Γιορτινό χοιρινό με κάστανα

Μια παραδοσιακή συνταγή, σε σύγχρονη εκδοχή!

1-DSC_1057

Τα κάστανα είναι ένα από τα χανιώτικα προϊόντα που βρίσκουμε σε όλη την Κρήτη. Εδώ 1-2 μήνες έχουν εμφανιστεί στα μέρη μας οι Χανιώτες παραγωγοί με φορτηγάκια για να πουλήσουν τον πολύτιμο καρπό. Αλλά και στη λαϊκή της περιοχής μας είδα τον τελευταίο μήνα τουλάχιστον τέσσερις εμπόρους και παραγωγούς με χανιώτικα κάστανα.

1-DSC_1060

Είναι αλήθεια ότι είναι πιο νόστιμα, πιο «γλυκά», πιο ευκολοκαθάριστα από άλλα κάστανα. Αν τα βρείτε, προτιμείστε τα. Μέρες που είναι, φτιάχνουμε μαρμελάδα κάστανο  και για να γαρνίρουμε τούρτες σοκολατένιες. Εύκολα και νόστιμα είναι και τα σοκολατένια τρουφάκια με κάστανα.

1-DSC_1062

 

Επειδή είναι παλιά  μου συνήθεια να πιάνω την κουβέντα με παραγωγούς – όλο και κάτι έχω να τους ρωτήσω αν έχουν διάθεση για μπλα μπλα – έχω μάθει αρκετά και από τους καστανάδες… Από συνταγές μέχρι και τρόπους καθαρίσματος μου έχουν προτείνει.

1-DSC_1069

Είναι καθαρά χανιώτικες συνταγές αφού στην Ανατολική Κρήτη δεν παράγουμε κάστανα. Φυσικά ο συνδυασμός του κάστανου με κρέας εμφανίζεται πια σε όλη την Ελλάδα (και όχι μόνο). Ειδικά αυτές τις γιορτινές μέρες  είναι από τα αγαπημένα κύρια πιάτα σε πολλά τραπέζια αλλά και μεζές της «μέσης» του τραπεζιού που πολλοί θα τιμήσουν.

 

1-DSC_1070

Η συνταγή μου όπως λέω και παραπάνω είναι παραλλαγή μιας  συνταγής  που μου έδωσε πριν από λίγα χρόνια   Χανιώτης παραγωγός και έχει δοκιμαστεί σε διάφορες εκδοχές και αναλογίες. Τολμώ να πω ότι είναι καλύτερη από τη δική του. Η αλήθεια είναι ότι είναι από τα πιάτα που απολαμβάνουμε ιδιαίτερα και δεν αφήνουμε ούτε ίχνος κρέατος, κάστανου και πεντανόστιμης σάλτσας!

1-DSC_1062-001

Βάλτε την στο πρόγραμμα  κάποια από τις εορτάσιμες μέρες…

Υλικά:

1 κιλό χοιρινό ψαχνό για κατσαρόλα κομμένο σε μερίδες μεγέθους μανταρινιού

½ κούπα ελαιόλαδο

5-6 μέτρια κρεμμύδια

½ κιλό -3/4 κιλού κάστανα

¼ κούπας κονιάκ

¼ κούπας βαλσάμικο ξύδι

½ κούπα κόκκινο κρασί

1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε ½ κούπα νερό ή ½ κούπα συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας

Αλάτι

Πιπέρι

Μπαχάρι

Μοσχοκάρυδο τριμμένο

Επί το έργον:

1-xoirino kastana1

Χαράζουμε τα κάστανα και τα βάζουμε σε νερό που κοχλάζει, ελαφρά αλατισμένο, για 10 λεπτά. Τα αποσύρουμε από τη φωτιά και πριν κρυώσουν εντελώς τα καθαρίζουμε. Δεν μας νοιάζει αν σπάσουν μερικά. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε φέτες, όπως στη σαλάτα.

1-xoirino kastana2

Πλένουμε το κρέας και το βάζουμε στην κατσαρόλα με το ξύδι, το κονιάκ και το κρασί. Αλατίζουμε ελαφρά.  Αφήνουμε να βράσει μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τα κρεμμύδια.

1-xoirino kastana3

Τα υλικά μου φαίνονται λιγότερα γιατί το κρέας ήταν λιγότερο από 1 κιλό και προσάρμοσα τις ποσότητες

Ανακατεύουμε να τσιγαριστούν για λίγο όλα μαζί και προσθέτουμε τον πελτέ ή τον χυμό ντομάτας και τα μπαχαρικά. Μόλις πάρει βράση ξανά το φαγητό μας, χαμηλώνουμε το μάτι και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Παρακολουθούμε να μην πιάσει και προσθέτουμε αν χρειαστεί πότε πότε λίγο νεράκι.

1-xoirino kastana4

Όταν το κρέας έχει μαλακώσει αρκετά (υπολογίζουμε ότι και τα κάστανα θέλουν πάνω κάτω μισή ώρα), προσθέτουμε τα καθαρισμένα κάστανα. Ελέγχουμε το αλάτι και τα μπαχαρικά και διορθώνουμε. Αν χρειάζεται προσθέτουμε νεράκι.

1-xoirino kastana5

Η σάλτσα είναι αυτό που λένε «άπαικτη» …

Αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί μέχρι να μαλακώσουν εντελώς τα κάστανα και να μελώσει η σάλτσα. Πρέπει να μείνει με τη σάλτσα του και όχι νερουλό.

1-DSC_1056

Όταν είναι έτοιμο, αφήνουμε να μαρουβήσει και σερβίρουμε.

