Vegan/vegetarian

Μυζήθρα πανέ με σουσάμι: ένα γλυκό του πενταλέπτου!

 

Η γλυκιά μυζήθρα (ανθότυρο τη λένε οι Χανιώτες) είναι από τα
αγαπημένα μας νωπά τυριά εδώ στην Κρήτη και πρώτη ύλη σε πολλά από τα γλυκά (ανεβατά καλιτσούνια,  λυχναράκια, μπουρεκάκια) και
τα μυζηθροπιτάκια μας. Οι “τετυρωμένοι πλακούντες” που θα έλεγαν και οι ιστορικοί της διατροφής, είναι συνηθισμένα επιδόρπια στο κρητικό εδεσματολόγιο.
Τελευταία μάλιστα  χρησιμοποιούμε τη μυζήθρα και σε γλυκά τύπου cheesecake και
mousse  , προσαρμόζοντας συνταγές της διεθνούς
γαστρονομίας στα καθ’ ημάς… Μάλιστα και ο Σ. Παρλιάρος την έχει χρησιμοποιήσει σε σχετική συνταγή. Σήμερα λοιπόν θα σας πω ποιο είναι το πιο εύκολο
γλυκό με μυζήθρα. Ένα γλυκό του πενταλέπτου!
Μπορεί να σερβιριστεί πολλές διαφορετικές
ώρες. Από το πρωινό μας  με χυμό φρούτων
ως το απογευματινό μας , μετά τον καφέ με παγωμένο νεράκι. Η καλύτερή του όμως ώρα
είναι μετά από το φαγητό, σαν επιδόρπιο με μια παγωμένη χωνευτική ρακή!
Υλικά:

 

Περίπου 300 γραμμάρια μυζήθρα που έχουμε αφήσει να στραγγίξει

 

1 ασπράδι αυγού χτυπημένο ελαφρά

 

½ κούπα αλεύρι

 

¾ κούπας σουσάμι καβουρντισμένο και χοντροαλεσμένο

 

1κοφτό  κουταλάκι
κανελογαρύφαλλα

 

Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

 

Μέλι για το σερβίρισμα.

 

Επί το έργον:

 

Κόβουμε τη μυζήθρα σε φέτες πάχους 1-1,5 cm και μετά σε
κομμάτια με πλευρά 5-6 cm.
Τα πανάρουμε με τη γνωστή σειρά:
Πρώτα τα περνάμε από το αλεύρι, μετά από το ασπράδι
και στο τέλος από το σουσάμι μέσα στο οποίο έχουμε ανακατέψει τα κανελογαρύφαλλα.
Βάζουμε το ελαιόλαδο στο τηγάνι να κάψει αλλά όχι να
καπνίσει και τηγανίζουμε την παναρισμένη μυζήθρα και από τις δυο πλευρές σε μέτρια θερμοκρασία.
Δεν βάζουμε πολλά κομμάτια μαζί για να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού. Δεν πρέπει να καεί το σουσάμι γιατί πικρίζει , οπότε πρέπει να τηγανιστεί λίγο.
 Την
βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας και τη σερβίρουμε ζεστή με μπόλικο μέλι! Αν τη
σερβίρουμε μετά από φαγητό, η ρακή επιβάλλεται…

 

Παρατηρήσεις:

 

1)
Όπως έχω ξαναγράψει έχω σχεδόν πάντα στο ψυγείο καβουρντισμένο
σουσάμι σε ένα γυάλινο βαζάκι. Έτσι σε τέτοιες εφαρμογές που συνηθίζουμε εμείς
εδώ στην Κρήτη το έχω εύκολο (σε παντός είδους μυζηθρόπιτες θεωρούμε απαραίτητο
το σουσάμι,  αλλά και σε σαλάτες  και σε πολλά άλλα).

 

2)
Η μυζήθρα δεν πρέπει να είναι πολύ υγρή. Γι αυτό
,αν είναι «της ημέρας», την τυλίγουμε με  πετσέτα και  τη βάζουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας για να
στραγγίξει τα υγρά της.
3) Μπορούμε να έχουμε έτοιμα τα παναρισμένα κομμάτια στο ψυγείο και να τα τηγανίσουμε την ώρα που θα τα σερβίρουμε.

 

4)    Για τους πιο τολμηρούς των αλμυρόγλυκων γεύσεων,
η συνταγή αυτή γίνεται και με άλλα τυριά όπως φέτα (ήπιας γεύσης)  και γλυκιά μαλακή γραβιέρα.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Vita

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές