Γλυκά

Μυρμηγκάτο κέικ χωρίς σιρόπι

Μυρμηγκάτο κέικ χωρίς σιρόπι

Μια πιο ελαφριά εκδοχή αγαπημένου κέικ!

Θα μου πείτε και γιατί να παραλείψουμε το σιρόπι; Όπως θα δείτε, αφενός δεν είναι μόνο αυτή η διαφορά από την άλλη μου συνταγή, αφετέρου τα λίγο πιο στεγνά κέικ μεταφέρονται πιο εύκολα σε ταπεράκια γραφείου, σε σακούλες τροφίμων, ακόμη και τυλιγμένα σε χαρτί κουζίνας που λέει ο λόγος. Το δικό μου σιροπιαστό μυρμηγκάτο είναι αλήθεια πως είναι γλυκό-υπερπαραγωγή (με τα σιρόπια του και την καραμελένια επικάλυψη…) οπότε δεν προσφέρεται για την καθημερινότητα.

Μυρμηγκάτο κέικ χωρίς σιρόπι

Επειδή λοιπόν εμείς (όχι εγώ, τα κορίτσια μου 😉 ) θέλουμε κάτι για μετά το μπάνιο αυτήν την εποχή μιας και μας παίρνει η νύχτα για να επιστρέψουμε στο σπίτι, φτιάχνω και ξαναφτιάχνω λιχουδιές που μπορούμε να πάρουμε στην παραλία. Περιμένουν στην ουρά για δημοσίευση συνταγές για γλυκά και λιχουδιές “παραλίας” που βέβαια μπαίνουν αργότερα και σε ταπεράκια ολοήμερου! Δεν είναι βέβαια μόνο καλοκαιρινό το κέικ αυτό, ταιριάζει σε όλες τις εποχές και για όλες τις ώρες. Θα το απολαύσουμε και με το πρωινό μας ρόφημα, και με τον απογευματινό καφέ ή χυμό.

Μυρμηγκάτο κέικ χωρίς σιρόπι

Στο ψυγείο περίμεναν δυο γιαούρτια κοντά στη λήξη που έπρεπε να χρησιμοποιηθούν, αλεύρι και ελαιόλαδο υπάρχει (ευτυχώς) πάντα στο σπίτι και παρόλο που είχα μόνο δύο αυγά, μπήκα στη διαδικασία να ετοιμάσω ένα κέικ για τις εγγονούλες μου που δεν θα ήταν πολύ βαρύ και για μας. Η ελάττωση των αυγών και η χρήση ελαιολάδου αντί βουτύρου, αλλά και η παράλειψη του σιροπιού, έδωσαν ένα ωραίο κέικ που απολαύσαμε κι εμείς οι μεγάλοι, αλλά και οι μικρές κατανάλωσαν μέχρι και το τελευταίο ψίχουλο!

Μυρμηγκάτο κέικ χωρίς σιρόπι

Το γιαούρτι και το ελαιόλαδο του έδωσαν την υγρασία που χρειάζεται και το γαρνίρισμα με ινδοκάρυδο (προαιρετικό…), θεωρώ ότι του πήγε πολύ. Αξιοποιήθηκε και το σιροπάκι που είχε ξεμείνει σε ένα βαζάκι από γλυκό σύκο…Παρόλο που έχω κι άλλη συνταγή στο τετράδιό μου για μυρμηγκάτο χωρίς σιρόπι (τρουφάτο το λέω απ’ ό,τι θυμάμαι), ελλείψει του τετραδίου εδώ που είμαστε αυτές τις μέρες, αυτοσχεδίασα. Θεωρώ ότι ο αυτοσχεδιασμός πέτυχε! Ας δούμε λοιπόν τη συνταγή.

Παρατηρήσεις

  1. Αντί αλεύρι για όλες τις χρήσεις μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και να παραλείψουμε το μπέικιν.
  2. Έβαλα το μπολ ανάμειξης πάνω στη ζυγαριά και ζύγιζα κάθε υλικό την ώρα που το πρόσθετα. Έτσι το αλεύρι ήταν 300gr (με το μάτι έχω εξοικειωθεί πια στο «όσο σηκώσει», αλλά εδώ θέλω να τα γράφω σωστά). Επίσης έβαλα ένα «πενηνταράκι» ελαιόλαδο που είναι δική μας μονάδα μέτρησης εδώ και είναι 160gr αφού αντιστοιχεί σε 50 δράμια. Σας έχω δείξει σε μια φανουρόπιτα περί τίνος πρόκειται 😉 ! Σε όγκο και με βάση την πυκνότητα του ελαιολάδου, είναι περίπου 180 ml.
  3. Η φόρμα της παρασκευής στις φωτογραφίες είναι 22cm αλλά έχει αρκετό ύψος. Η ποσότητα θα μπορούσε να μπει και σε κλασική φόρμα 24άρα.
  4. Επειδή τα γιαουρτάκια είναι των 200 gr και χρειαζόμαστε λίγο περισσότερο από ένα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το υπόλοιπο του δεύτερου κεσέ σε μια γιαουρτένια σάλτσα για καλοκαιρινή σαλάτα με βλίτα ή με φασολάκια

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο