Μια πιο ελαφριά εκδοχή αγαπημένου κέικ!
Θα μου πείτε και γιατί να παραλείψουμε το σιρόπι; Όπως θα δείτε, αφενός δεν είναι μόνο αυτή η διαφορά από την άλλη μου συνταγή, αφετέρου τα λίγο πιο στεγνά κέικ μεταφέρονται πιο εύκολα σε ταπεράκια γραφείου, σε σακούλες τροφίμων, ακόμη και τυλιγμένα σε χαρτί κουζίνας που λέει ο λόγος. Το δικό μου σιροπιαστό μυρμηγκάτο είναι αλήθεια πως είναι γλυκό-υπερπαραγωγή (με τα σιρόπια του και την καραμελένια επικάλυψη…) οπότε δεν προσφέρεται για την καθημερινότητα.
Επειδή λοιπόν εμείς (όχι εγώ, τα κορίτσια μου 😉 ) θέλουμε κάτι για μετά το μπάνιο αυτήν την εποχή μιας και μας παίρνει η νύχτα για να επιστρέψουμε στο σπίτι, φτιάχνω και ξαναφτιάχνω λιχουδιές που μπορούμε να πάρουμε στην παραλία. Περιμένουν στην ουρά για δημοσίευση συνταγές για γλυκά και λιχουδιές “παραλίας” που βέβαια μπαίνουν αργότερα και σε ταπεράκια ολοήμερου! Δεν είναι βέβαια μόνο καλοκαιρινό το κέικ αυτό, ταιριάζει σε όλες τις εποχές και για όλες τις ώρες. Θα το απολαύσουμε και με το πρωινό μας ρόφημα, και με τον απογευματινό καφέ ή χυμό.
Στο ψυγείο περίμεναν δυο γιαούρτια κοντά στη λήξη που έπρεπε να χρησιμοποιηθούν, αλεύρι και ελαιόλαδο υπάρχει (ευτυχώς) πάντα στο σπίτι και παρόλο που είχα μόνο δύο αυγά, μπήκα στη διαδικασία να ετοιμάσω ένα κέικ για τις εγγονούλες μου που δεν θα ήταν πολύ βαρύ και για μας. Η ελάττωση των αυγών και η χρήση ελαιολάδου αντί βουτύρου, αλλά και η παράλειψη του σιροπιού, έδωσαν ένα ωραίο κέικ που απολαύσαμε κι εμείς οι μεγάλοι, αλλά και οι μικρές κατανάλωσαν μέχρι και το τελευταίο ψίχουλο!
Το γιαούρτι και το ελαιόλαδο του έδωσαν την υγρασία που χρειάζεται και το γαρνίρισμα με ινδοκάρυδο (προαιρετικό…), θεωρώ ότι του πήγε πολύ. Αξιοποιήθηκε και το σιροπάκι που είχε ξεμείνει σε ένα βαζάκι από γλυκό σύκο…Παρόλο που έχω κι άλλη συνταγή στο τετράδιό μου για μυρμηγκάτο χωρίς σιρόπι (τρουφάτο το λέω απ’ ό,τι θυμάμαι), ελλείψει του τετραδίου εδώ που είμαστε αυτές τις μέρες, αυτοσχεδίασα. Θεωρώ ότι ο αυτοσχεδιασμός πέτυχε! Ας δούμε λοιπόν τη συνταγή.
Υλικά
250 gr γιαούρτι
300 gr ζάχαρη
2 αυγά
160 gr ελαιόλαδο
100-125 gr τρούφα σοκολάτα
1 σωληνάκι βανίλια
3 κουταλάκια μπέικιν
300 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για το γαρνίρισμα, 2-3 κουταλιές ινδοκάρυδο και σιρόπι από γλυκό του κουταλιού ή ελαφρά αραιωμένο μέλι.
Το κουταλάκι μου είναι 5ml
Επί το έργον
Ανάβουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς (αντιστάσεις). Σε ένα μπολ ανάμειξης βάζουμε τα αυγά, τη ζάχαρη και το γιαούρτι και τα χτυπάμε με αυγογδάρτη ή με μίξερ χεριού ώστε να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τη βανίλια και συνεχίζουμε το χτύπημα. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν και τα κοσκινίζουμε (με το μεγάλο στραγγιστήρι) πάνω από το μείγμα. Ενσωματώνουμε το αλεύρι με σπάτουλα και τέλος προσθέτουμε την τρούφα.
Αδειάζουμε σε λαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα ή σε φόρμα σιλικόνης (δείτε παρατηρήσεις), το μείγμα και ψήνουμε το κέικ λίγο πιο κάτω από την μεσαία σχάρα για 50-55 λεπτά, ακολουθώντας τις γενικές οδηγίες για κέικ. Αφήνουμε να μείνει 10 λεπτά στη φόρμα και το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Όταν κρυώσει λίγο το αλείφουμε με το σιρόπι του γλυκού ή με λίγο ελαφρά αραιωμένο μέλι, και το πασπαλίζουμε με το ινδοκάρυδο, ή απλώς κοσκινίζουμε λίγη αχνοζάχαρη στην επιφάνειά του.
Παρατηρήσεις
- Αντί αλεύρι για όλες τις χρήσεις μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και να παραλείψουμε το μπέικιν.
- Έβαλα το μπολ ανάμειξης πάνω στη ζυγαριά και ζύγιζα κάθε υλικό την ώρα που το πρόσθετα. Έτσι το αλεύρι ήταν 300gr (με το μάτι έχω εξοικειωθεί πια στο «όσο σηκώσει», αλλά εδώ θέλω να τα γράφω σωστά). Επίσης έβαλα ένα «πενηνταράκι» ελαιόλαδο που είναι δική μας μονάδα μέτρησης εδώ και είναι 160gr αφού αντιστοιχεί σε 50 δράμια. Σας έχω δείξει σε μια φανουρόπιτα περί τίνος πρόκειται 😉 ! Σε όγκο και με βάση την πυκνότητα του ελαιολάδου, είναι περίπου 180 ml.
- Η φόρμα της παρασκευής στις φωτογραφίες είναι 22cm αλλά έχει αρκετό ύψος. Η ποσότητα θα μπορούσε να μπει και σε κλασική φόρμα 24άρα.
- Επειδή τα γιαουρτάκια είναι των 200 gr και χρειαζόμαστε λίγο περισσότερο από ένα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το υπόλοιπο του δεύτερου κεσέ σε μια γιαουρτένια σάλτσα για καλοκαιρινή σαλάτα με βλίτα ή με φασολάκια…