Οι ασκορδουλάκοι είναι μια ακόμη από τις σαλάτες που συνηθίζουμε στην Κρήτη.
Μυρωδάτη και ξιδάτη συνοδεύει θαυμάσια όσπρια και κρεατικά . Πολλοί μάλιστα ισχυρίζονται ότι συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερίνης.
.
Ασκορδούλακας ή σκορδούλακας είναι η κρητική ονομασία του φυτού που επιστημονικά λέγεται muscari comosum και είναι άφθονο σ’ όλη την Ελλάδα.
Εδώ τρώμε το βολβό της ρίζας του κυρίως σαν σαλάτα. Μάλιστα η άλλη ονομασία τους είναι «βολβοί».
Γνωστό στους περισσότερους κρητικούς είναι το ανέκδοτο που αφορά ένα επαρχιώτη που πήγε να φάει σε ένα εστιατόριο στην πόλη. Παρήγγειλε λοιπόν βολβούς για να δει τι πράμα είναι αυτό και όταν ο εστιάτορας του έφερε ασκορδουλάκους απηύδησε:
– Α μπρε σύντεκνε γιάντα δε μούπες πως οι βολβοί είναι οι ασκορδουλάκοι και εγώ έχω ξεβαρεθεί να τσι τρώω…
Το να μαζέψει κανείς αρκετούς ασκορδουλάκους δεν είναι και πολύ εύκολη δουλειά γιατί η ρίζα τους βρίσκεται βαθιά σε σχέση με το μέγεθός τους.
Χαρακτηριστική είναι μια παλιά μαντινάδα (χρονολογείται τουλάχιστον από τη δεκαετία του 60), όπου ο μαντιναδολόγος θεωρεί μεν το μάζεμα των ασκορδουλάκων δύσκολη δουλειά αλλά το προτιμά και μάλιστα σύψωμα (χωρίς ψωμί) από το να βλέπει χωροφυλάκους! Ποιός ξέρει γιατί… Δύσκολες εποχές…
Καλλιά χω νάμαι σύψωμα
να βγάνω ασκορδουλάκους
καλλιά διαόλους να θωρώ
παρά χωροφυλάκους.
Ας δούμε λοιπόν πώς τους φτιάχνουμε!
Υλικά
Ασκορδουλάκοι
Aλάτι
Ξύδι από κρασί
Ελαιόλαδο
Αβάρσαμος (δυόσμος)
Φύλλα από φρέσκο σκόρδο
Επί το έργον
Καθαρίζουμε όπως τα κρεμμύδια τους ασκορδουλάκους και τους χαράσσουμε σταυρωτά.
Τους πλένουμε καλά και τους βάζουμε να βράσουν με μπόλικο νερό. Αφήνουμε να βράσουν 5 λεπτά και αλλάζουμε το νερό. Αυτό πρέπει να γίνει το λιγότερο τρεις φορές γιατί αλλιώς πικρίζουν.
Στο τελευταίο νερό , προσθέτουμε αλάτι και αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν.
Τους βγάζουμε από την κατσαρόλα και τους βάζουμε σε μπολ με ξύδι αραιωμένο με ελάχιστο νερό.Έτσι διατηρούνται στο ψυγείο τουλάχιστον 15 μέρες.
Όταν τους σερβίρουμε τους σταραγγίζουμε από το ξύδι και τους περιχύνουμε με καλό ελαιόλαδο. Τους πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο αβάρσαμο και σκορδόφυλλα.
Παρατηρήσεις
1) Επειδή δεν είναι εποχή των σκορδόφυλλων χρησιμοποίησα λαδάκι αρωματισμένο με σκόρδο
2) Αν θέλουμε να τους διατηρήσουμε περισσότερο καιρό τους βάζουμε γυάλινο βάζο με ξιδόνερο , λίγο αλάτι και λάδι τόσο ώστε να καλυφθεί η επιφάνεια κατά 1μισό περίπου εκατοστό.
3) Σε μια περιήγηση στο internet για να βρω την επιστημονική τους ονομασία έπεσα πάνω στην συνταγή της Κικής για το υπέργειο τμήμα του φυτού και το λουλούδι του, που τη βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα. Είδα επίσης ότι και η Πάρνηθα είναι γεμάτη από muscari comosum!
4) Οι φωτογραφίες του φυτού είναι από τις παρακάτω ιστοσελίδες:
http://es.treknature.com/gallery/photo52118.htm
http://www.broadleighbulbs.co.uk/images/autumn/miscim/muscaricomosum2.jpg
http://luirig.altervista.org/flora/muscari.htm
Δεν μπόρεσα ποτε να τους αγαπήσω τους ασκορδουλάκους, παρ΄όλο που ο ανδρας μου και οι φίλοι μας ,τρελαίνονται για αυτούς τους βολβούς!!!
Ετσι ,δεν ηξερα και πως φτιάχνεται η σαλάτα, τώρα τουλάχιστον θα μπορώ να την προσφέρω σε αυτούς που την αγαπάνε!!!
Πέρνα ,μια βόλτα απο το blog μου, εχει κάτι για σένα!!!
Καλό βράδυ!!!!
Den exw dokimasei pote alla tha thela kapoia mera … fantazomai pws den briskontai eukola edw sthn Amerikh an kai edw sthn Nea Yorkh briskeis ta panta! Tha to psaxw …
O άντρας μου τους λατρεύει αλλά πέρισυ που τους έφτιαξα απέτυχα παταγωδώς γιατί ήταν τελείως άνοστοι! Θα αγοράσω και φέτος και θα ακολουθήσω τη συνταγή σου!!!!
Δεν τους έχω φάει ποτέ αλλά σίγουρα θα τους δοκίμαζα όπως τους έχεις κάνει εσύ.
Ωραίες οι πληροφορίες που μας δίνεις 🙂
καλή σου μέρα
Τους τρώμε και εμείς πάρα πολύ,η μαμά μου όποτε κατέβω στη Κρήτη πάντα θα μου έχει φυλαγμένο ένα βάζο,μόνο για 'μένα!!!
Πολλά φιλιά!!!
Καλημέρα!!! Στη Σάμο λέγονται "σκορδαψοί" και ομολογώ οτι δεν τους έχω δοκιμάσει ποτέ… Σε αντίθεση με τους γονείς μου που τρελαίνονται 🙂 Λες να ήρθε η ώρα;;
Μια φορά μόνο τους έχω φάει στην ζωή μου και δεν με είχαν ενθουσιάσει
Λες να ξαναδοκιμάσω;
Φιλιά
Καλημέρα, η εισαγωγή σου κι οι πληροφορίες σου υπέροχα!!όχι πως δεν είναι ωραία η συνταγή!!
Αααααα! Κουρκουτσέλια!!!! Κι εδώ τρώνε βορβούς (βολβούς) και πιστεύω ότι είναι των μούσκαρι. Μα είναι καταπληκτικό μεζές! Κάνε βρε συ και κοκκινιστά τα λουλούδια με σκόρδο να δεις!!!
Αχ βρε μπαμπά και να 'ξερες υπολογιστές να'βλεπες πια αγαπημένη σου λιχουδιά μαγείρεψε η φίλη μου η Vita!!!
πωπω, τρελαίνομαι για βολβούς κι είναι ό,τι πρέπει για τσιπουράκι!! Λοιπόν, εμείς εδώ αυτό το φυτό το λέμε "κούκο"! Καλησπέρες!!!:)))
Ta eida stis agores, se menus ste tavernes kai ta paringkila….nostimo…aviva me to raki!
Την πρώτη φορά που μου είπαν το όνομά τους δεν τους πίστεψα, δεν μπορούσα να τους πιστέψω νόμιζα ότι με κορόιδευαν, δεν ξέρω γιατί, πάντως είναι νόστιμοι
Οπως και να λέγονται, είναι πολή νόστιμη σαλάτα-μεζεδάκι!
Εδώ τους συνηθίζουμε πολύ την Καθαρά Δευτέρα!
Για περάστε από τα λιλά μου παρακαλώ για να σας κάνω trendy!!!!!!!Βραβειάκι μυρίζει!!!
νομίζω ότι έχω φάει….είναι λίγο πικροί στη γεύση;
Ριρή έχουν φανατικούς φίλους πράγματι αλλά και μερικούς που δεν τους δοκιμάζουν
Μαρία καλώς ήρθες! Έχω την εντύπωση ότι σε περιήγηση στο δίκτυο το είδα το φυτό και σε αμερικάνικες ιστοσελίδες 🙂
Λίλα θέλουν να τους πιάσει το ξύδι και το αλάτι και τα μυρωδικά οπωσδήποτε!
Μάριον καιρός να τους δοκιμάσεις.Υπάρχουν μάλλον παντού αλλά δεν ξέρουν πολλοί ότο τρώγονται
Ειρήνη κι εμένα είναι από τα κρητικά πιάτα που μ' αρέσουν!
