γαστρονομίας στα καθ’ ημάς… Μάλιστα και ο Σ. Παρλιάρος την έχει χρησιμοποιήσει σε σχετική συνταγή. Σήμερα λοιπόν θα σας πω ποιο είναι το πιο εύκολο γλυκό με μυζήθρα. Ένα γλυκό του πενταλέπτου!
Υλικά
Περίπου 300 γραμμάρια μυζήθρα που έχουμε αφήσει να στραγγίξει
1 ασπράδι αυγού χτυπημένο ελαφρά
½ κούπα αλεύρι
¾ κούπας σουσάμι καβουρντισμένο και χοντροαλεσμένο
1κοφτό κουταλάκι κανελογαρύφαλλα
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Μέλι για το σερβίρισμα.
Επί το έργον
Κόβουμε τη μυζήθρα σε φέτες πάχους 1-1,5 cm και μετά σε κομμάτια με πλευρά 5-6 cm. Τα πανάρουμε με τη γνωστή σειρά:
Πρώτα τα περνάμε από το αλεύρι, μετά από το ασπράδι και στο τέλος από το σουσάμι μέσα στο οποίο έχουμε ανακατέψει τα κανελογαρύφαλλα.
Βάζουμε το ελαιόλαδο στο τηγάνι να κάψει αλλά όχι να καπνίσει και τηγανίζουμε την παναρισμένη μυζήθρα και από τις δυο πλευρές σε μέτρια θερμοκρασία.
Δεν βάζουμε πολλά κομμάτια μαζί για να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού. Δεν πρέπει να καεί το σουσάμι γιατί πικρίζει , οπότε πρέπει να τηγανιστεί λίγο.
Την βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας και τη σερβίρουμε ζεστή με μπόλικο μέλι! Αν τη σερβίρουμε μετά από φαγητό, η ρακή επιβάλλεται…
Παρατηρήσεις
- Όπως έχω ξαναγράψει έχω σχεδόν πάντα στο ψυγείο καβουρντισμένο σουσάμι σε ένα γυάλινο βαζάκι. Έτσι σε τέτοιες εφαρμογές που συνηθίζουμε εμείς εδώ στην Κρήτη το έχω εύκολο (σε παντός είδους μυζηθρόπιτες θεωρούμε απαραίτητο
το σουσάμι, αλλά και σε σαλάτες και σε πολλά άλλα). - Η μυζήθρα δεν πρέπει να είναι πολύ υγρή. Γι αυτό,αν είναι «της ημέρας», την τυλίγουμε με πετσέτα και τη βάζουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίξει τα υγρά της.
- Μπορούμε να έχουμε έτοιμα τα παναρισμένα κομμάτια στο ψυγείο και να τα τηγανίσουμε την ώρα που θα τα σερβίρουμε.
- Για τους πιο τολμηρούς των αλμυρόγλυκων γεύσεων, η συνταγή αυτή γίνεται και με άλλα τυριά όπως φέτα (ήπιας γεύσης) και γλυκιά μαλακή γραβιέρα.
σκεφτομουν να φιαξω κατι αναλογο σε αλμυρη εκδοχη!!! η γλυκεια πρεπει να ειναι πολυ νοστιμη.
καλη κυριακη
ειρηνη
Προσωπικά Ειρήνη προτιμώ τη γραβιέρα
από όλα τα υπόλοιπα 🙂
Εμείς οι "τολμηροί" το κάνουμε τακτικά με γιδοτύρι, ξαλμυρισμένο καμιά φορά.
Ειδικά στο σκάφος, όπου οι προμήθειες είναι περιορισμένες και μικρό εξοπλισμό, μετά το μπισκοτολούκουμο, είναι το δημοφιλέστερο γλυκό.
Καλή Κυριακή!
Εσείς οι ναυτικοί έχετε υπέροχες απλές ιδέες πολύ συχνά!
Λοιπόν, λατρεύω αυτές τις γεύσεις. Τί ωραία ιδέα!
Εμένα μου αρέσει και η εκδοχή με τη φέτα-το ίδιο νόστιμη. Αχ, μου άνοιξες την όρεξη, πρωινιάτικα, και χρησιμοποίησα όλη τη μυζήθρα που είχα χθες σε πίτα. Φτου.
Καλή Κυριακή!
Πελαγία σε όλες τις εκδοχές έχει τη χάρη του! Και είναι τόσο απλό!
Τέλειο το γλυκάκι σου vita μου τρελαίνομαι!
Ευχαριστώ Έρι μου!
υποκλίνομαι σε τέτοια γεύση!
Cook να το δοκιμάσεις σε όλες τις εκδοχές. Αξίζει και είναι εύκολο!
Με φέτα το φτιάχνω πολύ συχνά, βάζω μάλιστα και παπαρουνόσπορο.
Αλλά με τη μυζήθρα άλλο πράγμα, τέλειο!!!!
Καλό υπόλοιπο Κυριακής Βαγγελιώ μου, φιλιά!
Ωραία η ιδέα του παπαρουνόσπορου Έλενα! Θα δοκιμαστεί!
ti mas ekanes twra; toso aplo kai toso nostimo, aman aman!
to ftiaxnw kai gw me xalloumi epidi den vriskontai myzithra edw pera.
makari na rthw to kalokairi, na tsimpisw ligaki =)
Α ωραία! Θα το δοκιμάσω και με χαλούμι! Το χαλούμι "πάει" με το τηγάνι! Είναι δύσκολη η αποστολή μυζήθρας αλλιώς θα σου έστελνα. Αλλά θα έχει χαλάσει μέχρι να φτάσει 🙂 !
nai to kserw, den yparxei periptosi.
Μμμμ! Τέλειο φαίνεται Vita! Θα το δοκιμάσω και σε αλμυρή εκδοχή.
Καλό βράδυ!
Περιμένω εντυπώσεις Selcouth!
Πολύ ωραίο Vita μου. Απλο & τόσο ιδιαίτερο.
Εμείς τρώμε πολύ μυζήθρα, ο γιος μου δηλαδη κι έχει και προτίμηση στην μυζήθρα Κρήτης 🙂
Φιλιά
Είναι λίγο πιο πλούσια σε λιπαρά Μάριον αλλά είναι πολύ νόστιμη. Έχει δίκιο ο γιός σου 🙂
Μου έστειλε η Λίνα μυζήθρα σπιτική αλλά πρέπει να μου στραγγίξει να δω αν θα μπορώ να την κόψω.
Τρελαίνομαι για αυτό το έδεσμα!!
Καλή εβδομάδα!!
Ξανθή υπενθυμίζω ότι οι Χανιώτες
άλλο πράγμα λένε μυζήθρα 🙂
Τελειο το γλυκο!!!!!ΑΧ!!!!!! και ναχα τωρα ενα κοματι!!!!!
Μελανούρι μου της στιγμής είναι. Μέχρι να το σκεφτείς γίνεται!
Το υπέροχο γλυκό, απλό αλλά νόστιμο.Μία εξαιρετική ιδέα να φέρει επί του σκάφους.
Να προσπαθήσω.
Μια αγκαλιά, σας δούμε σύντομα.
Ανναμαρία και γίνεται με πολλά τυριά. Θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις κάποιο ιταλικό!
Υπέροχο επιδόρπιο, ιδανικό για να σφραγίσει το τραπέζι μας!
Ακριβώς Ερμιόνη. Σαν επιδόρπιο είναι ιδανικό!
ΥΠΕΡΟΧΟ ΓΛΥΚΟ!!!ΤΕΛΕΙΟ!!!!
ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ!!!ΦΙΛΙΑ!!!
Παίρνω αυτό και σας αφήνω τις σαρδέλλες! 😉
Μμμμμμ! Τέλεια ιδέα! Θα γίνει πράξη πολύ σύντομα! Μία ερώτηση μόνο: Γιατί μόνο ασπράδι στο πανάρισμα; Για πιο ελαφριά γεύση και μυρωδιά ή χαλάει κάτι;
Νατάσα ελπίζω να σας άρεσε. Ακριβώς για τους λόγους που λες βάζω μόνο ασπράδι! Επειδή περνάει γρήγορα από το τηγάνι αυτό το γλυκό δεν θέλω να μυρίζει αυγουλίλα αλλά και να βαραίνει… Το ασπράδι εξασφαλίζει το κόλλημα του σουσαμιού.
Το σουσάμι γιατί να είναι καβουρντισμένο αφού η παναρισμένη μυζήθρα θα τηγανιστεί ? Δεν θα μαυρίσει περισσότερο? Ευχαριστω
Δεν έχετε άδικο απλά αλέθεται πιο εύκολα το ελαφρά καβουρδισμένο σουσάμι. Αν το θέλετε ολόκληρο μπορείτε να μη το καβουρδίσετε. Πολύ εύστοχη η παρατήρησή σας. Ευχαριστώ!