Vegan/vegetarian

Μηλόπιτα τριφτή, εύκολη και οικονομική

Μηλόπιτα τριφτή, εύκολη και οικονομική

Είναι η εποχή τους!

Οι μηλόπιτες είναι το πιο συνηθισμένο γλυκό αυτής της εποχής. Σκέτες, με κρέμα, τύπου κέικ, ανοικτές , κλειστές, ατομικές , ομαδικές, αναποδογυριστές, νηστίσιμες, αρτύσιμες, αμερικάνικες, γαλλικές, γερμανικές , όλο και κάποια θα έχετε φτιάξει στις κουζίνες σας, όλο και κάποια θα είναι η αγαπημένη της οικογένειας.

DSC_1588

Στη δική μας  οικογένεια όλες είναι αγαπημένες. Δεν έχω φτιάξει ποτέ μηλόπιτα και να μην έχει εξαφανιστεί που το τελευταίο της ψίχουλο. Κάθε μια έχει τη χάρη της που λένε. Ετούτη εδώ είναι από τις πιο αγαπημένες και ομολογουμένως τις πιο συχνές γιατί τα υλικά της τα έχω πάντοτε στο σπίτι, χρειάζεται μόνο δύο μήλα και είναι σχετικά υγιεινή αφού δεν έχει καθόλου  αυγό ούτε υπερβολική ποσότητα βουτύρου.

DSC_1605

Είναι μια μηλόπιτα κανέλας θα έλεγα αφού και στο ζυμάρι βάζω κανέλα. Και τη λέω τριφτή, γιατί όλα τρίβονται! Και η γέμιση και το σκέπασμά της. Δηλαδή οι Εγγλέζοι και οι Αμερικάνοι θα το έλεγαν crumble αυτό που την καλύπτει αλλά crumble μήλου δεν είναι μιας κι από όσο ξέρω αυτά δεν έχουν ζυμάρι στη βάση τους.

DSC_1590

Έχω τη συνταγή από …πάντα, όπου «πάντα»  η αρχή της «καριέρας» μου σαν νοικοκυρά. Η ζύμη στην αρχική της εκδοχή είχε βούτυρο, αλλά τελευταία βάζω μισό βούτυρο μισό ελαιόλαδο. Δεν συστήνω  ελαιόλαδο εξ ολοκλήρου γιατί μια φορά που τη δοκίμασα έτσι δεν μας άρεσε. Δεν στεκόταν καθόλου καλά το ζυμάρι, εκτός αν προσέθετα αυγό.

DSC_1606

Μάλιστα είναι από τις ελάχιστες συνταγές που χρησιμοποιώ πια μαργαρίνη , σε περιόδους νηστείας (που δεν θέλω να βάλω βούτυρο). Η γέμιση είναι και πάλι ευέλικτη αφού όπως είπα είναι ένα γλυκάκι καθημερινότητας που συμπληρώνει τον καφέ και τα ροφήματά μας, πρωινά, απογευματινά και βραδινά. Έτσι, εκ των πραγμάτων εκτός από τα μήλα που είναι το βασικό υλικό της γέμισης  έχω βάλει κατά καιρούς διάφορα. Δείτε διάφορες παραλλαγές στις παρατηρήσεις…

DSC_1604

Παρατηρήσεις

1)Έχω βάλει κατά καιρούς στη ζύμη: μισή κούπα καρύδια κοπανισμένα,  φουντούκια, αμύγδαλα, δαμάσκηνα ξερά, σύκα ξερά, σταγόνες σοκολάτας , κράνμπερις και ό,τι τέλος πάντως είχα στο σπίτι για εμπλουτισμό! Φυσικά με άλλο αποτέλεσμα κάθε φορά. Επίσης μπορούμε να σκορπίσουμε κομμάτια βουτύρου στη γέμιση, κανένα σφηνάκι λικέρ ή κονιάκ. Για πιο “επίσημη” παρουσίαση, μπορούμε να γαρνίρουμε με κύκλους  λιωμένης σοκολάτας την επιφάνεια.

2)Συνήθως βάζω μισή πλάκα βούτυρο για να μη λερώνω την κούπα και με βούτυρο… Είναι ελάχιστα παραπάνω αλλά δεν μου χάλασε ποτέ την πίτα. Σας είπα, τα υλικά  είναι του «κουτουρού» που λέμε εδώ στην Κρήτη.

3)Tη διατηρούμε σε σκεπαστή τουρτιέρα για να μην πάρει υγρασία ή την καλύπτουμε με μεμβράνη.

4)Θέλω να αντιστοιχίσω αυτή την ανάρτηση στον προορισμό  “Μήλος”  της Aegean! Βλέπετε, όταν ήμουν μικρή και μάθαμε τις Κυκλάδες στη Γεωγραφία , νόμιζα ότι ονομαζόταν έτσι επειδή είχα πολλά μήλα! Όταν έμαθα και για την έριδα ανάμεσα στις όμορφες της μυθολογίας, το μήλο που έδωσε ο Πάρις στην πανέμορφη θεά, και το άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου, ο συσχετισμός ενισχύθηκε! Αργότερα έμαθα για τον Μήλο, τον πρώτο οικιστή της Μήλου και για τα υπόλοιπα ιστορικά  του νησιού. Όταν την επισκεφτήκαμε το 2013 ενθουσιάστηκα με την ομορφιά της και την φιλοξενία των κατοίκων της . Είχα κάνει μάλιστα και αντίστοιχη ανάρτηση στο blog που μπορείτε να ξαναδιαβάσετε εδώ. Ακόμη και μηλέικη συνταγή είχα δώσει για το λικέρ φραγκόσυκο. Βλέπετε, εκεί πρόκειται να ζήσει με το μέλλοντα σύζυγό της ένα από τα παιδιά της οικογένειας , μια πολυαγαπημένη μου ανιψιά! Δεν ήταν λοιπόν δυνατόν να μην γίνει ανάρτηση για τον προορισμό της Μήλου, (προορισμός Aegean κι αυτός), στο πλαίσιο του διαγωνισμού του BHMAgourmet. για τα FoodBlogAwards2015.  Αν σας αρέσει το blog μου μπορείτε να το ψηφίσετε εδώ: http://www.tovima.gr/vimagourmet/foodblogawards15/candidates/Besttraditionalrecipies/article/?aid=716856

 

Καλή εβδομάδα! Mε λιγότερο πόνο και φόβο από την προηγούμενη, για όλο τον κόσμο!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο