Έξω από την κουζίνα

Η χαρουπιά μου…

Η χαρουπιά μου…
Ένας από τους πιο όμορφους και παραγωγικούς τόπους της νότιας Κρήτης, μετατράπηκε μέσα σε 36 περίπου ώρες σε  μαύρο τοπίο. Για πολλούς η πυρκαγιά στην επαρχία Βιάννου μπορεί να ήταν ακόμη μια είδηση από τις πολλές πανομοιότυπες κάθε καλοκαιρινής περιόδου,  αλλά για μας που έχουμε δεσμό με τον τόπο ήταν πόνος ψυχής. Ακόμη και οι πιο αδιάφοροι δεν γίνεται να μείνουν ασυγκίνητοι μπροστά στο μέγεθος της καταστροφής. Όταν μάλιστα αυτό το ολοκαύτωμα είναι το δεύτερο για την επαρχία Βιάννου. Το πρώτο οφειλόταν στους γερμανούς. Το δεύτερο σε ποιούς;
Η χαρουπιά μου…
Οι  πρώτοι υπολογισμοί-απολογισμοί μιλούν για 50000 καμένα
ελαιόδεντρα, για στρέμματα καμένα κηπευτικά , για πολλά νεκρά ζώα και μελίσσια.
Η χαρουπιά μου…

Δεν μπόρεσα και δεν ήθελα να κατεβώ στο γιαλό. Άλλοι είχαν σοβαρότερες απώλειες από μας. Ζωτικής σημασίας
που λένε. Μα σφίχτηκε η καρδιά μου στην είδηση ότι κάηκε η χαρουπιά μου. Η χαρουπιά μου, αυτή που έδωσα μάχη να διατηρηθεί έγινε κάρβουνο! Θυμάστε πόσο καμάρωνα εδώ γι αυτήν;  

Είναι άδικο να κλαίω για τη χαρουπιά και όχι για τα λιγοστά ελαιόδεντρα γύρω της (χάθηκαν κι αυτά), αλλά αυτό το δέντρο το αγαπούσα λίγο παραπάνω.Η χαρουπιά έδωσε την αφορμή για δάκρυα που είχαν πολλές αιτίες…
Η χαρουπιά μου…
Κάποιοι μου είπαν πως μπορεί να σωθεί τελικά και να ξαναβλαστήσει. Θα το προσπαθήσω αλλά για την ώρα
είμαι απογοητευμένη, στενοχωρημένη  και οργισμένη. Δεν ξέρω γιατί είμαι οργισμένη.
Η χαρουπιά μου…
Ίσως γιατί κυκλοφορεί ευρέως ότι όλη αυτή η καταστροφή ήταν αποτέλεσμα εμπρησμού. Έχουν συλλάβει λέει και υπόπτους. Ίσως γιατί οι ντόπιοι ισχυρίζονται ότι δεν έγινε ό,τι έπρεπε από τους αρμόδιους (δεν εννοούν την πυροσβεστική) για να αποτραπεί ή έστω να περιοριστεί το κακό (χρόνια τώρα σε όλους τους τομείς, οι αρμόδιοι σ’ αυτόν τον τόπο πάντα αναρμόδιοι αποδεικνύονται). Ίσως γιατί στις αποψινές τοπικές ειδήσεις περίσσεψαν οι υποσχέσεις αποζημιώσεων και αποκαταστάσεων…

 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο