Τρώμε σε λιγότερο από 20 λεπτά!
Έτσι κι αλλιώς τα πιάτα με ζυμαρικά είναι η εύκολη και ευπρόσδεκτη λύση όταν θέλουμε να βάλουμε γρήγορα ένα πιάτο στο τραπέζι. Αρέσουν σε όλους, δεν θέλουν πολλά συνοδευτικά (αυτά τα ίδια συνοδεύουν άλλα πιάτα συνήθως) και παρασκευάζονται γρήγορα. Μερικές φορές μάλιστα πιο γρήγορα από γρήγορα!
Ένα μεγάλο πλεονέκτημα των ζυμαρικών είναι ότι συνδυάζονται με πολλά υλικά κι έτσι σε κάθε εποχή του χρόνου υπάρχουν εύκολες σάλτσες για να συνδυάσουμε με φρέσκα υλικά. Σ’ αυτή τη λογική είναι και τούτη η μακαρονάδα που θεωρώ ότι είναι απόλυτα καλοκαιρινή αφού τα κολοκυθάκια πρέπει να είναι στον καιρό τους! Αν έχουν μάλιστα και αθούς, τόσο το καλύτερο!
Ο σημερινός συνδυασμός είναι από τους πιο επιτυχημένους της εποχής και το αποτέλεσμα είναι ένα χορταστικό και εύκολο πιάτο που ετοιμάζεται στο πι και φι! Μέχρι να στρώσουμε το τραπέζι σερβίρουμε κιόλας! Και το φαγητό μας είναι πλήρες αφού και τα λαχανικά του περιέχει και τα ζυμαρικά του και τα γαλακτοκομικά του. Τουτέστιν και βιταμίνες και υδατάνθρακες και πρωτεΐνες και λίπη!
Η «σάλτσα» με τα κολοκυθάκια και τα καρότα ταιριάζει και με κοντά και με μακριά ζυμαρικά. Την σερβίρουμε και με σπαγγέτι και με κοντά ζυμαρικά όπως φαρφάλες, βίδες, πέννες κλπ. Ανάλογα πόσο γρήγορα θέλουμε να βράσουν! Ακόμη, ελαττώνοντας το ελαιόλαδο και χρησιμοποιώντας κατάλληλα γαλακτοκομικά, μπορούμε να πούμε πως έχουμε μια νόστιμη μακαρονάδα διαίτης!
Υλικά
Για κάθε μερίδα:
120 gr άβραστα ζυμαρικά
2 μέτρια κολοκυθάκια ή ένα κομμάτι κολοκύθας αντιστοίχου μεγάθους
½ μεγάλο καρότο
1 σκελίδα σκόρδο
30 ml (2 κουταλιές) ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
½ κεσεδάκι (100gr) γιαούρτι ή 50gr κρεμώδες τυρί
Περίπου 30 gr κεφαλοτύρι ή άλλο σκληρό τυρί τριμμένο
Επί το έργον
Βάζουμε το νερό για τα ζυμαρικά να βράσει με λίγο αλάτι (σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου). Πλένουμε καλά τα κολοκυθάκια και τα καρότα (αυτά τα καθαρίζουμε κιόλας) και τα τρίβουμε στον τρίφτη της ντομάτας. Σε ένα τηγάνι σωτάρουμε το σκόρδο με το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα τριμμένα λαχανικά. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία να μαραθούν. Θα χρειαστούν περίπου 10-15 λεπτά. Προσθέτουμε στο τηγάνι το γιαούρτι και ανακατεύουμε να πάει παντού και να έχουμε μια ωραία δεμένη σάλτσα.
Ωστόσο θα βράσουμε και τα ζυμαρικά. Τα στραγγίζουμε (να μείνουν όμως μέσα στην κατσαρόλα) και αδειάζουμε πάνω τους το περιεχόμενο του τηγανιού. Ανακατεύουμε να πάει παντού η σάλτσα μας και σερβίρουμε. Πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί και απολαμβάνουμε!
Παρατηρήσεις
- Δίνω τα υλικά ανά μερίδα γιατί αυτά τα πιάτα είναι πιο νόστιμα μόλις τα μαγειρέψουμε και δεν θέλουμε να μείνουν. Οι ποσότητες όμως είναι μάλλον ενδεικτικές. Δηλαδή αρκετές φορές έχω διπλασιάσει τα λαχανικά ανά μερίδα.
- Επιλέγουμε πολύ φρέσκα κολοκυθάκια (βάζουμε και τον ανθό τους αν έχουν) και καρότα και θέλουμε να «κρατάνε» λίγο, να μη λιώσουν. Είναι πολύ πιο γευστικό έτσι το πιάτο μας και πιο καλοκαιρινό θα έλεγα!
- Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ζυμαρικά ολικής άλεσης.
- Αν θέλουμε αφαιρούμε το σκόρδο πριν αδειάσουμε τη σάλτσα στα ζυμαρικά για να είναι πιο διακριτική η μυρωδιά του στο πιάτο μας.
- Αν βάλουμε κρεμώδες τυρί ανάλογα με το πόσο εύκολα λιώνει μπορούμε να προσθέσουμε λίγο γάλα για να αποκτήσει τη ρευστότητα που θέλουμε.
[…] Ζυμαρικά με κολοκυθάκια και καρότα […]