Τρεις τρόποι, για να επιλέξουμε!
Τα αγαπάμε. Και τα χρειαζόμαστε αυτές τις μέρες περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη εποχή του χρόνου. Για γλυκά, για μαρμελάδες, για γεμίσεις, για φαγητά με κρέας ή χωρίς κρέας. Και είναι άλλο να τα βάζεις στην ξυλόσομπα ή στο τζάκι και να καθαρίζει ο καθένας τα δικά του κι άλλο να πρέπει να καθαρίσεις αρκετά για να φτιάξεις γλυκό ή φαγητό. Ας δούμε λοιπόν πώς καθαρίζουμε κάστανα!
Πριν από μερικά χρόνια ένας Χανιώτης που πουλούσε κάστανα στη λαϊκή μας, στο παζάρι μας όπως το λέμε μεταξύ μας εμείς, μου είχε πει να τα χαράσσω σταυρωτά από πάνω και να τα βάζω στο φούρνο μικροκυμάτων μέχρι να ανοίξουνε. Ακολούθησα τη μέθοδο με μεγάλη επιτυχία και μετά από σχετικό ψάξιμο την εξέλιξα.
Επειδή όμως πολλοί είναι αρνητικοί στο φούρνο μικροκυμάτων και δεν έχουν στο σπίτι τους τέτοια συσκευή και επειδή κάποιοι άλλοι θέλουν να καταναλώσουν τις παρασκευές με κάστανα μικρά παιδιά (όπως ξέρω οι παιδίατροι το απαγορεύουν), εξακολουθώ και χρησιμοποιώ και 2 από τις κλασικές μεθόδους που ήξερα από παλιά.
Εδώ λοιπόν θα τους παραθέσω και τους τρεις, και θα χαρώ να συμπληρώσετε δικούς σας τρόπους για να διευκολύνουμε τη ζωή μας –έστω σ’ αυτά τα απλά και μικρά πράγματα- και να αποφύγουμε τα έτοιμα καθαρισμένα κάστανα. Δεν λέω, ευκολία είναι, κι εγώ έχω σχεδόν πάντα στο ντουλάπι μου αλλά τα φρέσκα που καθαρίζουμε εμείς είναι ασύγκριτα και σε εμφάνιση και σε γεύση και πολύ πιο οικονομικά!
Έχουμε και λέμε λοιπόν:
1ος και 2ος τρόπος:
Πλένουμε τα κάστανα για να φύγουν οι σκόνες.
Τα χαράσσουμε σταυρωτά στην κυρτή πλευρά και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό. Μόλις πάρουν βράση αποσύρουμε από το μάτι και στραγγίζουμε. Στη φάση αυτή κάποιες ποικιλίες κάστανου καθαρίζονται εύκολα, οπότε σκεπάζουμε με μια πετσέτα την κατσαρόλα για να δημιουργείται ατμός και σε 5-6 λεπτά που θα μπορούμε να τα πιάσουμε τα καθαρίζουμε.
Αν δεν είναι από τα «εύκολα», αφού τα στραγγίσουμε τα βάζουμε σε πυρίμαχο σκεύος και τα ψήνουμε στο φούρνο για 20 περίπου λεπτά στους 200 βαθμούς (ο φούρνος προθερμασμένος). Μετά που θα τα βγάλουμε τα σκεπάζουμε πάλι για 2-3 λεπτά με μια πετσέτα και μόλις μπορούμε να τα πιάσουμε τα καθαρίζουμε.
3ος πανεύκολος και γρήγορος τρόπος
Χαράσσουμε πάλι τα κάστανα αφού τα πλύνουμε και τα αραδιάζουμε σε ένα ρηχό πιάτο, γύρω από ένα μικρό μπολάκι ή ποτηράκι με νερό (αυτό το νερό είναι η εξέλιξη στον τρόπο που μου είχε πει ο Χανιώτης που ανέφερα παραπάνω). Βάζουμε το φούρνο στη μεγαλύτερη διαβάθμιση για 4 -5 λεπτά. Τα βγάζουμε από το φούρνο, τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα και μετά από λίγο τα καθαρίζουμε.
Παρατηρήσεις:
- Με όλους τους τρόπους έχουμε μικρές απώλειες στην …ακεραιότητα των κάστανων αλλά τις λιγότερες τις έχουμε με τον τρίτο τρόπο. Σχεδόν όλα τα κάστανα (εκτός από εκείνα που η καφέ εσωτερική φλούδα εισχωρεί στη σάρκα τους) βγαίνουν ολόκληρα.
- Κάθε τρόπος έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα: τα μικροκύματα είναι αμφιλεγόμενα ούτως ή άλλως, αλλά έχουν τα παραπάνω πλεονεκτήματα και επιπλέον η δουλειά γίνεται πολύ γρήγορα! Εξαρτάται και από το πού θα χρησιμοποιήσουμε τα κάστανά μας. Π.χ. αν κάνουμε μαρμελάδα ή γέμιση, δεν μας πειράζει να βγουν σπασμένα.
- Το βράσιμο και το ψήσιμο στο φούρνο είναι πιο χρονοβόρα, σπάνε πιο πολλά, αλλά έχουν το πλεονέκτημα ότι είναι σχεδόν ψημένα και έτοιμα για χρήση και δεν έχουν υποστεί και την επεξεργασία με μικροκύματα.
Όμως επειδή κάποια κάστανα κρύβουν «ζωντανά» στο εσωτερικό τους (δείτε εδώ μερικά με μούχλα που αποκαλύφθηκε αφού άνοιξαν) εμένα δεν μου αρέσει το γεγονός ότι βράζουν όλα μαζί για λίγη έστω ώρα. Γι αυτό και συνεχίζω το ψήσιμο στο φούρνο μόλις πάρουν βράση ενώ θα μπορούσε αυτό να γίνει και με βρασμό 20 λεπτών.
- Έχω δοκιμάσει και την περίπτωση να βάλω τα κάστανα σε νερό που ήδη βράζει αλλά έχω την εντύπωση ότι είναι πιο εύκολο το ξεφλούδισμα αν μπουν σε κρύο νερό. Ίσως έχει να κάνει και με την ποικιλία.
- Παραπάνω δεν γίνεται αναφορά στον τρόπο «ψήνουμε κάστανα για να τα φάμε» γιατί εκεί απλά τα βάζουμε στην ξυλόσομπα ή στο τζάκι σε κατάλληλο σκεύος. Μας ενδιαφέρει απλά να είναι νόστιμα, και να μην καούμε όταν βγάζουμε τα κάστανα από τη φωτιά!
- Εναλλακτικά, αντί της σταυρωτής χάραξης, κάνουμε περιμετρική χάραξη.
Την είδα σε κάποια ξένα sites και είναι πολύ πιο ωραίο το αποτέλεσμα, αλλά πολύ πιο δύσκολη η χάραξη (εδώ είναι με τη μέθοδο του φούρνου μικροκυμάτων).
- Υπενθυμίζω συνταγές με κάστανα:
Κολοκύθα στιφάδο με κάστανα και μανιτάρια
Χοιρινό με κάστανα
Κότα γεμιστή
Τρουφάκια σοκολάτας με κάστανο
Μαρμελάδα κάστανο
Καλά να είστε καλά να περνάτε!
Βρείτε μας:
Παντα τετοια Μις!! καλη προτοχρονια χρονια πολλα
Ευχαριστώ πολύ! Επίσης!
Να προτείνω ένα ακόμη τρόπο που σκέφτηκα και για εμένα είναι ο πιο εύκολος; Τα καθαρίζω από την εξωτερική φλούδα ωμά. Αυτό μπορεί να φαίνεται δύσκολο, δεν έχει όμως σημαντική διαφορά από το καθάρισμα όταν είναι βρασμένα. Στη συνέχεια τα βράζω. Δεν ξεχνώ να βάλω λίγο αλάτι. Βράζουν πάάάρα πολύ γρήγορα έτσι. Σουρώνω και, μόλις κρυώσουν λίγο να μπορώ να τα πιάσω, ξεφλουδίζω. Το εσωτερικό φλούδι, που είναι αυτό που μας δυσκολεύει, βγαίνει πανεύκολα κι έχω τις λιγότερες απώλειες, αν τα θέλω ολόκληρα. Αρκεί (ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ) να τα έχω σκεπασμένα όσο καθαρίζω να μη στεγνώσουν. Πρέπει να είναι υγρά.
Ευχαριστώ πολύ! Μπορώ να τον συμπληρώσω με update τον τρόπο σου όταν τον δοκιμάσω Νατάσα μου;
μου αρέσει πολύ η Κρητική κουζίνα και θέλω να μαθαίνω από τις συνταγές!!
Ευχαριστούμε πολύ! Στο κάτω μέρος της σελίδας μπορείτε εκεί που λέει ΕΓΓΡΑΦΗ να συμπληρώσετε το e-mail σας ώστε να παίρνετε άμεσα τις συνταγές μας! Να είστε καλά!
Αν δεν έχουμε αναμμένο τζάκι ή ξυλόσομπα, ο πιο εύκολος τρόπος να ψήσουμε κάστανα είναι να τα βάλουμε στο ηλεκτρικό μάτι της κουζίνας σε μέτρια ένταση για 15 λεπτά. Προηγουμένως τα έχουμε χαράξει από την κυρτή μεριά.
Ενδιαφέρον! Ακόμη και σε κεραμική εστία; Δεν μπορώ να το φανταστώ…Ευχαριστούμε πάντως για την πληροφορία!