Τα νηστίσιμα και υγιεινά σοκολατένια!
Για την κυρία Ο.Κ. σας έχω ξαναμιλήσει. Μια από τις πιο καλές μαγείρισσες που έχω γνωρίσει και που οι επισκέπτες της σελίδας έχουν αναγνωρίσει την αξία της αφού όπως βλέπω το κρασάτο χταπόδι της είναι μια από τις πολύ δημοφιλείς συνταγές ειδικά σε περιόδους νηστείας. Ανάμεσα λοιπόν στις υπόλοιπες συνταγές που έχω από το τετράδιό της ήταν και τούτα εδώ τα παξιμαδάκια που μας άρεσαν ιδιαίτερα!
Σοκολατένια χωρίς σοκολάτα! Κακάο, ελαιόλαδο, αλεύρι, και ζάχαρη, νομίζω ότι είναι από τα υλικά που υπάρχουν σχεδόν πάντα σε όλα τα σπίτια οπότε όποια ώρα κι αν σκεφτούμε να τα φτιάξουμε δεν θα έχουμε πρόβλημα! Κι έτσι όπως έχω προσαρμόσει τις ποσότητες στις 3,5 κούπες αλεύρι, τελειώνουμε με ένα ταψάκι όλο κι όλο αν είμαστε βιαστικές! Επειδή όμως είναι πεντανόστιμα και διατηρούνται πολλές πολλές μέρες, αν η οικογένεια έχει πολλά άτομα, διπλασιάστε εύκολα τη δόση.
Όπως σχεδόν πάντα στις παλιές συνταγές που βρίσκω οι μετρήσεις είναι με κρασοπότηρα και νεροπότηρα και έχουν η αλήθεια ένα κόπο και αρκετές δοκιμές πολλές φορές μέχρι να ταιριάξουν στις σύγχρονες μεζούρες. Βέβαια για κάποιους μετά είναι πολύ εύκολο να διπλασιάσουν ή να υποδιπλασιάσουν τη δόση, το έχω δει και ξαναδεί και ξαναματαδεί!
Παρόλο που χρησιμοποιούμε κακάο σ’ αυτή τη συνταγή, η γεύση τους θυμίζει σοκολάτα. Έτσι οι σοκολοτατομανείς και ειδικά οι νηστεύοντες σοκολατομανείς θα τα λατρέψουν. Αλλά και όσοι δεν νηστεύουν θα τα βρουν εξαιρετικά ειδικά αν θέλουν να αποφύγουν το βούτυρο και τα αυγά.
Το καλό με τα παξιμαδάκια παντός είδους είναι ότι είναι τα βουτήματα που φτιάχνονται πιο γρήγορα απ’ όλα τα υπόλοιπα. Με τα παραπάνω υλικά 3-4 ψωμάκια όλα κι όλα! Πού να φτιάχνει κανείς κουλουράκια! Θα πλάθει και θα πλάθει…
Υλικά
225ml ( 1 κούπα πλην 2 κουταλιές σούπας) ελαιόλαδο
150ml (3/5 κούπας) χυμό πορτοκαλιού
150 gr (3/5 κούπας) ζάχαρη
420gr (3 κούπες) αλεύρι για όλες τις χρήσεις + 30 ως 50gr (3-5 κουταλιές σούπας) ακόμη
Περίπου 30gr ( 3 κουταλιές σούπας) κακάο
3 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν
¼ κουταλάκι του γλυκού σόδα
¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
¼ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
Η κούπα μου και τα κουτάλια μου είναι οι δοσομετρητές που κυκλοφορούν στην αγορά και είναι 250ml η κούπα, 15ml η κουταλιά της σούπας και 5ml το κουταλάκι του γλυκού.
Επί το έργον
Βάζουμε σε ένα μπολ ανάμειξης το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε με το χέρι ή με αναδευτήρα του χεριού. Προσθέτουμε την κανέλα και το γαρύφαλλο και τη σόδα διαλυμένη στο χυμό πορτοκαλιού.
Προσθέτουμε το αλεύρι (μέσα στο οποίο έχουμε βάλει το μπέικιν και το αλάτι) εκτός από μισή κούπα που την κρατάμε στην άκρη, και το ενσωματώνουμε χωρίς να ζυμώσουμε πολύ. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 ίσα μέρη. Να μη κολλάει, αλλά να θέλει λίγο αλεύρι ακόμη (δεν το βάζουμε τώρα όμως). Στο ένα μέρος προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι που κρατήσαμε (μπορεί να μην το πάρει όλο) ώστε να έχουμε μια εύπλαστη μαλακή ζύμη. Στο άλλο μέρος προσθέτουμε 2-3 κουταλιές κακάο ώστε να γίνει μια καφέ μαλακή εύπλαστη ζύμη. Αφήνουμε να ξεκουραστούν κανένα μισάωρο οι ζύμες μας. Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Χωρίζουμε καθεμιά ζύμη σε τρία ίσα μέρη. Έτσι έχουμε έξι ισομεγέθη κομμάτια ζύμης, τρία «σοκολατένια» και τρία ανοιχτόχρωμα. Εγώ επέλεξα αυτή τη φορά τις εξής παραλλαγές:
α) έφτιαξα δύο μακρόστενα φύλλα , ένα από κάθε χρώμα, τα έβαλα το ένα πάνω στο άλλο και τα τύλιξα σε ένα κυλινδρικό κομμάτι.
β) έπλασα ένα «λουκάνικο» από την σκούρα ζύμη και το τύλιξα σε ένα φύλλο λευκής
γ) έπλασα ένα «λουκάνικο» σκούρας ζύμης και το Έκλεισα σε ένα στενό φύλλο λευκής, χωρίς να το τυλίξω εξ ολοκλήρου.
Εννοείται ότι μπορούμε να βάλουμε και στις τρείς περιπτώσεις απ’ έξω την σκούρα ζύμη. Χαράσσουμε τα ψωμάκια σε φέτες 1,5 cm περίπου προσέχοντας να μην αποχωριστούνε και τα μεταφέρουμε στο λαμαρινάκι που έχουμε στρώσει με χαρτί ψησίματος. Ψήνουμε τα ψωμάκια σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο, στη μεσαία σχάρα για 30 λεπτά, να ψηθούν και να ροδίσουν πολύ ελαφρά.
Σβήνουμε τον φούρνο να κρυώνει λίγο. Μόλις τα ψωμάκια κρυώσουν τόσο όσο για να μπορούμε να τα πιάσουμε, τα χωρίζουμε στις φετούλες με τη βοήθεια ενός μαχαιριού και τα ξανααπλώνουμε στο ταψί.
Ανάβουμε το φούρνο στους 140-150 βαθμούς, κατά προτίμηση στον αέρα, και παξιμαδιάζουμε τις φετούλες για άλλα 35-40 λεπτά περίπου, μέχρι να σκληρύνουν ελαφρά και να ροδοκοκκινίσουν τώρα όσο θέλουμε (σκληραίνουν και όσο κρυώνουν).
Περιμένουμε να κρυώσουν και τα φυλάσσουμε σε κουτί μπισκότων. Αν δεν πάρουν υγρασία διατηρούνται πάνω από μήνα!
Παρατηρήσεις
- Οι λιγότερο έμπειρες ας κάνουν μικρότερα ψωμάκια, χωρίζοντας τις ζύμες σε 5 μέρη. Έτσι θα μεταφέρονται ευκολότερα στο ταψάκι.
- Αν βιαζόμαστε μπορούμε να κάνουμε με τις παραπάνω ποσότητες 2 σοκολατένια και 2 ανοιχτόχρωμα ψωμάκια και να έχουμε μονόχρωμα παξιμαδάκια. Είναι πολύ ωραία η παρουσίασή τους κι έτσι στην μπισκοτιέρα ή στην πιατέλα σερβιρίσματος. Άλλωστε δεν μένουμε μόνο σε ένα οπότε θα δοκιμάσουμε και τις δυο γεύσεις!
- Για να γίνουν τραγανά και εύθρυπτα τα παξιμαδάκια μας δεν πρέπει να είναι σκληρή η ζύμη. Καλύτερα να απλώσουν λίγο παρά να σπάνε τα δόντια όσων τα δοκιμάσουν!
- Τα καρύδια είναι δική μου προσθήκη και μπορούμε να μη τα βάλουμε ή να τα αντικαταστήσουμε με κάποιο άλλο ξηροκάρπι,
ΠΑρακαλουθώ την σελίδα σας..! Συγχαρητήρια..! Μία ερώτηση μονάχα… Μπορώ ν’ αντικαταστήσω το αλεύρι με ολικής;; Ευχαριστώ πολύ.
Γιατί όχι; Προσέξτε όμως μήπως θέλει μικρότερη ποσότητα. Καλύτερα πιο μαλακή παρά σκληρή η ζύμη! Καλή επιτυχία!
ΥΠΕΡΟΧΗ ΣΕΛΙΔΑ
Καλώς ορίσατε! Σας ευχαριστώ πολύ για το επαινετικό σχόλιο!
Υπέροχα!!!!! Δεν είχα κακάο και έβαλα σοκολατούχο ρόφημα. Έγιναν ανάρπαστα.
Χαίρομαι! Πολύ ωραία εναλλακτική! Θα την προσθέσω στη συνταγή! Καλοφάγωτα!
Συγχαρητήρια για την εξαιρετική σελίδα! Ζούμε στη Σάμο και χρησιμοποιούμε πάντα ελαιόλαδο κι έτσι οι συνταγές σας είναι πολύτιμες για μας!
Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια! Μακάρι να κατανάλωναν όλοι -τουλάχιστον στη χώρα μας- ελαιόλαδο! Βλέπω συνταγές με σπορέλαια και αναρωτιέμαι σε τι χαλάει τη γεύση το αγνό ελαιόλαδο και δεν το προτιμούν!
Συγχαρητήρια για τις επιτυχημένες συνταγές,από τις οποίες έχω κάνει πάρα πολλές!!!Θα μειώσω το αλεύρι κ κατά πόσο αν θα προσθέσω καρύδια,που μας αρέσουν,στην ζύμη;Ευχαριστώ.
Καλημέρα σας! Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια. Αν τα καρύδια είναι λεπτοτριμμένα ίσως πράγματι χρειαστεί να μειώσετε το αλεύρι. Ανάλογα με την ποσότητα και το πόσο λεπτοτριμμένα είναι θα είναι η μείωση του αλευριού. Προσθέστε στη μια από τις δυο ζύμες (προτείνω στην καφετιά) καρύδια και κανονίστε να βγει στην υφή όπως στην άλλη. Καλή επιτυχία!
Εξαιρετική συνταγή. Πάντα ψάχνω για εύκολες συνταγές που να μην είναι χρονοβόρες, αλλά να μην υστερούν σε γεύση. Ευχαριστούμε!
Ευχαριστώ πολύ που δοκιμάσατε τη συνταγή και χαίρομαι που σας άρεσε! Ναι, τα παξιμαδάκια είναι γενικά από τα ευκολότερα βουτήματα! Καλοφάγωτα!
Γεια σας!Το ερώτημα μου είναι.Την στιγμή που τα κόβω θρυματίζονται και χαλάει το σχήμα του μπισκότου.Δοκίμασα να τα βγάλω και λίγο άψητα,για να τα κόψω υποτίθετε πιο εύκολα,αλλά πάλι χάλια μου έγιναν.Τελικά ποιος είναι ο κατάλληλος χρόνος για να κοπούν?Και να μην χαλάσει το σχήμα τους?
Καλό μεσημέρι! Μήπως κάνετε σκληρή τη ζύμη; Ίσως πρέπει να βάλετε λιγότερο αλεύρι αυτή την εποχή (όταν έχει υγρασία η ατμόσφαιρα συνήθως θέλουν τα αρτοσκευάσματα μια ιδέα παραπάνω αλευράκι. Πάντως σχεδόν πάντα υπάρχουν μικρές απώλειες στα παξιμαδάκια του λαδιού που δεν έχουν αυγά, γιατί η ζύμη είναι τριφτή. Όχι όμως σε σημείο να γίνονται χάλια. Ελπίζω την επόμενη φορά να μείνετε ευχαριστημένη.
OK.Ευχαριστώ!Θα δοκιμάσω ξανά με την πρώτη ευκαιρία!
Θα χαρώ να σας πετύχουν!
Καλη μας χρονια με υγεια και αγαπη. Σημερα θα φτιαξω τα παξιμαδακια σου με το κακαο και το ελαιολαδο. Τα εχω φτιαξει πολλες φορες, ειναι τελεια. Ολες οι συνταγες σας ειναι πολυ υγειινες, ευκολες και με σιγουρη επιτυχια. Μπραβο σας !!!
Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια! Να είστε καλά!
Καλησπέρα κα. Βαγγελιώ!
Συγχαρητήρια για τη σελίδα σας! Oι συνταγές σας είναι πεντανόστιμες και αναδεικνύουν τις νοστιμιές της Κρήτης μας! Χρησιμοποιώντας αγνές και ντόπιες πρώτες ύλες το αποτέλεσμα είναι ακόμα πιο ποιοτικό!
Χτες έκανα για πρώτη φορά τα παξιμαδάκια Λόγω της Σαρακοστής τα γλυκά μας πλέον είναι νηστίσιμα! Βγήκαν πάρα πολύ νόστιμα και τα σχόλια που έλαβα ήταν κολακευτικά! Φυσικά ανέφερα την πηγή και τα εύσημα οφείλω να σας τα μεταφέρω! Έχω όμως μία απορία. Όταν προσπάθησα να ανοίξω τη ζύμη, και εκείνη με το κακαό και εκείνη χωρίς, μου έσπαγε. Έτσι βγαίνει η ζύμη; Στα υλικά της συνταγής αναφέρετε ότι χρειαζόμαστε 420gr αλεύρι και 30 ως 50gr επιπλέον. Κατά την εκτέλεση αναφέρετε ότι κρατάμε μισή κούπα αλεύρι και την χρησιμοποιούμε αργότερα στο ένα μέρος της ζύμης, σε εκείνη χωρίς το κακάο. Η μισή κούπα είναι τα 30-50gr επιπλέον αλεύρι που αναφέρετε στα υλικά ή ποσότητα από τα 420gr αλεύρι; Αν είναι από τα 420gr αλεύρι, τα 30-50gr αλεύρι πότε χρησιμοποιούνται;
Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων για το χρόνο σας!
Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια! Το αλεύρι στις ζύμες σχεδόν πάντα εξαρτάται ως ποσότητα από τις συνθήκες περιβάλλοντος και φυσικά από το είδος του αλεύρου. Υπάρχουν αλεύρια για όλες τις χρήσεις που έχουν διαφορετικό ποσοστό πρωτεΐνών (όσο πιο μεγάλος, θέλουμε περισσότερα υγρά στη συνταγή). Την επόμενη φορά, να βάλετε λίγο λιγότερο από το αλεύρι που χρησιμοποιείτε, η ζύμη πρέπει να είναι εύπλαστη να μη σπάει. Με το ξεκούρασμα σφίγγει οπότε προτιμείστε να είναι μαλακή και αν χρειάζεται προσθέστε λίγο μετά. Θα γίνουν και πιο αφράτα!