Vegan/vegetarian

Σπανακοκεφτέδες (ή χορτοκεφτέδες)

Σπανακοκεφτέδες (ή χορτοκεφτέδες)

Ποιος θα τους αντισταθεί;

Οι «ψευτοκεφτέδες» αλλάζουν από εποχή σε εποχή. Κι αν το καλοκαίρι έχουν την τιμητική τους οι κολοκυθοκεφτέδες και οι ντοματοκεφτέδες, τώρα είναι καιρός για διάφορους αρωματικούς χορτοκεφτέδες και φυσικά για κεφτέδες οσπρίων (δείτε τους ρεβιθοκεφτέδες και τους φαβοκεφτέδες μου).

Σπανακοκεφτέδες (ή χορτοκεφτέδες)

Αυτά τα κεφτεδάκια, vegetarian κατά τη σύγχρονη ορολογία, είναι ο τρόπος για να φάνε όσπρια, χορταρικά και λαχανικά ακόμη και τα πιο δύσκολα παιδάκια. Επίσης είναι ένας ωραίος τρόπος για να αποφύγουμε το κρέας απολαμβάνοντας όμως κάτι νόστιμο και πικάντικο, σχεδόν όσο τα κλασικά κεφτεδάκια!

Σπανακοκεφτέδες (ή χορτοκεφτέδες)

Η συνταγή της σημερινής ανάρτησης μπορεί να έχει τον τίτλο «σπανακοκεφτέδες», αλλά αντί για σπανάκι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ανακατεμένα χορταρικά εποχής, καλλιεργημένα ή άγρια. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα τσιγαρίσετε σπανάκι για σπανακόρυζο ή σπανακόπιτα, ή τσιγαριαστά χόρτα που αφθονούν από τώρα και μετά, κρατείστε μια ποσότητα για νόστιμα κεφτεδάκια!

Σπανακοκεφτέδες (ή χορτοκεφτέδες)

Η συνταγή όπως σχεδόν όλες του είδους, είναι «ευέλικτη». Σηκώνει πολλές παρεμβάσεις και στα αρωματικά και στο είδος του τυριού που θα χρησιμοποιήσουμε. Αλλά ας τη δούμε!

Σπανακοκεφτέδες (ή χορτοκεφτέδες)

Παρατηρήσεις

  1. Αντί να ζεματίσουμε το σπανάκι μπορούμε να το τσιγαρίσουμε με το ελαιόλαδο και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Αυτό μάλιστα βολεύει πολύ αν φτιάχνουμε κάποια άλλη Παρασκευή με σπανάκι, π.χ.σπανακόρυζο ή σπανακόπιτα. Επίσης, αν χρησιμοποιήσουμε τσιγαριαστά χόρτα είναι προτιμότερο να τα τσιγαρίσουμε όπως περιγράφεται εδώ, από το να τα ζεματίσουμε.
  2. Συνιστώ το «τσιγάρισμα» ή έστω το ζεμάτισμα του σπανακιού πριν από τη χρήση του στους σπανακοκεφτέδες γιατί το τηγάνισμα είναι τρόπος γρήγορου μαγειρέματος οπότε δεν τα θέλουμε εδώ ωμά.
  3. Το δικό μου τυρί είναι κεφαλογραβιέρα αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποιο τυρί έχουμε στο ψυγείο.
  4. Για το τηγάνισμα δεν χρησιμοποιούμε μεγάλο τηγάνι ώστε και λιγότερο ελαιόλαδο να χρησιμοποιήσουμε και να μην πέφτει η θερμοκρασία του. Αρκεί να χωρούν 7-8 κεφτέδες σε κάθε τηγανιά.
  5. Αν ψήσουμε τους κεφτέδες στον φούρνο, θα προσθέσουμε λίγο ακόμη ελαιόλαδο στο μείγμα και θα τους αραδιάσουμε σε λαδωμένο ταψάκι. Θέλουν περίπου μισή ώρα στους 180-200 βαθμούς (αντιστάσεις).

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο