Τηγανιά με αρνάκι ή κατσικάκι

Τσικνίζουμε και με τηγανητά κοψιδάκια!

Δεν θέλω να μακρηγορήσω στην σημερινή ανάρτηση. Εύκολη και γρήγορη η σημερινή συνταγή μου, μικρό και σύντομο και το σημερινό post για να πάμε να μαγειρέψουμε και να τηγανίσουμε τα μυζηθροπιτάκια μας…

 

Αφήστε που πολλοί έχουν προγραμματίσει και έξοδο γι απόψε,  βραδιά που είναι. Οι πιο νέοι (και οι πιο αισιόδοξοι…) έχουν και να μασκαρευτούν. Ας μη φάμε το χρόνο μας στο μαγείρεμα!

 

Αυτό το τηγανητό αρνάκι ή κατσικάκι  είναι από τα αγαπημένα αποκριάτικα πιάτα στην Κρήτη. Γιατί απ’ όλα τα κρεατικά πιο πολύ το αρνί και το κατσίκι καταναλώνονται τις Απόκριες στα μέρη μας. Και ο μεζές τούτος γίνεται εύκολα και γρήγορα και δεν θέλει τέχνη! Μη σας πω ότι με  2-3 υλικά και σε ελάχιστο σχετικά χρόνο, γίνεται ένα από τα πιο νόστιμα κρεάτινα πιάτα!

Είναι η δεύτερη φορά που το φτιάχνω αυτό το μήνα και …δεν μας φτάνει! Λουκούμι γίνεται και στο τηγάνι. Σήμερα ήταν και η πιο κατάλληλη λύση αφού δεν μπορούσαμε να σταθούμε έξω από τον αέρα που φυσάει από το πρωί! Μέχρι να πλύνουμε   τα σαλατικά και να τηγανίσουμε τις πατάτες ετοιμάζεται και το μεζεδάκι μας!

Υλικά:

1000-1200 gr αρνάκι ή κατσικάκι (από το «χεράκι» ή τα παϊδάκια, κομμένο σε μικρές μερίδες)

Αλάτι

45-60 ml (3-4 κουταλιές) ελαιόλαδο

60 ml κρασί

60ml χυμό λεμονιού

Επί το έργον:

Πλένουμε πολύ καλά το κρέας μας και αφαιρούμε τυχόν τριχούλες που έχουν μείνει στην πετσούλα του. Το αλατίζουμε. Βάζουμε στο τηγάνι το ελαιόλαδο να κάψει και ρίχνουμε τα κοψιδάκια μας.Τα γυρίζουμε να αλλάξουν χρώμα απ’ όλες τις πλευρές και τα αφήνουμε να πιουν όλα τα υγρά τους.

Όταν αρχίσουν να τσιτσιρίζουν σβήνουμε με το κρασί. Όταν απορροφηθεί προσθέτουμε λίγο νεράκι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε υψηλή θερμοκρασία, χωρίς να σκεπάσουμε το κρέας.  Κάθε φορά που αρχίζει να τσιτσιρίζει προσθέτουμε νερό, σε μικρές ποσότητες. Γυρίζουμε τακτικά τα κοψιδάκια μας.

Όταν  είναι έτοιμα (το κρέας να ξεκολλά από τα κόκκαλα με την πίεση ενός πιρουνιού) δεν προσθέτουμε άλλο νερό αλλά αφήνουμε να κοκκινίσει από όλες τις πλευρές. Στο τέλος προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και αποσύρουμε. Θα μας πάρει 45-60 λεπτά. Σερβίρουμε αμέσως, ζεστό ζεστό και συνοδεύουμε με τηγανητές πατάτες και σαλάτα.

Παρατηρήσεις:

1)Το τηγανητό κατσικάκι μπορεί να γίνει και με αργό τρόπο μαγειρέματος, σε μέτρια θερμοκρασία αλλά θέλει περισσότερο χρόνο, και σήμερα είπαμε θέλουμε να τελειώνουμε γρήγορα!

2)Προσωπικά δεν θέλω κανένα μπαχαρικό σ’ αυτό το μεζέ γιατί αν το κρέας είναι καλής ποιότητας είναι από μόνο του μοσχομυριστό. Όμως πολλοί προσθέτουν λίγη ρίγανη (πριν το χυμό λεμονιού) ή /και λίγο πιπέρι. Ακόμη και το κρασί είναι σχετικά λίγο για να μη κλέψει την παράσταση…

3)Το ελαιόλαδο μπορεί να είναι 1-2 κουταλιές παραπάνω για το κατσικάκι. Το αρνάκι έχει αρκετό λίπος και δεν χρειάζεται περισσότερο.

 

Υπενθυμίζουμε την συμμετοχή μας στα FOOD BLOG AWARDS  2016 του ΒΗΜΑgourmet.

Θα ήταν τιμή μας να μας ψηφίσετε!

 

Επιλέγετε τσεκάροντας με κλικ το τετραγωνάκι μπροστά από το CretanGastronomy, συμπληρώνετε το email σας λίγο παρακάτω, και κλικάρετε στη λεξούλα Done! Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Εδώ:

http://www.tovima.gr/vimagourmet/foodblogawards16

/candidates/Besttraditionalrecipes/article/?aid=844869

Καλά να περάσετε, με υγεία, χαρά και καλή παρέα!

Τηγανιά με αρνάκι ή κατσικάκι
Write a review
Εκτύπωση
0 calories
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Υλικά
  1. 1000-1200 gr αρνάκι ή κατσικάκι (από το «χεράκι» ή τα παϊδάκια, κομμένο σε μικρές μερίδες)
  2. Αλάτι
  3. 45-60 ml (3-4 κουταλιές) ελαιόλαδο
  4. 60 ml κρασί
  5. 60ml χυμό λεμονιού
Οδηγίες
  1. Πλένουμε πολύ καλά το κρέας μας και αφαιρούμε τυχόν τριχούλες που έχουν μείνει στην πετσούλα του. Το αλατίζουμε. Βάζουμε στο τηγάνι το ελαιόλαδο να κάψει και ρίχνουμε τα κοψιδάκια μας.Τα γυρίζουμε να αλλάξουν χρώμα απ’ όλες τις πλευρές και τα αφήνουμε να πιουν όλα τα υγρά τους. Όταν αρχίσουν να τσιτσιρίζουν σβήνουμε με το κρασί. Όταν απορροφηθεί προσθέτουμε λίγο νεράκι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε υψηλή θερμοκρασία, χωρίς να σκεπάσουμε το κρέας. Κάθε φορά που αρχίζει να τσιτσιρίζει προσθέτουμε νερό, σε μικρές ποσότητες. Γυρίζουμε τακτικά τα κοψιδάκια μας. Όταν είναι έτοιμα (το κρέας να ξεκολλά από τα κόκαλα με την πίεση ενός πιρουνιού) δεν προσθέτουμε άλλο νερό αλλά αφήνουμε να κοκκινίσει από όλες τις πλευρές. Στο τέλος προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και αποσύρουμε. Θα μας πάρει 45-60 λεπτά. Σερβίρουμε αμέσως, ζεστό ζεστό και συνοδεύουμε με τηγανητές πατάτες και σαλάτα.
Σημειώσεις
  1. 1)Το τηγανητό κατσικάκι μπορεί να γίνει και με αργό τρόπο μαγειρέματος, σε μέτρια θερμοκρασία αλλά θέλει περισσότερο χρόνο, και σήμερα είπαμε θέλουμε να τελειώνουμε γρήγορα!
  2. 2)Προσωπικά δεν θέλω κανένα μπαχαρικό σ’ αυτό το μεζέ γιατί αν το κρέας είναι καλής ποιότητας είναι από μόνο του μοσχομυριστό. Όμως πολλοί προσθέτουν λίγη ρίγανη (πριν το χυμό λεμονιού) ή /και λίγο πιπέρι. Ακόμη και το κρασί είναι σχετικά λίγο για να μη κλέψει την παράσταση…
  3. 3)Το ελαιόλαδο μπορεί να είναι 1-2 κουταλιές παραπάνω για το κατσικάκι. Το αρνάκι έχει αρκετό λίπος και δεν χρειάζεται περισσότερο.
beta
calories
0
fat
0g
protein
0g
carbs
0g
more
Κρήτη: Γαστρονομικός Περίπλους https://www.cretangastronomy.gr/

Print Friendly