VIDEOS

Μπάρες βρώμης με σοκολάτα (VIDEO)

Μπάρες βρώμης με σοκολάτα (VIDEO)

Η σύγχρονη εκδοχή των παστελιών!

Ανακατεμένα ξηροκάρπια και όχι μόνο με γλυκαντικές ουσίες υπήρχαν πάντα. Οι ιστορικοί της διατροφής μας λένε πως το παστέλι, έχει ρίζες στην αρχαιότητα. Το αγαπάμε το παστέλι (το φτιάξαμε κι αυτό σε video), αλλά αγαπάμε και τη σύγχρονη εκδοχή του, τις τραγανές μπάρες βρώμης  με σοκολάτα και σουσάμι βεβαίως βεβαίως!

Μπάρες βρώμης με σοκολάτα (VIDEO)

Γράφω στη σχετική ανάρτηση με τη συνταγή του παστελιού: «Ειδικά ο συνδυασμός του μελιού με σουσάμι αναφέρεται από τον Ηρόδοτο από τον 5ο αιώνα προ Χριστού! Λέγεται ακόμη ότι το «ίντριον» που αναφέρεται στην Ιλιάδα του Ομήρου είναι ένα είδος παστελιού». Στις μέρες μας, που τα υλικά που έxoυμε στη διάθεσή μας έχουν πολλαπλαστεί, το μέλι δένει μεγάλη ποικιλία ξηρών καρπών, ξηρών φρούτων και δημητριακών.

Μπάρες βρώμης με σοκολάτα (VIDEO)

Θα έλεγα πως ετούτη εδώ η συνταγή έχει μεγάλη ευελιξία. Τόσο στα υλικά όσο και στην υφή του τελικού αποτελέσματος. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα αμύγδαλα με άλλους ξηρούς καρπούς, μπορούμε να προσθέσουμε καρύδα ή λιναρόσπορο, μπορούμε να παραλείψουμε τις σταφίδες ή τα κράνμπερι ή να χρησιμοποιήσουμε ξερά δαμάσκηνα ή σύκα.

Μπάρες βρώμης με σοκολάτα (VIDEO)

Μπορούμε ακόμη να φτιάξουμε πιο τραγανές ή πιο ελαστικές τις μπάρες μας, πιο μικρές ή πιο μεγάλες, ακόμη και να μη δέσουμε το μείγμα σε μπάρες αλλά να έχουμε ένα τριφτό μείγμα (γκρανόλα είναι η διεθνής του ονομασία) που θα νοστιμίσει το γιαούρτι ή το γάλα μας.

Μπάρες βρώμης με σοκολάτα (VIDEO)

Έχω φτιάξει αυτές τις μπάρες 4 φορές τον τελευταίο καιρό. Στην πιο πρόσφατη έβαλα μέχρι και ξύσμα πορτοκαλιού γιατί τα ολόφρεσκα πορτοκάλια που είχα στην φρουτιέρα με προκαλούσαν να χρησιμοποιήσω τη φλούδα τους!  Ποτέ δεν έμεινε ψίχουλο, παρόλο που κάποια στιγμή έγιναν κάπως σκληρές (δείτε στις παρατηρήσεις γιατί…).

Μπάρες βρώμης με σοκολάτα (VIDEO)

Έχω διαπιστώσει τελικά πως οι σπιτικές μπάρες είναι πολύ εύκολες, πολύ οικονομικές, πολύ νόστιμες και μπορούμε να «παίξουμε» με την παρασκευή τους και να δοκιμάσουμε πολλές εκδοχές τους μέχρι να καταλήξουμε σ’ εκείνη που προτιμούμε εμείς και οι δικοί μας. Δοκιμές και στα υλικά και στην υφή!

Μπάρες βρώμης με σοκολάτα (VIDEO)

Α, ναι… ένας ακόμη λόγος να τις φτιάξουμε: τώρα που τα μαθητούδια μας είναι στο σπίτι, γλυκές και αλμυρές παρασκευές που κόβουν την πείνα στο διάλειμμα της τηλεκπαίδευσης χρειάζονται! « Καθυστέρησε στο κυλικείο» μου έλεγαν προχθές σε μια «τάξη» για έναν συμμαθητή τους που είχε καθυστερήσει να μπει στο meeting. Τα ευλοημένα δεν χάνουν το χιούμορ τους, παίρνουμε κι εμείς κουράγιο από την αισιοδοξία τους! Ας τα κεράσουμε νόστιμες μπάρες ενέργειας!

Μπάρες βρώμης με σοκολάτα (VIDEO)

Παρατηρήσεις

  • Τα βασικά υλικά είναι βρώμη-μέλι-ζάχαρη-βούτυρο. Κρατείστε τις προτεινόμενες αναλογίες και πειραματιστείτε με τα υπόλοιπα. Παράδειγμα, βάλτε μόνο σταφίδες, βάλτε καρύδια ή φουντούκια, βάλτε καρύδα αντί σουσάμι, βάλτε μέσα στο μείγμα σταγόνες σοκολάτας αφού το αποσύρετε από το μάτι και ανακατέψετε τα υπόλοιπα.
  • Αντί βούτυρο μπορούμε να βάλουμε κάποιο νηστίσιμο ή φυτικό υποκατάστατό του, ακόμη και μαργαρίνη…
  • Για πιο τραγανό αποτέλεσμα αφήνουμε το μείγμα του βουτύρου να βράσει λίγο παραπάνω (1 λεπτό) για πιο ελαστικό αποσύρουμε μόλις πάρει βράση και ελαττώνουμε τη ζάχαρη σε 1 κουταλιά.
  • Πολύ ωραίο σερβίρισμα γίνεται και με το άπλωμα του μείγματος σε στρογγυλή φόρμα 26 νούμερο.                                              
  • Γενικά οποιοδήποτε δοχείο έχει εμβαδόν 600-650 cm2 είναι κατάλληλο για την ποσότητα που δίνω.

  • Μπορούμε να καβουρδίσουμε το αμύγδαλο και το σουσάμι αλλά δεν είναι απαραίτητα Το ψήσιμο αρκεί για να βγάλουν τα αρώματά τους!
  • Το κόψιμο πρέπει να γίνει με γερό μαχαίρι και αφού έχει στερεοποιηθεί η σοκολάτα, προσέχοντας να μη σπάσουμε τις μπάρες. Πιέζουμε κατακόρυφα με δύναμη. Το μείγμα βέβαια, μπορεί να δώσει μια εξαιρετική γκρανόλα όπως έλεγα παραπάνω αν μετά από το ψήσιμο σπάσει σε κομματάκια.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο