Σοκολατένια, νόστιμα μάφινς σε ελάχιστο χρόνο!
Είναι φορές που θέλεις να φτιάξεις κάτι νόστιμο, κάτι γλυκό, μόνο με υλικά του ντουλαπιού και του ψυγείου. Να μην το έχεις σκεφτεί από την προηγούμενη. Να γίνεται γρήγορα, αν μην είναι πολύ για να καταναλωθεί φρέσκο και να τελειώνει και να αρχίσεις εκείνη τη δίαιτα που λέγαμε από αύριο… Ε, σ’ αυτή την κατηγορία τα βάζω τούτα τα μικρά κέικ σοκολάτας -τα muffins όπως συνηθίσαμε να τα λέμε- με κακάο και ελαιόλαδο.
Είναι πάλι φορές που δεν έχεις σοκολάτα και θέλεις κάτι σοκολατένιο χωρίς να τρέχεις σε ζαχαροπλαστείο. Βλέπεις, μετά που φεύγουν τα παιδιά από το σπίτι, δεν αγοράζεις συχνά σοκολάτες, μόνο αν θέλεις να φτιάξεις κάτι σοκολατένιο. Και ναι, ξέρεις πως η γεύση της σε «ανεβάζει» όταν είσαι στα κάτω σου, άρα την ψάχνεις. Ενδορφίνες βλέπετε…Οι ειδικοί λένε πως η κατανάλωση σοκολάτας απελευθερώνει σεροτονίνη και ενδορφίνες στο σώμα μας, ορμόνες ευτυχίας όπως λένε. Ε, και σ’ αυτή την κατηγορία τα βάζω τούτα τα μικρά κέικ με κακάο και ελαιόλαδο.
Είναι και που σκέφτεσαι κι εκείνους που ξαναμπαίνουν από αύριο στο μαγγανοπήγαδο. Με τις αγωνίες και το άγχος της ασφάλειας αλλά και με τη χαρά της συνάντησης, της κοινωνικής επαφής. Με μισά πρόσωπα πια, τα κρύψανε φέτος οι συνθήκες. Αλλά και με τα μάτια συνεννόηση γίνεται.
Συνηθίσαμε φέτος να βλέπουμε το χαμόγελο στα μάτια όχι στα χείλη. Κάτι είναι κι αυτό! Με τα τετραγωνάκια στις οθόνες είναι το πρόβλημα. Ένα τετραγωνάκι με ένα όνομα μέσα. Και πότε πότε μια φωνούλα, πολλές φορές με διακοπές. Από την άλλη, φόβος υπάρχει. Σε μας, στους γονείς, και σε πολλούς μαθητές, στους δικούς μας ανθρώπους.
Και είναι κι εκεί, σ’ αυτές τις περιπτώσεις που θες κάτι γλυκό. Για να γιορτάσεις την επιστροφή; Για να παρηγορηθείς για την επιστροφή; Διφορούμενα τα συναισθήματα. Και θες και δε θες. Μετά φόβου, αλλά και μετά πίστεως και αγάπης. Για τα νομίσματα έχουν δυο όψεις. Μακάρι να πάνε όλα καλά με τα σχολεία που ανοίγουν αύριο. Να έλθει κι η δική μας σειρά, των πιο μικρών. Ε, και για τη βουλιμική κρίση που προκαλεί κάποιες φορές το άγχος είναι μια λύση και τούτα τα μικρά κέικ με κακάο και ελαιόλαδο.
Υλικά
30 gr κακάο
90 ml νερό
100 ml ελαιόλαδο
150 gr ζάχαρη
1 μεγάλο αυγό
2 βανίλιες (σωληνάκια)
Μια τσιμπιά αλάτι
1 κουταλάκι (5 ml) σόδα
190 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Επί το έργον
Βάζουμε το νερό να βράσει. Σε ένα μπολ το ανακατεύουμε το κακάο με το βραστό νερό, να διαλυθεί εντελώς. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι, τη σόδα και τις βανίλιες. Βάζουμε σε φόρμα για 12 μικρά κέικ χαρτάκια ψησίματος ή λαδώνουμε και πασπαλίζουμε με αλεύρι τις θηκούλες της. Ανάβουμε τον φούρνο στους 175 βαθμούς, αντιστάσεις.
Σε μπολ ανάμειξης χτυπάμε με αναδευτήρα χεριού ή με το μίξερ χεριού το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη για 2-3 λεπτά και προσθέτουμε το αυγό. Αφού χτυπήσουμε να γίνουν σαν κρέμα προσθέτουμε το μείγμα του κακάου, ανακατεύουμε καλά και τέλος ενσωματώνουμε και το μείγμα του αλευριού με μια σπάτουλα.
Με ένα κουτάλι μοιράζουμε το μείγμα στα φορμάκια. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο μας στη σχάρα κάτω από τη μέση για 17 ως 20 λεπτά (δοκιμάζουμε να βγαίνει καθαρή η οδοντογλυφίδα που βυθίζουμε στο κέντρο τους). Δεν ανοίγουμε τον φούρνο κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Όταν είναι έτοιμα, τα βγάζουμε από τον φούρνο, περιμένουμε 10 λεπτά και ξεφορμάρουμε.
Παρατηρήσεις
- Η συνταγή είναι από τις παλιές του τετραδίου μου, από τις πρώτες που αντικατέστησα με ελαιόλαδο το βούτυρο. Οι μετρήσεις ήταν σε φλυτζάνια του τσαγιού και σ’ αυτήν την παρασκευή έγινε η μετατροπή σε gr και ml αλλά έχω σημειώσει και την αντιστοιχία σε δοσομετρικές κούπες αν ζητηθεί.
- Εννοείται ότι σηκώνουν εμπλουτισμό… Από ένα πλακάκι σοκολάτας που μπορεί να βυθιστεί σε καθένα πριν τα ψήσουμε ως κάλυψη με πραλίνα ή σιρόπι σοκολάτας μετά το ψήσιμο, ή έστω ένα ελαφρύ πασπάλισμα με αχνοζάχαρη. Επίσης μπορούμε να προσθέσουμε σταφίδες, καρύδια, φουντούκια. Αλλά εδώ λέμε για γλυκό της βιασύνης… Ας μη το φορτώσουμε! Άλλωστε και οι καθαρές γεύσεις έχουν την αξία τους.
- Οι θήκες στη δική μου φόρμα για μάφινς έχουν διάμετρο 5 cm στη βάση τους και ύψος 3 cm. Αν βάλουμε το μείγμα σε φόρμάκια άλλων διαστάσεων μπορεί να θέλει προσαρμογή ο χρόνος ψησίματος. Δεν πρέπει να στεγνώσουν.
- To ελαιόλαδο που χρησιμοποιώ στις συνταγές για γλυκά είναι δικής μας παραγωγής με μικρή οξύτητα και ωραία φρουτώδη γεύση. Γενικά χρησιμοποιούμε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο καλής ποιότητας.
Πωπωπω τί ωραία που είναι θα τα κάνω
Θα χαρώ να σας αρέσει!
Οκ
Καλησπέρα σας!
Φτιάξαμε τα κεκάκια με την κόρη μου για πρώτη φορά κ είναι υπέροχα!
Αφράτα κ νοστιμότατα!
Η μόνη αλλαγή που κάναμε ότι προσθέσαμε ξύσμα ποροκάλι αντί βανίλια. Άλλη μία συνταγή σας που θα την καθιερώσουμε!
Πολύ χαίρομαι που ασχολείστε μαζί με την κορούλα σας! Πολύ ωραία και η παρέμβασή σας, το πορτοκάλι ταιριάζει τέλεια με το κακάο και όλα τα σοκολατένια!