Τα εκλεκτά μηλοπιτάκια της κυρίας Ελένης!
Υπάρχουν κι άλλα εκλεκτά μηλοπιτάκια στο site, τα εκλεκτά μηλοπιτάκια της μαμάς μου, αλλά θα αδικούσα τα σημερινά αν δεν τα χαρακτήριζα εκλεκτά. Παρόλο που είναι εντελώς διαφορετικής υφής και τελικής γεύσης από εκείνα της μαμάς μου, είναι από τα καλύτερα μηλοπιτάκια που έχουμε δοκιμάσει. Εκλεκτά σιροπιαστά μηλοπιτάκια λοιπόν θα ήταν ο σωστός τίτλος.
Όπως έχω ξαναγράψει, φέτος το καλοκαίρι εμπλούτισα το συνταγολόγιό μου με νέες συνταγές επειδή είχα την τύχη μέσα στις ταλαιπωρίες που περάσαμε να κάνω νέες γνωριμίες και να συναναστραφώ με ανθρώπους από άλλες περιοχές της χώρας αλλά και όλου του κόσμου. Γι μια φορά ακόμη διαπίστωσα όπως σας έχω ήδη πει πως το φαγητό ενώνει. Είναι μια κουβέντα, ένα θέμα που όλοι έχουμε κάτι να πούμε!
Κάτι έμεινε λοιπόν απ’ αυτές τις συναναστροφές! Κάποιες συνταγές από τα μπλοκάκια και τα σημειωματάρια που αποκωδικοποιώ τώρα (ξέρετε, είχαν δοθεί σε κουταλιές-φλιτζάνια-όσο σηκώσει κλπ κλπ), αξίζουν πραγματικά τον κόπο. Θα τις δοκιμάσουμε σιγά σιγά όλες!Ανάμεσά τους και τούτα εδώ τα μηλοπιτάκια. Είναι τόσο εκλεκτά, που αποφασίσαμε να τα γυρίσουμε και σε video για να μπορέσουν να τα φτιάξουν ακόμη και όσοι έχουν μικρότερη εμπειρία με τα γλυκίσματα.
Τα είχα φτιάξει πριν από 2 μήνες ως κέρασμα «ειδικής περίστασης» και όσοι τα δοκίμασαν ενθουσιάστηκαν. Είπα λοιπόν να κρατήσω λίγο ακόμη τη συνταγή αδημοσίευτη και να την εμφανίσω μαζί με video για τον λόγο που προανέφερα. Να ξέρετε, πως πάντα ψάχνω μήπως συνταγές που μου δίνουν φίλοι είναι από δημοσιεύσεις άλλων sites. Μου έχει συμβεί κι αυτό: να μου στείλουν (ελπίζω καλοπροαίρετα), 5-6 συνταγές που τις βρήκα αυτούσιες στο διαδίκτυο! Aυτή εδώ όχι μόνο δεν είναι δημοσιευμένη αλλά απ’ ότι είδα δεν υπάρχουν ανάλογες συνταγές, τουλάχιστον σε ελληνικές ιστοσελίδες!
Ήρθε λοιπόν η ώρα της, σήμερα μέρα γιορτής για την πρωτεύουσα του νομού μας, για τους απανταχού Καστρινούς! Εορταστικά, υπέροχα και στην εμφάνιση και στη γεύση θα μας βγάλουν ασπροπρόσωπους σε κάθε περίσταση. Άλλωστε ο Νοέμβρης και ο Δεκέμβρης έχουν πολλές γιορτές και όλο και κάποιοι θα αναζητήσουν καινούρια κεράσματα!
Αλλά και ως καθημερινό ή κυριακάτικο οικογενειακό γλυκάκι να τα δούμε, θα μας αποζημιώσουν για τον κόπο μας οι εκφράσεις ικανοποίησης των αγαπημένων μας! Να μην τα παραλέω, δεν έχουν περισσότερο κόπο από άλλα μηλοπιτάκια αλλά σίγουρα θέλουν παραπάνω χρόνο από ένα κέικ. Σας βεβαιώνω όμως ότι αξίζουν και τον κόπο και τον χρόνο που θα τους διαθέσουμε!
Υλικά
Α. Για το σιρόπι:
375 ml νερό (1,5 κούπα)
220 gr ζάχαρη (1 κούπα)
1 ξυλάκι κανέλας μήκους 5 περίπου
15 ml χυμό λεμονιού (1 κουταλιά)
30-50 gr μέλι (1 γεμάτη κουταλιά)
Β. Για τη γέμιση
Περίπου 250- 300 gr τριμμένα μήλα (ζυγισμένα καθαρισμένα)
25 gr βούτυρο γάλακτος (1 κουταλιά)
100-120 gr ζάχαρη (μισή κούπα ή λίγο λιγότερη)
1 κουταλάκι κανέλα τριμμένη
½ κουταλάκι γαρύφαλλο ή μοσχοκάρυδο τριμμένο
60 gr καρύδια κοπανισμένα σαν ψίχουλα ψωμιού (όχι σκόνη)
Γ. Για τη ζύμη
50 gr (2 κουταλιές) βούτυρο γάλακτος σε θερμοκρασία δωματίου
100 ml ελαιόλαδο (αφαιρούμε περίπου 2 κουταλιές από 1/2 κούπα)
1 μέτριο αυγό
120 gr ζάχαρη
75 gr γιαούρτι ( αφαιρούμε 1 κουταλιά από μισό κεσεδάκι)
Περίπου 320 gr αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Δ. Για την επικάλυψη
80- 100 gr καρύδα
Και προαιρετικά, 2-3 κουταλιές τρούφα σοκολάτας
Επί το έργον
Επί το έργον:
Δείτε αναλυτικά την παρασκευή τους στο video που ακολουθεί, και τις παρατηρήσεις παρακάτω. Όπως πάντα, είμαι στη διάθεσή σας για κάθε απορία.
Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να μην χάνετε κανένα βίντεο της σελίδας μας!
Παρατηρήσεις
- Είναι πολύ πιο νόστιμα αν μπουν 2-3 ώρες στο ψυγείο. Ιδανικά, τα φτιάχνουμε από την προηγούμενη και μένουν παραπάνω ώρες στο ψυγείο, σκεπασμένα με μεμβράνη (ή τα βάζουμε σε μπολ που κλείνει).
- Όπως συμβαίνει με όλα τα σιροπιαστά αν μαλακώσουν πολύ μπορεί να έχουμε κάποια απώλεια στο σιρόπιασμα. Πρέπει λοιπόν αφού τα σιροπιάσουμε να τα μεταχειριστούμε «απαλά» μέσα στο ινδοκάρυδο για να μη διαλυθούν. Όταν μπουν στο ψυγείο γίνονται πιο σταθερά.
- Το σιρόπιασμα μπορεί να γίνει και με τον τρόπο που σιροπιάζουμε τα μελομακάρονα, αλλά πάντα κρύο σιρόπι-ζεστά μηλοπιτάκια για να τραβήξουν. Στο video ήταν καυτά τα μηλοπιτάκια (μόλις είχαν βγει από το φούρνο) και το σιρόπι το είχα στο ψυγείο για να κρυώσει πιο γρήγορα.
- Με τις ποσότητες που δίνω έφτιαξα αυτή τη φορά 20 μηλοπιτάκια αλλά την προηγούμενη τα έφτιαξα λίγο μικρότερα και βγήκαν 25. Την πρώτη φορά μου περίσσεψε λίγη γέμιση, αλλά ήταν τόσο νόστιμη που καταναλώθηκε στη στιγμή!
- Προτίθεμαι να φτιάξω τα σιροπιαστά μηλοπιτάκια και με άλλη ζύμη που σηκώνει σιρόπιασμα, σε νηστίσιμη εκδοχή (π.χ. ζύμη μελομακάρονων). Επίσης σκέφτομαι και την εκδοχή της γέμισης με κυδώνια (όλες τις μηλόπιτες τις έχω φτιάξει και ως κυδωνόπιτες). Θα σας πω τα αποτελέσματα.
Ευχαριστώ κι από δω την κυρία Ελένη που μου έδωσε την συνταγή, κι εύχομαι να είναι όλα καλά στη ζωή της. Δεν ξέρω αν θα μπορέσει να δει την ανάρτηση, αλλά εγώ την ευχαριστώ έτσι κι αλλιώς!
Τι όμορφα φαίνονται! Θα περιμένω και την νηστίσιμη εκδοχή τους λόγω των ημερών που έρχονται! Σας ευχαριστούμε.
Ναι, θα τα φτιάξω οπωσδήποτε! Κι για λόγους αποφυγής συγών και βουτύρου!
Καλησπέρα, φαίνονται υπέροχα τα μηλοπιτάκια σας. Μια διευκρίνηση παρακαλώ σ’ότι αφορά το λάδι της ζύμης, είναι 100ml; Το ρωτώ γιατί 1κσ. είναι 15ml. Ευχαριστώ
Καλημέρα! Έχετε δίκιο, είναι ασαφές έτσι όπως το γράφω… Είναι 100ml. Έπρεπε να γράφω “αφαιρούμε περίπου 2 κουταλιές από 1/2 κούπα”… Πάω να το διορθώσω.