Αλμυρά

Κρύα σάλτσα γιαουρτιού

Κρύα σάλτσα γιαουρτιού

Αρωματική σάλτσα με πολλές και διάφορες χρήσεις!

Μετά από δυο αναρτήσεις με γλυκά, είναι ώρα για μια ελαφριά συνταγή, μια συνταγή σάλτσας -dressing πασπαρτού με βάση το γιαούρτι. Έτσι, για να έχουμε μια ισορροπία και στο site, μετά από τη σοκολατόπιτα-πειρασμό και το αφράτο ρολό φρούτων, μια σάλτσα γιαουρτιού για τις σαλάτες αποτοξίνωσης, για το αδιάφορο ψητό ή βραστό στήθος κοτόπουλου, ακόμη και για τον ντάκο μας!

Κρύα σάλτσα γιαουρτιού

Έτσι δεν κάνουμε γενικά; Ή τουλάχιστον έτσι δεν προσπαθούμε να κάνουμε; «Το πολύ και το καθόλου βλάπτει», είχα ακούσει μια φορά από λαϊκά χείλη, μια ελεύθερη θα λέγαμε μετάφραση του «Μέτρον άριστον». Ευτυχείς εκείνοι που μπορούν να το εφαρμόσουν, γιατί κάποιοι είμαστε της υπερβολής δυστυχώς. Αν όχι σε όλα, σε πολλά…

Κρύα σάλτσα γιαουρτιού

Την είδα αυτήν τη σάλτσα στο μικροσάιτ των NY Τimes, ως πράσινη σάλτσα από τη Melissa Clark. Είδα ότι είχε ως βάση το «Greek yoghurt», και θέλησα να τη δοκιμάσω σε περίοδο που αναζητούσα τρόπους για μείωση των θερμίδων σε αρτύματα για σαλάτες και όχι μόνο. Παρόλο που αναφερόταν ως sauce, περισσότερο σαν πηκτό dip φαινόταν στις φωτογραφίες. Μου άρεσε όμως ο συνδυασμός των υλικών κι έτσι άλλαξα εντελώς τις αναλογίες των συστατικών. Δοκιμές πολλές, μέχρι που πέτυχα το ρευστό αποτέλεσμα που ήθελα για τις χρήσεις που προανέφερα.

Κρύα σάλτσα γιαουρτιού

 

Έτσι πήρε τη θέση της στο τραπέζι, έτσι την παρουσιάζω. Φυσικά, μπορούμε να αλλάξουμε τις αναλογίες και να έχουμε την πυκνότητα που μας αρέσει. Θα έλεγα πως μπορούμε να φτιάξουμε μια σαλάτα –αλοιφή, ένα ιδιότυπο τζατζίκι, αν αυξήσουμε αρκετά το γιαούρτι, αλλά –είπαμε- εδώ ο στόχος ήταν να αρτύσουμε διάφορα πιάτα με ένα dressing χαμηλών θερμίδων.

Κρύα σάλτσα γιαουρτιού

Το δοκιμάσαμε με ψητό στήθος κοτόπουλου που είχε ξεμείνει, με αγγουροσαλάτα, με σαλάτα γλιστρίδα, ταίριαζε πολύ με όλα! Εκεί όμως που κολλήσαμε ήταν στη δοκιμή με κρητικά παξιμάδια, σταρένια, φτάζυμα και κριθαρένια! Τ Ε Λ Ε Ι Ο!  Μια υπέροχη εναλλακτική για τον κλασικό ντάκο! Μένει η δοκιμή με ρύζι, ζυμαρικά, πατάτες. Πάντα μας αρέσει ο συνδυασμός του γιαουρτιού με αυτά τα υλικά, οπότε γιατί όχι και τούτο;

Παρατηρήσεις

  • Αυξομειώνουμε τις ποσότητες μαϊντανού και βασιλικού κατά τα γούστα μας. Η αρχική συνταγή είχε υπερβολικά πολύ βασιλικό για μας (1 κούπα αν θυμάμαι καλά) οπότε μειώθηκε στα 10-15 φυλλαράκια.
  • Θεωρώ ότι θα είχε ενδιαφέρον η προσθήκη ξηρών καρπών (κουκουνάρι ή αμύγδαλο) στη σάλτσα αλλά είπαμε ότι οι δοκιμές είχαν στόχο τη μείωση των θερμίδων. Σε άλλη φάση θα δοκιμαστεί και με ξηρούς καρπούς αυτή η σάλτσα.
  • Διατηρείται στο ψυγείο 2-3 μέρες, σε μπολ που σκεπάζεται.
  • Η συνταγή δοκιμάστηκε με γιαούρτι διαφόρων λιπαρών και μας άρεσε σε όλες τις δοκιμές!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο