Άριστο αποτέλεσμα και σε τούτη την πίτα ο χυλός μου!
Υποσχέθηκα ότι θα δοκιμάσω την τεχνική και σε κιμαδόπιτα από την πρώτη ανάρτηση για τον «μαγικό» μου χυλό. Δείτε λοιπόν σήμερα την εφαρμογή του σε κιμαδόπιτα, που κανείς δεν θα καταλάβει πως είναι φτιαγμένη με φύλλο κρούστας! Να επαναλάβω ότι το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό και λύνει τα χέρια σε όσους και όσες δεν έχουνε εμπειρία στο άνοιγμα φύλλων αλλά και για όλους εμάς όταν θέλουμε γρήγορες και νόστιμες πίτες!
Το έλεγα και τότε ότι αναβαθμίζεται πολύ με αυτόν το χυλό το φύλλο κρούστας, και το διαπιστώσαμε και με την κιμαδόπιτα. Επειδή είχα προμηθευτεί αρκετό νωπό φύλλο (από εργαστήριο) τις μέρες των εορτών, το έχω διατηρήσει στην κατάψυξη χωρισμένο σε εξάδες φύλλων. Παρόλο που ο ιδιοκτήτης του εργαστηρίου με βεβαίωσε ότι αυτό το φύλλο ξανακαταψύχεται, εγώ δεν συνηθίζω την “επανακατάψυξη”. Έτσι άλλωστε είναι πολύ βολική η χρήση του για συνταγές σε μικρές ή μεγάλες ποσότητες.
Τούτη η κιμαδόπιτα είναι η μισή δόση της κανονικής μου, κι έτσι αν κάποιος την θέλει ολόκληρη, απλώς θα διπλασιάσει τα υλικά που δίνω παρακάτω στη γέμιση και θα δει την ανάρτηση για μια συσκευασία φύλλου του εμπορίου. Για μας, δυο άτομα τώρα, οι 6 καλές μερίδες που έδωσαν αυτές οι ποσότητες ήταν αρκετές. Έφτασαν και για την επόμενη μέρα (που σημειωτέον εξακολουθεί να είναι πολύ νόστιμη η κιμαδόπιτα).
Δεν θα πω πολλά, άλλωστε η εφαρμογή της διαδικασίας έχει δοθεί αναλυτικά σε παλιότερη ανάρτηση. Τα υλικά για τη γέμιση και την αναλογία γέμισης-φύλλου-χυλού θέλω μόνο να επισημάνω. Θα χαρώ να τη δοκιμάσετε και να σας αρέσει γιατί είναι μια πίτα που μπορούμε να απολαύσουμε και ως κύριο πιάτο με μια σαλάτα εποχής δίπλα της!
Υλικά
6 φύλλα κρούστας
Για τον χυλό:
75 ml γάλα
60 ml νερό
1 αυγό
30 ml ελαιόλαδο
Για τη γέμιση:
300 gr κιμάς
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
45-60ml (3-4 κουταλιές) ελαιόλαδο
30 ml κρασί
Αλάτι
Πιπέρι
200 gr συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας ή πελτές διαλυμένος σε λίγο νερό ή τη σάλτσα που συνηθίζουμε
120 gr γραβιέρα ή άλλο τυρί της επιλογής μας κομμένη σε μικρούς κύβους
Επί το έργον
Σε βαθύ τηγάνι σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τον κιμά. Ανακατεύουμε να αλλάξει χρώμα και όταν απορροφήσει τα υγρά του και αρχίσει να τσιγαρίζεται σβήνουμε με το κρασί. Αλατοπιπερώνουμε και σιγομαγειρεύουμε για κανένα εικοσάλεπτο. Προσθέτουμε τον χυμό και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 10-15 λεπτά ακόμη. Όποτε χρειάζεται προσθέτουμε νερό, αλλά φροντίζουμε να έχει απορροφηθεί όταν αποσύρουμε από το μάτι τον κιμά. Αφήνουμε στην άκρη και ετοιμάζουμε τον χυλό: χτυπάμε στο multi όλα τα υλικά του…
Σε ελαφρά λαδωμένο σκεύος με διαστάσεις περίπου 23Χ23 (ή και λίγο μεγαλύτερο) απλώνουμε τα μισά φύλλα κομμένα στα δύο αλείφοντας κάθε κομμάτι με 2-3 κουταλιές από τον χυλό. Απλώνουμε τη γέμιση αφού προσθέσουμε το τυρί σε κύβους. Γυρίζουμε τα περισσεύματα να κλείσουν τη γέμιση και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, πάλι αλείφοντας κάθε κομμάτι με χυλό. Χαράσουμε σε μερίδες και περιχύνουμε με όσο χυλό έχει περισσέψει. Αφήνουμε την πίτα μας να σταθεί για 1 ώρα περίπου και ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο (αντιστάσεις), λίγο πιο κάτω από την μεσαία σχάρα για 45 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
Παρατηρήσεις
- Πιο πολλές φωτογραφίες από τη διαδικασία υπάρχουν στην ανάρτηση με την συνταγή του χυλού.
- O κιμάς είναι μοσχαρίσιος, αλλά και μείγμα με άλλους κιμάδες (χοιρινο-αρνίσιο) ταιριάζει σ’ αυτήν την κρεατόπιτα.Ανάλοχα με το πόσο λιπαρός είναι, ρυθμίζουμε την ποσότητα του ελαιολάδου
- Η πίτα είναι ιδανική για αξιοποίηση του κιμά που μας έχει περισσέψει από μακαρονάδα. Μη σας πω πως καλό είναι να φτιάξουμε περισσότερο «επί τούτου», για να έχουμε έτοιμη τη γέμιση!
- Τα μπαχαρικά είναι θέμα προσωπικού γούστου. Εκτός από πιπέρι, εμείς αγαπάμε και το κύμινο ή το μοσχοκάρυδο στις κιμαδόπιτες!
Καλημέρα, εξαιρετική φαίνεται και αυτή η πίτα. Θα μπορούσατε να γράψετε τις διαστάσεις του ταψιού, γιατί σας διέφυγε;
Ωωω! Έχετε απόλυτο δίκιο! Ευχαριστώ που το προσέξατε, σπεύδω να το συμπληρώσω!
Υπέροχη πίτα, μια ερώτηση το τυράκι πότε το βάζουμε;
Σας ευχαριστώ που το προσέξατε, συμπληρώθηκε!
Ο χυλός είναι γνωστός και στην Τουρκία και στις βαλκανικές χώρες.
Δεν ισχυρίστηκα ότι είναι δική μου επινόηση…Ποτέ δεν καπηλεύτηκα δημιουργίες άλλων, και πριν δημοσιεύσω συνταγές κάνω ενδελεχή αναζήτηση για την προέλευσή τους! Ακόμη και συνταγές που μου στέλνουν φίλες και φίλοι της σελίδας, δεν δημοσιεύονται πριν εξετάσω μήπως τις έχουν πάρει από αλλού. Προφανώς δεν πήγατε στα λινκ που συνηθίζω να βάζω στις αναρτήσεις μου για να διαβάσετε πώς προέκυψε η χρήση αυτού του χυλού στις συνταγές μου. Προς ενημέρωσή σας, δείτε την αρχική ανάρτηση για τον συγκεκριμένο χυλό όπου αναφέρεται επί λέξει η παρατήρησή σας: https://www.cretangastronomy.gr/2022/12/pitta-magikos-chilos/