1-DSC_1057

Παρατηρήσεις:

1)ΔΕΝ ανακατεύουμε, και  ιδιαίτερα μετά που θα προσθέσουμε τα κάστανα. Κουνάμε μόνο πέρα δώθε την κατσαρόλα για να μην πιάσει το φαγητό μας.

2)Η αρχική συνταγή είχε μόνο κρασί και ξύδι.  Από τις πρώτες φορές που την έφτιαξα θεώρησα ότι θέλει κάτι που να «γλυκίζει» κι έτσι πολλές φορές πρόσθεσα ελάχιστο πετιμέζι ή χρησιμοποιούσα κάποιο γλυκό κρασί. Η παραλλαγή με το βαλσάμικο και το κονιάκ νομίζω ότι είναι η καλύτερη απ’ όσες έχουμε δοκιμάσει. Συνολικά θέλουμε μια κούπα (προτείνω 1/4 κονιάκ 1/4 βαλσάμικο 1/2 κρασί) αλλά ο συνδυασμός μπορεί να αλλάξει σε 1 κούπα κρασί+ 1 κουταλιά πετιμέζι , κρασί+βαλσάμικο+ πετιμέζι κλπ κλπ… με άλλο αποτέλεσμα βέβαια.

3)Στην διαδικασία του μαγειρέματος φέτος επηρεάστηκα από το λευκό στιφάδο της φίλης μου Χ. που είχα παρουσιάσει πριν λίγες εβδομάδες.Το αποτέλεσμα μας ενθουσίασε…

4)Τα μπαχαρικά είναι δικής μου επιλογής. Θεωρώ ότι το μοσχοκάρυδο ταιριάζει πολύ με το κάστανο. Άλλη ωραία εναλλακτική είναι το κύμινο.

Καλές γιορτές για όλο τον κόσμο!

 

Γιορτινό χοιρινό με κάστανα
Write a review
Εκτύπωση
0 calories
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Υλικά
  1. 1 κιλό χοιρινό ψαχνό για κατσαρόλα κομμένο σε μερίδες μεγέθους μανταρινιού
  2. ½ κούπα ελαιόλαδο
  3. 5-6 μέτρια κρεμμύδια
  4. ½ κιλό -3/4 κιλού κάστανα
  5. ¼ κούπας κονιάκ
  6. ¼ κούπας βαλσάμικο ξύδι
  7. ½ κούπα κόκκινο κρασί
  8. 1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε ½ κούπα νερό ή ½ κούπα συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
  9. Αλάτι
  10. Πιπέρι
  11. Μπαχάρι
  12. Μοσχοκάρυδο τριμμένο
Οδηγίες
  1. Χαράζουμε τα κάστανα και τα βάζουμε σε νερό που κοχλάζει, ελαφρά αλατισμένο, για 10 λεπτά. Τα αποσύρουμε από τη φωτιά και πριν κρυώσουν εντελώς τα καθαρίζουμε. Δεν μας νοιάζει αν σπάσουν μερικά. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε φέτες, όπως στη σαλάτα. Πλένουμε το κρέας και το βάζουμε στην κατσαρόλα με το ξύδι, το κονιάκ και το κρασί. Αλατίζουμε ελαφρά. Αφήνουμε να βράσει μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τα κρεμμύδια. Ανακατεύουμε να τσιγαριστούν για λίγο όλα μαζί και προσθέτουμε τον πελτέ ή τον χυμό ντομάτας και τα μπαχαρικά. Μόλις πάρει βράση ξανά το φαγητό μας, χαμηλώνουμε το μάτι και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Παρακολουθούμε να μην πιάσει και προσθέτουμε αν χρειαστεί πότε πότε λίγο νεράκι. Όταν το κρέας έχει μαλακώσει αρκετά, προσθέτουμε τα βρασμένα κάστανα. Ελέγχουμε το αλάτι και τα μπαχαρικά και διορθώνουμε. Αν χρειάζεται προσθέτουμε νεράκι. Αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί μέχρι να μαλακώσουν εντελώς τα κάστανα και να μελώσει η σάλτσα. Όταν είναι έτοιμο, αφήνουμε να μαρουβήσει και σερβίρουμε.
Σημειώσεις
  1. 1)ΔΕΝ ανακατεύουμε, και ιδιαίτερα μετά που θα προσθέσουμε τα κάστανα. Κουνάμε μόνο πέρα δώθε την κατσαρόλα για να μην πιάσει το φαγητό μας.
  2. 2)Η αρχική συνταγή είχε μόνο κρασί και ξύδι. Από τις πρώτες φορές που την έφτιαξα θεώρησα ότι θέλει κάτι που να «γλυκίζει» κι έτσι πολλές φορές πρόσθεσα ελάχιστο πετιμέζι ή χρησιμοποιούσα κάποιο γλυκό κρασί. Η παραλλαγή με το βαλσάμικο και το κονιάκ νομίζω ότι είναι η καλύτερη απ’ όσες έχουμε δοκιμάσει.
  3. 3)Στην διαδικασία του μαγειρέματος φέτος επηρεάστηκα από το λευκό στιφάδο της φίλης μου Χ. που είχα παρουσιάσει πριν λίγες εβδομάδες.Το αποτέλεσμα μας ενθουσίασε…
  4. 4)Τα μπαχαρικά είναι δικής μου επιλογής. Θεωρώ ότι το μοσχοκάρυδο ταιριάζει πολύ με το κάστανο. Άλλη ωραία εναλλακτική είναι το κύμινο.
beta
calories
0
fat
0g
protein
0g
carbs
0g
more
cretangastronomy.gr https://www.cretangastronomy.gr/

Print Friendly, PDF & Email