Γιώργο στα σχόλια υπάρχουν ήδη τρία διαφορετικά ονόματα! Δοκίμασέ τους.Κάτι ξέρουν οι γονείς σου 🙂
Αστέρι αν τους φτιάξεις με τα μυρωδικά που λέω είναι πολύ δροσερή σαλάτα.
Ξανθή ευχαριστώωωωω…
Κική το έχω στο πρόγραμμα να τα δοκιμάσω μετά που τα είδα στο μπλόγκ σου
Μαρίνα μόνο στο μπαμπά σου αρέσουν; Εσύ έχεις δοκιμάσει;
Όλγα τέταρτο το όνομα το δικό σας στη λίστα για τους ασκορδουλάκους! Κάθε τόπος και η ντοπιολαλιά του τελικά…
Πέτρο δεν ξερω αν τα βρεις στο Καναδά.Απ' ότι είδα υπάρχουν παντού!
Μανουσίνα δεν έχεις άδικο :-)Είναι αστείο το όνομά τους
Έλενα όντως! Το φόρτε τους είναι τη Σαρακοστή που υπάρχουν και άφθονα σκορδάκια
Λίλα ευχαριστώωωω…
Και λοιπόν κλπ. Αν δεν τους γλυκάνουμε σωστά ναι είναι λίγο πικροί.
Ένα καλό σκαπετάκι και να έχει βρέξει να είναι μαλακό το χώμα και βγαίνουνε μια οι ασκορδουλάκοι! Το πρόβλημα είναι το καθάρισμα! Η μάνα μου βάζει ψιλοκομμένο σκόρδο και μαιντανό ή άνιθο κάποιες φορές, με τον αβάρσαμο δεν τους έχω δοκιμάσει αλλά πιστεύω οτι θα είναι πολύ ωραία. Προφανώς ο αβάρσαμος ή ο μαιντανός μπαίνουν, για να τιθασεύσουν την μυρωδιά του σκόρδου.
Πολυ καλη δουλεια! Το αρθρο σου ειναι εντυπωσιακα πληροφοριακο! Ευχαριστω πολυ!
Zαχαρία τώρα είδα το σχόλιό σου! Ο αβάρσαμος και το φρέσκο σκορδάκι είναι το ιδανικό τους. Να τους δοκιμάσεις.
Ανώνυμε καλώς όρισες και σ' ευχαριστώ!
Γειά σας!! Παρακολουθώ…φανατικά τις συνταγές σας, οι οποίες πάντα είναι εξαιρετικές!! Στην Κόρινθο, απ'όπου είμαι, οι γονείς μου λένε τους ασκορδουλάκους..βροβιά (προφανώς παραλλαγή από το βολβοί)!! Σας ευχαριστούμε για τις συνταγές σας!!
Βίκη
EΓΩ ΤΟΥΣ ΕΜΑΘΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΡΑ ΜΟΥ ΣΤΗ ΒΟΙΩΤΙΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΛΙΕΡΓΙΣΩ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΟΥ ΝΑ ΒΡΩ ΣΠΟΡΟ ΞΕΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ
τον Οκτωβριο ειμουν στο Ρεθυμνο και σε ένα εστιατοριο στον πλατανο εφαγα κουνελι με ασκορδολακους με μια υπεροχη ασπρη σαλτσα,ρωτησα γι
α την συνταγή αλλα δεν μου την εδωσαν μηπως την ξερει κανεις να μου την δοσει? ευχαριστω.
[…] Ασκορδουλάκοι (Βολβοί) […]
[…] Ασκορδουλάκοι (Βολβοί) […]
[…] Bulbs salad from Cretan Gastronomy 8 Marinated octopus in oil & vinegar from Pepi’s kitchen […]
Μπορείτε να μου πείτε σας παρακαλώ πόσο καιρό μέγιστο μπορώ να τους διατηρήσω στο βάζο? Και αν με κάποιο τρόπο και πως διατηρούνται στην κατάψυξη? Σας ευχαριστώ πολυ, συγχαρητήρια για τις όμορφες συνταγές σας
μου λένε φίλοι ότι τους κρατάνε μέχρι το καλοκαίρι σε ξιδάλμη. Δεν τοέχω κάνει και δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω! Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια!
Mήπως ξέρετε την διατροφική τους αξία;
Μου είχε πει διαιτολόγος κάποια στιγμή ότι έχουν 50 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια.