Τρουφάκια σοκολάτας – κάστανου με ζαχαρούχο γάλα

Για να γλυκάνουμε το 2015!

 
 

Καλή Χρονιά σε όλους για άλλη μια φορά. Γλυκιά επιλογή –καθιερωμένο πια – για την πρώτη
ανάρτηση της χρονιάς, μιας και οι γιορτές δεν τελειώνουν με την Πρωτοχρονιά.

Λογαριάστε πόσες είναι μπροστά μας και αν θεωρείτε κοπιαστικό το καθάρισμα των
κάστανων για τα γλυκά και τα φαγητά σας, μάθετε ένα «κολπάκι» από παραγωγό!

 
 
Ένας από τους Χανιώτες που φέρνει στη λαϊκή της περιοχής μου τα περίφημα
χανιώτικα κάστανα για τα οποία σας έχω ξαναμιλήσει, έχει πάντα τη διάθεση να
δίνει πληροφορίες για το προϊόν του, αλλά αυτή τη φορά είχα κι εγώ χρόνο και
του έπιασα για καλά την κουβέντα.
 
 
Και κολπάκι για να τα καθαρίζω εύκολα μου είπε,  και μερικές ακόμη συνταγές για φαγητά με κάστανα μου έδωσε κοντά σε άλλες που μου είχε δώσει παλιότερα συνάδελφός του…Το κολπάκι πάντως είναι όντως θαυματουργό αν έχουμε φούρνο μικροκυμάτων!
 
 
Για τις γιορτινές όμως μέρες τα κάστανα χρησιμοποιήθηκαν για γλυκά. Έκανα με την παλιά μου συνταγή μαρμελάδα κάστανο που έχει αρκετές χρήσεις και με μια καινούρια συνταγή για τρουφάκια σοκολάτας – κάστανου, πολύ απαλά και βελουδένια.
 
 
Εντελώς καινούρια δεν είναι εδώ που τα λέμε αφού  είναι μια παραλλαγή των πολυαγαπημένων μας βελουδένιων σοκολατακίων τύπου fudge…  Ενδιαφέρουσα όμως παραλλαγή , που έδωσε γι άλλη μια φορά ανάρπαστα κερασματάκια εύκολα και γρήγορα! Άλλωστε ο συνδυασμός σοκολάτα-κάστανο είναι από τους πιο επιτυχημένους…
 
 

Υλικά:

 
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
400 γραμμάρια σοκολάτα
300 γραμμάρια κάστανα (ζυγισμένα καθαρισμένα)
50 γραμμάρια βούτυρο αγελαδινό
50 ml λικέρ της αρεσκείας μας
(κατά προτίμηση εσπεριδοειδούς) ή κονιάκ
2 κοφτές
κουταλιές κακάο άγλυκο
Προαιρετικά (αλλά τους πηγαίνει) ¼ κουταλάκι αφρό αλατιού  και  ξύσμα πορτοκαλιού
Για το τύλιγμα, λίγο ακόμη κακάο ή τρούφα σοκολάτας
 

Επί το έργον:

 
Καθαρίζουμε τα κάστανα (αν έχουμε αγοράσει ακαθάριστα
κάστανα) με τον τρόπο που συνηθίζουμε αλλιώς εφαρμόζουμε το «κολπάκι» του παραγωγού:
 
 
Χαράζουμε ένα σταυρό στην μια πλευρά κάθε κάστανου και τα
βάζουμε λίγα λίγα (το πολύ 10 κάθε φορά) στο φούρνο
μικροκυμάτων σε μεσαία ισχύ για 30 sec ως 1 min. Θα δούμε σε πόσο χρόνο ανοίγουν και
θα κανονίσουμε τις υπόλοιπες «φουρνιές». Τα βγάζουμε και μόλις μπορούμε να τα
πιάσουμε τα καθαρίζουμε πανεύκολα!
 
 
Και σταυρό να μη κάνουμε, ένα περιμετρικό χάραγμα που γίνεται και πιο εύκολα έχει το ίδιο αποτέλεσμα.Αν δεν έχουμε φούρνο μικροκυμάτων ή αν αποφεύγουμε τη χρήση του, τα καθαρίζουμε με τον τρόπο που συνηθίζουμε ή όπως περιγράφω εδώ.
 
 
Βάζουμε τα καθαρισμένα να βράσουν με νερό μπόλικο νερό και ελάχιστο
αλάτι μέχρι να μαλακώσουν πολύ. Αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό αλλά περιμένουμε
να το πιουν όλο πριν τα αποσύρουμε. Αφήνουμε να κρυώσουν και τα αλέθουμε στο multi ή
με ραβδομπλέντερ. Δεν χρειάζεται να γίνουν κρέμα. Ας βρίσκουμε μερικούς κόκκους
 κάστανο στα τρουφάκια μας .
 
 
Κόβουμε τη σοκολάτα σε κομματάκια και την αφήνουμε στην άκρη.

Αδειάζουμε το γάλα με το βούτυρο και το αλάτι (αν βάλουμε) σε κατσαρολάκι με βαρύ πάτο και  το βάζουμε να ζεσταθεί με μέτρια θερμοκρασία ανακατεύοντας με ένα κουτάλι για να μη πιάσει. Όταν λιώσει το βούτυρο αποσύρουμε από το μάτι και προσθέτουμε τη σοκολάτα.

Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει εντελώς και να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας. Αδειάζουμε στο κουτί του γάλακτος το ποτό, ανακατεύουμε να πάρει τα ίχνη του γάλακτος και προσθέτουμε στο κατσαρολάκι με τη σοκολάτα ανακατεύοντας.

 
 
Προσθέτουμε και τον πουρέ του κάστανου και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Στο τέλος κοσκινίζουμε και το κακάο στο μείγμα και ξαναματανακατεύουμε…
 
 
Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς το μείγμα μας (αν βιαζόμεστε το αδειάζουμε
μόλις κρυώσει λίγο σε ρηχό σκεύος στρωμένο με μεμβράνη κι έτσι επιταχύνουμε τη στερεοποίησή του). Με ένα κουταλάκι του γλυκού παίρνουμε την ποσότητα που θέλουμε από το μείγμα και πλάθουμε τρουφάκια.
 
 
 
Τα τυλίγουμε σε κοσκινισμένο κακάο ή σε τρούφα και τα
βάζουμε σε χρωματιστά χαρτάκια.
 

Παρατηρήσεις:

 
1)Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμο πουρέ κάστανου χωρίς
ζάχαρη όμως γιατί το ζαχαρούχο είναι πολύ γλυκό και δεν θα τρώγονται…
 
2)Μπορούμε να προσθέσουμε φουντούκια ή καρύδια ή ψιλοκομμένα
ζαχαρωμένα ή ξερά φρούτα. Εξαιρετικά έγιναν τα τελευταία, που τους πρόσθεσα σε μια έμπνευση της τελευταίας στιγμής μερικά αποξηραμένα κράνμπερις …
 
3)Πριν αρχίσουμε να πλάθουμε τα τρουφάκια καλό είναι αν
ανοίξουμε τα καραμελόχαρτα για να μη τα λερώσουμε με το κακάο και τη σοκολάτα…
 
4)Διατηρούμε τα τρουφάκια στο ψυγείο, σε φοντανιέρα που
σκεπάζει ή σε πιατέλα που σκεπάζουμε με μεμβράνη. Δεν σκληραίνουν ούτε ασπρίζουν
και έχουν πιο ωραία υφή κρύα απ’ ότι σε θερμοκρασία δωματίου!
 

Καλή Χρονιά και Χρόνια Πολλά σε όλους!

 

Διπλά Χρόνια Πολλά στους εορτάζοντες των ημερών!

 
 
 

 

Print Friendly, PDF & Email