Για κάθε μέρα, αλλά και για τα τσικνίσματα της Τσικνοπέμπτης!
Η Πέμπτη αυτής της εβδομάδας είναι η δεύτερη του φετινού Τριωδίου, δηλαδή είναι η Τσικνοπέμπτη του 2019! Μέρα κρεοφαγίας, τσικνισμάτων, μασκαρεμάτων και γιορτής. Η συνταγή μας σήμερα είναι και πρόταση για την Τσικνοπέμπτη (τι καλύτερο από λουκάνικα!) αλλά δοκιμάστε τη όποτε θέλετε κάτι εύκολο, νόστιμο και χορταστικό!
Όπως δηλώνει το όνομά της, πρέπει να μυρίσει τσίκνα στις γειτονιές και στα σπίτια μας! Καθιερωμένη λοιπόν η κατανάλωση κρέατος που συνοδεύεται βέβαια από φαγοπότια και γλέντια σε όλη την Ελλάδα. Μπορεί κάθε τόπος να έχει τα ιδιαίτερα έθιμά του, αλλά η τσίκνα είναι τσίκνα ανά το πανελλήνιον!
Και όχι μόνο… «Λιπαρές» μέρες υπάρχουν και σε άλλες περιοχές του κόσμου που συνδυάζονται με την περίοδο του Καρναβαλιού. Δείτε εδώ αναφορές σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία, Ισπανία) αλλά απ’ ότι διαβάζω λιπαρή μέρα γιορτάζουν και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού (Νέα Ορλεάνη των ΗΠΑ). Δεν είναι τυχαίο ότι οι μέρες αυτές είναι Πέμπτες ή Τρίτες, αφού η Χριστιανική θρησκεία επιβάλλει νηστεία τις Τετάρτες και τις Παρασκευές. Το έθιμο των ημερών γλεντιού και φαγοποτιού αυτήν την εποχή, έχει ρίζες στην αρχαιότητα, στις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και των Ρωμαίων και –όπως έγινε σε πολλές περιπτώσεις- προσαρμόστηκε κατάλληλα στις χριστιανικές συνήθειες. Μη ξεχνάμε ότι λίγο μετά αρχίζει η Μεγάλη Σαρακοστή…
Εκτός όμως από τα κρεατικά της ημέρας, όλο και κάτι θέλουμε για να συμπληρώσουμε το τραπέζι μας και η δική μας πρόταση είναι πολύχρωμα ψητά λαχανικά. Εκτός από νοστιμιά, έχουν και εξαιρετική εμφάνιση, πολύ ταιριαστή με το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης και της Αποκριάς!
Συνδυάζονται τέλεια με τα λουκάνικα Κρήτης ΚΑΣΣΑΚΗ, που όπως όλα τα προϊόντα της εταιρείας έχουν εγγυημένη ποιότητα. Είναι πικάντικα τόσο-όσο και μπορούν να τα απολαύσουν και μεγάλοι και παιδιά. Εμείς τα δοκιμάσαμε με τρεις διαφορετικούς τρόπους ψησίματος και το αποτέλεσμα μας ενθουσίασε! Μπορούμε να τα σερβίρουμε και ως κυρίως πιάτο με πατάτες τηγανητές ή ρύζι, αλλά και ως μεζεδάκι για κρασί ή μπύρα στη μέση του τραπεζιού.
Έχουμε και λέμε λοιπόν…
Υλικά:
(για 4 μερίδες)
2-3 συσκευασίες λουκάνικα Κρήτης ΚΑΣΣΑΚΗ (6-9 λουκάνικα)
4 μεγάλες πιπεριές (κατά προτίμηση πολύχρωμες και για την εμφάνιση)
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
4 μεγάλα μανιτάρια ή ένα κεσεδάκι μικρά
10-12 ντοματίνια
3-4 σκελίδες σκόρδο
75-90 ml ελαιόλαδο
15 ml ξύδι από κρασί
1 κουταλάκι ρίγανη
Αλάτι
Πιπέρι
Για το σερβίρισμα, 2-3 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
Επί το έργον:
Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί την παρασκευή και το σερβίρισμα, και διαβάστε παρακάτω τις παρατηρήσεις.
Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να μην χάνετε κανένα βίντεο της σελίδας μας!
Παρατηρήσεις:
- Λέμε 75-90 ml ελαιόλαδο γιατί τα 15 ml χρησιμοποιούνται στο λάδωμα του ταψιού ή της σχάρας, οπότε για τα λαχανικά χρειαζόμαστε 75 ml.
- Δεν προσθέτουμε νερό γιατί όλα τα λαχανικά που χρησιμοποιήσαμε αφήνουν αρκετά υγρά.
- Η επιλογή ψησίματος στο φούρνο (μαζί με τα λαχανικά) μας δίνει ένα εξαιρετικό καθημερινό πιάτο. Μπορούμε μάλιστα να το συνοδεύουμε με ένα πιλαφάκι ή να προσθέσουμε και πατάτες στο ταψί. Ελαιόλαδο δεν χρειάζεται παραπάνω, αλλά ίσως χρειαστεί λίγο νεράκι γιατί οι πατάτες το χρειάζονται για να ψηθούν.
- Για το ψήσιμο των λουκάνικων στο γκριλ ακολουθούμε τις οδηγίες της συσκευασίας. Εμείς την Τσικνοπέμπτη θα τα δοκιμάσουμε και στο τηγάνι. Κατά που φαίνεται ο καιρός φέτος δεν θα επιτρέψει κάρβουνα 😉 !
- Μπορούμε να αυξομειώσουμε τις ποσότητες ανάλογα με το ποιά λαχανικά μας αρέσουν περισσότερο ή να προσθέσουμε κάποια ακόμη (πατάτες, καρότα, φουντίστες μπρόκολου κλπ).
Καλά να είστε, καλά να περνάτε!
Βρείτε μας:
Η συνταγή περιέχει τοποθέτηση προϊόντος. Προβάλλουμε αποκλειστικά προϊόντα που ταιριάζουν με την φιλοσοφία του site και που χρησιμοποιούμε κι εμείς οι ίδιοι.
Πολυ καλό όπως όλες οι άλλες συνταγές
Σας ευχαριστώ πολύ. Το σχόλιό σας δείχνει τακτικό επισκέπτη και συνεπώς φίλο της σελίδας μας! Να είστε καλά!