Όλα κατά τύχη…
Όταν ζεις όλη σου τη ζωή με παιδιά, με εφήβους, δεν μπορείς να παρακάμψεις την σημερινή μέρα. Εντάξει δεν γιορτάζεις με τα καθιερωμένα κοκκινοροζουλί αρκουδάκια και τα υπόλοιπα συναφή, αλλά τα Χρόνια Πολλά θα τα ακούσεις, θα γελάσεις και θα πεις και μια κουβέντα τάχα μου τάχα μου απαξιωτική για τον Άγιο…
Θα κάνεις και μια μίνι διάλεξη για την αληθινή αγάπη και την διαρκή γιορτή των αληθινά ερωτευμένων, πολλές φορές με τσιτάτα μεγάλων συγγραφέων αν έχεις χρονικό περιθώριο να μακρηγορήσεις! Μερικές φορές θα βρεις και κάτι να το δέσεις με τα Μαθηματικά, αν ταιριάζει με την τάξη σου…
Τετριμμένα όλα πια, ακόμη και η αμφισβήτηση της γιορτής…
Και δεν λέω για τώρα που τα χρόνια πια έχουν περάσει και για τα παιδιά σίγουρα δεν είμαι η φιγούρα που θα συνέδεαν με τέτοιες γιορτές… Πάντως, «σαράντα χρόνια φούρναρης», την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου δέχομαι πιο πολλά «Χρόνια Πολλά» από όσα όλοι οι συνομήλικοι μου.
Τα πειράζω όταν είναι λίγο πιο μεγάλα: «Θέλετε το επίσης, γι αυτό δεν το ξεχνάτε ποτέ, έτσι;». Άλλα φωνάζουν αυθόρμητα «ναι, ναι κυρία» άλλα κοκκινίζουν κι άλλα σκύβουν ντροπαλά το κεφάλι. Κατά καιρούς είχα και κάποια παραπονεμένα με τους ανεκπλήρωτους έρωτες της εφηβείας. Πίκρα… Παλιότερα, όταν είχα να κάνω με μεγαλύτερα, όλο και κάποιο τριανταφυλλάκι ή κάποιο πάνινο κουκλάκι στολισμένο με καρδούλες και φιλάκια έβλεπα στα θρανία , άλλοτε κρυμμένο στο ραφάκι άλλοτε απροκάλυπτα καμαρωτό πάνω πάνω…
Τα παιδάκια μου αυτή τη χρονιά είναι πιο μικρά, πιο ντροπαλά σε τέτοια θέματα, αλλά τα Χρόνια Πολλά μου τα άκουσα πάλι. Πολλά, εν χορώ όπως κάθε χρόνο! Το πιο όμορφο όμως event της ημέρας φέτος ήταν το εξής: Μια χαριτωμένη μαθήτριά μου, μου πρότεινε ένα κομματάκι από την άκρη της σοκολάτας της λέγοντάς:
«Κυρία, πάρτε το! Σήμερα είναι η μέρα της σοκολάτας!»
Μα ναι, η σοκολάτα είναι έρωτας τελικά, για μικρούς και για μεγάλους. Γι αυτό δένει τόσο με τη σημερινή μέρα κι έχει καθιερωθεί ως το εθιμικό γλυκό της.
Υποθέτω βέβαια ότι ακόμη κι όσοι δεν γιορτάζουν τη σημερινή γιορτή μπορούν να απολαύσουν αυτό το πολύ σοκολατένιο κέικ μου! Αυτοί που γιορτάζουν μπορεί να έχουν ήδη «κάνει το κουμάντο τους». Ε, ας αφήσουν για μια άλλη φορά τη δοκιμή!
Για brownies το πήγαινα αυτό το γλυκό την πρώτη φορά που το έφτιαξα αλλά διαπίστωσα ότι δεν είχα αρκετά από τα υλικά που έχει η συνταγή μου κι έτσι κατέληξε σε μια ενδιαφέρουσα παραλλαγή κέικ σοκολάτας. Δεν είχα ούτε το βούτυρο ούτε την καστανή ζάχαρη που βάζω συνήθως στα brownies. Έτσι αυτοσχεδίασα με ό,τι είχα! Ευτυχώς τα μετρούσα και τα έγραφα κι έτσι αυτή τη φορά το μόνο που είχα να κάνω ήταν να τα ζυγίσω.
Λάδι λοιπόν, αλεύρι, κακάο, σοκολάτα, μέλι, λίγη ζάχαρη και ελάχιστο μπέικιν για να έχει κάπως την υφή των brownies. Έτσι δεν λέει ο αστικός μύθος για τα brownies; Έχω διαβάσει ότι προέκυψαν όταν μια νοικοκυρά ξέχασε να βάλει μπέικιν στο κέικ σοκολάτας που έφτιαχνε;
Και η σημερινή εμφάνισή του όμως κατά τύχη προέκυψε, αφού δεν μου άρεσε όσο περίμενα τη στιγμή που βγήκε από το φούρνο. Θυμάστε τα «μπεμπεμπλιά» της προηγούμενης ανάρτησης; Είχαν περισσέψει τα μισά, και θεώρησα ότι θα έδιναν χρώμα στην επιφάνεια του κέικ μου. Δεν… Τα κόκκινα έχασαν το λαμπερό χρώμα τους και τα υπόλοιπα δεν έδειχναν ψημένα τόσο όμορφα όσο περίμενα. Έτσι –ιδέα της τελευταίας στιγμής- αξιοποιήθηκε το ζαχαρούχο γάλα που επίσης είχε περισσέψει από τα πολύχρωμα σοκολατάκια μου και έφτιαξα την καραμέλα της επικάλυψης.
Μπορώ να πω ότι το γλυκό από την πρώτη φορά μας άρεσε πολύ. Μαλακό και «υγρό» θυμίζει πραγματικά αυτά τα brownies που είναι τύπου κέικ. Δηλαδή ευτυχώς που ζύγιζα και έγραφα τα υλικά για να το ξαναφτιάξω. Και επειδή και η τελική του εμφάνιση προσφερόταν για τις φωτογραφικές μου δοκιμές, το παράκανα και με τις φωτογραφίες, διαπίστωσα για άλλη μια φορά ότι «δεν τόχω» με το styling και απλά κάνω ό,τι μπορώ…
Η δοκιμή επιπλέον κάποιων φίλτρων στην επεξεργασία των φωτογραφιών μου δημιούργησε την πεποίθηση ότι χρειάζομαι εκτός από τα μαθήματα φωτογραφίας και styling και μαθήματα επεξεργασίας! Μερικές φωτογραφίες έδειχναν πολύ πιο όμορφες με τα φίλτρα…
Υλικά
125ml ελαιόλαδο
150gr μέλι
60gr ζάχαρη
15ml κονιάκ ή λικέρ
1 κουταλάκι του γλυκού στιγμιαίο καφέ
2 μεγάλα αυγά
2 σωληνάκια βανίλια
100gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
60gr κακάο
1 κουταλάκι του γλυκού (5 ml) μπέικιν
Ελάχιστο αλάτι
80-100gr σοκολάτα με περιεκτικότητα από 50% και πάνω (ή σταγόνες σοκολάτας)
½ δόση αλμυρή καραμέλα από ζαχαρούχο γάλα
Καρύδια και κερασάκια για το στόλισμα
Επί το έργον
Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Ανακατεύουμε το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν και το αλάτι σε ένα μπολ αφού τα ζυγίσουμε.
Βάζουμε το ελαιόλαδο, τα αυγά, το μέλι, τη ζάχαρη και το κονιάκ (μέσα στο οποίο διαλύουμε τον καφέ) σε μπολ ανάμειξης και τα ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν με το χέρι ή με μίξερ χεριού.
Προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού (το περνάμε από σήτα για καλύτερη ανάμειξη) και ανακατεύουμε με σπάτουλα να ενσωματωθεί. Προσθέτουμε και την σοκολάτα αφού την κόψουμε με γερό μαχαίρι σε κομματάκια.
Ανακατεύουμε και αδειάζουμε το μείγμα σε ταψάκι 22 νούμερο καλυμμένο με αντικολλητικό χαρτί ή καλά λαδωμένο και αλευρωμένο. Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα του προθερμασμένου φούρνου μας για 25 ως 30 λεπτά σύμφωνα με τις γενικές οδηγίες.
Ωστόσο ετοιμάζουμε την καραμέλα σύμφωνα με τη συνταγή (θέλει περίπου 15 λεπτά, οπότε φροντίζουμε να είναι έτοιμη λίγο πριν βγάλουμε το κέικ από το φούρνο). Όταν ετοιμαστεί το κέικ μας το αφήνουμε για 10 λεπτά μέσα στη φόρμα και μετά το τοποθετούμε σε πιατέλα με την όψη που μας αρέσει στην πάνω μεριά. Περιχύνουμε με την καραμέλα και διακοσμούμε όπως μας αρέσει! Είναι ωραίο χλιαρό, αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου.
Παρατηρήσεις
1)Οι πολύ ερωτευμένοι, ας ψήσουν το κέικ σε φόρμα με σχήμα καρδούλας ;-).Η ποσότητά του είναι πολύ βολική για το μέγεθός της. Συνήθως αυτές είναι και από σιλικόνη οπότε δεν χρειάζονται λάδωμα ή στρώσιμο με αντικολλητικό χαρτί.
2)Την πρώτη φορά πασπάλισα την επιφάνειά του με χοντροσπασμένα καρύδια όπως κάνω και με τα brownies και δεν είχα βάλει την καραμέλα. Νόστιμο, με λιγότερες θερμίδες σίγουρα, αλλά λιγότερο γιορταστικό. Τώρα πασπάλισα την επιφάνειά του με μείγμα ξηρών καρπών, που του πήγαιναν ως γεύση (το λίγο αλατάκι που είχαν κάποιοι απ’ αυτούς ταιριάζει με τη σοκολάτα).
3)Οι μετρήσεις την πρώτη φορά έγιναν με δοσομετρικό κουτάλι οπότε τις έχω σημειώσει κι έτσι. Επειδή κατά καιρούς λαμβάνω emails από επισκέπτες της σελίδας που βολεύονται περισσότερο με gr και ml, αναφέρω σε τέτοιες μονάδες τα υλικά μου. Αν κάποιος θέλει τον άλλο τρόπο μέτρησης ας μου τον ζητήσει σε σχόλιο…
Και πάλι Χρόνια Πολλά σε όσους γιορτάζουν!
Η ανάρτηση αυτή έγινε στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στο διαγωνισμό για τα FOODBLOGAWRDS 2016 που διοργανώνει το ΒΗΜΑgourmet, με χορηγό της κατηγορίας μας τα Super Markets Μασούτης. Χρησιμοποιήσαμε το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο από τη σειρά …ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΣΟΥ (από την Κρήτη παρακαλώ) και το αλεύρι για όλες τις χρήσεις από τη σειρά Mr. Grand.
Καλησπέρα !!! έχω ενθουσιαστεί με τις συνταγές σου και σκέφτομαι να κάνω και αυτό το κέικ 🙂 Πως κάνουμε όμως την καραμέλα από ζαχαρούχο γάλα ? Επίσης με βολεύει πολύ η μέτρηση με κούπες, κουταλιές κλπ. Θα χαρώ να μου απαντήσεις ! Ευχαριστώ πολύ !
Κάνετε κλικ πάνω στα πορτοκαλί γράμματα στα υλικά της συνταγής, (εκεί που γράφω: ½ δόση αλμυρή καραμέλα από ζαχαρούχο γάλα) και θα σας πάει στη συνταγή μιας τάρτας όπου αναγράφεται αναλυτικά η συνταγή της καραμέλας. Λοιπόν το λάδι είναι 1/2 δοσομετρική κούπα (8,5 κουταλιές μεζούρες), 6 κουταλιές το μέλι, 1/4 κούπας περίπου η ζάχαρη, 4/5 κούπας δοσομετρικής αλεύρι (μια φλιτζάνα κανονική) 3/5 της κούπας κακάο (3/4 της κανονικής φλιτζάνας). Η δοσομετρική μου κούπα είναι η κλασική πυρέξ (250 ml) και το κουτάλι μεζούρα είναι 15 ml της σούπας και 5 ml του γλυκού. Αν θέλετε περισσότερες διευκρινήσεις ρωτήστε με.
[…] τα έλεγα και πέρυσι, με ένα πολύ σοκολατένιο κέικ… Δεν γίνεται όταν ζεις με εφήβους να παρακάμπτεις την […]
Καλησπέρα, πολυ όμορφες οι συνταγές αλλά και τα κείμενα που τις συνοδεύουν.
Τις διαβάζω σαν ενα πολυ ευχάριστο ανάγνωσμα, εστω και αν δεν τις φτιάξω.
Για την συγκεκριμένη συνταγή, ηθελα να ρωτήσω αν μπορεί να γίνει σε φόρμα στρογγυλή με τρύπα. Αυτή που έχω, έχει διάμετρο 20 εκατοστά.
Ευχαριστώ πολυ για την απάντηση
Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια! Να είστε καλά! Δεν το έχω βάλει σε τέτοια φόρμα αλλά σίγουρα θα το έβαζα! Επειδή θα γίνει πιο ψηλό, πιθανόν να θέλει λίγα λεπτά παραπάνω ψήσιμο, προσέξτε τους χρόνους! Το κέικ ούτως ή άλλως είναι ελαφρά υγρό, μη βγει λάσπη… Καλή επιτυχία!
Θα το δοκιμάσω λοιπόν και θα επιστρέψω με τις εντυπώσεις μου.
Εξαιρεικό κεικ και πολύ εύκολο να ετοιμαστεί!!! Παρέληψα την ζάχαρη, έβαλα μαύρη σοκολατα με αλατισμένα αμύγδαλα και αντί για καραμέλα, έτοιμο καραμελωμένο ζαχαρούχο! Φοβερό!!!!!!!! Ευχαριστούμε πολύ για την συνταγή!!!
Σας ευχαριστώ πολύ για το τόσο επαινετικό σχόλιο! Χαίρομαι που σας άρεσε! Ναι, το έτοιμο καραμελωμένο ζαχαρούχο είναι μια εύκολη εναλλακτική που μπορεί να αντικαταστήσει με επιτυχία την σπιτική καραμέλα. Εξαιρετική ιδέα και τα αμύγδαλα με σοκολάτα!