Vegan/vegetarian

Νηστίσιμα παξιμαδάκια ελαιολάδου με κακάο

Νηστίσιμα παξιμαδάκια ελαιολάδου με κακάο

Τα νηστίσιμα και υγιεινά σοκολατένια!

Για την κυρία Ο.Κ. σας έχω ξαναμιλήσει.  Μια από τις πιο καλές μαγείρισσες που έχω γνωρίσει και που οι επισκέπτες της σελίδας έχουν αναγνωρίσει την αξία της αφού όπως βλέπω το κρασάτο χταπόδι της  είναι μια από τις πολύ δημοφιλείς συνταγές ειδικά σε περιόδους νηστείας.  Ανάμεσα λοιπόν στις υπόλοιπες συνταγές που έχω από το τετράδιό της ήταν και τούτα εδώ τα παξιμαδάκια που μας άρεσαν ιδιαίτερα!

Νηστίσιμα παξιμαδάκια ελαιολάδου με κακάο

Σοκολατένια χωρίς σοκολάτα!  Κακάο, ελαιόλαδο, αλεύρι, και ζάχαρη, νομίζω ότι είναι από τα υλικά που υπάρχουν σχεδόν πάντα σε όλα τα σπίτια οπότε όποια ώρα κι αν σκεφτούμε να τα φτιάξουμε δεν θα έχουμε πρόβλημα! Κι έτσι όπως έχω προσαρμόσει τις ποσότητες  στις 3,5 κούπες αλεύρι, τελειώνουμε με ένα ταψάκι όλο κι όλο αν είμαστε βιαστικές! Επειδή όμως είναι πεντανόστιμα και διατηρούνται πολλές πολλές μέρες, αν η οικογένεια έχει πολλά άτομα, διπλασιάστε εύκολα τη δόση.

Νηστίσιμα παξιμαδάκια ελαιολάδου με κακάο

Όπως  σχεδόν πάντα στις παλιές συνταγές που βρίσκω οι μετρήσεις είναι με κρασοπότηρα και νεροπότηρα και έχουν η αλήθεια ένα κόπο και αρκετές δοκιμές πολλές φορές μέχρι να ταιριάξουν στις σύγχρονες μεζούρες.  Βέβαια για κάποιους μετά είναι πολύ εύκολο να διπλασιάσουν ή να υποδιπλασιάσουν τη δόση, το έχω δει και ξαναδεί και ξαναματαδεί!

Νηστίσιμα παξιμαδάκια ελαιολάδου με κακάο

Παρόλο που χρησιμοποιούμε κακάο σ’ αυτή τη συνταγή, η γεύση τους θυμίζει σοκολάτα. Έτσι οι σοκολοτατομανείς  και ειδικά οι νηστεύοντες  σοκολατομανείς θα τα λατρέψουν. Αλλά και όσοι δεν νηστεύουν θα τα βρουν εξαιρετικά ειδικά αν θέλουν να αποφύγουν το βούτυρο και τα αυγά.

Νηστίσιμα παξιμαδάκια ελαιολάδου με κακάο

Το καλό με τα παξιμαδάκια παντός είδους είναι ότι είναι τα βουτήματα που φτιάχνονται πιο γρήγορα απ’ όλα τα υπόλοιπα. Με τα παραπάνω υλικά 3-4 ψωμάκια όλα κι όλα! Πού να φτιάχνει κανείς κουλουράκια! Θα πλάθει και θα πλάθει…

Νηστίσιμα παξιμαδάκια ελαιολάδου με κακάο

Παρατηρήσεις

  • Οι λιγότερο έμπειρες ας κάνουν μικρότερα ψωμάκια, χωρίζοντας τις ζύμες σε 5 μέρη. Έτσι θα μεταφέρονται ευκολότερα στο ταψάκι.
  • Αν βιαζόμαστε μπορούμε να κάνουμε με τις παραπάνω ποσότητες 2 σοκολατένια και 2 ανοιχτόχρωμα ψωμάκια και να έχουμε μονόχρωμα παξιμαδάκια. Είναι πολύ ωραία η παρουσίασή τους κι έτσι στην μπισκοτιέρα ή στην πιατέλα σερβιρίσματος. Άλλωστε δεν μένουμε μόνο σε ένα οπότε θα δοκιμάσουμε και τις δυο γεύσεις!
  • Για να γίνουν τραγανά και εύθρυπτα τα παξιμαδάκια μας δεν πρέπει να είναι σκληρή η ζύμη. Καλύτερα να απλώσουν λίγο παρά να σπάνε τα δόντια όσων τα δοκιμάσουν!
  • Τα καρύδια είναι δική μου προσθήκη και μπορούμε να μη τα βάλουμε ή να τα αντικαταστήσουμε με κάποιο άλλο ξηροκάρπι,

Καλό σας βράδυ και καλή εβδομάδα!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο