Και βέβαια, ένας υπέροχος προορισμός!
Κάποιοι από τις φίλες και τους φίλους της σελίδας έχουν δει ήδη την κοινοποίηση σχετικού δημοσιεύματος μηλέικου site για την εκδήλωση που θα περιγράψω παρακάτω, και έχω ήδη αρκετές ερωτήσεις για το τι έγινε στη Μήλο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Πολλοί από μας δεν ξέρουν τη σχέση των δυο νησιών από την αρχαιότητα, ίσως δεν έχουν ασχοληθεί με τους δεσμούς που συνδέουν Κρητικούς και Μηλιούς (και ειδικά τους Αδαμαντινούς).
Ο Αδάμας ιδρύθηκε από Σφακιανούς το 1824 που έφυγαν από την Κρήτη μετά την καταστολή της επανάστασης των Σφακίων (έχει αδελφοποιηθεί από το 1994 με το Ασφένδου Σφακίων). Αναζητείστε τη σχέση των δύο τόπων. Είναι άκρως ενδιαφέρουσα. Αυτό ήταν το θέμα της εξαιρετικής εκδήλωσης στην οποία είχα την τιμή να συμμετέχω, αφού ανάμεσα στα άλλα δρώμενα ήταν και ένα με θέμα τη γαστρονομία.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Σύλλογο «Ένωση Φίλων Αδάμαντα» με μεγάλη προσοχή και επιμέλεια. Από πολύ νωρίς ρωτήθηκα αν μπορούσα να είμαι εκεί το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, και όταν όλα κανονίστηκαν αποδέχτηκα την ιδιαίτερα τιμητική πρόταση. Ο κύριος Βασίλης Παπικινός (ιδιοκτήτης και σεφ του περίφημου Αλευρόμυλου) και η κυρία Φλώρα Τουρλού, πρόεδρος του Συλλόγου, έκαναν ό,τι ήταν δυνατόν για να διευκολύνουν τη μετάβασή μου στη Μήλο, και ο Κώστας με τη Χρυσούλα την άνετη διαμονή μου!
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε όλα όσα κάνουν τέτοιες εκδηλώσεις αξιόλογες. Αποβραδίς, το απόγευμα της Κυριακής, ένα υπέροχο κυκλαδίτικο πανηγύρι στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας με άφθονα κεράσματα και αρτοκλασίες. Τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο λιμάνι του Αδάμαντα, την πόλη που ίδρυσαν όπως προανέφερα οι Κρήτες με καταγωγή από τα Σφακιά, και ήταν πολλές και ενδιαφέρουσες.
Η εμπεριστατωμένη ομιλία του αξιόλογου ιστορικού-αρχαιολόγου Δρ. Παύλου Κοτρωνάκη ανέδειξε με τον καλύτερο τρόπο τις σχέσεις των δύο νησιών, και το συγκρότημα του Πέτρου Σαριδάκη πλαισίωσε με κρητική και νησιώτικη μουσική την εκδήλωση. Στο γαστρονομικό κομμάτι είχα την τιμή να μαγειρέψω δίπλα στον μοναδικό κύριο Ηλία Μαμαλάκη! Θεωρώ ότι η γνωριμία με τον κύριο Μαμαλάκη και την σύζυγό του ήταν από τις καλύτερες στιγμές του τριήμερου ταξιδιού μου. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο απλοί και ευπροσήγοροι είναι και εκείνος και η κυρία Ντορίτα. Εκτός από τον κ. Μαμαλάκη, μαγείρεψαν οι σεφ Β. Παπικινός (του Αλευρόμυλου) και Μ. Βαμβακάρης (από το εστιατόριο Γλαρονήσια).
Επέλεξα να μαγειρέψω χοιρινό με μάραθα, παρόλο που είναι σχετικά όψιμα αυτήν την εποχή. Η Μήλος είναι γεμάτη αρωματικά μάραθα και –αν και θα έπρεπε να είναι λίγο πιο τρυφερά- ήθελα να δείξω τον εξαιρετικό συνδυασμό τους τονίζοντας την απλότητα και την καθαρότητα των υλικών της κρητικής κουζίνας και τη χρήση του μάραθου στην Κρήτη.
Το φαγητό «έδεσε» με τον μοναδικό μηλέικο πελτέ και ελπίζω ότι όσοι το δοκίμασαν να το φτιάξουν στο σπίτι τους. Δοκίμασα βέβαια και τις άλλες παρασκευές και κράτησα τις συνταγές! Ζήτησα μάλιστα από τον κύριο Μαμαλάκη την άδεια να φτιάξω και να δημοσιεύσω στο site τη συνταγή του. Είναι τόσο γενναιόδωρος που δέχτηκε ευχαρίστως!
Πέρα όμως από την εκδήλωση, πρέπει να πω δυο λόγια για το νησί. Το είχα ήδη επισκεφτεί άλλες δυο φορές, (εδώ λεπτομέρειες από την πρώτη μας επίσκεψη), αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν χορταίνεται! Έχει απ’ όλα. Φυσικές ομορφιές, αρχαιολογικούς και ιστορικούς θησαυρούς, υπέροχες παραλίες, και βέβαια θαυμάσια κυκλαδίτικη γαστρονομία. Πολύ βοήθησε στο να το απολαύσω, η θερμή φιλοξενία που μου επιφύλαξαν τόσο οι άνθρωποι του Συλλόγου, όσο και η οικογένεια της ανιψιάς μου και του συζύγου της. Χάρηκα πολλοί που ξαναείδα τους δικούς μου ανθρώπους, και που γνώρισα νέους δραστήριους και δημιουργικούς φίλους.
Έτσι γεύστηκα υπέροχες μηλέικες γεύσεις στον Αλευρόμυλο του κ. Παπικινού στον Παρασπόρο, λίγο έξω από τον Αδάμαντα και στο Ριφάκι του Ιάκωβου Λιλλή στα Πολλώνια. Η διαμονή μου στα εξαιρετικά Γλαρονήσια, το ξενοδοχείο του Κώστα και της Χρυσούλας, ήταν κάτι παραπάνω από άνετη! Εκτός όμως από τις λιχουδιές που γεύτηκα στη Μήλο, με «φόρτωσαν» με πολλές ακόμη όλοι οι οικοδεσπότες μου.
Μηλέικος πελτές (το «αστέρι» των πελτέδων), κάππαρη και καππαρόφυλλα, κουφέτο (γλυκό του κουταλιού με την ιδιαίτερη κολοκύθα της Μήλου), αρτοσκευάσματα και ζυμαρικά χειροποίητα, κρασί από τοπικό οινοποιείο και ιδιαίτερα μηλέικα και κιμωλιάτικα τυριά! Δεν ξέρω τι να πρωτοδιαχειριστώ και τι να πρωτοδοκιμάσω!
Αν σχεδιάζετε τις διακοπές σας, βάλτε στο πρόγραμμα τα νησιά μας, την Κρήτη και τη Μήλο! Άλλωστε συνδέονται πια και ατμοπλοϊκά με σύγχρονα πλοία οπότε μπορούν να αποτελέσουν διαδοχικούς προορισμούς. Θα απολαύσετε ομορφιά, χρώματα, αρώματα, και γεύσεις!
Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά τον κύριο Βασίλη Παπικινό, την κυρία Τουρλού, τον Κώστα, την Χρυσούλα, τον Ιάκωβο, την κ. Κούλα. Καλό καλοκαίρι, καλές δουλειές και καλή σεζόν να έχουν. Πολλά ευχαριστώ και στα παιδιά της κουζίνας του Αλευρόμυλου που με βοήθησαν να προετοιμάσω τα υλικά για τη μαγεριά μου. Ευγνώμων είμαι και στο ζεύγος Μαμαλάκη που με αντιμετώπισαν σαν φίλη, με εξυπηρέτησαν όπου χρειάστηκε, και μου επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά ότι μπορεί κάποιος να είναι διάσημος στον χώρο του και παρόλα αυτά ευγενής και ευπροσήγορος! Είναι θέμα μόρφωσης και αγωγής η συμπεριφορά…
Ευχαριστώ όλους σας! «Πάντα ετσά δουλειές να κάνετε» που λέμε και στην Κρήτη! Και του χρόνου να είστε καλά!
Η πηγή της κεντρικής φωτογραφίας της ανάρτησης είναι εδώ:
Από I, FocalPoint, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2412270