Vegan/vegetarian

Σαραγλί και σαραγλάκια (VIDEO)

Σαραγλί και σαραγλάκια (VIDEO)

Το πιο εύκολο σιροπιαστό γλυκό, με όλα τα μυστικά! 

Εκτός από τα κλασικά εορταστικά γλυκά του Δωδεκαημέρου, τα μελομακάρονα, τους κουραμπιέδες το χριστόψωμο και τη βασιλόπιτα, σε όλη τη χώρα συνηθίζονται τα σιροπιαστά γλυκά με φύλλο σπιτικό ή του εμπορίου. Το δικό μας κλασικό σιροπιαστό είναι βέβαια τα ξεροτήγανα αλλά δεν λείπουν και τα γλυκά με φύλλο κρούστας όπως ο μπακλαβάς, τα κανταΐφια, τα σαραγλάκια κλπ. Για τη μπουγάτσα μας άλλωστε, τα έχουμε ξαναπεί…

Σαραγλί και σαραγλάκια (VIDEO)

Ήδη στο site υπάρχει συνταγή για τα κρητικά ζουρναδάκια που όπως έλεγα τότε δεν είναι το γνωστό μουσικό όργανο αλλά το κρητικό σαραγλί, όπως το έχουμε συνηθίσει στην πιο συνηθισμένη του μορφή: τύλιγμα του φύλλου σε βέργα, σούρωμα, και κόψιμο σε μικρές ή μεγάλες μερίδες. Αυτή όμως εδώ η συνταγή είναι η πιο αγαπημένη μου και απορώ πώς δεν την είχα βάλει ακόμη στη σελίδα αφού την φτιάχνω πιο συχνά απ’ όλα τα άλλα σιροπιαστά γλυκά! Ήταν φαίνεται η αναβολή επί τούτου, να υπάρξει η ευκαιρία να γυριστεί μια και καλή σε βίντεο.

Σαραγλί και σαραγλάκια (VIDEO)

Τα αγαπώ για δεν είναι κατά τη γνώμη μου τα πιο εύκολα σιροπιαστά που πετυχαίνουν ακόμη και στον πιο αρχάριο. Είναι που με τα «μυστικά» που θα πούμε μένουν για μέρες κριτσανιστά ενώ σιροπιάζονται μέχρι την καρδιά τους! Δεν υπάρχει περίπτωση να μη πετύχουν, δεν μου έχει συμβεί ποτέ!

Σαραγλί και σαραγλάκια (VIDEO)

Εκείνο που επισημαίνω όμως είναι πως πρέπει να επιλέξουμε καλής ποιότητας υλικά και να αποφασίσουμε για την ποσότητα του σιροπιού που θέλουμε να έχουν στο τελικό τους σερβίρισμα εξ αρχής. Είναι γνωστό ότι άλλοι θέλουν τα σιροπιαστά γλυκά να «κολυμπούν» στο σιρόπι κι άλλοι τα θέλουν  σχετικά στεγνά.

Σαραγλί και σαραγλάκια (VIDEO)

Δηλαδή εγώ στο σερβίρισμα, από πολλούς ακούω το «βάλε μου σιρόπι, κι άλλο, κι άλλο…». Δείτε λοιπόν μια σημαντική παρατήρηση επ’ αυτού. Το φύλλο όμως σχεδόν όλοι το θέλουν κριτσανιστό και «τραγανοαφράτο» όπως το λέω… Σ’ αυτό βοηθά αφενός το βουτύρωμα από πάνω, αφετέρου το αργό ψήσιμο ποτέ πάνω από 170 βαθμούς (εγώ τα ψήνω στους 160), πιο κάτω από τη μεσαία σχάρα! Ο χρόνος μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με το φούρνο μας από 1 ώρα και 10 λεπτά ως 1,5 ώρα.

Σαραγλί και σαραγλάκια (VIDEO)

 

 

Παρατηρήσεις

  • Το βούτυρο σε όλα τα σιροπιαστά γλυκά εγώ το προτιμώ καθαρισμένο, δηλαδή αυτό που ακούγεται ως κλαριφιέ. Συνήθως είναι καθαρισμένο το βούτυρο από βαζάκι το οποίο και προτιμώ στα σιροπιαστά. Αν έχω βούτυρο σε πλάκα κάνω εγώ τη διαδικασία του καθαρίσματος. Είναι λίγο πιο ελαφρύ από εκείνο στο βαζάκι οπότε πιθανόν κάποιοι να το προτιμούν.
  • Αν μας αρέσουν τα λιγότερο σιροπιαστά γλυκά θα κάνουμε τα 2/3 της δόσης του σιροπιού που δίνω παραπάνω, ακολουθώντας την ίδια διαδιακασία. Δηλαδή, 500 gr ζάχαρη, 300 ml νερό. Αν βάλουμε μέλι το προσθέτουμε μόλις αποσύρουμε το σιρόπι από το μάτι της κουζίνας.
  • Μην τα σκεπάσετε πριν κρυώσουν εντελώς, ιδανικά την επόμενη μέρα! Εγώ τα καλύπτω με “ομπρέλα” τροφίμων, ούτε καν με πετσέτα μέχρι να κρυώσουν εντελώς:                                                                                                                                                              
  • Αντί καρύδια μπορούμε να βάλουμε φιστίκι Αιγίνης ή ανάμεικτο αμύγδαλο-καρύδι. Επίσης μπορούμε να κάνουμε πιο χοντρά τα ρολά, χρησιμοποιώντας σε καθένα περισσότερα από 4 φύλλα. Έτσι η μερίδα μπορεί να είναι ένα μόνο σαραγλί. Εξαρτάται ΄και από τον αριθμό των φύλλων που έχει το πακέτο μας. Το δικό μου είχε 12 αυτή τη φορά και έφτιαξα 3 ρολά των 4 φύλλων.
  • Προτιμούμε αν δεν είμαστε βέβαιοι για την φρεσκάδα του ξηρού καρπού, να αγοράσουμε άσπαστα καρύδια. Δεν θέλουμε στο γλυκό μας την «ταγκισμένη» γεύση του μπαγιάτικου καρυδιού. Επίσης, όπως έχω ξαναγράψει, τελευταία χρησιμοποιώ στα σιρόπια εμφιαλωμένο νερό, μάλλον τα κάνει καλύτερα.
  • Είναι από τα γλυκά που θέλουν σιρόπιασμα ζεστό-ζεστό. Δηλαδή λίγο πριν βγάλουμε τα σαραγλάκια από το φούρνο αρχίζουμε να φτιάχνουμε το σιρόπι. Όταν «κατακαθίσει» και στα δυο ο βρασμός (5 λεπτά μετά την απόσυρσή τους από το φούρνο και το μάτι), κάνουμε το σιρόπιασμα, με το κουτάλι στην αρχή και μετά περιχύνοντας.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο