Vegan/vegetarian

Ασκορδουλάκοι (βολβοί) σαλάτα

Ασκορδουλάκοι (βολβοί) σαλάτα
Παραδοσιακή σαλάτα, πολύ αγαπημένη στους Κρητικούς!

Οι ασκορδουλάκοι είναι μια ακόμη από τις σαλάτες που συνηθίζουμε στην Κρήτη.
Μυρωδάτη και ξιδάτη συνοδεύει θαυμάσια όσπρια και κρεατικά . Πολλοί μάλιστα ισχυρίζονται ότι συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερίνης.
.

Ασκορδουλάκοι (βολβοί) σαλάτα

Ασκορδούλακας ή σκορδούλακας είναι η κρητική ονομασία του φυτού που επιστημονικά λέγεται muscari comosum και είναι άφθονο σ’ όλη την Ελλάδα.

Ασκορδουλάκοι (βολβοί) σαλάτα

Εδώ τρώμε το βολβό της ρίζας του κυρίως σαν σαλάτα. Μάλιστα η άλλη ονομασία τους είναι «βολβοί».

Γνωστό στους περισσότερους κρητικούς είναι το ανέκδοτο που αφορά ένα επαρχιώτη που πήγε να φάει σε ένα εστιατόριο στην πόλη. Παρήγγειλε λοιπόν βολβούς για να δει τι πράμα είναι αυτό και όταν ο εστιάτορας του έφερε ασκορδουλάκους απηύδησε:
– Α μπρε σύντεκνε γιάντα δε μούπες πως οι βολβοί είναι οι ασκορδουλάκοι και εγώ έχω ξεβαρεθεί να τσι τρώω…

DSC_1363

Το να μαζέψει κανείς αρκετούς ασκορδουλάκους δεν είναι και πολύ εύκολη δουλειά γιατί η ρίζα τους βρίσκεται βαθιά σε σχέση με το μέγεθός τους.

DSC_1360

Χαρακτηριστική είναι μια παλιά μαντινάδα (χρονολογείται τουλάχιστον από τη δεκαετία του 60), όπου ο μαντιναδολόγος θεωρεί μεν το μάζεμα των ασκορδουλάκων δύσκολη δουλειά αλλά το προτιμά και μάλιστα σύψωμα (χωρίς ψωμί) από το να βλέπει χωροφυλάκους! Ποιός ξέρει γιατί… Δύσκολες εποχές…

Καλλιά χω νάμαι σύψωμα
να βγάνω ασκορδουλάκους
καλλιά διαόλους να θωρώ
παρά χωροφυλάκους.

Ασκορδουλάκοι (βολβοί) σαλάτα

Ας δούμε λοιπόν πώς τους φτιάχνουμε!

Ασκορδουλάκοι (βολβοί) σαλάτα

 

Παρατηρήσεις

1) Επειδή δεν είναι εποχή των σκορδόφυλλων χρησιμοποίησα λαδάκι αρωματισμένο με σκόρδο
2) Αν θέλουμε να τους διατηρήσουμε περισσότερο καιρό τους βάζουμε γυάλινο βάζο με ξιδόνερο , λίγο αλάτι και λάδι τόσο ώστε να καλυφθεί η επιφάνεια κατά 1μισό περίπου εκατοστό.

DSC_1366

3) Σε μια περιήγηση στο internet για να βρω την επιστημονική τους ονομασία έπεσα πάνω στην συνταγή της Κικής για το υπέργειο τμήμα του φυτού και το λουλούδι του, που τη βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα. Είδα επίσης ότι και η Πάρνηθα είναι γεμάτη από muscari comosum!
4) Οι φωτογραφίες του φυτού είναι από τις  παρακάτω ιστοσελίδες:
http://es.treknature.com/gallery/photo52118.htm
http://www.broadleighbulbs.co.uk/images/autumn/miscim/muscaricomosum2.jpg
http://luirig.altervista.org/flora/muscari.htm

 

Καλά να είστε, καλά να περνάτε! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο