Η καλύτερή μου μηλόπιτα!
μάλιστα ένα μήλο μόνο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα, εμείς φιλοδοξούμε να καλύψουμε την καλοκαιρινή αποχή από τον πρώτο μήνα!
Υλικά
Ζύμη :
1 πακέτο βούτυρο γάλακτος ή μαργαρίνη αν νηστεύουμε (των 250 γραμμαρίων)
1 πακέτο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (των 500 γραμμαρίων)
6 κουταλιές σούπας νερό
Εναλλακτικά:
1 γιαούρτι (όσων λιπαρών θέλουμε, κατά προτίμηση μεσαίας περιεκτικότητας)
Ελαιόλαδο όσο το μπολάκι του γιαουρτιού
Ελάχιστο αλάτι
1 πακέτο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (των 500 γρ)
Γέμιση:
4-5 μήλα (ανάλογα το μέγεθός τους)
1 κούπα σκούρα ζάχαρη
½ κούπα λευκή κρυσταλλική ζάχαρη
1 κουταλάκι γλυκού κανέλα
½ κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο
2-3 κουταλιές ζάχαρη άχνη και λίγη κανέλα για πασπάλισμα
Επί το έργον
Δείτε το κατατοπιστικό βιντεάκι μας!
Φτιάχνουμε το ζυμάρι :
Για την πρώτη εκδοχή κόβουμε το παγωμένο βούτυρο σε κυβάκια και προσθέτουμε το αλεύρι και το νερό. Με γρήγορες κινήσεις ζυμώνουμε ώστε να έχουμε μια σχεδόν ομοιoγενή ζύμη. Για την δεύτερη
εκδοχή ανακατεύουμε το γιαούρτι με το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το αλάτι και το αλεύρι. Αφήνουμε να ξεκουραστεί κανένα μισάωρο.
Εν τω μεταξύ , ανακατεύουμε σε ένα μπολ τις ζάχαρες και τα μπαχαρικά και καθαρίζουμε τα μήλα. Τα κόβουμε σε έκτα ή σε όγδοα, ανάλογα το μέγεθος και τη σκληρότητά τους.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη, το ένα ελάχιστα μεγαλύτερο από το άλλο. Ανοίγουμε σε χοντρό φύλλο (ανάμεσα σε χαρτί αν κολλά στον πλάστη μας) το πρώτο , σε μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από την κλασική ταρτιέρα των 28 cm ή σε τετράγωνο ταψάκι 28Χ28. Αν θέλουμε πιο λεπτή τη ζύμη μπορούμε να αυξήσουμε λίγο τις διαστάσεις.
Όπως είναι πάνω στο χαρτί παίρνουμε το ζυμάρι μας και το βάζουμε σε ταψάκι (μαζί με το χαρτί, ή το αναποδογυρίζουμε να απλωθεί χωρίς το χαρτί) Σκορπάμε το μισό περίπου μείγμα ζάχαρης και πάνω στρώνουμε τα κομμάτια μήλου. Καλύπτουμε με την υπόλοιπη ζάχαρη. Ανοίγουμε το δεύτερο κομμάτι φύλλο και το απλώνουμε πάνω από τα μήλα.Γυρίζουμε τις άκρες του πρώτου ώστε να κλειστεί καλά η γέμιση μέσα στη ζύμη.
Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα, στους 180 βαθμούς (προθερμασμένος φούρνος) για 45-50 λεπτά. Πολλές φορές βγαίνει λίγη καραμέλα από τις ενώσεις αλλά δεν μας πειράζει. Αφήνουμε να σταθεί 10 λεπτά ή ακόμη και να κρυώσει και κοσκινίζουμε στην επιφάνειά της την αχνοζάχαρη. Πασπαλίζουμε και με λίγη κανέλα.
Η μηλόπιτά μας σερβίρεται χλιαρή αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου και συνοδεύεται με
παγωτό, άγλυκη κρέμα γάλακτος ή ανθόγαλα.
Παρατηρήσεις
- Συχνά προσθέτω στη γέμιση λίγες σταφίδες ή/και λίγα καρύδια. Επίσης πολλές φορές ραντίζω τα μήλα με λίγο κονιάκ ή κάποιο αρωματικό λικέρ.
- Σε περίπτωση νηστείας κάνω το δεύτερο ζυμάρι και αντικαθιστώ το γιαούρτι με χυμό πορτοκαλιού.
- Έχω χρησιμοποιήσει κατά καιρούς όλους τους τύπους σκούρας ζάχαρης . Με όλες γίνεται νόστιμη, αν και προσωπικά προτιμώ την πολύ σκούρα από μελάσσα που είναι λίγο υγρή.
Άσχετα από τη μηλόπιτα (ενδιαφέρουσα) να ξαναθυμηθώ την παλιά ανάρτηση με το ανθόγαλα (το ξινό δεν το γνωρίζω)… Τι τύχη να βρίσκεστε σε τόσο "πλούσιο" τόπο! Αθήνα σε ένα γαλακτοπωλείο στο κέντρο βρίσκω, αλλά μάλλον το δικό σας θα είναι καλύτερο (από τη λαϊκή πάλι;). Καλή συνέχεια.
Ε.
Ε, έχουμε κι εμείς τα τυχερά μας στην επαρχία :-). Αυτό εδώ είναι το λεγόμενο ξύγαλο κάτι ανάμεσα σε τυρί κρέμα και γιαούρτι που είναι πολύ βελουτέ. Ο παραγωγός που το αγοράζω (ναι από τη λαϊκή) μου λέει ότι το αναφέρει σαν ανθόγαλο επειδή δεν ξέρουν πολλοί το ξύγαλο
Καλησπέρα, τα πρώτα μήλα τα αγόρασα πριν μια βδομάδα αλλά παρόλο που είναι από γνωστό με καλή ποιότητα φέτος δεν μου αρέσουν.
Ωραία η πίτα σου θα τη δοκιμάσω.
Καλή εβδομάδα.
Κι εγώ Ξανθή είμαι πολύ παράξενη στα μήλα… Ούτε πολύ σκληρά ούτε πολύ μαλακά ούτε πολύ γλυκά ούτε πολύ ξινά! Μετριότητες μ' αρέσουν!
Μπράβο, Βαγγελιώ, κι εγώ ως γνήσια μηλο-φάγος, την καταγράφω! Έχω δοκιμάσει και τα νηστήσιμα μηλοπιτάκια σου κι ήτανε πολύ ωραία!
Ευχαριστώ Μάρθα! Ετούτη εδώ μάλλον είναι καλύτερη 🙂
Πολυ ωραια η μηλοπιτα σου Βαγγελιω μου! Θα την δοκιμασω, μιας και ολο βρισκονται μηλα στο ψυγειο μας…
Καλη εβδομαδα!
Κι εγώ Μαρίνα πάντα έχω μήλα οπότε έχω τις μηλόπιτες σαν λύση ανάγκης για κέρασμα…
Αυτή τη ζύμη με το λάδι και το γιαούρτι πρέπει να την δοκιμάσω οπωσδήποτε με την μηλόπιτα, Βαγγελιώ μου.
Καλή εβδομάδα καλή μου.
Στη μηλόπιτα Πηνελόπη είναι καλύτερη η ζύμη βουτύρου εδώ που τα λέμε, εκτός αν υπάρχουν ειδικοί λόγοι 🙂
Την λατρεύω την μηλόπιτα!!! Πεντανόστιμη η συνταγή σου και θα δοκιμαστεί οπωσδήποτε!!! Καλή εβδομάδα!
Περιμένω εντυπώσεις Βάσω αν την δοκιμάσεις τελικά!
Θα την κάνω οπωσδήποτε!
Μόλις την εκτελέσω θα σου πω αν την πέτυχα!
Σε φιλώ:*
Χρυσούλα εννοείται ότι με ενδιαφέρει η κριτική σου!
Αυτό το "χωρίς αυγά" μου αρέσει πολύ γιατί μπορεί να γίνει και νηστίσιμη!
Φιλιά και καλή εβδομάδα Βαγγελιώ!
Ναι Ερμιόνη μου! Στις νηστείες την κάνω και με μαργαρίνη και είναι εξ ίσου νόστιμη!
Αυτή είναι η πραγματική Μηλόπιτα !
Μπράβο …..
Αυτό νομίζω κι εγώ Καμικάζι! Οι άλλες είναι μάλλον κέικ μήλου…
Βαγγελιώ μου, απλή και με υλικά που υπάρχουν στο σπίτι όπως ανέφερες!Πάρα πολύ ωραία!
Φιλιά πολλά!
Ελένη μου, είναι λύση ανάγκης (για κέρασμα) γιατί έχω πάντα τα υλικά της και γίνεται πολύ εύκολα χωρίς μίξερ κλπ…
Εχω ιδιαίτερη αδυναμία στις "κλειστές" μηλόπιτες και η δική σου φαίνεται τόσο νόστιμη Βαγγελιώ μου!
Φιλιά, καλή βδομάδα!
Έλενα να τη δοκιμάσεις αφού σου αρέσουν οι κλειστές. Είναι πολύ νόστιμη και εύκολη!
…και μία φλυτζάνα καφέ…και το τζάκι να καίει…
Χάρη στη μηλόπιτα έφτιαξα την εικόνα…!!!
Άσε που το μάτι του συζυγατούλη μου έπεσε στην εικόνα της και μου ζητάει επειγόντως να του φτιάξω…!!!
Εμείς ακόμη καλοκαιράκι έχουμε Μαρίνα μου…Σε σημείο ενόχλησης πλέον!
Χειμώνιασε ε ? Ωρα για μηλόπιτες !!!
Φιλιά
Conna μου 32 βαθμούς είχαμε σήμερα! Εντάξει, σερβίρεται μια χαρά και με παγωτό 🙂
Εξαιρετική η μηλόπιτά σου και πολύ αρωματική.
Καλοφάγωτη να είναι!
Συμφωνώ με τα προτεινόμενα ζυμαράκια βάσης. Με όλα γίνεται υπέροχη.
Κι εγώ αγαπώ τη σκούρα ζάχαρη, γιατί δίνει και γεύση στα γλυκά.
Φιλιά, καλό βράδυ.
Πολύ λαχταριστή μηλόπιτα Βαγγελιώ. Εγώ έχω καλομάθει στην ολλανδική και δεν την αλλάζω αλλά η δικιά σου μ' αρέσει γιατί είναι σκεπαστή. Την σημειώνω!
E τώρα είναι η εποχή τους. Αν και ακόμα δεν έχω βρει αρωματικά μήλα.
Δεν ξέρω κάτι τους κάνουν.
Ωραία η μηλόπιτά σου (μου θυμίζει τις μηλόπιτες της Γιαγιάς-Ντακ 🙂 έτσι κλειστή που είναι)..
Και καρύδια πάνε και σταφίδες.
Μου άνοιξες την όρεξη.
Καλό βράδυ
Φιλιά
Πως και μου ξέφυγε μηλόπιτα;;;;; Λατρεμένο γλυκάκι. Φιλάκια
Την εφτιαξα μόλις και τώρα ψήνεται…..για να δουμε:)!!!!
Ελπίζω να σας αρέσει. Ευχαριστώ για την επίσκεψη και περιμένω εντυπώσεις!
μολις την φουρνισα κι εγω,,την λατρευουμε οικογενειακως αλλα εχω μια ταση να μην την πετυχαινω..πολυ ευκολη και τα παιδια με βοηθησαν με την παρασκευη της..επισης και οικονομικο γλυκακι!!ευχαριστω πολυ..περιμενω μια φιλη με το κοριτσακι της ευχομαι να με βγαλει ασπροπροσωπη!!
[…] , κάθε μια με τη χάρη της. Λατρεύουμε την κλειστή μηλόπιτα και τα νηστίσιμα μοναστηριακά μηλοπιτάκια. Αλλά και […]
Ευκολη, νοστιμη πραγματικη μηλοπιτα!!!
Ευχαριστώ πολύ! Προσωπικά, τη θεωρώ την καλύτερή μου μηλόπιτα, ασχέτως ότι φτιάχνω και άλλες για χατήρια 😉
Έκανα την εκδοχή με το ελαιόλαδο και το γιαούρτι, καταπληκτική!!!!!
Χαίρομαι πολύ που σας άρεσε και ευχαριστώ που μπήκατε στον κόπο να μας γράψετε τις εντυπώσεις σας! Καλό Πάσχα!