την έφτιαξα. Υπάρχει περίπτωση σε αυτό το διάστημα να μου χάλασε και γι αυτό μυρίζει? Ή είναι αυτή η μυρωδιά της. Την μάζεψα μεσα Ιουνίου και έχω μικρά και μεγάλα μπουμπούκια ωστόσο όλα είναι κλειστά.
Τι να σας πω… Δεν μπορώ να ξέρω πώς μυρίζει. Πάντως δεν χάλασε στο χρόνο της αναμονής με βάση αυτά που μου λέτε. Δεν έχετε δοκιμάσει κάππαρη σε κάποια σαλάτα ή του εμπορίου για να γνωρίζετε τη γεύση και τη μυρωδιά της και να συγκρίνετε;
Βαγγελιω εκανα την συνταγη τρεις φορες αλλα τα μπουμπούκια δεν ξεπικρισαν εντελως
Δεν μου έχει συμβεί, πάντως και μετά ξεπικρίζουν!