Μαρμελάδα κάστανο

Μια νόστιμη μαρμελάδα με πολλές χρήσεις και η τυχερή της κλήρωσης!

 
 
Ξέρατε ότι στο νομό Χανίων υπάρχουν 110.000 καστανιές;
Κι εγώ δεν γνώριζα την έκταση της καστανοπαραγωγής των Χανίων πριν αρχίσω να
γράφω αυτή την ανάρτηση.Έβαλα λοιπόν στο google “καστανιά Χανίων” και είδα τον αριθμό τους αλλά και πολλά άλλα (ευχάριστα και δυσάρεστα)… 

 Έβλεπα τις καστανιές στις άκρες του δρόμου πολλά καλοκαίρια που κατεβαίναμε
στην Παλιόχωρα για διακοπές  και από μικρή γευόμουν τα πεντανόστιμα χανιώτικα
κάστανα, αλλά δεν φαντάστηκα ποτέ αυτόν τον μεγάλο αριθμό δέντρων, που τα τελευταία χρόνια απειλούνται από ασθένειες χωρίς να 
υπάρχει μια κεντρική αντιμετώπιση για την καταπολέμησή τους.

 
Έμαθα λοιπόν ακόμη ότι γίνεται προσπάθεια να χαρακτηριστεί το χανιώτικο κάστανο ΠΟΠ λόγω των
ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του.  Είναι η
αλήθεια ότι τα κάστανα Χανίων είναι ιδιαίτερα νόστιμα και γλυκά. Καθαρίζονται
σχετικά ευκολότερα από τα υπόλοιπα και είναι πολύ αρωματικά.
 
 
 
Τρώγονται ευχάριστα βραστά και ψητά αλλά τα χρησιμοποιούμε
ευρέως και στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Στα Χανιά φτιάχνουν ένα υπέροχο
στιφάδο με κάστανα και μανιτάρια που θα φτιάξω κι εγώ κάποια στιγμή γιατί
αξίζει να υπάρχει κι αυτή η συνταγή σ’ αυτή εδώ τη συλλογή μου . Επίσης τα
κάστανα συνδυάζονται με διάφορα κρέατα και χυλώνουν όμορφα πολλές σούπες.
 
 
Οι εφαρμογές τους στην ζαχαροπλαστική είναι βέβαια πολύ
περισσότερες. Διάσημα γλυκά διεθνώς έχουν σαν βάση το κάστανο  ολόκληρο, ζαχαρωμένο, σαν πολτό σε πουρέ ή σε μαρμελάδα.
Η σημερινή μου συνταγή είναι μια υπέροχη και απαλή μαρμελάδα κάστανου που μπορούμε
να την απολαύσουμε  με όλους τους τρόπους
που απολαμβάνουμε και τις υπόλοιπες μαρμελάδες αλλά και να τη χρησιμοποιήσουμε
για τα σοκολατένια γλυκά των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. 
 
Όλος ο κόπος  της είναι το καθάρισμα των κάστανων αλλά κατά
τα άλλα είναι εύκολη και αξίζει τον κόπο. Βέβαια τα χανιώτικα, εκτός των άλλων πλεονεκτημάτων καθαρίζουν και πιο εύκολα.Δείτε πάντως τον τρόπο που τα καθαρίζω και πείτε μου αν έχετε κάτι ευκολότερο και ταχύτερο…
 
Υλικά:
1 κιλό κάστανα
1 κοφτό κουταλάκι αλάτι
Νερό 
Ζάχαρη (παρακάτω καθορίζεται η αναλογία)
½ κούπα κονιάκ ή λικέρ με βάση το κονιάκ
2-3 σωληνάκια βανίλιες ή αντίστοιχη υγρή βανίλια
Χυμό ενός λεμονιού ή μια κουταλιά γλυκόζη
 
Επί το έργον:
 
Καθαρίζουμε τα κάστανα ως εξής: Κάνουμε ένα σταυρό στην βάση
τους ή την αφαιρούμε εντελώς με ένα κοφτερό μαχαιράκι. Βάζουμε σε κατσαρόλα
νερό (υπολογίζουμε να τα καλύπτει)  με
ένα κοφτό κουταλάκι αλάτι  και το
βράζουμε.

Προσθέτουμε τα κάστανα αφού τα πλύνομε καλά, και μετράμε 10 λεπτά από
τη στιγμή που θα ξαναξεκινήσει ο βρασμός.

 
 
 Αποσύρουμε την κατσαρόλα μας από το
μάτι και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά ώστε να μπορούμε να πιάνουμε τα κάστανα.
Δεν πρέπει να κρυώσουν εντελώς γιατί δεν θα καθαρίζονται. 
 
Με ένα μαχαιράκι τα
χαράζουμε και αφαιρούμε το εξωτερικό και το εσωτερικό φλούδι.Δεν μας πειράζει ειδικά στη μαρμελάδα να μείνουν ολόκληρα.
 

 

 
Όταν τελειώσουμε  τα
βάζουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε νερό όσο να τα καλύπτει (δεν έχει μεγάλη
σημασία λίγο πάνω λίγο κάτω σαν ποσότητα). 
 
 
Ξαναβράζουμε τα κάστανα μέχρι να
μαλακώσουν εντελώς και να λιώνουν  όταν
τα πιέζουμε με  το πιρούνι (τα λιώνουμε κιόλας
ανακατεύοντάς τα πότε πότε). Παίρνει 20-30 λεπτά αυτή η διαδικασία. Προσέχουμε
να μη πιάσουν. Αν μας αρέσει να τα βρίσκουμε στη μαρμελάδα μας μετράμε σ’ αυτή
τη φάση τον πολτό.
 

 

 Αν θέλουμε λεία τη μαρμελάδα τα αλέθουμε με ραβδομπλέντερ ή
στο multi και μετράμε τον πολτό  Η συνταγή λέει όσος πολτός τόση
ζάχαρη σε όγκο, αλλά εγώ το έχω κατεβάσει σε 4:3 και είναι αρκετά γλυκιά η
μαρμελάδα μου. Δηλαδή για κάθε κούπα πολτό, ¾  κούπας ζάχαρη (ή για κάθε 4 κούπες πολτό 3
κούπες ζάχαρη).
 
Βάζουμε τον πολτό , τη ζάχαρη και τις βανίλιες στην
κατσαρόλα και ½ -1 κούπα νερό ανάλογα με το πόσο υδαρής ήταν ο πολτός μας (πάλι
δεν έχει σημασία μόνο που ίσως χρειαστεί περισσότερη ώρα να δέσει αν  πέσει λίγο παραπάνω). Βράζουμε τη μαρμελάδα
στην αρχή σε δυνατή φωτιά και αργότερα τη χαμηλώνουμε ώστε να βράζει χωρίς να
τινάζεται ο καυτός πολτός) και βγάζουμε τον αφρό που σχηματίζεται. 

Την δοκιμάζουμε
και όταν είναι σχεδόν έτοιμη προσθέτουμε τη γλυκόζη ή το λεμόνι και το ποτό και
ολοκληρώνουμε το δέσιμό της. Δοκιμάζουμε αν έχει δέσει όπως περιγράφεται εδώ ή αν έχουμε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής πρέπει να δείχνει 105 ως 107 βαθμούς. Αυτό μπορεί να γίνει και σε δεύτερη φάση. Δηλαδή
να την αφήσουμε να κρυώσει και να κάνουμε τις προσθήκες αυτές  και το τελικό δέσιμο την επόμενη μέρα. Την
βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα ή σε μπολ αν πρόκειται να τη χρησιμοποιήσουμε
σύντομα σε γλυκά.

 

 

 

Παρατηρήσεις:
1)Η μαρμελάδα κάστανου είναι από τις λίγες που μας
αρέσει σχεδόν λεία, σαν βελούδο γι αυτό την αλέθω εντελώς.  

 

Προέκυψε αρκετή
μαρμελάδα και κράτησα αρκετή σε μπολ για τα γλυκά μου ενώ την υπόλοιπη την
έβαλα σε βάζο όπως συνήθως.

2)Αν πρόκειται να την χρησιμοποιήσουμε πολύ
σύντομα μπορούμε αντί νερό στο πολτό του κάστανου να βάλουμε γάλα. Προσέχουμε
όμως γιατί πιάνει πιο εύκολα. Εγώ την προτιμώ με νερό γιατί μπορώ να τη
χρησιμοποιήσω και σε νηστίσιμες εφαρμογές.
3)Μπορούμε να την αρωματίσουμε  με κανέλα και
γαρύφαλλα. Προτιμώ τη βανίλια και βάζω κανέλα αν χρειάζεται στο γλυκό που θα
την χρησιμοποιήσω.Τελικά η Κυπριακή κουζίνα πάει … Ιταλία! Νικήτρια της κλήρωσης για το βιβλίο της Ήβης είναι η Ειρήνη  από το grEAT. Με δεδομένο ότι η πρώτη που σχολίασε ήταν η ίδια η Ήβη, το 7 που έβγαλε το random αντιστοιχεί στην Ειρήνη. Ειρήνη πάντα τυχερή να είσαι! Επικοινώνησε στο mail μου  για τα περαιτέρω…True Random Number GeneratorMin: Max: Result:7Powered by RANDOM.ORGPowered by RANDOM.ORG

 

Δεν ξέρω γιατί ενώ έβαλα επιλογή 1-18,  στο copy-paste βγαίνει από το 1 ως το 100
 
Καλό μήνα σε όλους! 

 

Print Friendly, PDF & Email