VIDEOS

Σιροπιαστά μηλοπιτάκια (VIDEO)

Σιροπιαστά μηλοπιτάκια (VIDEO)

Τα εκλεκτά μηλοπιτάκια της κυρίας Ελένης!

Υπάρχουν κι άλλα εκλεκτά μηλοπιτάκια στο site, τα εκλεκτά μηλοπιτάκια της μαμάς μου, αλλά θα αδικούσα τα σημερινά αν δεν τα χαρακτήριζα εκλεκτά. Παρόλο που είναι εντελώς διαφορετικής υφής και τελικής γεύσης από εκείνα της μαμάς μου, είναι από τα καλύτερα μηλοπιτάκια που έχουμε δοκιμάσει. Εκλεκτά σιροπιαστά μηλοπιτάκια λοιπόν θα ήταν ο σωστός τίτλος.

Σιροπιαστά μηλοπιτάκια (VIDEO)

Όπως έχω ξαναγράψει, φέτος το καλοκαίρι εμπλούτισα το συνταγολόγιό μου με νέες συνταγές επειδή είχα την τύχη μέσα στις ταλαιπωρίες που περάσαμε να κάνω νέες γνωριμίες και να συναναστραφώ με ανθρώπους από άλλες περιοχές της χώρας αλλά και όλου του κόσμου. Γι μια φορά ακόμη διαπίστωσα όπως σας έχω ήδη πει πως το φαγητό ενώνει. Είναι μια κουβέντα, ένα θέμα που όλοι έχουμε κάτι να πούμε!

Σιροπιαστά μηλοπιτάκια (VIDEO)

Κάτι έμεινε λοιπόν απ’ αυτές τις συναναστροφές! Κάποιες συνταγές από τα μπλοκάκια και τα σημειωματάρια που αποκωδικοποιώ τώρα (ξέρετε, είχαν δοθεί σε κουταλιές-φλιτζάνια-όσο σηκώσει κλπ κλπ), αξίζουν πραγματικά τον κόπο. Θα τις δοκιμάσουμε σιγά σιγά όλες!Ανάμεσά τους και τούτα εδώ τα μηλοπιτάκια. Είναι τόσο εκλεκτά, που αποφασίσαμε να τα γυρίσουμε και σε video για να μπορέσουν να τα φτιάξουν ακόμη και όσοι έχουν μικρότερη εμπειρία με τα γλυκίσματα.

Σιροπιαστά μηλοπιτάκια (VIDEO)

Τα είχα φτιάξει πριν από 2 μήνες ως κέρασμα «ειδικής περίστασης» και όσοι τα δοκίμασαν ενθουσιάστηκαν. Είπα λοιπόν να κρατήσω λίγο ακόμη τη συνταγή αδημοσίευτη και να την εμφανίσω μαζί με video για τον λόγο που προανέφερα. Να ξέρετε, πως πάντα ψάχνω μήπως συνταγές που μου δίνουν φίλοι είναι από δημοσιεύσεις άλλων sites. Μου έχει συμβεί κι αυτό: να μου στείλουν (ελπίζω καλοπροαίρετα), 5-6 συνταγές που τις βρήκα αυτούσιες στο διαδίκτυο! Aυτή εδώ όχι μόνο δεν είναι δημοσιευμένη αλλά απ’ ότι είδα δεν υπάρχουν ανάλογες συνταγές, τουλάχιστον σε ελληνικές ιστοσελίδες!

Σιροπιαστά μηλοπιτάκια (VIDEO)

Ήρθε λοιπόν η ώρα της, σήμερα μέρα γιορτής για την πρωτεύουσα του νομού μας, για τους απανταχού Καστρινούς! Εορταστικά, υπέροχα και στην εμφάνιση και στη γεύση θα μας βγάλουν ασπροπρόσωπους σε κάθε περίσταση. Άλλωστε ο Νοέμβρης και ο Δεκέμβρης έχουν πολλές γιορτές και όλο και κάποιοι θα αναζητήσουν καινούρια κεράσματα!

Σιροπιαστά μηλοπιτάκια (VIDEO)

Αλλά και ως καθημερινό ή κυριακάτικο οικογενειακό γλυκάκι να τα δούμε, θα μας αποζημιώσουν για τον κόπο μας οι εκφράσεις ικανοποίησης των αγαπημένων μας! Να μην τα παραλέω, δεν έχουν περισσότερο κόπο από άλλα μηλοπιτάκια αλλά σίγουρα θέλουν παραπάνω χρόνο από ένα κέικ. Σας βεβαιώνω όμως ότι αξίζουν και τον κόπο και τον χρόνο που θα τους διαθέσουμε!

Σιροπιαστά μηλοπιτάκια (VIDEO)

Παρατηρήσεις

  • Είναι πολύ πιο νόστιμα αν μπουν 2-3 ώρες στο ψυγείο. Ιδανικά, τα φτιάχνουμε από την προηγούμενη και μένουν παραπάνω ώρες στο ψυγείο, σκεπασμένα με μεμβράνη (ή τα βάζουμε σε μπολ που κλείνει).
  • Όπως συμβαίνει με όλα τα σιροπιαστά αν μαλακώσουν πολύ μπορεί να έχουμε κάποια απώλεια στο σιρόπιασμα. Πρέπει λοιπόν αφού τα σιροπιάσουμε να τα μεταχειριστούμε «απαλά» μέσα στο ινδοκάρυδο για να μη διαλυθούν. Όταν μπουν στο ψυγείο γίνονται πιο σταθερά.
  • Το σιρόπιασμα μπορεί να γίνει και με τον τρόπο που σιροπιάζουμε τα μελομακάρονα, αλλά πάντα κρύο σιρόπι-ζεστά μηλοπιτάκια για να τραβήξουν. Στο video ήταν καυτά τα μηλοπιτάκια (μόλις είχαν βγει από το φούρνο) και το σιρόπι το είχα στο ψυγείο για να κρυώσει πιο γρήγορα.
  • Με τις ποσότητες που δίνω έφτιαξα αυτή τη φορά 20 μηλοπιτάκια αλλά την προηγούμενη τα έφτιαξα λίγο μικρότερα και βγήκαν 25. Την πρώτη φορά μου περίσσεψε λίγη γέμιση, αλλά ήταν τόσο νόστιμη που καταναλώθηκε στη στιγμή!
  • Προτίθεμαι να φτιάξω τα σιροπιαστά μηλοπιτάκια και με άλλη ζύμη που σηκώνει σιρόπιασμα, σε νηστίσιμη εκδοχή (π.χ. ζύμη μελομακάρονων). Επίσης σκέφτομαι και την εκδοχή της γέμισης με κυδώνια (όλες τις μηλόπιτες τις έχω φτιάξει και ως κυδωνόπιτες). Θα σας πω τα αποτελέσματα.

Ευχαριστώ κι από δω την κυρία Ελένη που μου έδωσε την συνταγή, κι εύχομαι να είναι όλα καλά στη ζωή της. Δεν ξέρω αν θα μπορέσει να δει την ανάρτηση, αλλά εγώ την ευχαριστώ έτσι κι αλλιώς!

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Χρόνια Πολλά σε όσους και όσες γιορτάζουν σήμερα! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο